Šta je novo?

Samsung Galaxy A54

Boga mi ovo sve više izgleda kao ozbiljno niža klasa telefona u odnosu na moj stari Ćomi... bez obzira na kao 120 Hz refresh rate.
Ovo kad još stavim case ima bude kao tenk...

A tek baterija kako curi kad se telefon koristi za surf po netu :( 6% baterije za pola sata mi je baaaš preterano za telefon sa novom baterijom pri upotrebi sa minimal brightness + dark mode + telefon na 2G mreži + WiFi.

Ne bi ga ja baš toliko crnio. Meni je stalno na 4-5g Lte + VoLTe kad nisam na WiFi , automatsko osvetljenje, signal je jak, i 10ak procenata na sat vremena je skroz ok. Uporedo imam 12 Lite, nije ništa bolji po tom pitanju potrošnje. Samsung izvlači veći SOT pri skoro identičnom svakodnevnom korišćenju, i baterija je veća.
Jedini zamerku koju sam imam na A54 je ta prezasićenost crvenom pri fotografisanju i sporije očitavanje otiska.
Kako sam pročitao tvoj post prebacio sam na mobilni net, tačno 41 minut razgovora i i 17 minuta listanja benč foruma, baterija je spala 3%.
Urađen SS kad sam video tvoj post i sad na kraju, sve vreme na mobilnim podacima.

PS ono što sam ranije naveo da je 12 Lite fluidniji pri šetanju kroz UI povlačim, sad skoro da nema razlike malo je trebalo vremena Samsungu da se ustali nakon ažuriranja sistema.
I dalje sam mišljenja da je odličan telefon za 300€ koliko je plaćen nov.

Prilozi

• Screenshot_20231210_115906_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20231210_115906_Samsung Internet.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20231210_125652_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20231210_125652_Samsung Internet.jpg
    107.8 KB · Pregleda: 52
@Diablo 2 Bio sam u fazonu "dosadio Ćomi" (i "sitni bagovi" oko osnovnih stvari, tipa proximity i pozivi!) i u fazonu "neću Mediatek" (tj uvek sam u fazonu "hoću samo Qualcomm").
Plus dodatni limitirajući faktor je da mora da ima u radnjama da se kupi, jer keva smara!

Izbor ovog A54 se sveo 90% na "nije cigla, slične veličine je kao Mi 9T" i 10% na "eto ima i eSIM". Pa sam zato prežalio što koristi Exynos SoC nesrećni...

Uopšte mi se bre nije ni menjao telefon nego keva udavi... I kao bolje meni nov nego ćaletu.

Za 55 hiljade nije najbolje rešenje, vrv ima neka bolja solucija za te pare, ja ga uzeo na "akciji" u radnji za 47, i tad je delovao kao bestbuy ko neće xiaomi.
Tad se dvoumio između motorole edge 40 i ovog samsunga i presudila je veća baterija i redovniji apdejti.

4% baterije za sat vremena stojanja na stolu i 2 Viber poruke...

Žena uzela a54 prvu noć 22 posto baterija spala, ja već video kako ga vraćam pošto je online, ali posle toga se sve vratilo u normalu, mislim da ima dan ipo opušteno uz njeno non stop čvakanje po instagramu itd . U startu radi valjda neki battery learning...

Sta uzeti posle Poco F3? Ovaj mi deluje kao dobra alternativa, ali sad me brine sto pisete o problemima sa baterijom.

Moj je kupljen u radnji za 55.000.
I sve sam nezadovoljniji kako ovo sve radi i počinjem da razmišljam da li mogu da ga vratim. Poručen online...

Ako mozes vracaj. Svoj sam platio 300e bio star 1 dan koji je kupljen u radnji i odmah oglasen. Sto se baterije tice ok dooosta boji od A52s, mada 5g iskljucen ...

Sta uzeti posle Poco F3? Ovaj mi deluje kao dobra alternativa, ali sad me brine sto pisete o problemima sa baterijom.
Ne zalazim nikad u to ko će šta da kupi, nit da ubeđujem nekog šta je dobro a šta nije , ali me zanima na koje probleme sa baterijom misliš?
Evo na mom nakon tri dana još uvek piše da uči rutinu baterije, opušteno drži od ujutro do uveče a par postova iznad sam dao primer 40 minuta razgovora plus 15 minuta pretraživanja na netu na 4g i potrošio je 3-4% baterije. Nek je i 10-15% na sat vremena to je oko 6-8 sati korišćenja telefona sa upaljenim AMOLED ekranom na 120Hz sa automatskim osvetljenjem!
Lično smatram da bilo koji model telefona koji preko dana, nekih 14 sati, ima 6 SoTa je telefon sa dobrom autonomijom. Ipak je to trećina vremena dok je čovek budan, provedeno u gledanju u ekran.

Za ovaj model konkretno, od kad je izašao, više je bilo priče po forumima o tome da se greje više nego što bi trebalo itd al u međuvremenu su dolazile nadogradnje i zagrevanje se retko spominje. Isto tako je ta zasićenost nekim bojama pri fotkanju sad aktuelna, i to je zeznuto poslednjom nadogradnjom, al možda u nekom momentu isprave taj bag.

@Diablo 2 Bio sam u fazonu "dosadio Ćomi" (i "sitni bagovi" oko osnovnih stvari, tipa proximity i pozivi!) i u fazonu "neću Mediatek" (tj uvek sam u fazonu "hoću samo Qualcomm").
Plus dodatni limitirajući faktor je da mora da ima u radnjama da se kupi, jer keva smara!

Izbor ovog A54 se sveo 90% na "nije cigla, slične veličine je kao Mi 9T" i 10% na "eto ima i eSIM". Pa sam zato prežalio što koristi Exynos SoC nesrećni...

Uopšte mi se bre nije ni menjao telefon nego keva udavi... I kao bolje meni nov nego ćaletu.
Sacekaj nedelju dve dana, baterija jos uvek uci tvoj nacin koriscenja telefona. Evo meni svaki dan u proseku bude 5-6h sot i ostane jos nekih 35-40% pre odlaska u horizontalu. A kad imam vremena onda se odigra i 1,5-2 sata wild rifta i bude oko 7h sot sa 20-25% baterije.
I da napomenem da mi je 70% vremena na 4g a ostalo je na 5g wifi. Spotify koristim redovno, youtube, instagram, chrome i viber najvise. AOD uvek ukljucen, ekran na 120hz.

U startu radi valjda neki battery learning...
Ne znam kakvo učenje i kakva "optimizacija" može od babe da napravi devojku? Jedino da nauči da laže oko toga kad i koliko menja brojku procenta...

i nikad nije potrosio 50% baterije za 24casa.
Eto moj je u 11h imao 88% a sad je na 56% A osim prvih sat vremena što sam čitao vesti po netu ostatak upotrebe su mi ovih nekoliko komentara na temi ovde i 15-ak chat poruka.
Najgore mi što sabija 4-5% baterije na sat kad nije u rukama proveo ni 5 od tih 60 minuta.

Ovo je tempo potrošnje gori nego na 4 godine staroj bateriji na starom telefonu. Tamo punim na svakih 12-ak sati za 7-8 sati SoT ali makar dok se ne koristi ne troši bateriju!

Da nije nedelja posle podne i da imam 1% ideje koji drugi da kupim već bih sad kontaktirao Gigatron da se raspitam šta kako oko vraćanja porudžbine i traženja povraćaja novca.

Čisto poređenja radi, kod mene je kad sam okačio onaj SS bio na 89% u 12.00h, sad u 18.20 je na 64%, dakle svukao je 24% baterije za skoro 6 ipo sati. Za to vreme oko 1h razgovora, uvek uključen AOD, desetak poruka na viber, 1h pretraživač, 20 minuta Ali express app, 10 minuta YT, 10 minuta iza KP app, 10 minuta FB i jedno 10 minuta fotkanja. Bilo je i nešto vremena samo uključenog ekrana dok sam čitao neke PDF fajlove.
Ostalo je još večeras da istestiram koliko vuče kad se ne koristi preko noći i kako se ponaša pri korišćenju navigacije , pa javljam.

Meni je baterija ok, traje slično kao poco x3 nfc kad bio nov, možda za nijansu slabije, oba koristim na 60hz jer mi bitnija baterija nego osvežavanje. Noću skida 3-4% max za nekih 7-8 sati. (Net naravno gasim noću).

Ono što sam provalio da se najviše zagreva kad se koristi instagram, listanje klipova... tad oko kamere pozadi bude baš fino toplo, zagreje ruke ako su hladne 😁

Da, upravo tako oko kamere zagreje. To sam primetio ppsle azuriranja na oneui 6. Cini mi se da je telefon bio "hladniji" sa starim sistemom.

Zbog fotografisanja sam i uzeo A54 ,kao nov preuzeo je One Ui 6,prilicno je hladan.Mozda posle duzeg internetisanja i ukljucenog ekrana se oseti mlako.4g,wifi se ne iskljucuju. sustini malo je bolji od A52s koji mi je ispao ,a potom sam prodao.

Evo kako me je baterija sluzila danas

Prilozi

• Screenshot_20231210_200407_Device care.jpg
    Screenshot_20231210_200407_Device care.jpg
    36.1 KB · Pregleda: 47
U Good Lock -sound assistant konačno našao bluetooth metronom za usklađivanje kašnjenja zvuka za BT sluške dok se gledao video sadržaj!

Čisto poređenja radi, kod mene je kad sam okačio onaj SS bio na 89% u 12.00h, sad u 18.20 je na 64%, dakle svukao je 24% baterije za skoro 6 ipo sati. Za to vreme oko 1h razgovora, uvek uključen AOD, desetak poruka na viber, 1h pretraživač, 20 minuta Ali express app, 10 minuta YT, 10 minuta iza KP app, 10 minuta FB i jedno 10 minuta fotkanja. Bilo je i nešto vremena samo uključenog ekrana dok sam čitao neke PDF fajlove.
Ostalo je još večeras da istestiram koliko vuče kad se ne koristi preko noći i kako se ponaša pri korišćenju navigacije , pa javljam.
Da nastavim sagu oko praćenje baterije.
18.20 na 64%, zatim je korišćena navigacija pola sata, nešto malo pretraživanja po netu, 40 minuta video poziva preko vibera, AOD uvek. Jutros u 7.30 baterija je na 31%. Dakle od 12.00h prethodnog dana, bio na 90%, do 7.30 danas, 30%, je skinuo 60% baterije!
Za 6 sati neaktivnosti je skinuo 6% baterije, to mu je otišlo na AOD koliko sam video i neke sitne sistemske app u pozadini.
Sigurno bi da je bio stalno na 4g da bi više potrošio bateriju, al svakako bi izgurao 20 sati minimum.
Što se mene tiče , baterija i Exinos na ovom telefonu su položili ispit i nemam zamerki, ja sam prezadovoljan.

Čime & kako punite ovaj telefon??
Ne mogu da verujem da nigde na netu ne može da se nađe informacija gde je lepo detaljno napisano koje sve napon + amperaža (5V, 9V, 12V ... ) kombinacije uređaj podržava, i da li podržava ili ne podržava (ekvivalent) QuickCharge 3.0.
Dakle ne pričamo o tome koja varijanta punjenja će da rezultuje sa najbržim mogućim punjenjem od tih 25W max, nego što jeste ili nije bezbedno koristiti.

Ja na raspolaganju imam sledeće:

1) Imam QuickCharge 3.0 kompatibilan punjač od starog Xiaomi-a koji za output nudi sledeće: 5V/3A, 9V/2A i 12V/1.5A. Njega skoro nikad nisam koristio ni da punim Xiaomi, jer se telefon solidno više grejao kad se puni tim punjačem u poređenju kad se puni sa ovijm mojim Anker multiport punjanjem koristeći takođe QuickCharge 3.0 portove.

2) Imam Anker "PowerPort Speed 5 Ports" punjač.
Na njemu 3 porta su 5V/2.4A a 2 su QuickCharge 3.0 i nude: 3.6-6.5V=3A, 6.5-9V=2A, 9-12V=1.5A.
Po "Ampere" app se na ne-QC 3.0 portovima puni brzinom od ~1530 mA, a ako uključim na QC 3.0 + "PowerIQ" portove bude 2xxx mA.

Znači, nemam punjač koji podržava USB-C PD (Power Delivery)... niti imam punjač /adapter sa female USB-C konektorom tako da ni ne koristim USB-C kabl koji je došao uz telefon nego druge USB-A to USB-C kablove koje imam (od Xiaomi ili od Kindle čitača).

Da li neko koristi neku aplikaciju (nešto bolje od "Ampere" poželjno) za očitavanje trenutnog načina punjenja? Dakle ne one USB sprave sa display...

Poslednja izmena:
Ja nisam gledao te ampere i specifikacije, znam samo da se sa xiaomi punjačem od 33w telefon punio sporije, oko 16w je vuko iz utičnice i trebalo mu bar 2 sata da napuni telefon od 10-15% do 100%, sa originalnim samsung punjačem (25w) puni brže i otprilike mu treba manje od sat i po da napuni telefon.
Takođe telefon se logično nešto više greje kad se puni samsung punjačem.

Možda je vreme da nabaviš neki punjač sa USB PD? Možeš da ga koristiš i za telefone i za laptopove, pa nije loša investicija.
Pozdrav

Ja sam kupio punjač Samsungov, oko 3500 dinara, mada su mi nudili i zamenski za 2500 dinara.
Kod kuće imam Xiaomi punjač od 66w i još jedan od , mislim 33W. Jedino sa Samsungovim pokazuje brzo punjenje. Kako i zašto, nemam pojma. Što reče kolega iznad, za nekih 80 minuta ga napuni do kraja. Ugreje se telefon al ništa više od drugih.
Nisam hteo da ga silujem na punjaču od 66W ceo ciklus punjenja, Samsung je to, da nešto ne crkne, mada me kopka da probam.
Generalno im je pe*erska fora da ne daju punjače uz telefon iz prostog razloga što nemaju svi samsungove punjače kod kuče da bi to radilo kako su oni zamislili, tj retko koji punjači su "kompatibilni" sa Samsung telefonima. Svi mogu da pune, ali kako i koliko, to je lov u mutnom.
Ako se već ne daju punjač, onda bi trebali da ostvaruju punu brzinu punjenja sa svim punjačima preko 27W!

BTW sećam se kad sam imao A71, jedva sam našao kabl koji radi kako treba da bi ga povezao sa fabričkom multimedijom u automobilu . A našao sam ga baš u Samsungovoj radnji. I zamislite, sve je sa tim kablom radilo kako treba ! Naravno, kabl je bio tada tipa skoro 20€ ;(

Jel imate telefon s 2 sim kartice ili sa 1 sim i 1 esim?
Vidim da na dosta mesta gde sam trazio, imaju samo 2 obicne sim. Nisam nikad imao esim pa mi deluje zanimljivo, ali generalno gledajuci cene dosta je jeftiniji telefon u prodavnicama u centru u odnosu na Samsung prodavnicu i partnere, pa razmisljam da li bi mi esim igrao toliko ulogu...

Nazad
Vrh Dno