Šta je novo?

Revolut beta

Supported countries
  • European Economic Area (EEA)
  • Switzerland
  • United Kingdom
Prema ovoj listi čini mi se da EU nije uslov.
Ali jeste SEPA čije su CH i UK članice. Ostale navedene države su izolovani slučajevi i drugačije se tretiraju, niti Srbija ima liberalno zakonodavstvo, odnosno štaviše, zakon o deviznom poslovanju je vrlo ograničavajuć.

Ali jeste SEPA čije su CH i UK članice. Ostale navedene države su izolovani slučajevi i drugačije se tretiraju, niti Srbija ima liberalno zakonodavstvo, odnosno štaviše, zakon o deviznom poslovanju je vrlo ograničavajuć.
Hvala na objašnjeno. Ali opet, na koju onda foru Aircash misli početi sa radom u Srbiji ove godine?

Hvala na objašnjeno. Ali opet, na koju onda foru Aircash misli početi sa radom u Srbiji ove godine?
Na foru što je već 2 godine na spisku institucija elektronskog novca iz trećih država i kreće da nudi sve relevantne usluge na teritoriji Srbije.

Članstvo Srbije u EU/EEA/EFTA/SEPA/Evro zoni nije nikakav preduslov da Revolut ili Aircash ili bilo ko drugi uđe na domaće tržište ali često fintech kompanije ne žele da ulaze na tržišta koja nisu usklađena sa EU regulativama i samim tim nisu članovi SEPA i/ili evro zone ali očigledno Aircash ima računicu da uprkos tome odradi neophodnu integraciju za Srbiju za razliku od Revoluta koji je nema jer trošak ne bi opravdao statističku grešku koju bi verovatno zaradili od nas.

Kad se jednog dana budemo malo više integrisali sa EU, možda ćemo biti za nijansu interesantniji fintech kompanijama, do tada eventualno te regionalne varijante da dobijemo i to je to.

Mada, opet, ako nas prime u SEPA sledeće godine, neće uopšte više biti bitno da li Revolut ili Aircash nude svoje usluge ovde ili ne. Živi bili pa videli.

nemam imam Srpski pasos samo.

Znaci mozes da aktiviras Aircash karticu i da prebacis na wallet vise od 300 evra u cugu sa debitne/kreditne kartice?

@Naci meni prodje verifikacija za srpskim pasosem, ali izbacuje grešku kad hoću da dodam karticu.

Sa druge strane, drug koji ima BiH pasos je aktivirao Aircash karticu kupljenu u BiH.

Ovaj odgovor sam dobio na mail:
IMG_4300.jpeg

znam ja sam nabavio iz HR kartice sad cu kupim u Grckoj jos jednu ^_^

• Like
Reagovanja: S03
problem je u Ekonomskom tigru ^_^

• Like
Poslednja izmena:
  • Like
I da i ne, SEPA je u sustini besplatna ali to opet zavisi od politike narodne banke svake drzave i banke sa koje saljes/primas. Vidicemo kako ce biti pogotovo instant slanja. Npr u Poljskoj po zakonu slanja su besplatna al instant su naplacivali. Kod nas ce morat nekako bar malo po usima. Tako da ce se servisi popit AirCash-a, Revoluta koristiti za instant prenose, i bice vjerovatno dosta jeftiniji za klasine transakcije. Al opet, treba sacekati i vidjeti.

aircash nema jos uvek iban ^_^ u najavi je

Da sačekamo ipak NBS sa zvaničnim informacijama kada budu bile dostupne pa da komentarišemo. Meni čak ne bi bio problem ni da platim proviziju ako će transferi stvarno biti instant ili skoro instant i da ne moram više da idem kroz SWIFT kad poslujem sa EU. Aircash i ostali servisi ako i dođu, smem da se kladim da će biti samo za fizička lica u početku, što znači da mi koji imamo svoj DOO recimo nećemo imati nikakav benefit od njih i moraćemo i dalje da poslujemo kroz svoje banke, što neće biti problem kada postanemo punopravni članovi u SEPA zoni

Mislim da je glavni uslov za pristup full (bez ograničenja) bankarskim uslugama banaka u EU clanstvo u EEA. Zemljama tzv. Zapadnog Balkana članstvo u SEPA će doneti samo lakši i jeftiniji protok novca sa ostalim članicama i ništa više.

Da ne bude zabune, Revolut je banka sa sedištem u UK i ona predstavlja poseban slučaj (možda ih ima još) dostupnosti i u EEA i u UK.

Opet naglašavam da pričam o full uslugama.

Članstvo u EEA će Zapadni Balkan (ili samo njegov deo) možda ugledati do kraja 2027. ili ove decenije, po sadašnjim planovima EU, mada sa ovakvim političarima na obe strane to sada deluje kao nemoguća misija.

Poslednja izmena:
Bankarski zakoni u SRB su ogromnim delom odavno usklađeni sa EU i kontinuirano se usklađuju, tako da je članstvo u SEPA samo šlag na torti koji bi doneo dodatnu integraciju domaćeg platnog sistema u evropski.

Razlog nedolaska je sasvim druge prirode - jednostavno im nismo interesantni kao tržište. Malo nas ima, platežna moć je u proseku mizerna, a troškovi lokalizacije i birokratije koštaju. Jednog lepog dana, možda.

Zakon o deviznom poslovanju se ne bi složio sa tobom. 😂

Zakon o deviznom poslovanju se ne bi složio sa tobom. 😂
To ne sprečava Revolut, ako stvarno želi da ponudi svoje usluge u Srbiji, da otvori jedno predstavništvo/kancelariju u Srbiji, dobije licencu i više se ne računa kao strana banka. To su uradili i u Brazilu, Australiji itd (te zemlje nemaju ništa sa predstavništvom u EEA/UK). Gledajte na to isto kao i ove standardne banke. Tehnički gledao, Unicredit je strana banka, je li tako? Ali imaju svoje sjedište u Srbiji, licencu i posluju po zakonima Srbije.

U BiH postoji isti zakon o deviznom poslovanju koji zabranjuje posjedovanje računa u stranim bankama. I šta je Aircash uradio da to zaobiđe? Osnovao posebnu firmu i predstavništvo u BiH kako bi to zaobišao. I bum, vise nije stana banka. Tako isto može i Revolut.

Članstvo u EEA nema ništa sa tim, osim sto olakšava stvari (licenca u jednoj EEA državi, znaci licenca automatski u svim ostalim).

Zakon o deviznom poslovanju nema nikakve veze sa institucijama elektronskog novca jer je to regulisano sasvim drugim zakonima koji su praktično Payment Services Directive 2 iz EU provučen kroz Google Translate na srpski

Da je taj zakon, tako nakaradan kakav je bilo kakav problem, ne bismo imali ni PayPal i Payoneer i sve druge servise koje imamo poodavno, a vrlo dobro se sećam kako su svi kukali baš na taj zakon i navodili ga kao glavnog kočničara za dolazak stranih servisa kod nas. Sve sami stručnjaci u to doba

Vrh Dno