Šta je novo?

Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra

Čekaj telefon 50e + paket ili je u paket uračunat telefon?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Za S10+ je jednom bila ponuda 35 evra telefon, plus 30 evra mesecno mislim 10 GB paket sa neogranicenim pozivima i SMS, a nakon tih 10 GB brzina pada na 1 Mbs.

Isti takav paket kod discountera je mogao da se dobije za 15 evra mesecno.

Znaci telefon te kosta prakticno 24 x 15 evra + 30 = 390 evra za isti paket. U slobodnoj prodaji nije isao ispod 650 evra telefon.

Nesto tako ce da bude i sa S20 serijom za par meseci.

Isto je i za iPhone takva racunica, tako da je premijum klasa dohvatljiva maltene svima kojima nesto znaci.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Takva poređenja (kamera sa telefona vs DSLR/MILC) postoje već skoro 10 godina i uglavnom su besmislena, svode se na clickbait "hranu" za potrošačko društvo.
Reći da je smartfon kamera namučila noviji DSLR/MILC je otprilike u rangu konstatacije da je Punto namučio neki superautomobil u gradskoj vožnji međ' semaforima :)

Sent from H8266
Kako god. Svako ima svoje mišljenje, ali nisi me ubedio nekakvim opštim konstatacijama i nekakvim floskulama o potrošačkom društvu da je poređenje besmisleno ili da znaš o čemu pričaš. Posebno kada se tu umeša i čuvena analogija sa automobilima...

Video je zanimljiv i pokazuje da je kamera na S20 Ultra veoma dobra. Uostalom, konstantni pad prodaje DSLR-ova iz godine u godinu ide u prilog tome da su kamere na telefonima sve bolje, posebno za namenu koja im je predviđena.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Niko nije ni rekao da kamera na S20U nije dosta dobra (Samsung je uvek imao dobre ili odlicne kamere) vec da ima gimmick funkcije, probleme sa AF-om i da nece biti najbolja u klasi, sto ti kao samsung fan ne zelis da prihvatis pa otuda senzacionalizam u vidu clickbait testova, zakljucaka kako je S20U kamera ''namucila'' MILC visoke klase itd. :) Videces vec za nekoliko meseci da ce objektivni photo review sajtovi i entuzijasti biti zadovoljniji sa mogucnostima koje nude S20/+ kamere, vec sada ima takvih zakljucaka.

Bilo bi interesantno sa ovakvim softverom i algoritmima koje je razvio šta bi Samsung napravio kada bi se vratio u sferu fotografije.

Povukli su se iz vise razloga, pre svega jer po znanju i tehnologiji ne mogu da pariraju Japancima u ozbiljnoj, visokoj klasi (Fuji, Canon, Nikon, Sony itd.) a trziste niskobudzetnih i kompaktnih fotoaparata je vec godinama na ivici izumiranja i profitabilnosti.

Jos nekoliko testova S20U:
https://www.androidpolice.com/2020/02/28/galaxy-s20-ultra-review/
https://www.pocket-lint.com/phones/reviews/samsung/151021-samsung-galaxy-s20-ultra-review
https://www.tomsguide.com/reviews/galaxy-s20-ultra

Poslednja izmena:
Should you buy it? Probably not[emoji1]. znaci test odlican, ali zakljucak je ipak realnost. Skoro sam kupio s10, preskocio sam je, jer sam hteo nesto bolje, cekao sam s20 seriju i na kraju se odlucio za drugog proizvodjaca. Razocarala me cena najvise i prizeljkivao sam da ce i s20+ imati 108mpx kameru

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Baš tako. Ja sam na iPhone Max i ovih dana razmišljao da predjem na nešto manje. S10e mi je bio prvi pik. Postavio pitanje oko baterije na forumu i odmah odustao. Onda se javili ljudi sa običnim S10, malo bolje stanje ali i dalje loša autonomija. Imao sam XS pre ovog i menjao ga bas zbog baterije za Max. Baš je bzv što nema flagšip malih dimenzija sa brutalnom ili bar odličnom baterijom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imas kralju iphone 11 pro obicni
Ja ti garantujwm da ces biti prezadovoljan baterijom,ja sam ga koristio 3 mjeseca pa uzeo 11 pro max,ali ne zbog baterije nego eto iz dosade(nisam nikada imao iphone plus/max pa da probam) :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Drndao malo pre ortakov s20ultra.. šta znam sem 120hz i težine nema ništa zanimljivo.
Ali 120hz se odmah primeti :) dobra stvar.

Sada čekanje pravih telefona koji će konstantno raditi u 2k i 120hz

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ima već

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Uzeo u MTS :)

Crni deluje dosta dobro , kao što rekoh vadi ga težina :)
Vidi se da su išli na to da kopiraju donekle iPhone max.

Mada dugmići nisu previše srećno odrađeni , moglo bi se reći da malo luftaju levo desno :)

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Kaže Zac da isto se lako vade kao na nekim starim modelima..

A ja sam rekao da ima već onih koji rade na 120ghz uvek

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Stigao danas. Odmah u mobil autfiters stavio foliju, usput opalio dve slicice nisam imao jos vremena da se igram. Avion na 10x zum, dimnjak sa jedno pedesetak metara udaljenosti na 15, baterija odlicno radi. Sa 50 posto sam ga upalio, sada na 20. Zvuk odlican, ekran jos bolji
56abaf24ea3851678b98d3563f03f705.jpg
d06c6c12cd800334fac74860886ee692.jpg

Sent from my SM-G988B using Tapatalk

Stigao danas. Odmah u mobil autfiters stavio foliju, usput opalio dve slicice nisam imao jos vremena da se igram. Avion na 10x zum, dimnjak sa jedno pedesetak metara udaljenosti na 15, baterija odlicno radi. Sa 50 posto sam ga upalio, sada na 20. Zvuk odlican, ekran jos bolji
56abaf24ea3851678b98d3563f03f705.jpg
d06c6c12cd800334fac74860886ee692.jpg

Sent from my SM-G988B using Tapatalk
Jel ova slika ispod veci zoom od 10x?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Okači neke noćne slike sa zoom, verujem da to isto većinu zanima, kad imaš vreme.

Gesendet von meinem EVR-L29 mit Tapatalk

Koga zanimaju noćne sa zumom kada je upitno korišćenje i po danu preko 10x?!

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Pa ko sto su bile bitne slike noćne i zoom za Huawei P seiju, veruj am da je bitno i za S20 Ultra, tako se pisalo ovde po forumu.
Meni lično nije, ali verovatno da većinu i to zanima, možda i grešim?

Gesendet von meinem EVR-L29 mit Tapatalk

Mene ako nesto ne zanima i nije mi bitno to je zum.

Poslato sa LYA-L29 pomoću Tapatoka

Osim što nema nikakvih tehničkih informacija o fotki + tapatalk kompresija ova fotografija služi za?

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Pa da vidiš na malom ekranu kako je vau kvalitet noćne fotke na Ultri :)

Nikako da dođe telefon koji će me oduvati u odnosu na ono što mi već sada nudi S7 edge kamera. Šta meni (i većini) zapravo treba jeste da imam telefon koji hvata dovoljno svetla da mi shutter speed ne bude očajno dugačak, jer mi ćerkica nikako nije dete koje na sekund stoji mirno, što je sigurno slučaj i sa svom decom :D

Saberi, oduzmi, to je ono što većini ovde i zapravo treba, da uhvatimo porodični trenutak i da rezultujuća fotka nema motion blur I da bude fotografija bude oštra, detaljna i sa dovoljno svetla. Da, nekad je Pro mode i manual shutter speed rešenje, ali za unutra ISO mora u nebesa da ode (sa svim ovim malenim senzorima), tako da često odustanem od Pro moda i oslonim se milost/nemilost Auto-a. Ovo pravljenje dana od mraka na koji se mnogo ljudi loži me ič ne zanima.

Napolju na suncu naravno da nema problema sa shutter speedom, ali poenta je da svaki telefon unazad 5 godina ima dobre dnevne fotke bilo da su sa pokretom ili bez.

Tako da za neplanirane (indoor) trenutke još tražim telefon koji će mi doneti unapređenje, merkam S20+ koji će svakako biti bolji u indoor uslovima od ovoga što imam sad, jer eto, kad omatorimo, tražimo najbolje rešenje da fotkamo našu decu :D Za ostale planirane momente tu je Canon 5D Mark III, tu nemam previše zamerki, mada i on postaje mator u DSLR svetu, i tu će morati da padne upgrade na nešto svezije, kao što je slučaj i kod telefona :) eh kad bi imali rešenje koje traje 5,6 godina, umesto da jurimo bolje smartfon kamere svake godine, dve, tri, i na kraju dobijemo mali skok u kvalitetu - malecki senzori i nedostatak prave optike nažalost, ne može se ništa protiv toga, samo usavršavanje automatskog softverskog peglanja fotke.

Šta su nam smartfoni nego poketabilne kamere, a ove drame sa čipsetima, šta je brže i šta ima više poena, refresh rate ekrana, dizajn, kao neko ko se ložio ozbiljno na to pre par godina, sad su mi sporedne stvari. Sad mi treba što bolja kamera, dobra baterija da to isprati i da imam dovoljno skladišta. Dobro, ekran da ima normalan prikaz, što svaki Samoled godinama ima, i da stane u ruku lepo. Ultra mislim da malo tu preteruje za normalno držanje/korišćenje za moju manju šaku, to je nešto što me odbija, pored prežvakane teme - sulude cene. Videću, još me Samsung nije ubedio, gomila konkurencije vreba.

Eto, ne čudi me iskreno ovaj članak. Nisam pratio pobliže šta se dešava sa S20 kamerom, ali sam se potajno nadao da su barem malo optimizovali shutter/iso odnos da nemamo mutne fotke kad ima pokreta...

Poslednja izmena:
Eh kad sam prestao da posećujem forum, i generalno slabo pratim smartfon scenu u poslednje vreme. Rekoh da konkurencija vreba, umesto da sačekamo da vidimo šta drugi nude, mi se zalepili za Galaxy liniju i mnogi specifično za S20 Ultra, koji se već sada proglašava za telefon godine, što mi je malo smešno al ajd. Treba da se odviknemo od Samsunga malo, mnogi skaču isključivo sa galaksije na galaksiju, umesto da pružimo priliku i drugim proizvođačima :D Zanimljivo na papiru deluje ova kamera Xperie 1 mark 2, možda je i to rešenje koje nam treba, ali ništa dok se detaljno ne provrti i uporedi u real world uslovima.

S obzirom da deli slicnu (samo Alpha + Zeiss modifikovanu kameru) sa S20+ realno je ocekivati slican foto kvalitet kao kod Samsunga ali uz odredjene prednosti (motion eye/real-time humans/animals Eye AF).
I dalje je to mali senzor pa ne treba ocekivati cuda ali cak i ''ogoljena'' motion eye kamera (2017/2018) donosi nekoliko prednosti za snimanje svega sto je u pokretu. To je i jedan od razloga zasto sam kupio model koji je napljuvan i sahranjen od strane ''strucnjaka'' :d

A ovako, na polju cistog kvaliteta P&S fotografija, mislim da ce P40 Pro i novi Pixeli biti najbolji ove godine, Huawei vise zbog samog (verovatno najboljeg) hardvera kamera, Pixeli zbog unapredjenih, vecih senzora i HDR+.

Inace, vec se prica da su u sony-u resili da modifikuju 1'' senzor iz RX100 i da ih prodaju odredjenim smartfon proizvodjacima, verovatno od sledece godine. E sad zamislite 1'' senzor sa fabrickim HDR+, to kada bi ''zavrsilo'' u novim Pixel modelima mislim da bi mozda i zapecatilo sudbinu pravih, dzepnih kamera. Mada, nisu Pixeli toliko popularni, iPhone kamera sa 1'' senzorom bi verovatno udarila takav ''pecat''.

Poslednja izmena:
Ono što tebi Gizmo treba ćemo se načekati[emoji6]. Ne verujem ni da će Pixeli ove godine toliko odmaći dalje na polju kamere.

Sent from my SHT-W09 using Tapatalk

@hsv

Ostaje da se vidi processing kod Sonija, nekad sličan hardver daje drastično različite rezultate. Huawei iz principa ne bih kupio jer su se zaleteli previše u marketingu koji mi je išao na živce, pa su ih lepo prizemljili, mada meni nikad Huawei fotke nisu prijale oku, uprkos hardveru kamere. Pixel, da, zanimljivo ako ne zeznu stvar sa ostatkom, kamera im je uvek bila super. Super ako ikada dođe 1" senzor na današnje moderne smartfone mada ne verujem da će to uskoro, pogotovo da možda dolazi sledeće godine, deluje kao bajka.

Nego back to S20 kamera, ovi rusi što si kačio poredbu - Vidim da S20 u odnosu na IP11 Pro i dalje mulja detalje kada su objekti grupisani (drveće, grane, žbunje)... Samsunže, daj ispeglaj taj processing više, ne mogu da se dogovore ovi softverski inženjeri tamo. Ne valja naravno ni kad je previše izoštreno, deluje veštački, ali ovde stvarno treba nešto između da bude, deluju previše mekane/smuljane fotke u odnosu na iPhone ovde.

@Antara

Nažalost, protiv fizike se ne može. Voleo bih da mi smartfon rešava to, jer mi je uvek nadohvat ruke, ali uvek postoji taj neki kompromis. Nema idealnog rešenja.

Pa nije nerealno, pogledaj koliki je senzor primarne kamere u S20U ili najavljeni IMX700 za P40 Pro, tako da je skroz moguce da modifikovani 1'' senzor iz novijih RX100 zavrsi u vodecim telefonima sledece godine

Ove godine mislim da ce novi Pixeli koristiti 1/1.7'' 12MP (primarna kamera) i 1/2.55'' 12MP (ultra-wide, ''zoom'' modul ce verovatno biti sa 1/3'' ili manjim senzorom), sto ce sigurno biti odlicno uz HDR+ ali ne verujem da ce imati napredne AF mogucnosti, mozda u rangu S20/+ i to u najboljem slucaju.

Poslednja izmena:
Pa nije nerealno, pogledaj koliki je senzor primarne kamere u S20U ili najavljeni IMX700 za P40 Pro, tako da je skroz moguce da modifikovani 1'' senzor iz novijih RX100 zavrsi u vodecim telefonima sledece godine

Ove godine mislim da ce novi Pixeli koristiti 1/1.7'' 12MP (primarna kamera) i 1/2.55'' 12MP (ultra-wide, ''zoom'' modul ce verovatno biti sa 1/3'' ili manjim senzorom), sto ce sigurno biti odlicno uz HDR+ ali ne verujem da ce imati napredne AF mogucnosti, mozda u rangu S20/+ i to u najboljem slucaju.
Koja je poenta tolikog senzora u telefonu debljine 8-9mm?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Vrh Dno