Šta je novo?

Revolut beta

Vidim u revoult app ima menjacnica, ima RSD. Da li mogu EUR da menjam u RSD i onda sa RSD da placam racune po nasim prodavnicama? Logicno mi je da moze. Verovatno bi imao dve opcije, da biram izmedju RSD i EUR

Vidim u revoult app ima menjacnica, ima RSD. Da li mogu EUR da menjam u RSD i onda sa RSD da placam racune po nasim prodavnicama? Logicno mi je da moze. Verovatno bi imao dve opcije, da biram izmedju RSD i EUR
Ja sam tako zadni put placao prije jedno dvije godine i sve je bilo ok, skidalo je u dinar.

Posto je kurs EUR/RSD skoro statican, nemate razloga da menjate u RSD - on ce ionako menjati automatski u RSD po istom kursu. Sta vise, ako menjate EUR ne mozete ih drzati na a-vista stednji :)
Mada je Revolut jako losa opcija za ino placanja na vece sume, jer su kursevi losi (mnogo gori od Visa/MC), i ne znam da postoji nacin da se izbegne Revolut konverzija!
Za RSD je skoro dinar naspram srednjeg, za CZK (u kojoj relativno cesto placam) je preko 0.5% uvek - a obe valute su maltene fixne naspram EUR. Preko toga ide 1% ako mesecno preko 1000EUR se menja na najjeftinijem racunu.

Ko svrati u Srbiju pa placa 500 EUR, nebitno cimanje, naravno. Ali nema razloga da se unapred menja u neku valutu, sta vise jos gore.

@Tomiprunet

Posto je kurs EUR/RSD skoro statican, nemate razloga da menjate u RSD - on ce ionako menjati automatski u RSD po istom kursu. Sta vise, ako menjate EUR ne mozete ih drzati na a-vista stednji :)
Mada je Revolut jako losa opcija za ino placanja na vece sume, jer su kursevi losi (mnogo gori od Visa/MC), i ne znam da postoji nacin da se izbegne Revolut konverzija!
Za RSD je skoro dinar naspram srednjeg, za CZK (u kojoj relativno cesto placam) je preko 0.5% uvek - a obe valute su maltene fixne naspram EUR. Preko toga ide 1% ako mesecno preko 1000EUR se menja na najjeftinijem racunu.

Ko svrati u Srbiju pa placa 500 EUR, nebitno cimanje, naravno. Ali nema razloga da se unapred menja u neku valutu, sta vise jos gore.

@Tomiprunet

Hvala na pojasnjenju. Necu menjati onda.

Odlicna je Revolut. sve radi, nema nikakvih problema. Cak placam i racune sa njom.
interesuje me da li je neko kupovao kriptovalute sa karticom?

Crnoj Gori je potvrđeno da će od 1. januara 2025. godine postati članica SEPA, a Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana možda početkom decembra odobre aplikacije, ako EU birokrarija stigne da ih preleda do tada jer su prezauzeti i drugim poslovima. U prevodu, ako Srbija ne postane članica SEPA 1. januara, ne verujem da će postati pre 1. jula. Kilavost administracije na obe strane, a posebno na Balkanskoj.

Crnoj Gori je potvrđeno da će od 1. januara 2025. godine postati članica SEPA, a Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana možda početkom decembra odobre aplikacije, ako EU birokrarija stigne da ih preleda do tada jer su prezauzeti i drugim poslovima. U prevodu, ako Srbija ne postane članica SEPA 1. januara, ne verujem da će postati pre 1. jula. Kilavost administracije na obe strane, a posebno na Balkanskoj.

I Albaniji je odobreno

Cenim da je šansa da Srbija postane članica SEPA od 1. januara max 60%.

Petrović je naveo i da su se sistemu SEPA do sada priključile Albanija i Crna Gora, dok su ostale ekonomije regiona u nekoj fazi pristupanja.

Međutim, kako naglašava, formalno priključenje neke zemlje SEPA sistemu je samo prva faza, nakon koje sledi druga koja je značajno izazovnija u tehničkom smislu i koja podrazumeva priključenje pojedinačnih banaka u evropski platni sistem putem kojih će se realizovati SEPA plaćanje.

"Crna Gora koja je prošle nedelje pristupila SEPA području, uradila je tu prvu fazu, ali prema informacijama koje su javno objavljene, banke u toj zemlji neće moći da podnose zahteve za priključenje u SEPA pre aprila naredne godine, dok će sama realizacija plaćanja biti moguća tek od oktobra 2025. naravno uz uslov da i same banke obezbede te tehničke pripreme u svojim informacionim i sistemima", objasnio je sagovornik Tanjuga.

Petrović je naveo i da veruje da će nakon pristupanja Srbije SEPA području ova druga faza za naše banke biti značajno kraća, zbog kako objašnjava učešća u sistemu za instant plaćanje NBS .

"Banke u Srbiji su već u velikoj meri u tehničkom smislu spremne za primenu SEPA standarda i da koriste formate poruka koje se koriste u okviru tog područja", rekao je on.

Gornji tekst je samo jedan deo vesti sa ove web strane:

Više informacija o SEPA, za neupućene:

EU tj udruzenje banaka je pokrenula svoj wallet, Wero wallet, baziran na SEPA transferima. To ako zazivi a vrlo vjerovatno hoce posto imaju jaku zaledjinu bar unutar EU Revolut i slicni servisi gube smisao

Cenim da Wero teži da postigne ono što je Swish u Švedskoj, samo na nivou SEPA. Dobra inicijativa, još bolje što je već krenulo od BNP Paribas pa nadalje. Tako da
0a1cc3e746e1b5658e6ec4e80d87270d.jpeg

Nije svaka banka u DE u Wero, niti planira da bude, tako da je servis dosta ograniceniji od Apple/Google Pay

Nije svaka banka u DE u Wero, niti planira da bude, tako da je servis dosta ograniceniji od Apple/Google Pay
Tek.su krenuli, za sada Wero radi samo kroz bank.apps. i nudi ono sto svaka bank. app. moze, transfere. Od sledece godine krecu sa plcanjem i bice wero aplikacija. Google/Apple walleti ne nude nista sem dodavanja kartica(platnih, lojaliti...) bar van US tako da ne nude ni oni bog zna sta od usluga.

Ironija je da banka Apple-u placa vise nego sto Wero transfer ukupno kosta, ali i zaradjuje vise - bice bitka da se pridruze.

Bez brige, nece to skoro:

"Dakle, u slučaju da naša zemlja postane članica Evropske unije, NBS je predložila nove odredbe koje bi stupile na snagu danom pristupanja Srbije EU i uvođenjem evra kao nacionalne valute."

Pitanje u vezi revolut. Kao sto sam vec napisao, imam revolut karticu na Francusku adresu, dakle ima francuski IBAN. Da li sa sa Revolut mogu prebaciti EUR na svoj EUR racun u banci u Srbiji? (OTP Banka).

Pitanje u vezi revolut. Kao sto sam vec napisao, imam revolut karticu na Francusku adresu, dakle ima francuski IBAN. Da li sa sa Revolut mogu prebaciti EUR na svoj EUR racun u banci u Srbiji? (OTP Banka)
Mozes radit instant transfer u rsd/eur. Bar bi trebalo da moze ;) imam otp racun ali nisam slao na njihovu karticu. Inace uplacujem sa otp na revolut pa sa revoluta na nlb karticu(BAM) u R.Srpskoj. provizija je 1%.

Mozes radit instant transfer u rsd/eur. Bar bi trebalo da moze ;) imam otp racun ali nisam slao na njihovu karticu. Inace uplacujem sa otp na revolut pa sa revoluta na nlb karticu(BAM) u R.Srpskoj. provizija je 1%.
Hvala, nisam razumeo, ti imas hr revolut? pa sa revolut na nlb karticu, bosansku (republika Srpska).? moja revolut je francuska, a ja bih da prebacim eur/rsd na moj racun u banci u srbiji. Ako je to ok, onda super

Hvala, nisam razumeo, ti imas hr revolut? pa sa revolut na nlb karticu, bosansku (republika Srpska).? moja revolut je francuska, a ja bih da prebacim eur/rsd na moj racun u banci u srbiji. Ako je to ok, onda super
Ja ima Revolut na konto poljske radne, al radim topup sa otp na revolut pa sa revolita na nlb karticu iz Republike Srpske(Bosna). U teoriji bi trebalo da moze, im racun u istoj banci al nisam probao da saljem

Vrh Dno