Šta je novo?

Samsung Galaxy A54

Da, da, u pravu si za boje. Sve je normalno kad hocu da slikam, ali kad se pogleda slika saturacija je povecana.
@solajam To sam video na s23u, kod ostalih ne znam da li imaju, a54 nema.
Baš su sredili kameru, meni se više ne fotka ovim telefonom, ako ga ne srede sledećim ažuriranjem možda ga i prodam.

Jel zna neko jel može neki downgrade na prethodnu verziju androida?

Mrzi me posle da istražujem šta sledeće da kupim, xiaomi me smorio, samsung ne bih opet 😅 , ostaje mi eventualno neki honor ili motorola 😁

Evo fotke kako izgleda kad samsung reši da je njegova obrada "bolja" od fotošopa 😬
Prva fotka kako izgleda pre fotkanja a druga kad samsung "sredi" boje.

Prilozi

• Screenshot_20231124_232734_Camera.jpg
    Screenshot_20231124_232734_Camera.jpg
    83.8 KB · Pregleda: 82
  • 20231124_232728.jpg
    20231124_232728.jpg
    179.5 KB · Pregleda: 82
Ni meni se vise ne fotka sa ovim a54, a uzet nema mesec dana. Ako ga ne srede u dogledno vreme Samusung nikad vise necu uzeti. Samo da se jave i za s23, s23 ultra a garant su i te kamere degradirali.

Kod mene je sa kamerom sve u redu. Nema prenaglasenih boja. Da vam nije ukljuceno ono u podesavanjima da automatski sredi sliku i doda vivid? Cak sta vise, nakon apdejta sve radi za nijansu bolje. Ni u google feed nema vise onog trzanja, a bogami pre apdejta je google feed bio jeziv kad se skroluje.

Mrzi me posle da istražujem šta sledeće da kupim, xiaomi me smorio, samsung ne bih opet 😅
Au, toliko su unazadili kameru na A54 izgleda... Bože svašta...
Što ne razmisliš o iPhone 12 ili iPhone 13?
Svakako ćeš prelako i odmah da ih prodaš u slučaju kajanja prelaska na zatvoreni sistem iOS.

Nisam nikad koristio ios. Šta znam, mislim da mi 6.1" već mala veličina za telefon, navikao se na veće. A cene za nove 13 tice su i dalje jake 600e+
Starije od toga ne bih ni gledao...
@Optimus Primal
Scene optimizer je uključen ali ne pravi nikakvu razliku u ovakvim situacijama, a ne bih da ga isključujem jer bez njega ne radi automatski noćni mod koji je koristan.

I da se ogradim fotke po danu ne primećujem da se nešto razlikuju, ali noću (unutra) gotovo neupotrebljive, još ako se fotkaju ljudi ume da zasiti bojom face baš preterano.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje. Da li je moguce sacuvati sve lozinke u telefonu nakon odradjenog fabrickog reseta? Kolega ima u telefonu nekih 15 mejlova a hoce da vrati telefon na fabricka. Da li ce Samsung pass zapamtiti sve ili ne? Ako postoji neki nacin neka napise ko zna.

Поента враћања на фабричка подешавања и јесте у томе да се све обрише. За чување лозинки постоји доста апликација, типа Bitwarden. Сам Samsung Pass није везан за један уређај, тако да ако је у њему сачувао лозинке, моћи ће да их користи поново (под условом да зна податке за логовање на Самсунг налогу).

Jedno pitanje. Da li je moguce sacuvati sve lozinke u telefonu nakon odradjenog fabrickog reseta? Kolega ima u telefonu nekih 15 mejlova a hoce da vrati telefon na fabricka. Da li ce Samsung pass zapamtiti sve ili ne? Ako postoji neki nacin neka napise ko zna.
Ovo mozes sve preko chrome browera recimo... Mada i Samsung ima svoj Pass, koji se backupuje na samsung account.

Uspeli smo nekako. Mada se nisu sacuvale sve lozinke. Od 24 koliko je imao sacuvano u samsung pass 17 je ostalo a 7 se zagubilo.

Kao što su mnogi prijavili, mešanje srpskog i engleskog jezika nasumično po aplikacijama je još jedan od bagova na one ui 6.

Voleo bih da nam samsung da opciju kakve fotke će da pravi kamera pri tom mislim na zasićenje bojama kao što nam daje takvu opciju za ekran, ovako ja treba da sređujem u obradi boje ako ne želim da mi fotke "vrište" od napucanih boja.

Da, mesa jezike. Objave oneui 6 sve bajno, sjajno a svima degradirali kamere. Meni telefon sluzi samo za pozive , poruke, surf i kamera da je pristojna. Sa ovom nadografnjom su unistili kameru . Preporuka ljudima da ne istaliraju oneui 6, da sam znao za degradaciju kamere ne bih instalirao nadogradnju, tako daa na A52s nema sanse da pokupim ovo smece, unistili su telefon, da mogu momentalno bi ga vratio i uzeo drugog proizvodjaca. Izem ti takvu podrsku.

Strpite se malo, riješit će se slijedećom nadogradnjom. Meni recimo nije toliko problem kamere, čak naprotiv, nekako su mi slike ugodnije oku, iako nisu baš ispravne.

Ovo sa jezikom jeste iritantno. Podesim bosanski ili hrvatski ili srpski, a aplikacija opet sva na engleskom. Nema šanse da mogu natjerati da prikazuje drugi jezik.

Ali strpit ću se. Bar su ovdje nadogradnje minimalno jednom mjesečno, a po potrebi i češće. Popraviće ovo vrlo brzo, siguran sam. Nakon slijedeće nadogradnji Sci će zaboraviti ove probleme ;)

Jezik ce da srede, mada razmisljam da stavim engleski kao glavni, lakse mi je i zbog posla i svega.
Za kameru ne znam sta da kazem, nisam proveravao kakav je kvalitet, opalio sam nekoliko fotografija i cini mi se da je sve isto, samo sto su dosta povecali boje i lepo na oko izgleda.
Posto ce tel najverovatnije da ostane u porodici moj otac nista nije primetio oko kamera, jedino je rekao da dobro radi. 😅

Sad sam primjetio mogući novi bug.

Hajde molim vas provjerite slike u Samsung galeriji. Da li se prikazuju slike koje su učitane na OneDrive ispravno, ili pokazuje samo bijelu pozadinu sa ikonicom u sredini? Dakle slike koje su sinhronizovane sa OneDrive-om, a koje nisu fizički u memoriji telefona?

Što se tiče jezika, bar na s23 i s22, na One UI 5.1 bila je jedna verzija srpskog jezika i nije bilo mešanja sa engleskim jezikom. Sada, na One UI 6, imate dve varijante srpskog jezika, latinicu i ćirilicu i kod mene je mešanje prisutno samo ako je selektovana latinica, dok kada je izabrana ćirilica, sve radi kako treba. Naravno, može i pojedinačno određene aplikacije da budu na ćirilici, a pojedine na latinici...

Kamera je odlicna.Uporedjujem slike sa predproslim A52S i proslim Poco M5.

Što se tiče jezika, bar na s23 i s22, na One UI 5.1 bila je jedna verzija srpskog jezika i nije bilo mešanja sa engleskim jezikom. Sada, na One UI 6, imate dve varijante srpskog jezika, latinicu i ćirilicu i kod mene je mešanje prisutno samo ako je selektovana latinica, dok kada je izabrana ćirilica, sve radi kako treba. Naravno, može i pojedinačno određene aplikacije da budu na ćirilici, a pojedine na latinici...
Isto na A34 mesaju se srpski i engleski, kad sam stavio ćirilicu sve bilo OK

Poslednja izmena:
Samo da se prijavim na ovu temu. Danas sam uzeo A54 pa ćemo da vidimo kako će se pokazati i taman ću ga uporediti sa Xiaomi 12lite koji koristim nešto više od pola godine i koji, iskreno, radi besprekorno od prvog dana i koji mi je razbio sve predrasude o šaomi telefonima.

Samo da se prijavim na ovu temu. Danas sam uzeo A54 pa ćemo da vidimo kako će se pokazati i taman ću ga uporediti sa Xiaomi 12lite koji koristim nešto više od pola godine i koji, iskreno, radi besprekorno od prvog dana i koji mi je razbio sve predrasude o šaomi telefonima.
Evo i nekih prvih utisaka, više da drugi koji su zainteresovani za ovaj model saznaju neki detalj više.
Nakon dve godine sam se vratio na Samsung posle A71 modela.
U međuvremenu koristio Nord2 i još uvek Xiaomi 12 Lite.
Telefon sam pošteno arčio jedno 10 sati.
Po startovanju odmah je ponudio ažuriranja na Android 13 a odmah nakon toga na UI6.
Što se UI6 tiče, vidim da su se malo preigrali, nabacli sve i svašta plus je zadržao neke stare opcije, tako da je sada neki mix, treba malo navikavanja, ali generalno je UI i dalje odličan. Ima dobrih novina kao prevlačenje foldera, datoteka itd. Nisam još sve istražio.
Punjenje, pa kad se pređe sa telefona koji imaju punjače 66w+ i još ih dobiješ uz telefon, ovo je ogroman downgrade. Ono što je svetla strana je baterija, za sad drži odlično, još uvek se "uči", tako da očekujem da sa njom neće biti problema i trebala bi izdržati opušteno jedan dan a nekima sigurno i više.
Ja nakon silnih ažuriranja, instalacija, podešavanja, par sati YT i društvenih mreža i sat vremena igranja Mobile Legenda , čačkanja svega i svačega, kamera, fotkanje, 80% WiFi ostalo 4g%, nisam uspeo da je spustim ispod 30% za nekih 9-10 sati kako je skinut sa punjača. Al to je samo početno stanje, videćemo malo dužim testiranjem i svakodnevnom regularnim korišćenjem kako će se pokazati, Al verujem da sa njom neće biti problema, jer punjenje sa 27W može trajati i do sat ipo.
Za sve vreme testiranja, gore opisanog nije bilo nekog preteranog zagrevanja aparata. Tu i tamo se ugreje, Al ništa više nego ostali telefoni koje imam , pa čak ni pri igranju Mobile Legends na 4g na Ultra podešavanjima grafike jedno sat vremena.
Tako da mi izgleda da ovaj Exynos ipak ume da bude štedljiv a opet da negreje telefon, barem ne kao neki njegovi prethodnici. Toga sam se najviše plašio, ali na svu sreću bez razloga.
Kamera, vrlo dobra, nisam neki ekspert, verujem da će velikoj većini ljudi ispuniti očekivanja fotkanja telefonom. Uporedo sam pravio slike sa 12lite i A71 i bolji je od oba, ne baš tri svetlosne godine , Al bolji, mada moram odati priznanje A71 koji se posle toliko godina još uvek drži što se kamere tiče. Sviđa mi se kako se A54 u tamnijim, mračnijim uslovima bori sa jakim kontrastom tipa jake rasvete u mračnoj sobi ili TVa.
Ono na čemu Samsung treba još da poradi to je vreme reakcije na fingerprint. Otključava on iz prve Al sa poprilično zadrškom tu ga 12lite šije u svakom pogledu. Isto je i sa Face unlock opcijom. Kinez iz prve i sa svih mogućih udaljenosti, Samsung ima posebne prohteve po tom pitanju :)
Ono u čemu 12 Lite za nijansu bolji je fluidnost kretanja kroz sam UI telefona. Mada, to treba uzeti sa rezervom jer sam tek instalirao brdo aplikacija itd pa bi bilo nejrealnije uporediti nakon nekoliko dana korišćenja.
Ekran, tu nema greške, mada ne vidim neku preteranu razliku u odnosu na onaj na 12 Lite. Možda ima neke sitnice koje ih razlikuju Al ja to nisam primetio. Ne pričam o specifikacijama nego o utisku pri radu.
O izgledu telefona ne treba polemisati, stvar ukusa. Meni se sviđa veličina, taman onako kako volim, tj na gornjoj granici, sve preko toga mi je veliko za šaku, džep itd.
Veliki plus je slot za memorijsku karticu. Uparivanje sa Buds slušalicama i GW3 bez problema, celo to okruženje radi perfektno bez komplikacija.

Možda sam još nešto preskočio, pa kad prođe neko vreme uporediću sa ovim sada iznešenim.

Za 300€ koliko je plaćen (+punjač 30€ :( ) odlična je kupovina po mom mišljenju.

Evo jedan uodate što se baterije tiče
Za 11 sati je potrošeno 53% baterije i SoT 4.10h
Za 14 sati je potrošeno 65% baterije i SoT 5h

Po meni, odličan rezultat za ovaj model telefona.
Za ovih 14 sati AOD uvek uključen , uglavnom društvene mreže (dosta video sadržaja) i oko 1.5h igranja Mobile Legends, to je ono glavno.
Telefon je većinom, sem za vreme igranja igre, bio na WiFi.
Definitivno od jutarnjeg skidanja sa punjača može opušteno da izdrži ceo dan.

Nek je sa srećom, jako dobar izbor

Ako ti je kamera bitna ne skidaj oneui 6. Za sad nema nikakve nadogradje koja bi resila ovu sramotu. Fotografiju izbegavam, smucio mi se A54.

Previše odvali boje, pogotovo u nekim indoor uslovima. Crvena boja krene da "vrišti" od zasićenja 😁
Post po rednim brojem 243 u ovoj temi pokazuje to.

Da , u pravu si, sad sam baš probao.
Probao sam i na 12 Lite, kod njega kako se vidi na ekranu, takva i fotka bude.
Možda vidim da se i na S serijama odavno žale na taj "problem".

Nazad
Vrh Dno