Šta je novo?

Revolut beta

Tu uopste ne razume problem.. oni su strana banka a ne srbska i to ne zele biti, zato i meses poentu ostale banke su sve srbske registrovane zasebno, isto kao sto i paypal ugalvnom se nije prilagodio nasima gde bi mu nasi mrsili po sistemu, zabranjivali svakom korisniku da ima srdstva u $ ili eur, zabrinjavali transakcije u stranim valutama itd vec samo u RSD

wise je pokusao i revolut je pokusao i video da sa budala nejde

kad i na to sve dodamo komunisticki zakon koji je jos na snazi da ne smes imat racun u stranoj banci....

Poslednja izmena:
Tu uopste ne razume problem.. oni su strana banka a ne srbska i to ne zele biti, zato i meses poentu ostale banke su sve srbske registrovane zasebno, isto kao sto i paypal ugalvnom se nije prilagodio nasima gde bi mu nasi mrsili po sistemu, zabranjivali svakom korisniku da ima srdstva u $ ili eur, zabrinjavali transakcije u stranim valutama itd vec samo u RSD

kad i na to sve dodamo komunisticki zakon koji je jos na snazi da ne smes imat racun u stranoj banci....
Pa da, to i kažem. Nisu srpska banka, a mogu biti da hoće i poslovati po srpskim zakonima. Onda ne bi bila strana banka i sve bi bilo ok. U Brazilu su posebno regostrovani, u Japanu posebno, u Australiji posebno, i rade po zakonima navedenih država.

Ali da su srbska banka ona ne mozes imat sistem kao u revolut razumes, morao bi imat poseban sistem koji ne bi imao 1% slicnosti koje pruze revolut racun

Nije problem registracije samo vec ono sto nasa drzava dozvoljava ili ne, paypal su pustili na mufte jer su "morali", po nasim zakonima oni nikad ne bi mogli da ponude servis nama

Paypal posluje u skladu sa zakonima Srbije, kao i pravilima NBS. Registrovan je kao i sve ostale strane fin. intitucije kod nas.
1728671538497.png

sta je wise pokusao ? (HM)

Isto sto i revolut, ali nase finansijske institucije svakako nisu pristale da ucisne iste ustupke ko po pitanju paypal, kao sto je lurkerr gore napomenuo da paypal posluje po zakonu srbije samo zato sto su srbske institucije progledale na jedno oko...

nije tacno wise nikad nije ni pocinjao ovde jedino sto je revolut pustio Lite verziju koja nije ni radila haha
Isto sto i revolut, ali nase finansijske institucije svakako nisu pristale da ucisne iste ustupke ko po pitanju paypal, kao sto je lurkerr gore napomenuo da paypal posluje po zakonu srbije samo zato sto su srbske institucije progledale na jedno oko...
a gde ti radis ? kad znas da su pogledale na jedno oko ? lol

Ko kaze da je pocinjao, kao i revolut pregovori sa srbskim institucija nisu isli nigde........

zar vama stvarno nije jasno da osim regulativa i uskladjena najveca prepreka za dolazak finansijskih sektora je bas kamen spoticanja domaca regulativa koja je nasledjena od komunizma i nije nimalo fleksibilna? ( i da li stvarno ocekujete da ce ovde to iko da spominje javno) za wise znam privatno info da je isti zainteresovan i pokrenuo postupak ali da zbog nefleksibilnosti domaceg aparata nejde dalje

Zakon o deviznom poslovanju nije nikakva prepreka za dolazak Revoluta i njemu sličnih jer ne obrađuje tu problematiku već je ta regulativa provučena kroz Zakon o platnim uslugama koji je bukvalno EU Payment Services Directive provučen kroz Google Translate. Naša bankarska regulativa je 99% usklađena sa EU i nijedan domaći zakon ne blokira Revolut, baš kao što ne blokira PayPal, Payoneer i njemu slične da posluju kod nas. Niko nikome ne žmuri na jedno oko i prekinite već jednom da pišete nebuloze nego za promenu pročitajte zakone koje spominjemo pa će vam neke stvari biti jasnije.

Razlog zašto Revolut ne ulazi na naše tržište je zato što im jednostavno nismo isplativi. Niti njihova Lite ponuda nudi nešto specijalno, niti nas ima puno koji bi ga koristili, niti nam je kupovna moć nešto specijalna pa samim tim ni nemaju računicu da se bakću sa nama.

Što se mene tiče ne moraju nikad ni da dođu, da puste Srbiju u SEPA sledeće godine i meni sasvim dovoljno. Primeti da Zakon o deviznom poslovanju ne blokira članstvo Srbije u SEPA upravo zbog gore navedenih zakona pošto se o našem članstvu uveliko pregovara a usvojen je i Zakon o izmenama i dopunama zakona o platnim uslugama još u julu upravo zbog SEPA članstva, eto još jedan kuriozitet za "stručnjake"

Sta ti vredi da puste sepu ako neces smeti da saljes pare nikom ako nemas predracun, ako ces za svaki priliv biti operezovan 20% ko da si stekao profit itd, to sto ce se sepa uvesti ne znaci da ce se restriktivna politika prema gradjanima izbrisati, sepa ce jedino pomoci uvoznicima za koje me iskreno nije briga ni 5% jer su vecina bahati i korumpirano bliski vlastima
Takodje da nisu prepreka uslo bi xyz servisa, wise je otvorio naloge za srbiju ali bas zbog restriktivnih regulativa ne podrzava vecinu strari, tako isto i revolut dobit od naseg trzista ni blizu mu nije glovobolja od tih istih restriktivnih zakona

Pre će se raspasti, no što ćemo mi ući, ali ako pristup sepa bez članstva monetarne unije otvara vrata i Revolutu u punom sastavu, to je realnije za očekivati.
SEPA vrlo tesko, ali EEA da.
Gluposti. Da ih zanima naše tržište, mogu početi da posluju, kao i svaka druga strana banka u Srbiji. Registruju firmu u Srbiji, posluju po zakonima RS i gde je problem. EU/EEA nisu uslov ni za šta, to je samo olakšica jer dobivanjem licence u jednoj članici, ona ja automatski važeća u svim člancama. U Brazilu su nedavno krenuli, u UAE su u procesu dobivanje licence.
Srbija je i siromasna i mala, tako da sa stanovista Revoluta nije vredna truda da se oko nje pojedinacno bakce kao u slucaju Brazila ili UAE.

Poslednja izmena:
Sta ti vredi da puste sepu ako neces smeti da saljes pare nikom ako nemas predracun, ako ces za svaki priliv biti operezovan 20% ko da si stekao profit itd, to sto ce se sepa uvesti ne znaci da ce se restriktivna politika prema gradjanima izbrisati, sepa ce jedino pomoci uvoznicima za koje me iskreno nije briga ni 5% jer su vecina bahati i korumpirano bliski vlastima
Takodje da nisu prepreka uslo bi xyz servisa, wise je otvorio naloge za srbiju ali bas zbog restriktivnih regulativa ne podrzava vecinu strari, tako isto i revolut dobit od naseg trzista ni blizu mu nije glovobolja od tih istih restriktivnih zakona
druze nije tacno wise je moguce bilo otvoriti ranije ko ima ranije otvorene naloge mogao je da koristi full servis bez naravno njihovih kartica jer ne salju za Srbiju ko ima novije naloge od recimo ja mislim mozda zadnje 2 godine moze samo da prima kes ne moze da salje..... isto tako je isla prica od "lika"
sa fejsa da otvaraju kancelariju u Beogradu pa nista od toga.... ista takva prica je isla i za N26 evo imas ovde info https://bankar.me/berlinska-mobilna-banka-n26-uskoro-u-beogradu/ inace ja koristim oba servisa normalno bez ikakvih problema.

Pa slazem se, ali full servis bez kartice i bez IBAN bas i nije full... a sto se tice kancelarije i svega, nisu oni odustali vec zahtevi srbske administracije ne mogu da se poklope sa njihovim nacinom rada.... kazem slucajno sam imao info i gde skripi

sto se tice N26 znas da je to klasican racun iz vana, generalno po zakoni nasem ti ga ne smes imat bez specijalnog odobrenja koje bi trazio od NBS i koje ne bi mogao da dobijes i da trazis

Pa slazem se, ali full servis bez kartice i bez IBAN bas i nije full... a sto se tice kancelarije i svega, nisu oni odustali vec zahtevi srbske administracije ne mogu da se poklope sa njihovim nacinom rada.... kazem slucajno sam imao info i gde skripi

sto se tice N26 znas da je to klasican racun iz vana, generalno po zakoni nasem ti ga ne smes imat bez specijalnog odobrenja koje bi trazio od NBS i koje ne bi mogao da dobijes i da trazis
pa ja imam full servis :devilish:

Pa imao sam i ja u par "banaka" pa su mi u istim ugasili posle odredjenog vremena, wise imam mislim 2+ godine ali nisam nikad uplatio da mi otkljucaju iban i sad mislim da vise ni ne mogu dobiti tu opciji (ne znam iskreno), naravno da su pregovori sa NBS protekli ok oni ne bi zatvorili mogucnost za nove korisnike, ovako jednostavno ne zele da ih jednog dana ovi nasi tuze

Generalno svaka banka moze nama omoguciti registraciju ali zbog komplikovanog AML i nejasnih i ostrih srbskih zakona retko ko je spreman da ulozi u sve to pa na kraju da ima limitiran sistem kojeg nece niko koristiti masovno bas zbog toga

Mada imati i nalog na necemu gde nisi 100% siguran jel je sve okm ok je samo za neke sitne transakcije, jer ako se nesto desi mozes lako da ostanes bez icega

Hoće to tako. PayPal i Payoneer posluju bez ikakvih problema kod nas godinama ali zato NBS ne želi da gleda kroz prste Revolutu i ekipi a oni se jadni ubiše da uđu na srpsko tržište. A i to što Srbija želi da oporezuje devizne prilive, i to je takođe nečuveno, pa to bre nigde u svetu nema. Zamisli, moraš da platiš porez na keš koji si zaradio napolju

Mislim da ta prica o pristupu SEPA sistemu nije daleko od istine, tako da je verovatno da Srbija da dobije pristup uskoro. Sad kako gospodin Vucic kaze, on misli da cemo uci 1. januara 2025, i vidis NBS siri iste vesti, sad ja mislim da je vise verovatnije da ce to biti 2026 a i ove EU glave kazu da ce Crna Gora prvo, a onda druge zemlje Zapadnog Balkana.

Gert Jan Koopman
“I expect the first of the Western Balkans countries to join the SEPA on 1 January, 2025, namely Montenegro, with Albania and North Macedonia to follow shortly, and Serbia is also keenly interested in it, as well as Kosovo and, hopefully, BiH will follow not much later”, Koopman underlined, adding that it is “testimony of a new momentum”.

Ne znam sta da mislim o tome i kakva ce bit implementacija SEPA u Srbiji, ali to je sigurno korak u dobar pravac, dosta lakse ce biti primanje/slanje, sto je i cela svrha... npr na IBKR ce valjda biti mnogo lakse da se salje, a i verovatno ce ukinuti taj komunisticki zakon o tome kako ne mogu gradjani da imaju racune u stranim bankama. Mada taj zakon niko ni ne postuje, on kao da ne postoji.

Imam revoult karticu, napravio sam je na francusku adresu a za porez sam stavio Srbija. E sad u aplikaciji vidim da treba da dostavim tax id broj do 19.januara 2025. Gde da pronadjem taj broj. Ne primam platu u srbiji . Moze da se vidi na onom pismu porez na imovinu? Ili tako negde?

Imam revoult karticu, napravio sam je na francusku adresu a za porez sam stavio Srbija. E sad u aplikaciji vidim da treba da dostavim tax id broj do 19.januara 2025. Gde da pronadjem taj broj. Ne primam platu u srbiji . Moze da se vidi na onom pismu porez na imovinu? Ili tako negde?
Jesi pokušao da dođeš do te informacije putem Internet pretraživača?

Za fizička lica je poreski broj JMBG. Broj socijalnog osiguranja se nalazi u eUpravi, uz logovanje sa ličnom kartom ili ConsentID, ali to je tajni podatak za svakog osiguranika, koji ne bi trebalo da se daje trećim stranama.

Za fizička lica je poreski broj JMBG. Broj socijalnog osiguranja se nalazi u eUpravi, uz logovanje sa ličnom kartom ili ConsentID, ali to je tajni podatak za svakog osiguranika, koji ne bi trebalo da se daje trećim stranama.
Ne treba ni JMBG :D
Ima opcija "Tax ID is not applicable" valjda u Revolutu?

@Tomiprunet imas li neki racun za komunalije tamo i boravisnu? IIRC, zatvorice ti racun nakon 90 dana ako nemas ili ne dostavis.

Nemam racun , imam hr pasoš pa ne bi trebalo da zatvore. Znaci za taj tax id samo upisem jbmg

Pa ako si se prijavio na revolut sa Hrvatskim dokumentima onda valjda kucaš OIB.

Propustio sam to, onda stavi JMBG.

Pitanje je hoće li Srbija posati članica SEPA od 1. januara 2025.

Koliko znam, EU je odlučila primiti samo Crnu Goru od 1. januara. Ostale zemlje kasnije.

Nazad
Vrh Dno