Šta je novo?

Samsung Galaxy S10/Plus

Juce sam ga probao. Telefon je lep kao sto sam i mislio. Meni iskreno najlepsi E. Ono sto vidim kao najveci UP je prednja kamera i odlican wide angle. Trzanje u UI postoji i na S10 kao i na S9, ali se vidi da su animacije malo ubrzali. Ekrani su kao i uvek fenomenalni, ali utisak mi kvari izgled zadnjih kamera. Po svojoj prirodi koriscenja prsti ce u toku razgovora uvek biti preko kamere i mazati je... Iskreno, ne vidim zasto bi neko i sa S8 presao na S10 ko nije naravno geak i tehnoman. Samsung nekako kratkim korakom ide napred...

Ima li ga izložen negde u Nišu?

Ali da podižu nivo, podižu. Možda i ne smeju da urade prejak CPU jer ipak imaju potpisan ugovor sa zmajem.
Nema logike. Zasto bi onda uopste uzimali njihove cipsetove kada imaju svoje i sigurno ih proizvodnja svojih manje kosta od nabavke Zmaja. Zasto Huawei ne ugradjuje Zmaja nego samo Kirin? Sve su to pitanja na koja, kako mi se cini, necemo dobiti odgovore. [emoji4]
Jedna stvar je sigurna a to je da Qualcomm posle fijaska sa S810 pravi samo vrhunske proizvode. Svaki naredni cipset je bolji od prethodnog a da ne pominnjem sredju i visu srednju klasu u kojoj su bez konkurencije.

Poslednja izmena:
Pa ima na internetu da su potpisali ugovor na 25 godina sa zmajem. Podelili su tržišta time. E sad baš da li je na 25 godina to ne znamo, ali se spominje takva godina u jednom od odgovora na pitanja.

Poslednja izmena:
^ Taj famozni ugovor od 25 godina se ne odnosi na to da Samsung kupuje Qualcomm već da u 25 godina Samsung ne sme da prodaje svoje Exynos čipove drugim proizvođačima. To je ugovor iz 1993. kad je Qualcomm dao dozvolu Samsungu da koristi neke njihove CDMA modeme u proizvodnji čipova ali samo za sopstvenu upotrebu. U slučaju da hoće da prodaju Exynos drugom proizvođaču (i na taj način ugroze Qualcomm) onda su Samsung ili taj proizvođač u obavezi da plate odštetu Qualcomm-u. Ta odšteta je takva da se ne isplati ni jednima ni drugima pa na neki način Qualcomm blokira Samsung da razvije svoj biznis sa čipovima iako ima potencijala. Sa druge strane Samsung je dobio dosta od ovakvog ugovora jer ima tesnu saradnju sa Qualcomm, neke čipove je čak i proizvodio Samsung a imaju uvek i rani pristup novijim verzijama.

Sa druge strane zašto Samsung koristi i Qualcomm a ne samo Exynos, to se ne zna. Moja pretpostavka je da je u tom originalnom ugovoru iz '93 pored zabrane prodaje Exynosa drugima, ubačena klauzula da na Američkom tržištu Samsung mora koristiti Američki (Qualcomm) čip. Ima logike da Ameri to rade. U smislu da im daju pravo da koriste modeme za svoje potrebe ALI ne smeju da ih prodaju drugima (i ugroze Qualcommu biznis) a uz to na Američkom tržištu će koristiti domaće proizvode tj Qualcomm čime se štiti domaća industrija+eventualne brige oko sigurnosti i svega toga, jer se ipak radi o osetljivoj tehnologiji (špijunaža, podaci, lokacije, itd).

Poslednja izmena:
^ Taj famozni ugovor od 25 godina se ne odnosi na to da Samsung kupuje Qualcomm već da u 25 godina Samsung ne sme da prodaje svoje Exynos čipove drugim proizvođačima. To je ugovor iz 1993. kad je Qualcomm dao dozvolu Samsungu da koristi neke njihove CDMA modeme u proizvodnji čipova ali samo za sopstvenu upotrebu. U slučaju da hoće da prodaju Exynos drugom proizvođaču (i na taj način ugroze Qualcomm) onda su Samsung ili taj proizvođač u obavezi da plate odštetu Qualcomm-u. Ta odšteta je takva da se ne isplati ni jednima ni drugima pa na neki način Qualcomm blokira Samsung da razvije svoj biznis sa čipovima iako ima potencijala. Sa druge strane Samsung je dobio dosta od ovakvog ugovora jer ima tesnu saradnju sa Qualcomm, neke čipove je čak i proizvodio Samsung a imaju uvek i rani pristup novijim verzijama.

Sa druge strane zašto Samsung koristi i Qualcomm a ne samo Exynos, to se ne zna. Moja pretpostavka je da je u tom originalnom ugovoru iz '93 pored zabrane prodaje Exynosa drugima, ubačena klauzula da na Američkom tržištu Samsung mora koristiti Američki (Qualcomm) čip. Ima logike da Ameri to rade.

Cenim da si advokat :D. Možda ne mogu da naštancaju dovoljno jedinica,mada to mi je nekako nelogično. Pre je neka regulativa u pitanju.

Pa to ništa ne treba da nas čudi. Sustižu ih, a oni bi samo da štancaju i da ne probijaju rokove i onda brljave. Mada, ovo je smešno.

Što se men tiče dosta je i 6. Bitna je optimizacija. A ovo je katastrofa

NOTE 9

Možda je novi feature, da zbune konkurenciju :D. Da ali da ostane sa 6GB ram memorije, onda ne bi doneo ništa po pitanju "velikog praska" povodom 10 godina. Morali su to da povećaju svakako u ovoj seriji količinu početnog RAM-a.

Krkanje rama samo stvara opravdanje i prostor za sve manje rada na softveru i optimizaciji. Kako kod proizvođača tako i kod developera. Aplikacije jedu memoriju, glomazne su i neoptimizovane, softver ubija aplikacije u pozadini, neispeglan... To se pokušava kompenzovati sve jačim hardverom i sve većom količinom rama. Da to nije pravo rešenje najbolje vidimo na primeru kamera gde već duže vremena nema nekih velikih inovacija i bumova u pogledu hardvera, dok softver pravi čuda. I to ne samo kod Google telefona.

Na šta tačno misliš kada kažeš da su glomazne? Na S9+ mi je sada mnogo bolji RAM management na Pie nego na Oreo. Manje memorije troši, i više je slobodno.

Više slobodne memorije znači lošiji tj agresivniji ram menadžment. :D

Nazovi to kako hoćeš, ali telefon radi kako treba i fluidniji je :).

Pa ako tebi nije zanimljivo meni jeste. Čak je i njima zanimljivo čim su rekli da će modele sa 6 gb zameniti sa modelima od 8gb koliko minimalno treba da imaju osnovne verzije s10 i s10+ modela.

NOTE 9

Hoću da kažem da je ovakav model sa 6GB napravljen i već je bio dostupan na samoj premijeri, a ovi brže bolje objavljuju kako je Samsung zakinuo 2GB i kao čuđenje sad.

Kod nas su svi S10 sa 8GB?

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Jedino ima smisla čekati 5G. Ostalo je kao kod S9+. OneUI deluje neozbiljno ali radi ok... mada ja ne vidim neka značajna umapređenja u odnosu na TW.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima znacajnih unapredjenja..
5g je najbolja opcija od svih, ali ne verujem da ce stici legalno kod nas i ko zna kad ce biti u prodaji.

Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

Cena za 10+ kod Iraca, na racun.
c6079a7850e0a17d764d679a7996fcbe.jpg

Pa dobro, ništa specijalno. Nešto ispod sto evra u totalu izađe manje nego na Telenoru na paketu slične cene (premium). Kažu da je Vip još jeftiniji od Telenora...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Po gsm areni i testovima njihovim novi exynos je zestok ove godine

Drndao samo danas dobrih sat vremena + varijantu. Jedina zamerka je visoko postavljeno power dugme. Sad sam u dilemi opet... Beli ili zeleni... A poručio sam zeleni. Beli je prelep uživo. Dobro leži u ruci i neverovatno je lagan u odnosu na Note.

NOTE 9

Koliko je tebi dobro ako ti je jedini problem boja moba. [emoji23]
Salu na stranu, lepe su boje novih desetki, nema ni sa jednom greske. Svakako je zelena interesantnija, bez obzira sto dugo nismo imali toliko telefona u beloj boji. [emoji4]

Na belom se manje vide otisci... Naravno da je problem boja kada imaš bubice u glavi kao ja... [emoji23]

NOTE 9

A onaj narandžasti ne dolazi kod nas ? Na klipovima izgleda najlepše po meni :)

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ćuti... To mi najgore od svega. Šalim se malo... Lepa je ali ne bih uzeo taj

NOTE 9

Poslednja izmena:
Vrh Dno