Samo da se prijavim na ovu temu. Danas sam uzeo A54 pa ćemo da vidimo kako će se pokazati i taman ću ga uporediti sa Xiaomi 12lite koji koristim nešto više od pola godine i koji, iskreno, radi besprekorno od prvog dana i koji mi je razbio sve predrasude o šaomi telefonima.
Evo i nekih prvih utisaka, više da drugi koji su zainteresovani za ovaj model saznaju neki detalj više.
Nakon dve godine sam se vratio na Samsung posle A71 modela.
U međuvremenu koristio Nord2 i još uvek Xiaomi 12 Lite.
Telefon sam pošteno arčio jedno 10 sati.
Po startovanju odmah je ponudio ažuriranja na Android 13 a odmah nakon toga na UI6.
Što se UI6 tiče, vidim da su se malo preigrali, nabacli sve i svašta plus je zadržao neke stare opcije, tako da je sada neki mix, treba malo navikavanja, ali generalno je UI i dalje odličan. Ima dobrih novina kao prevlačenje foldera, datoteka itd. Nisam još sve istražio.
Punjenje, pa kad se pređe sa telefona koji imaju punjače 66w+ i još ih dobiješ uz telefon, ovo je ogroman downgrade. Ono što je svetla strana je baterija, za sad drži odlično, još uvek se "uči", tako da očekujem da sa njom neće biti problema i trebala bi izdržati opušteno jedan dan a nekima sigurno i više.
Ja nakon silnih ažuriranja, instalacija, podešavanja, par sati YT i društvenih mreža i sat vremena igranja Mobile Legenda , čačkanja svega i svačega, kamera, fotkanje, 80% WiFi ostalo 4g%, nisam uspeo da je spustim ispod 30% za nekih 9-10 sati kako je skinut sa punjača. Al to je samo početno stanje, videćemo malo dužim testiranjem i svakodnevnom regularnim korišćenjem kako će se pokazati, Al verujem da sa njom neće biti problema, jer punjenje sa 27W može trajati i do sat ipo.
Za sve vreme testiranja, gore opisanog nije bilo nekog preteranog zagrevanja aparata. Tu i tamo se ugreje, Al ništa više nego ostali telefoni koje imam , pa čak ni pri igranju Mobile Legends na 4g na Ultra podešavanjima grafike jedno sat vremena.
Tako da mi izgleda da ovaj Exynos ipak ume da bude štedljiv a opet da negreje telefon, barem ne kao neki njegovi prethodnici. Toga sam se najviše plašio, ali na svu sreću bez razloga.
Kamera, vrlo dobra, nisam neki ekspert, verujem da će velikoj većini ljudi ispuniti očekivanja fotkanja telefonom. Uporedo sam pravio slike sa 12lite i A71 i bolji je od oba, ne baš tri svetlosne godine , Al bolji, mada moram odati priznanje A71 koji se posle toliko godina još uvek drži što se kamere tiče. Sviđa mi se kako se A54 u tamnijim, mračnijim uslovima bori sa jakim kontrastom tipa jake rasvete u mračnoj sobi ili TVa.
Ono na čemu Samsung treba još da poradi to je vreme reakcije na fingerprint. Otključava on iz prve Al sa poprilično zadrškom tu ga 12lite šije u svakom pogledu. Isto je i sa Face unlock opcijom. Kinez iz prve i sa svih mogućih udaljenosti, Samsung ima posebne prohteve po tom pitanju

Ono u čemu 12 Lite za nijansu bolji je fluidnost kretanja kroz sam UI telefona. Mada, to treba uzeti sa rezervom jer sam tek instalirao brdo aplikacija itd pa bi bilo nejrealnije uporediti nakon nekoliko dana korišćenja.
Ekran, tu nema greške, mada ne vidim neku preteranu razliku u odnosu na onaj na 12 Lite. Možda ima neke sitnice koje ih razlikuju Al ja to nisam primetio. Ne pričam o specifikacijama nego o utisku pri radu.
O izgledu telefona ne treba polemisati, stvar ukusa. Meni se sviđa veličina, taman onako kako volim, tj na gornjoj granici, sve preko toga mi je veliko za šaku, džep itd.
Veliki plus je slot za memorijsku karticu. Uparivanje sa Buds slušalicama i GW3 bez problema, celo to okruženje radi perfektno bez komplikacija.
Možda sam još nešto preskočio, pa kad prođe neko vreme uporediću sa ovim sada iznešenim.
Za 300€ koliko je plaćen (+punjač 30€

) odlična je kupovina po mom mišljenju.