Šta je novo?

Samsungov Galaxy Tab 10.1 i 8.9

Danas se pojavio 8.9 model na Amazon.uk preorder strani... Cena prava sitnica...600funti.

Nije navedeno koji model je u pitanju, ali nadam se da je 32GB model...

Isporuka 12.08.

SGS2 - LT2.2

Daj promeni taj LT rom :)

Sent from Samsung Galaxy S II powered by Gingerbread Special Edition

E moj Rimljanine, došao na more, i ponadao se da ću svaki dan nešto novo flešnuti... Ali, ne vredi, malo me cimaju s posla, žena me popreko pogleda kako se nakačim na net...i ovo sad sam se izvukao da gledam Zvezdu :D

SGS2 - LT2.2

Posto sam imao priliku da se zadnja dva dana igram sa 10.1 Tabom iz Telenora, rekoh da i ja podelim svoje utiske, mozda ce nekom znaciti...

Ovo je prvi Honeycomb tablet koji sam imao priliku da cackam duze od 2 minuta tako da moram u startu da se ogradim od uporedjivanja sa nekim drugim modelima.

Prvi utisak kada se uredjaj uzme u ruku je definitivno wow, potpuno fantasticno izgleda uzivo i izuzetno je tanak, iPad 2 klasa tanak cak. Nisam naisao na probleme koji su neki ovde opisali, ekran je potpuno cist i nema nikakvih cestica izmedju stakla i ekrana. Postoji zaista minimalno probijanje pozadinskog osvetljenja u delu ispod kamere, koje u realnim situacijama nema sanse da se primeti. Kvalitet izrade je, rekao bih, tipicno Samsungovski, za moj ukus previse plastican. Moram da napomenem da metalnih delova nema, i srebrni ram koji se nalazi na ivicama je plastika, samo druge boje. Ono sto mi se nikako ne dopada, a sto je posledica izuzetno male debljine i plasticnog kucista je to da se ceo uredjaj relativno lako uvija po dijagonali, i to izgleda prilicno jezivo a zabrinjavajuce lako se izvodi.

Sto se hardvera tice, sve je u najboljem redu, jedino je izbor portova malo cudan. Nedostatak fullsize USB-a je razumljiv kada se ima u vidu debljina uredjaja, ali zasto nisu zgurali micro USB i micro SD mi nije bas jasno, pogotovo sto sam imao priliku da vidim 10.1 prototip koji je imao micro SD port. Moram narocito da pohvalim bateriju, jer je ovo prvi Android koji nece da vam nabije opsesivno-kompulsivni poremecaj stednje struje.

Sto se softvera tice, napredak u upotrebljivosti u odnosu na tablete koji koriste Froyo ili Gingerbread je ogroman. Ovo je po meni prvi uredjaj koji je opasno prisao iPad-u po pitanju UI-ja, njegove ispoliranosti i usaglasenosti kroz ceo OS, mada ga nije nadmasio. Nisam bas u ljubavi sa novim back, home i recent apps dugmicima koji su integrisani durektno u OS, previse cesto se ponasaju nekonzistentno i nisu mi bas intuitivni. Primer: u Browseru, dugme back me vodi na prethodnu stranicu, ali ako zelim da uradim forward, moram da odskrolujem na vrh stranice da bi mi se pojavio toolbar u kome se nalazi forward dugme i jos jedno back dugme. Na telefonima je to radilo pristojno, menu dugme>forward i cao. Back dugme je generalno preoptereceno, nekad uvlaci tastaturu, nekad vas vodi korak nazad, a nekad izlazi iz aplikacije. Jos jedan problem je nastao sa uklanjanjem menu dugmeta. Funkcije koje je to dugme obavljalo se sada uglavnom nalaze u meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana, ali aplikacje koje nisu prilagodjene za Honeycomb ga automatski iscrtvaju u donjem levom uglu, tako da to cesto pravi konfuziju. Povezivanje sa PC-jem je potpuno boze sacuvaj. Svima preporucujem da instaliraju Swiftkey Tablet X tastaturu jer je osetno bolja i prakticnija za upotrebu u landscape rezimu zbog specificnog podeljenog layout-a. Sto se TouchWiz-a tice, definitivno je tu i u pitanju je najnovija verzija koja se upravo isporucuje preko bare. Datum OS build-a je 15.7, dakle izuzetno sveze. Tacno je da je TouchWiz malo ubio performanse, ali nije nista strasno, vise mi smeta sto je dodato screenshot dugme koje 19 od 20 puta stisnem slucajno dok kucam na tastaturi.

Toliko za sad, ako neko ima jos neka pitanja, tu sam.

Poslednja izmena:
Very nice review...

Nego, da li si imao priliku da uporediš ekrane ipada i taba?

Imao sam IPS ekran na nook color-u, ali opet je bio neuporediv sa ekranom na ipad2... Ono je bilo čudo koliko sam mogao da buljim u isti bez zamaranja očiju...

SGS2 - LT2.2

Nisam imao priliku da ih stavim bas jedan do drugog, ali znam dobro kako izgleda iPad ekran, i rekao bih da Tabov ekran uopste nije losiji, boje su sjajne, rezolucija je taman, uglovi gledanja su sasvim pristojni, licno nemam problema sa probijanjem pozadinskog osvetljenja. Sve u svemu, ekran je potpuno ispunio moja ocekivanja.

Niko da pomene nedostatak informacione diode?! Tatlno mi je bezveze da moram da ga palim da bih znao da li je stigla poruka ili posta. A sto se tice prosirivosti memorije postoji dodatak velicine nokta u koji se ugura memorijska kartica nesto kao usb microsd adapter mada opet uz totliko cloud resenja verujem i da je suludo imati vecu memoriju od 32GB.

Memorija kod ovih modela kod Telenora je 16GB. A nema slota za prosirivanje memorije, sto je uticaj Apple politike. Memorija je danas izuzetno jeftina i u maloprodaji, a mogu da zamislim koliko je na veliko. A oni zele da je prodaju mnogo skuplje izbacivanjem slota za microSD.

Izvini ali nije Apple rodonacelnik ideje o maksimalnoj zaradi pri prodaji nepotrebnih a lepo dizajniranih stvari sa epitetima naj naj u bilo cemu... tako i galaxy 10.1 nije svajcarski noz ali jeste lepa brica :)

UH koji FAIL! 3 coveka sa tab-om na ovoj temi, od toga dva otisla u servis posle 5 dana koriscenja!?!?!?!?!?
Pogotovo dva coveka koja znaju sta rade s' tab-om, nisu neki paceri :) Bas ste me smorili, a mislio sam sutra da se pocastim ....

Mogu da se kladim da Caesaru nije otišao ekran, već da je potpuno poremetio nešto softverski time što je flashovao drugu verziju firmware-a, tačnije WiFi verziju, koja ne odgovara ovom Wifi+3G modelu... Nemoguće da se potrefilo da baš ekran ode, tačnije samo osetljivost na dodir, baš u trenutku kada je petljao oko firmware-a... Kažem, nešto je tu softverski bilo u sukobu, pošto je pogrešna verzija flešovana. Nisi trebao još da ga nosiš u Telenor, možda si mogao da pokušaš još par stvari.

Ja baš nisam ubeđen da su sve to ljudi koji znaju šta rade, tačnije ne znam šta bi Caesaru da flešuje firmware od WiFi P7510 modela na P7500 model :) . Takve stvari su neoprostive i mogu da brickuju uređaj za čas posla.

Još nešto, Factory data reset piše šta tačno radi pre nego što se pokrene, a to je da briše google acc, system and app data and settings, downloaded apps, music, photo, other user data. Dakle drugačije je nego na telefonu i nije to onaj blaži factory reset, gde ostaju podatci kao slike i muzika. Inače, na telefonu isto postoji ovaj hard reset koji briše sve i radi se kucanjem određenog koda u dialer.

Poslednja izmena:
Pa to ga ja nagovarao da fleshuje :)

Btw, nije tacno da uredjaj moze da se brickuje do tacke odakle nema povratka - tu je ADX mod i tu je nvflash. Jaci su od bilo kog 'ucigljavanja' taba.

edit: jej cezare, dakle ipak sam bio u pravu za wifi/3g romove :)

Poslednja izmena:
Ja se svejedno ne bih zezao sa tim, koliko god razlike bile male u firmware-u. Sad kapiram da je njemu ekran crkao pre nego što je čačkao romove, onda stvarno nema sreće. Šta ima novo oko stavljanja pure HC-a, jel se ipak samo nešto malo menja u odnosu na WiFi verziju onog non-touchwiz rom-a?

Jos se @Caesar i razmisljao da kupi Samsung bez garancije :)

Zašto? To je samo marketing, ne treba se osvrtati na to :) . Šta treba Apple da kaže sa onim njihovim glupim reklamama gde uvek reinventuju nešto?

Pateticno je to sto skoro u svakoj reklami mora da im se pojavljuje iPad, i jos se sluze neistinama jer svi znaju koji to uredjaj "opet ne radi" :)
Sta bi ti rekao da apple napravi reklamu u kojoj ce reci (punim pravom) da za razliku od Samsunga, njihov se tablet ne raspada...? :)

Ali nije Samsung jedini, ja sam postovao linkove i za ostale iPad killere koji imaju slicne reklame.

Po mom misljenju od takve reklame imaju vise stete nego koristi jer se sami stavljaju u Apple senci.

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam da uzem ovaj 10.1v deluje mi bolje (10.1 izgleda i crkava) , a opet se bojim da ce ostati crna ovca sa updateom software-a
i komjuniti ce biti slabiji jer se vise ne proizvodi. Jel' uzimao neko 10.1v i kakva su iskustva ?

Jos malo pa ce zargonizmi kao sto su mentol, dijabola, bolid ... biti zamenjeni kombinacijom izraza> epl patenti

Nazad
Vrh Dno