Šta je novo?

Retro Dream Machine

ne daju oni baterije, čuvaju ih, izgleda da im trebaju :)

čitao sam review za prvu ploču ranije i dobila je dobre ocene - dobro se klokovala sa dva P!!! i standardno podržava magistralu 133MHz, a ima na sebi sve što BP6 nije imala, uključujući i ATA100 RAID kontroler...

@Suicide_samurai

Mislio sam: ima ISA slot pa ulazi u 'retro' :D

Ta ploca sto gledas pise: "Memorija: Samsung 128MB server"
Sto bi znacilo ECC SDRAM?, a tako mi izgleda i na slici??, tesko ces naci jos toga?

Edit:
Zaboravi pogresno mi se cini.
Q: Does VP6 support ECC memory modules?
A:VP6(BIOS:UR)does not support ECC memory modules.

Poslednja izmena:
Posto smo pricali u par navrata o zameni elektrolita i ''osvezavanju'' maticnih ploca....evo moje Gigabyte GA-686DLX Dual PII ploce za izmenjanim svim elektrolitima.....kostali su oko 400din sve skupa, a bogami sam uspeo i da se dobro opecem na lemilicu:

62218898.jpg

E sad, taman sam ulozio vreme i novac u to, pa mi je stigla Tyan Tiger 100 maticna ploca takodje Dual Slot 1, ali sa BX cipsetom :) Tako da na kraju novi Voodoo 2 Diamond SLI setup sa ebay-a ipak ide i na novu plocu...a ova ostaje da me podseca na opekotinu koja polako prolazi :D Novi setup cim osposobim i nadjem 2 uparena PIII procesora kacim slike i delim sa vama.

PS. Bar sam se i podsetio kako treba i kako NE TREBA lemiti :)

Poslednja izmena:
Nisi ti najgore prošao, mene je poprskala kiselina kojom se skida bakar sa štampanih pločica :D

Sad sam video kako izgleda ova tyan ploča, stvarno je dobra (i nema one PCI 64-bitne slotove koj nama ne služe ničemu). Btw, jel si nekako uspeo da preko nekog programa izmeriš temperaturu onim xeonima? Planiram da napravim jednu dobru promaju u kućištu a ventilatore da namestim da rade na 7V.

Ma bile su i meni ruke kombinovano u razvijacu, pa u kiselini pa sam imao utisak ko da mi je koza od gume, a osecaj je bio kao da nosim rukavice preko..a na sta su licile bolje i da ne spominjem. Ovo sa lemilicom je bilo bas gadno - krenula da mi ispadne u krilo i ja je uhvatim levom rukom sa dva prsta za vrh od 450C....desnom sam drzao plocu da ne padne...a nagon za odrzanjem potomstva je prevagnuo.. pa sam lepo spustio plocu, a zadrzao levom rukom lemilicu oko 1-2 sekunde da ne padne u krilo..i za to vreme se bas lep beo oblak dima podigao u vazduh...i zasmrdeo celu sobu. Ko kad se zigose konj. Sva sreca imam 30god staro ulje od kantariona...pa me je spasilo iako je opekotina bila duboka.

Nego sto se tice tih Xeona, vec sam spominjao da nisam uspeo nijednim programom da ocitam bilo sta sa ploce, ni temperaturu ni obrtaje ventilatora. Samo sam probao HWmonitor, nije hteo i reko molim lepo - necu da se zezam vise.

A ovaj Tyan ploca je cudo! Probao sam vec PII 300MHz dual, PII 450MHz, PIII 650MHz...sve vozi! Samo ce mi trebati jos jedan PIII procesor od 650MHz na onom socket 370 to slot1 adapteru i dodatni socket 370 cooleri. Trenutno je PII na 450MHz unutra,,,i V2 SLI vozi oko 49fps..a sa tim Xeonima je islo do 60fps. Sa PIII 650MHz je islo 54.5fps al sam morao da vratim cooler koji sam ''pozajmio'' nazad u Voodoo5 masinu. Inace, nasao sam da ima jos da se kupe kod nas novi socket 370 cooleri na jednom mestu kod Vuka :D

Ako se dobro secam od amd socket A, pashu kuleri za socket 370....(ako nisam neshto pobrkao :eyebrows:)

da, s370 i sA kuleri su međusobno kompatibilni...

ulje od kantariona ftw! :D

Jesu, al ne mozes da stavis bilo kakvu budzu od Socket A coolera na PIII koji se nalazi na Socket370->Slot1 adapter. I jos ako je u pitanju Dual slot 1 ploca...nema mesta.

Samo ce mi trebati jos jedan PIII procesor od 650MHz na onom socket 370 to slot1 adapteru i dodatni socket 370 cooleri. Inace, nasao sam da ima jos da se kupe kod nas novi socket 370 cooleri na jednom mestu kod Vuka :D

ako ti je bas hitno imam jedan P3-650mhz (stoji u Dell ploci trenutno al' mi ionako treba neki brzi)
a sto se tice kulera premeri koliko imas mesta izmedju slotova mozda nadjemo neki kod mene da ti odgovara
obzirom da ti mali ventilatori se mnogo "deru" ja bih pre stavio neku 12ticu da hladi oba

@ boZZaP

Hvala druze puno, interesuje me taj od 650MHz ko leba beli. Jel Slot 1 ili Socket 370 varijanta? Na stranici kucista mi stoji 12ca zelena koja lepo duva na procesore, tako da u principu mogu da stoje i samo hladnjaci na procesorima. Ja za trgovinu imam raspoloziv neki Voodoo2 sto mi stoji u oglasima...pa ocas posla napravimo posao ako te zanima :)

Ljudi vi ste baš bili vredni :D

Glory: Kako si me nasmejao svojom pričom o potomstvu :) Mašinica je stvarno lepa i svaka čast na kupovini.

Ja se polako smirujem sa mojom Abit BP6, našao sam joj sinoć takozvani "sweetspot", izbacio celerone 366 i ubacio 466, podigao magistralu minimalno, sa 66 na 72MHz i dobio 504MHz po procesoru, ali uz sniženih 1.8 (umesto 2V) na oba jezgra. Sve je lepo stabilno, a zahvaljujući nižem naponu i ostaje hladno u toku rada.... Najviše se igra UT, i sad mi je žao što nemam sa kim drugim da igram, osim sa botovima :(

:wave:

dal je moguće da nigde u svetu ne postoji UT server više?

Ma moguće je da bih ja igrao sa našim ljudima koje znam, a ne preko neta, to je kao da igram sa botovima. Da se zabavim malo u LANu, sa starim društvom i prisetim mladosti, to bih ja :D

hehe, da znaš koliko sam se ja nanosao kompa da bi igrao sa društvom :D

@ suicide

Mogli bi da probamo nekad onda taj UT u mrezi kad nadjem vremena. Instaliramo hamachi ili kako to vec ide...pa da ukrstimo moj Voodoo5 i tvoj Voodoo2 SLI. Ako budem bolje igrao, predjem i ja na V2SLI na drugoj masini :D

heheheh, evo i ja se uključujem sa svojim xeonima :D

@veseliburek

Treba i tebi da obezbedimo neki voodoo da bi mogao da igras UT kako bog zapoveda :)

biće, biće :D

možda utegnem neki voodoo 3 agp ;)

ma nema ništa dok se ti ne nađeš u istoj prostoriji sa "zaraćenom stranom", pa preko stola razmenite par sočnih rečenica :)

ne mogu da igram online, iz 2 razloga - prvi je slab mi je internet (tj imam veliki lag), a drugi je što se to ne razlikuje značajno od igranja sa botovima... Zar nije poenta ovih retro računara da se skupimo i zaigramo zajedno neki put (da razdaljina nije ovako velika)...

:wave:

ne mogu da igram online, iz 2 razloga - prvi je slab mi je internet (tj imam veliki lag), a drugi je što se to ne razlikuje značajno od igranja sa botovima... Zar nije poenta ovih retro računara da se skupimo i zaigramo zajedno neki put (da razdaljina nije ovako velika)...

da si imao bolji internet verovatno bi shvatio do sada šta znaci multiplayer i zbog čega je toliko popularan: mogućnost da od svoje kuće igraš protiv najboljih igrača u svetu/evropi u svojoj omiljenoj igri

poenta retro je: kad su mi svi ostali pc zauzeti ja startujem P1 i "opalim" quake u USA na 150-200 pinga i simuliram retro igru sa domacih servera krajem 90'tih :D:D

ma imam ja kablovski (i rado ga se sećam :d), ali ga ne plaćam, nego po malo žickam od komšije (sad čekam da krene paljba od drugih forumaša :D), ali biće i SBB za neki dan... kad je danas u celom Kragujevcu pukao ADSL, SBB je jedino što još uvek valja :D

A multiplayera sam se izigrao još u neko staro vreme, na kanteru 1.5 i 56k modemu... eh to su bila vremena kad je ping bio preko 100 sa serverom u Srbiji, ali zadovoljstvo kad skineš nekog ko ima ping 20 nemerljivo :D

E i ja da se pohvalim da imam Creative AWE 64 Gold :)

Mogao sam da biram izmedju CT4390 i CT4540 modela i izabrao sam prvi...:)
Posto idem sutra na put, ocekujte za par dana sliku cele nove retro masine :D

Hoćeš da me prosvetliš u čemu se ove dve kartice razlikuju? Sad si me zbunio, tražim po netu, ali ne nalazim neke značajne podatke na tu temu...

P.S. I moja je CT4390, zašto je to dobro (loše)? :D

Evo slika:

CT 4390:
http://www.yjfy.com/images/oldhard/collection/200592821648563.jpg

CT4540
http://www.yjfy.com/images/oldhard/sound/CT4540.jpg

Sve imaju isto, samo sto je ova druga svezija revizija sa dva drugacija cipa na sebi po pakovanju/velicini. Prva je iz 1996te godine, a druga iz 1997me. Trazio sam i ja razliku, ali navodno je nema - isto sve imaju. Ova novija je malo fizicki kraca. A negde sam naleteo da isto ljudi pricaju o tome...jedan je imao neki problem da potera noviju CT4540 pod DOSom dok nije nasao noviju verziju nekog fajla. Ja sam se odlucio za prvobitnu varijantu jer je ipak vise retro, a i ima manje elektrolita na sebi - uglavnom su tantal SMD kondenzatori...pa ako budu trebali nekad da se menjaju...da ne menjam mnogo elektrolita.

PS. Ako nekog zanima lik jos uvek ima tu CT4540 reviziju na prodaju - pogledajte na pcberzi. Inace lik je iz Vince pa hoce da salje postexpressom. Inace imam dobro iskustvo sa njim, vec sam pazario 2 Voodoo2 kartice od njega prosle godine.

Poslednja izmena:
update:

hard na xeonima je proradio i podigao sam win xp (u nedostatku 2k pro, bice uskoro), a od ortaka sam nabavio Matroxa G200 sa 8MB rama koji daje MNOGO OSTAR prikaz na mom monitoru preko analognog prikljucka (1920x1080) ali (hm, kako da kazem) je prikaz "usporeniji" nego sa radeonom 9200SE

za kraj jedan screen:

edit: ovo je G200A, 250nm i bez hladjenja
edit2: nisam bio zadovoljan grejanjem matroxa i nalepio sam hladnjak od 486 procesora tako da ću da overclockujem crap out of it :D

EDIT3: uspesan OC sa 62/124 na 75/151, memory bandwidth se znacajno povecao i slika sad ide tecnije... zna li neko kako da dignem frekvenciju RAMDAC-a?

Poslednja izmena:
pa bezveze je da stavljaš zastarelu AGP 2x kartu na ploču koja podržava AGP 4x
(koliko se sećam ta silikon grafička stanica gde su gurali te ploče podržava AGP 4x)

s' tim što ova ima najkvalitetniji prikaz slike...

mislis da dvoglave aždahe imaju lošiju sliku?
g400/450 su takodje retro i vi[e pasuju na tu makinu

Vrh Dno