Šta je novo?

RTS HD!

Sa istog onog sajta u vezi Cro:

Croatia

ASO programme to start on 26th January
Analogue switch off in Croatia will begin for national broadcasters on the 26th January in the “D5” region which covers Istria county, part of Primorje-Gorski Kotar county and part of Lika-Senj county.
On the 3rd March ASO will take place in the “D3” region which covers Međimurje, Varaždin, Koprivnica-Križevci, and part of Bjelovar-Bilogora.
Zadar, Šibenik-Knin, and part of Lika-Senj in the “D7”region as well as part of Dubrovnik-Neretva in the “D9” region will also make the switch on the 3rd March.
Switch off in the “D2” region of Bjelovar-Bilogor, Virovitica-Podravina, Pozega-Slavonia and Brod-Posavina takes place on the 20th July followed by Karlovac in “D6” and Split-Calmatia in “D8” on the 17th August.
The switch off process will be completed when Zagreb, Sisak-Moslavina, Krapina-Zagorje (“D4”) convert on the 5th October.
Communications regulator HAKOM has also launched a tender for licences to operate regional services. By early March HAKOM expect to announce the licence winners who will operate Multiplex D in the D1, D3, D5, D7 and D9 regions.
To ease the transition to digital transmission the Government has made a DVB-T receiver purchase subsidy available to all households. Reports say that, 1.1 million subsidy vouchers have already been issued.
It is estimated that 53% of households are already equipped with a DTT receiver.
Source: advanced-television.com
Item added: 25th January 2010

to i lici na nas, mi moramo uvek da idemo uz onu stvar

RTS kao javni nacionalni servis se ne bavi digitalizacijom etra, jer inace proizvodi kompletno digitalni signal. Vlada je formirala posebno preduzece koje ce se baviti difuzijom signala pa tako i digitalnog. Preporuke Evropske su da se do 2012 predje na digitalno emitovanje a obaveza od 2016, HD se nigde ne pominje.. eto cisto malo informacija jer ovde se svasta prica!!
Slazem se sve sto si rekao ali...

- Formirano je vec preduzece za emitovanje.

- Ako RTS hoce da emituje od, lupam, Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. digitalni signal u HD kvalitetu da li ce to preduzece da kaze "Vazi nema problema"?

- Vecina sadrzaja koje RTS dobija, a pogotovu oni koji idu live (poput bas sportskih prenosa) mogu da se vec sada preuzmu i u HD formatu (poput recimo Zimske olimpijade). Sta sprecava RTS da vec sada preko Avale i kojih vec predajnika emituje te sadrzaje u HD formatu?

- Ako manje/vise sve evropske zemlje pod digitalizacijom podrazumevaju i prelazak na HD emitovanje, zasto bi se kod nas iko ogranicavao samo na "digitalno" a "HD" zanemarivao?

- Zasto i dalje gledamo program RTS u 4:3 formatu kada 99% njihove opreme vec sada moze da proizvodi 16:9 sliku?

Poslednja izmena:
Bice sve to mnogo bolje za godinu-dve max. Bice isto kao i svuda u regionu. Stvari su vec krenule napred. Do juce nismo mogli ni da zamislimo bilo sta slicno, a danas je vec izvesno da cemo gledati svetsko prvenstvo u HD-u. Ne moze sve odma', mnogo je gadno stanje bilo kod nas. Tek sad se menjaju neke stvari.

99% ljudi je do juce imalo 4:3 crt televizore, a danas vise u prodavnicama ne mozes ni da kupis crt ako nije neki WEG, VIVAX itd.

Tek danas mozda moze da se kaze da imaju kome da ponude HD.

Kod nas je još uvek 90% teelvizora u upotrebi 4:3 formata.

Jeste da se prenosi preuzimaju u hadeu i da su 16:9 formata (izrazito nervira kada se vidi kako glupo crop-uju) ali predpostavljam (možda i lupam) da moraju skuplje da plate pravo prenosa ako će emitovati u HD. Znači, oni to skidaju sa satelita, ok, ali ugovorom se obavezuju kako će to da emituju, za koje područje, koliko će reklama da ubace itd. itd.

Ali me najviše nervira nepostojanje bilo kakve zvanične informacije o budućnosti DTV kod nas.

edit: Napričali smo dosta o budućnosti DTV kod nas u ovoj temi: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=221424

Poslednja izmena:
Tako je RTS zaista preuzima dosta programa u HD-u i moze da emituje isti. Proces digitalizacije moze i ne mora biti vezan sa HD emitovanjem, odnosno prvo digitalizacija onda HD ili istovremeno. Posto je RTS nosilac razvoja telekomunikacionih usluga iz svojih oblasti cesto ima ekskluzivnu dozvolu za probu novih tehnologija njihovo testiranje i prilagodjavanje nasim uslovima, te otuda privremene dozvole za ovakve stvari dobijene od RRA.

Do juce nismo mogli ni da zamislimo bilo sta slicno, a danas je vec izvesno da cemo gledati svetsko prvenstvo u HD-u.

Možda u Beogradu, šta je sa ostatkom Srbije? Nekome majka, a nekome...RTS!

Bice sve to mnogo bolje za godinu-dve max. Bice isto kao i svuda u regionu. Stvari su vec krenule napred. Do juce nismo mogli ni da zamislimo bilo sta slicno, a danas je vec izvesno da cemo gledati svetsko prvenstvo u HD-u. Ne moze sve odma', mnogo je gadno stanje bilo kod nas. Tek sad se menjaju neke stvari.

99% ljudi je do juce imalo 4:3 crt televizore, a danas vise u prodavnicama ne mozes ni da kupis crt ako nije neki WEG, VIVAX itd.

Tek danas mozda moze da se kaze da imaju kome da ponude HD.

Voleo bi da mislim da je tako ali u zednje vreme nesto sumnjam u to.
Avalski toranj je zavrsen davnih dana,dave sa tim nikad da ga puste u rad,rekli su da ce novi predajnik na Cotu (Novi Sad) biti pusten pocetkom januara a sad je skoro mart. :bottle:
Stvarno mi nije jasno sta ih koci da prenosi koji idu u HD,samo propuste na predajnik. :S:

koga ne mrzi da cita:
http://www.dvb.org/technology/dvbt2/

u svakom slucaju dvb t2 znaci da se nasoj drzavi nigde ne zuri...
a i kad im se zurilo kad je infrastruktura u pitanju..
ali gledano ka daljoj i svetlijoj buducnosti - t2 je najbolje resenje za terestialni hdtv i jos ponesto.

Poslednja izmena:
nedavno sam na faxu čitao sve o DVB-T2 uvođenju u Srbiju, profesor informatike dobija neki časopis od Službenog Glasnika (toliko je kvalitetan papir i štampa da bi garant koštao preko 1000din kad bi se na kiosku prodavao, čak mi bilo žao da čitam da ne oštetim :D) i mogu reći da će to biti jedina dobra stvar koju će država da uradi u zadnjih 20 god. pod uslovom naravno da uspeju da sprovedu tu zamisao u delo.

dodatak:
Tek nedavno su se u Blicu oglasili o dvb-t2 situaciji. Nakon što su imali bezbroj tekstova o tome da ljudi kupuju DVB-T televizore sad su napisali da se sa njima neće moći gledati DVB-T2. Napokon da se i oni urazume.

U jeee.... konačno se setili da i to spomenu!!! :mad:

Koliko sam video ovaj tv ima ugradjen i S2, to mu dodje da ima i satelitski reciver u sebi, ili sam se ja zeznuo?

Tako mu dođe... Inače postoji i jedan Sony koji ima T2:

http://www.sony.co.uk/product/t32-ex-series/kdl-40ex503

ha kako je taj sony ispao na slici ja mislio da je 21:9 AR, malo su ga izdužili :D
čudno mi je što piše da je DVB-T2 ali u zagradi Mpeg2 samo, kod nas će ići Mpeg4 H.264. i btw. ex503 mislim da nema kod nas da se pazari.
Onaj samsung mi se dopada i nadam se da će mu malo opasti cena do jeseni, treba novi da pazarim a sviđa mi se prilično.

Posle nekog wremena odlucio sam da skeniram rts-ove digitalne kanale, i eto cuda nadje mi samo 3 kanala, rts1i2 i digital, jel neko zna sta se dogodilo sa HD kanalom?

HD već tri dana ne radi

Jel uspeo neko iz KG-a da uhvati RTS-ov digitalni signal?

U ponedeljak bi trebao da se svecano otvori Avalaski toranj.

Da li neko zna hoce li isto biti pusteni u rad novi predajnici ?

PRAKTIČNA ULOGA
- U DIVLjENjU lepoti tornja, njegovim dimenzijama, zaboravlja se praktična uloga - kaže Radiša Petrović, izvršni direktor službe RTS Emisona tehnika i veze. - Toranj je isprva građen za poštanske, a kasnije za radio i TV potrebe.

Ponovnom izgradnjom tornja, cela Šumadija, Mačva, krug od 100 kilometara u prečniku oko Beograda imaće savršen radio i televizijski signal.
Međutim, još važniji je značaj Avalskog tornja kada je u pitanju uvođenje digitalnog emitovanja TV programa kroz mrežu zemaljskih predajnika.
Kvalitetno pokrivanje teritorije digitalnim signalima nije moguće bez objekata gabarita tornja na Avali i oni se grade ili obnavljaju u celom svetu.

Izvor: Vecernje novosti

Bice zanimljivo videti da li ce se moci uhvatiti digitalni signal u NS-u ako vazi ovo sa kilometrazom... :)

Ako bude RTS pustio SP u fudbalu u HD, selim se u BG, ako ne krene signal sa Čota :d

znači ako sam dobro razumeo, od 2012-te se uvodi novi standard emitovanja programa dvb-t2 koji će biti obavezan za sve emitere u srbiji
- da li će i korisnici sbb kablovske morati da kupuju dodatne risivere da bi gledali taj program ili će sbb preraditi taj signal u neki dvb-c standard pa će moći da se gleda na na bilo kom 16x9 720p/1080/1080p lcd tv-u danas u prodaji?

nemam pojma. ja sam se na sbb prikacio na kvarno :) ...

Nazad
Vrh Dno