Šta je novo?

Revolut beta

Revolut se proširio i na tržište Ukrajine ove sedmice.
Toliko o tome da im je bitna EEA/SEPA/EU

Screenshot 2025-02-20 at 18.27.28.png

Koje su to jasne prepreke kod nas? Ali nemoj sada govoriti o onom "ne smemo da imamo račun u stranim bankama" jer ništa ne sprečava revolut da osnuje banku kod nas i samim tim ne bude strana banka (kao sto su uradili i u Brazilu itd). Znamo svi da smo im nebitni. Sumnjam da bi bili i u ovim manjim EU zemljama da im jedna licenca ne vredi u celoj EU.

ne smemo da imamo račun u stranim bankama
Pa to je bas i razlog. Zasto bi oni osnivali banku za tako malu zemlju kao sto je Srbija. Da li ti misliš da bi oni u Hrvatskoj osnivali banku da bi proširila svoje usluge da ona nije u EU? U ovom trenutku ti je lakše da dobiješ vizu pa da otvoriš Revolut.

Oni ovde i da otvore banku imaju rizik da li ce ona biti uspešna. Brazil je dosta veća zemlja od male Srbije. Mogu oni da podnesu zahtev za dozvolu za elektronski novac kao sto je bio iPay ali kao sto je i AirCash uradio, ali nemaju želju da to urade. Pa bila je Revolut Beta pa su je ugasili, verovatno je ta Beta i imala ulogu da vide kolika je zainteresovanost.

Svakako to i NBS ne interesuje, lakše joj se sa tradicionalnim bankarstvom.

Fintech banka nije fizička bankama od maltera, cigle, betona, stakla.

Revolut je bio u Srbiji . Imaju interes . Problem je što neće raditi džabe, a NBS da ubira kajmak.
Kod nas je taj sistem , ti radiš džabe, tvoju zaradu drugi troše, što reče jedan pesnik.

Ozbiljno je smesno koliko ljudi misle da kod nas je sve lose, a drugde cvetaju ruze.. da su kod svi bezobrazni, a drugde je milina ljudi.... :)
Dodjite zivite duze u Nemackoj, videcete koliko najgorih stvari (skoro sve..) smo od njih prepisali, i to lose prepisali na srecu..

Jos je vise komedija da ljudi misle da je Revolut ko zna sta - on je mali igrac, koji nije uopste jeftin. Samo je zgodan za ljude kojima treba nesto vise od obicnog racuna i neke manje svote razlicitih valuta...
Da trazim da mi neko kaze sta Revolut nudi, a da ne bi mogli sa vecinom drugih Fintec firmi da imamo - vrvt ni neko iz EU ko ga koristi ne bi mogao da kaze :)

FYI, imam Revolut, koristio dok su davali 2% promo cashback za karticnu potrosnju - za sve ostalo mi je toliko skup, da trenutno ni za sta ga ne koristim. N26 zavrsava sve EUR stvari bolje (i osiguranje mi bolje stvari pokriva), kurs je UZAS ako se ista preko 100e konvertuje (pokazivao sam vise puta, cak i za paid pakete), fee za stocks, ETFs, bonds je mnogo veci nego drugde (0 na N26 za ETF, 1e/free za Trade Republic) a i spread izgleda losiji uvek, izbor bonds je komedija...

Ako bude SEPA omogucen, nece biti zbog Revoluta, bice jer smo deo SEPA. Tako da - lagano sa time da nam Revolut znaci nesto :D

N26 zavrsava sve EUR stvari bolje
Ja se apsolutno slažem. Koristio sam i Revolut i N26 i Wise. I meni se lično N26 pokazao među najboljima samo sto im je podrška očajna (cekam na odgovor na prosto pitanje na live chat-u preko sat vremena) dok na Revolutu ga dobijem odmah.

Revolut vise ne koristim, bolja je kombinacija N26 i Wise.

Revolut, kao servis koji najzastupljeniji u Evropi je dobar zbog instant transakcija. Time zaobilazis Swift/SEPA naknade(fizicka lica). Da je zastupljen kod nas, slanje para iz zemalja EU u Srbiji bi bilo dzaba. I to je velika prednost. Ja ga koristim da npr prebacim pare sa banke iz Srbije u banku iz BiH, u kombinaciji sa Aircashom fee je 1%. Odavno se ne isplati preko njega raditi konverzije.

Ja se apsolutno slažem. Koristio sam i Revolut i N26 i Wise. I meni se lično N26 pokazao među najboljima samo sto im je podrška očajna (cekam na odgovor na prosto pitanje na live chat-u preko sat vremena) dok na Revolutu ga dobijem odmah.

Revolut vise ne koristim, bolja je kombinacija N26 i Wise.
Ja nemam ni sa Revo dobro iskustvo za podrsku.
Ali za N26 sam Metal, pa ih dobijem na priority phone bilo kada svejedno.

Oba su miljama ispred Trade Republic ili SumUp doduse (SumUp je ocaj, samo email podrska i odgovori nakon nedelju dana).
Revolut, kao servis koji najzastupljeniji u Evropi je dobar zbog instant transakcija. Time zaobilazis Swift/SEPA naknade(fizicka lica). Da je zastupljen kod nas, slanje para iz zemalja EU u Srbiji bi bilo dzaba. I to je velika prednost. Ja ga koristim da npr prebacim pare sa banke iz Srbije u banku iz BiH, u kombinaciji sa Aircashom fee je 1%. Odavno se ne isplati preko njega raditi konverzije.
Kakve veze imaju ta dva?
I non-instant transakcije su skroz besplatne kod N26.

Pa ako uđemo u SEPA sistem, sve to isto ce biti moguce i preko tradicionalnih banka.

N26 je banka pa imaju opciju instant transfera
Spomenuo s Revolut kao servis koji i Evropi ima najveci broj korisnika. SEPA transakcije nisu u obavezi da budu bez naknada. Ako banke kao sto nase banke naplacuju transakcije i SEPA ce se naplacivati. Npr, u PL lokalne transakcije su dzaba, tako su u i SEPA dzaba. Imas zemalja EU kod kojih nisu dzaba pa tako ni SEPA nije dzaba. Bilo koji servis ala Revolut/N26 da nam dodje to extra.

Sepa ne znaci da ce transakcije biti besplatne, banka moze naplacivati naknadu. Jedino sto se izbegava medju-banka i njen deo troskova.

Isto tako, van EU, ne mora ni biti instant, kao sto nije bio zadnjih godina.

Inace Revolut je zgodan za neke stvari, tipa virtuelne i jednokratne kartice, sto je, bar u DE retkost, ali jeste skup za njihovog brokera, konverziju valuta (ranije nije bilo tako). Ali sada tih kartica ima i u Intesi.

N26 je fin za svaki dan, za trgovinu akcijama je bez naknade, ali bez precizne kontrole kursa i velikog spreada, tako da se na kraju Trade Republic dosta bolje pokazao, i povoljnije.

Šta je od svih spomenutih servisa u današnjoj diskusiji ove teme dostupno za stanovnike Srbije, ali bez ograničenja usluga?

Šta je od svih spomenutih servisa u današnjoj diskusiji ove teme dostupno za stanovnike Srbije, ali bez ograničenja usluga?

Od fintech opcija dostupni su Genome (20eur mesečno), Bilder (besplatan) i SilkPay (besplatan). S obzirom da je nas zakon takav da ne odobrava korišćenje ovakvih servisa, prijavljivanje na ove servise je na sopstvenu odgovornost.

Revolut, N26, Wise ili bunq u Srbiji neće skoro, AirCash bi trebalo do leta, ali izgleda da NBS stvara vise prepreka nego koristi za njih.

• Like
Reagovanja: uji
@uji ja sam SilkPay otvorio sa Srpskom adresom, Bilderings sam takođe otvorio sa Srpskom adresom, pa sam posle na svoj zahtev verifikaciju ponovio sa EU dokumentima.

Ukratko ako te zanimaju EUR, Genome = Visa, Bilderings = MasterCard.
Alternativa za Visu je Bankera, ali ti treba samo EEA adresa da ti kartica stigne.

• Like
Jasno. Ma kad se preselim u Francusku posle lako, onda ću tamo da otvorim PayPal ili koji god fintech, nego je od proleća problem dok ne sredim boravišnu karticu. Bilderings sa USD virtuelnom za početak mi je ok, mogu da šaljem i na račun.

koji god fintech
Ako se selis u Francuskoj, Revolut mozes otvoriti i sa nekim privremenim dokumentom pre nego sto dobiješ plastičnu boravisnu karticu.

Ja sam kad sam došao u Holandiju pokušao da otvorim Revolut i pisalo je Visa/Residence Permit ali sam onda kontaktirao podršku i oni su mi rekli jos 2 dokumenta koja mogu (1 od njih je bila papir kojim se potvrđuje da sam podneo zahtev za plastičnu karticu).

Svakako ako ti je lakše da otvoriš Bilder bolje onda to

• Like
Vrh Dno