Šta je novo?

Samsung Galaxy Note 3

Mesar? :)

Inače, imam s4 i nikako da se odlučim da uzmem N3. Bio sam dva puta u Telenoru da probam i odustanem posle. Vidim da ste svi koji ste prešli zadovoljni, ne znam šta da radim :|

Osim olovke, deluje mi sve isto, samo uvećano.

Imaš odličan telefon, ako ti ne treba olovka ne moraš da prelaziš.

Vidim da neki koji imaju ili su imali s4 kao wow N3, a ja to ne vidim, bar na krako kada probam. Ok, ako je primena olovčice nešto što udje u naviku, onda možda. Ali bez toga, ista rezolucija na većem ekranu, nema više prostora, samo uvećano. Baterija mi je i na s4 super.
Nije mi doplata problem, nego šta znam, ne vidim svrhu. A i lajsna sa strane na N3 mi deluje super jeftino :|

Verovatno do daljnjeg ostaje s4 :)

A objasni u jednoj rečenici koja je svrha slobodnog ram-a na androidu? :)

Pa nije da je malo, ali ako ostali telefoni imaju po 600-700mb slobodno, a imaju 2 giga rama, malo je ovo 800-900 kod Note3 koji ima 3 giga. Ako me razumes. ;)

Jel cujes sebe sta pricas. Slobodna memorija je ona koja ti ostane prilikom podizanja sistema. Sve posle toga ide u radnu memoriju i naravno ona se smanjuje. Nek ostane i 200mb neces ni jedanput doziveti da ti pukne ekran prilikom izlaska iz programa u pocetni ekran. To je vezano za jb i 1gb koji ocigledno nije dovoljan. Sgs3 je patnja ziva kao i note1. Note2 je doneo 2gb i radi kao sat. Note3 necu ni da komentarisem. Kome secka i laguje definitivno ima neki problem u svojoj glavi.

citajuci ovo za ram memoriju , istestirao sam svoj n3, tako sto sam popalio sve aplikacije koje imam instalirane sa marketa (nekih 25-30 trenutno), od toga 5 igara (3 gameloft), a pre toga sam resetovao fon, ostalo je bilo oko 200mb slobodno, sve aplikacije su bile upaljene (sto realno nikad ne radim), nikakav lag nije postao, bez problema sam setao iz jedne u drugu aplikaciju, i to sam odradio za sve koje su radile u pozadini, nigde nije puklo ili crashovalo . .

Pa nije da je malo, ali ako ostali telefoni imaju po 600-700mb slobodno, a imaju 2 giga rama, malo je ovo 800-900 kod Note3 koji ima 3 giga. Ako me razumes. ;)

Zasto je malo nesto sto ti ne treba??
Koliko god da stavis Android koristi skoro sve, ja ovo pricam godinama. Ne znam sta pokusavas da kazes? Lose je to sto ima 3GB?? Sta ce ti 1.5GB slobodnog RAM-a recimo, objasni molim te?
Ili samo trazis dlaku u jajetu?

Nexus.. Al nije bitan model nego generalno ta priča o ramu

@kibicer modovan whatsapp sa mogućnošću customizacije maltene svakog elementa uia, podrškom za teme itd...

Jel može neko da mi objasni od čega zavisi ovaj dostupan ram? Npr i Galaxy Nexus i Nexus 7 (2012) imaju 1gb, a gn ima oko 660, dok N7 ima 975mb dostupno.
Pitam zato što LG G2 ima 2gb od čega je dostupno oko 1.8 (ako se ne varam), a Note 3 ima 3gb od čega je dostupno 2.4, a ostatak hardvera je isti. Zar ne bi trebalo da bude dostupno 2.7?

otpada na sistem (u low-level smislu), grafičku, kameru, podršku za multimediju... npr za galaxy nexus (default ima 693MB) imaš kernel sa kojim ti je dostupno 773 MB ali ne radi 1080P snimanje, neke aplikacije za barcode sken itd..

To svakako nije super.
Ali svakako nije ni demanti tvrdnje "unused ram is wasted ram".
Nego potvrda drugih stvari.

poenta je da se ne može samo slepo ponavljati ta mantra bez malo dubljeg razumevanja

Poslednja izmena:
batalite ram... nepotrebna priča a pogotovo kod n3...

otpada na sistem (u low-level smislu), grafičku, kameru, podršku za multimediju... npr za galaxy nexus (default ima 693MB) imaš kernel sa kojim ti je dostupno 773 MB ali ne radi 1080P snimanje, neke aplikacije za barcode sken itd..

A kako onda N7 i LG 4X HD imaju 975mb dostupno a ništa im nije isto, ni verzija androida, ni rezolucija, nit N7 ima kameru...osim Tegre 3, ali čak ni verzija tog SoC - a nije ista.

poenta je da se ne može samo slepo ponavljati ta mantra bez malo dubljeg razumevanja
Zanimljivo, ali nije reč o metafizici nego o tehničkim stvarima.
Dakle koje su lako dokazive svima kojima se može/vredi dokazati.
A tvoja mantra o pitanjima rama bi bila?

A ja izgleda pričam kineski, pa ne razumete šta ja pričam...

nemam ja nikakve mantre
evo vidi ovaj gizmov shot http://img.tapatalk.com/d/13/11/12/apy6etup.jpg

jel ovo znači da n3 loše koristi ram i da je 1.4gb bačeno?

Zašto je i ti ne bi imao (svoju mantru) zar si gori od mene?

Android ram menadžment jeste dizajniran da (što više) drži učitane aplikacije u ramu i dok god telefon/tablet funkcioniše normalno nebitno je koliko je rama slobodno ili zauzeto.

Ode se u Developer options i uključi Don’t keep activities opcija, pa se vidi šta se dobija kada android briše svaku aplikaciju iz rama čim izađemo iz nje.

Jesam, pročitaj ponovo drugu rečenicu moga prethodnog komentara.
Evo i dodatak ako nisam bio dovoljno detaljan :)
Imao je u tom trenutku/sa tim/takvim aplikacijama pokrenutim/nakon toliko i toliko vremena od butovanja toliko slobodnog i zauzetog rama.
Samo trenutno stanje, ništa više i ništa manje.

ok, da ne mlatimo više :)
ukratko
keširanje je na androidu vrlo poželjna pojava i sa te strane neiskorišćen ram jeste bačen ram.
sa druge strane ram koji se napuni aplikacijama koje imaju memory leak nije dobro popunjen ram (npr http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=125658&d=1381972352, ili sitacija kao sa prvog shota koji sam okačio gde cure sistemske aplikacije)

ono što je najveći problem je što ugrađeni task manager (ako se tako može nazvati, ono u settings/apps/running) ne prikazuje praznu memoriju kako ljudi misle već memoriju dostupnu za keširanje. used na tom ekranu meri samo system + servise, tako da to nije neko trenutno stanje kako kažeš već će biti otprilike isto čak i ako pokreneš 3 velike igre + chrome sa 5 tabova + facebook + ... i onda ih sve na home minimizuješ (keširaš), tako da na tom ekranu treba imati što više free memorije. pošto većina ljudi tu gleda koliko ima zauzeće, ne može se samo napamet ponavljati da je ok da bude što više zauzeto jer na tom ekranu to nije slučaj, naprotiv.

koliko ja kapiram android, ni ta slobodna memorija nije slobodna, vec zapravo zauzeta cacheom i to koliko god moze da zauzme, tj kad kliknete na ono cached background processes(ili po seljacki, ono dole sto je sivo) vidite da u stvari oni zauzimaju tu "free" memoriju...e kad se saberu svi ti procesi i kad se oduzmu od "free ram" dobije se taj protraceni odnosno "wasted ram".E tek to sto je ostalo je slobodno.

A ono sto Djilkos pokusava da kaze, isti je qrac sto note 3 ima 3gb rama i sto neki drugi fon ima 2gb, jer je tw pojeo tu prednost od 3gb, tako da note 3 tog "slobodnog" rama ima isto koliko i fon od 2gb.

koliko ja kapiram android, ni ta slobodna memorija nije slobodna, vec zapravo zauzeta cacheom i to koliko god moze da zauzme, tj kad kliknete na ono cached background processes(ili po seljacki, ono dole sto je sivo) vidite da u stvari oni zauzimaju tu "free" memoriju...e kad se saberu svi ti procesi i kad se oduzmu od "free ram" dobije se taj protraceni odnosno "wasted ram".E tek to sto je ostalo je slobodno.
daaaaa... bravo!

A ono sto Djilkos pokusava da kaze, isti je qrac sto note 3 ima 3gb rama i sto neki drugi fon ima 2gb, jer je tw pojeo tu prednost od 3gb, tako da note 3 tog "slobodnog" rama ima isto koliko i fon od 2gb.
nije baš isto ali svega par stotina MB više, ni blizu 1 GB kako se misli na osnovu specifikacija. ali dobro, svakako je trenutno dovoljno.

Vrh Dno