Šta je novo?

RTS HD!

znači ako sam dobro razumeo, od 2012-te se uvodi novi standard emitovanja programa dvb-t2 koji će biti obavezan za sve emitere u srbiji
- da li će i korisnici sbb kablovske morati da kupuju dodatne risivere da bi gledali taj program ili će sbb preraditi taj signal u neki dvb-c standard pa će moći da se gleda na na bilo kom 16x9 720p/1080/1080p lcd tv-u danas u prodaji?

T2 je standard za zemaljsko emitovanje, sve tv stanice će praviti sardžaj u mpeg4 H.264 formatu bilo da je SD ili HD. Oni će kablovskim operaterima isporučivati preko njihovih linkova u H.264 formatu koji će ovi emitovati u DVB-C a to znači gde god je prošla sbb optika već su sposobni za tako nešto. Ako budu uvodili DVB-C2 to će biti samo zbog toga da naguraju više kanala na isti prostor bez smanjenja kvaliteta.
Način emitovanja nema veze sa formatom signala, neka me ispravi neko ako grešim.

Samsung televizor LCD LE-32C650 za 750 najdraže valute je verovatno najjeftiniji dvb-t2 tv koji se kod nas može pazariti, on ne podržava dvb-c2
- opet ne znam šta će sprečiti sbb da progura taj novi standard c2 i time natera ljude da plaćaju posebnu pretplatu za svaki tv koji poseduju, gledanje tv-a bi moglo postati skupa zabava u budućnosti :wall:

Proveravao sam novu C seriju i ispada da svi od 3xx do 9xxx serije imaju DVB-T2 tunere, plazme takođe - 42PS-C450 je 580€ npr. takođe osim serije 3 (LCD) svi imaju .mkv plejer aktiviran u stratu.
i biće skupa televizija u budućnosti naročito kad krene neki pay-per-view preko DVB-a sa CI karticama, kao što su u sloveniji napravili ili možda bolji primer makedonija, oni imaju neku žešću DVB pay-per-view platformu.

http://boomtv.mk/

Poslednja izmena:
znači ako sam dobro razumeo, od 2012-te se uvodi novi standard emitovanja programa dvb-t2 koji će biti obavezan za sve emitere u srbiji
- da li će i korisnici sbb kablovske morati da kupuju dodatne risivere da bi gledali taj program ili će sbb preraditi taj signal u neki dvb-c standard pa će moći da se gleda na na bilo kom 16x9 720p/1080/1080p lcd tv-u danas u prodaji?

Niko to živi ne zna. Niko SBB-a ne sprečava da emituje SVE u nekom formatu koji se ne može gledati bez njihovog posebnog uređaja. Znaju oni dobro da im mnogi kradu program te će stoga verovatno emitovati tako da se program ne može gledati bez dodatnog receivera koji se može dobiti samo od njih.

Ko hoće da u budućnosti gleda TV uz korišćenje antene (neće da ima kablovsku), trebaće mu DVB-T2/MPEG4 prijemnik integrisan u TV-u ili u posebnom uređaju. TV stanice će proizvoditi program i slati ga posebnoj državnoj agenciji koja će biti vlasnik digitalne emisione tehnike i koja će to distribuirati u etar. Naravno, ništa ih ne sprečava da i tu budu neki pay i skremblovani programi. Za njih će verovatno trebati poseban uređaj.

Šta će biti na kablovskima, ko zna. Za sada, ide stari analogni signal za manje zahtevne korisnike + digitalni D3 + nekoliko HD kanala. Za sve što nije obična analogna TV, mora njihov uređaj. Do kada će emitovati analogni signal, niko ne zna. Da li će ikada emitovati slobodan DVB-Cxx? Ne verujem.

Poslednja izmena:
mislim da bi im to bilo totalno neisplativo, jer bi mnogi onda prešli na total tv (odnosno kablovsku preko tel. linija ili u krajnjem slučaju preko sopstvene sat. antene) koji ne zavisi od toga kojom jačinom duva vetar ili da li je došlo do nestanka struje u jednom delu mreže pa onda ni vi nemate signal, već u svakom trenutku imate digitalni signal boljeg kvaliteta nego preko kablova razvučenih po banderama
- siguran sam da će im ratel narediti da moraju da puste digitalni signal ovih 5 tv stanica sa nacionalnom frek. svim korisnicima što onda znači da moraju da podele na stotine hiljada risivera, pa i sada imaju pune ruke posla sa modemima za kablovski net i sa onim promilom korisnika koji koriste d3 uslugu i imaju neispravne reciver-e zamislite tek bes koji će se obrušiti na njih ako podele bofl opremu koja se lako kvari :d
- zaista bi iskopali sebi raku ako se odluče na takav potez

- a drugi problem su naravno hd kanali za koje je potrebna i dobra infrastruktura, ako sam dobro razumeo (propusnost od min 10 Mb/s), tako da ćemo verovatno i u budućnosti gledati 576i digitalni signal, u najboljem slučaju 720p ili možda grešim...

Poslednja izmena:
Možemo samo da nagađamo. Zvanična informacija o budućnosti sistema emitovanja na kablovskim mrežama nema. I ovo oko radio difuzije DVB-T2 gotovo da niko ne pokušava da nešto iznese zvanično u javnost. T2 ne spominju. Informacije je teže naći nego pojedine vojne tajne.

Videću ja da nabavim od mog profesora a vezano je za strategiju DVB-T2 u Srbiji, kao neki časopis koji je izdao Službeni Glasnik. Baš sam prelistavao u kabinetu kad sam išao po potpis nedavno. Ima sigurno 10-ak strana o samoj tehnologiji i još toliko o uvođenju kod nas. I koliko sam uspeo da pročitam skroz je izvodljivo kod nas da se to odradi, ali će sve biti pušteno u rad odjednom, neće ići postepeno. Naši su uzeli toliko vremena (kad je već taj datum?) samo zato da razrade sve do najsitnijih detalja.

Tako je. Biće automatsko gašenje analognih predajnika i prelazak na dvbt2. Do tog datuma će rts emitovati u dvbt

Na prvom i drugom kanalu RTS_a pustene radio stanice. Taster QMeni, izabrati zvuk,(mpeg) i dzojstikom gore-dole menjati stanice.

Valjda ce uskoro prozboriti nesto o svetskom prvenstvu u HD-u....krajnje je vreme.

Uh, pa to bi bila stvarno sramota. Mozda ce Arena Sport HD nesto da ponudi, ali za to bi morao da se uzme pay paket.

Dzaba i to kada se AS HD vidi samo kod Radius Vektor operatera.
Ni SBB koji je najmasnovniji pa ni IPTV nemaju AS HD programe...

A i na stranu sve to AS nece imati prava za svetsko,cak i da nabavi nece sigurno Srbiju prenositi zbog RTS-a...

Jel Hd program Rts-a uopste radi??? I ako radi sta emituju na njemu?

Ma radi ali neki upscale i 4:3, mislim da pustaju uglavnom isto sto i na 1. ili 2... U poredjenju sa pravim HD kanalima, ne lici ni na sta.

Hm, pa valjda ce SBB i ostali da uvedu HD, ako vec imaju SD paket u ponudi. Jedino ako imaju ekskluzivni ugovor sa RV-om.

http://www.tvarenasport.com/formular.html

Jedino me brine da nemaju oni kesa za prava na prenose.

Poslednja izmena:
Pa cekajte ljudi jel radi ili ne radi? Dva poslednja posta se bas razlikuju....

Upravo proverio i ne radi

Radi im onaj digitalni signal, tzv. RTS Digital. Al' to što na njemu emituju nije HD.

al pazi to čak i da jeste u HD-u imali bi 3 gledaoca, klasična mjuza čoveče :D. baš su našli zemlju u kojoj će to da emituju

Pa cekajte ljudi jel radi ili ne radi? Dva poslednja posta se bas razlikuju....

Zato sto si postavio uopsteno pitanje - da li radi i sta se emituje. Ja sam ti odgovorio da generalno radi, preciznije, od kada imam HD kanale uvek je radio. Trenutno nisam tu i ne mogu da proverim, ali ako ne radi, to je od pre par dana, kada sam poslednji put proveravao. Provericu kad stignem kuci.

Proverio, ne radi trenutno.

Pa ja kažem da ne radi već desetak dana i niko mi ne veruje

Zatišje pred buru :d, kad su puštali u rad Avalski toranj rekoše da za desetak dana isti počinje da radi i da će digitalni signal biti distribuiran sa Avale, možda je to?

Sad čitam ovo što sam napisao, to ima samo kod nas - svečano otvaranje i puštanje u rad, a proradiće za 10 dana, šta ti je RTS!

Zato što sad vezama treba da se bavi novo javno preduzeće, a ne RTS

Hm, ako je ovo istina, imacemo na RV-u ipak SP HD, ali na nemackom. :S:

Komentar korisnika sa SBB foruma

Ali, u cemu je problem da SBB u svoju ponudu uvrsti FTA kanale "DasErste HD" i "ZDFHD" ??? Oni su slobodno dosptupni u celoj evropi i prenosice SP u HD !!!

Posto se u okviru RV ponude nalaye ti kanali, iako u test fazi...

A RTS Hd, ovakav kakav je, stvarno nikome ne treba...

Poslednja izmena:
DasErste SD i ZDF SD jesu slobodni ali HD verzije ovih kanala nisu slobodne!

Jesi, slobodne su

to su prvi i drugi državni kanal nemačke i moraju biti FTA.

Vrh Dno