Šta je novo?

Retro Dream Machine

vala prvo da nabavim novu ploču za svoj komp pa onda idu 3D akceleratori :D

(samo mi glupo što neću moći da uključim SMP u quakeu ako stavim voodoo2)

Sta mislite sta je jace - GF2 mx400 64MB ili V2 12MB SLI :D

Iz *******cije sam ukljucio Unreal tournament na GF2, cisto da vidim koliko je V2 sporiji :D od GF2 i ostao sam sokiran :zgran:

Oba setup-a na 1024, sve na High i 16bit paleta boja, a rezultat:
V2 SLI pojeo je GF2 za dorucak!!! :smash: Necu ni da pocinjem da je gf2 podesen na performance, pa su sve texture delovale isprano, a detalja nigde.

Igrao sam DM Deck 16 (kao i uvek) sa 8 botova, a rezultati:

min average max
GF2 MX400 64MB: 18 42 75
V2 12MB SLI: 30 (jednom sa video ovu vrednost) 48 72

S tim sto je u praksi jos vise vidljivo kad na GF2 FPS opasno padne i pocne slideshow!!! Sad me jos vise zanima sta je sposoban da postigne V5 5500 :D

EDIT: Malo sam korigovao vrednosti :)

Poslednja izmena:
ipak treba uzeti u obzir da je MX400 entry-level GPU dok je voodoo 2 bio san svakog gamera, GF2 Ultra bi pojeo V5 5500, već kod GF2 GTS je V5 posustajao...

zanimljiv test :D

btw, xeoni su se opasno grejali, kertridži su bili prilično vrući pa sam umesto 3 5.25 otvora stavio dvanaesticu i sad je lepo hladno unutra :D

Najzad stigoh da isprobam malo i matroxa i xeone:
2. instalirao Counter Strike 1.6 i ne mogu dalje od software renderinga (neće ni D3D ni OpenGL), sa software renderingom, 640x480, 16-bit, na granici igrivosti
3. instalirao UT, tu D3D radi, na 640x480 i medium baca 30-50fps, OpenGL opet ni da čuje, software radi i izgleda krajnje bedno...

koje drajvere imaš jer je oćigledno da ti tvoji nemaju podršku za OpenGL

i slikaj taj ut lepo sa max grafikom i startuj server bez glupih botova

jeje ;)

gf2mx400.jpg

GF2 je Xelo, taktovi su GPU/mem: 200/143 (pretpostavljam da je memorija sporija nego što bi trebalo), drajveri 43.45 zvanični, podešavanja sve na High performance. Naveo sam da FPS varira od sasvim solidnih 75 do mizernih 20ak, ko zna šta je u pitanju?!?

Imam i jedan screenshot, za Voodoo ću morati da provalim kako da napravim screenshot....

EDIT: rekao bih da je 128-bitna, s obzirom na L-raspored memorije oko GPU-a i bez slobodnih mesta.

Prilozi

• gf2.jpg
    gf2.jpg
    136.7 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
prvo: kako da isključim vsync za unreal tournament? hoću da vidim koliko frejmova baca moja GTS 250 :D

drugo: svaka čast matroxu, poslednji drajveri za ovu karticu su iz ne tako davne 2006. godine, CS je proradio sa D3D ali odbija da radi u rezoluciji od 800x600, na 1024x768 radi ali secka vrlo često, na 640x480 potpuno igrivo, 16-bit, na 32-bita neće da se pokrene

treće: UT potpuno isto radi, na 640x480 i high secka pri pucnjavi...

GF2 je Xelo, taktovi su GPU/mem: 200/143 (pretpostavljam da je memorija sporija nego što bi trebalo), drajveri 43.45 zvanični, podešavanja sve na High performance. Naveo sam da FPS varira od sasvim solidnih 75 do mizernih 20ak, ko zna šta je u pitanju?!?

Imam i jedan screenshot, za Voodoo ću morati da provalim kako da napravim screenshot....

EDIT: rekao bih da je 128-bitna, s obzirom na L-raspored memorije oko GPU-a i bez slobodnih mesta.

zadnji drajveri http://www.nzone.com/object/nzone_downloads_winxp_2k_32bit_93.81.html

stavi li ti onaj opengl drajver što sam ti poslao link
koja ti je verzija UT (trebala bi da bude 451)

Za screenshot napisao sam ti pre ali evo ponovo: edituj user.ini i dodaj F8=SHOT ili binduj na koji god hoces taster

nema šta da razmišljaš startuješ Everest i pročitaš

Unreal je verzija 4.36, drajver skidam (posto mi je malo sporiji net), a grafika je 128-bitna, evo i slicice. Probao sam Open GL driver i pokrenuo se sa GF2 (pretpostavljam da je na gf2 i trebao da radi) - dobijao sam prosecnih 38 FPS, ali dosta stabilnije i sa manjim padovima nego pod D3D...

P.S. Kod tebe na slici gf2mx400 pixel shaders: 2, a kod mene jedan?!?

Prilozi

• gf2.jpg
    gf2.jpg
    131.9 KB · Pregleda: 29
I ja sam testirao poodavno GFMX na Athlon platformi od 900MHz i uporedjivao sa Voodoo3 koji je za dlaku brzi od V2SLI.....evo rezultata:

Masina: Athlon 900MHz, 192MB SDRAM, WinXP SP3

GF2MX Unreal flyby 1024x768 37.6fps
Voodoo 3 3000 AGP Unreal flyby 1024x768 60.5fps

Kraj dokaza :)

PS.
@burek

Ne opterecuj se sa SMP u Q3 - niko nije video neki boljitak sa tim - jurili su ljudi posebne drajvere za nvidia karte koji su radili sa 2 procesora i najcesce se desavalo da performanse budu iste ili cak opadnu u odnosu na single procesor konfiguraciju.

to nije dokaz nego obična ribo-lovačka priča :d

za dokaz ti treba
Verzija OS
verzija UT
verzija drajvera za Voodoo3 proizvođać
verzija drajvera za GF2- kao i verzija i proizvođać GF2 (jer ih ima gomila krševitih)
verzija UT opengl drajvera za GF2

postovan link do demoa koji si koristio

shotovi iz everesta do kartica / pceja sa verzijama drajvera i naravno in game

PS. mislim da će moj GF2mx400/128bit može da "prebije" svaki voodoo3/voodoo2sli kao što je "prebio" svaku GF4mx440 koja je "izašla na crtu" :d

GF2mx400 /P2medocino 300@500/256mb @ WinXP
UT 451 zadnji opengl drajver za ut 1024

Poslednja izmena:
Zanimljiva tema, svaka cast, naveli ste me da i sam razmisljam o pravljenju retro masine. Za sada imam:
P3 450 slot
celeron 800mhz (100mhz fsb)
Big Tower kuciste
ATX 350w neko ogromno IBM brand (duplo vece od prosecnih)
ATA PCI kontorler
Matrox G200
Asus TNT VIVO (prvi TNT cip, mislim da je 128bit)
HDD 40GB maxtor

potrebna mi je dual ploca moze i bez procesora posto se oni lako nalaze, moze i slot1
vooodo 2
neki GF3 TI500 to oduvek merkam

ako neko ima nesto neka me kontaktira na PM

taj TI ćeš teško da nađeš, a što se tiče dual ploča, pun ih limundo...

Evo na brzinu, operativni sistem je bio XP, UNREAL (ne UT) je bio updateovan poslednjim patchom 2.26.
Drajver za MX je bio defaultni od XPa ako se dobro secam (skinut sa win updatea - znaci nvidia potpisala) - testirao sam ga i u Serious samu i jos par igara i radilo je kako valja. Ne znam ko je bio proizvodjac jer je ta masina sa GF2 otisla kumu jos pre 2 godine. Za Voodoo 3 je bio neki amigamerlin3 drajver. Znaci, najnoviji drajveri za GF2, najnoviji za Voodoo 3, najnoviji patch za Unreal, a test se radi kada je ona uvodna animacija ukucas timedemo 1 u konzolu i dobijes rezultat. I ja sam dobio ono sto sam naveo.
Sto se tice dodatnih budzenja fajlova to nisam radio, samo oficijelni patchevi.

A mogu da istestiram UT sa V5500 karticom...pa da vidim koliko ce ispasti, a za testiranje sa V2 SLI cu moci kad konacno nadjem dva Slot 1 PIII procesora da zamenim 2xPII na 300MHz jer su spori za V2SLI.

BTW. ne mogu da verujem kakvih ljudi ima vacarosa da je to cudo - nece niko da prodaje slot 1 Katmai procesor nego svi oce da uvale i plocu i memoriju - skoro kompletnu konfiguraciju...tipa oce to sve za 10evra a nece samo procesor za 5. Tako da sam se zainatio da kupim samo procesore, a ne celu konfu kako ljudi oce da uvaljaju.

Poslednja izmena:
A mogu da istestiram UT sa V5500 karticom...pa da vidim koliko ce ispasti, a za testiranje sa V2 SLI cu moci kad konacno nadjem dva Slot 1 PIII procesora da zamenim 2xPII na 300MHz jer su spori za V2SLI.

Ta uvodna animacija nema veze sa stvarnim fps u igri
ako neverujes startuj UT na tom quadu/9800 grafi
i probaj fps ingame i intro flyby

Inače sam UT je loše optimizovana igra u odnosu na Quake2/Quake3
a opengl je više nego katastrofalan
čak i sa najnovijim enhanced OpenGL renderer UT radi loše
http://www.cwdohnal.com/utglr/

Tako da sam se zainatio da kupim samo procesore, a ne celu konfu kako ljudi oce da uvaljaju.

Ja bih pre išao na FC-PGA + P3-1000 ili tualatin sa 512keša
šteta je da stavljaš P3 500-600mhz na dual ploču

Pricam o flyby za Unreal, ne za UT. UT nisam benchmarkovao.

Inace secam se da Unreal nisam dugo vremena odigrao jer prosto nije bilo dobre podrske za opengl/direct3d jer je ipak igra pisana prvenstveno za Glide.

A dual ploca je dual slot 1 i prima maksimum 850MHz procesore bez podrske za tualatin. Probao sam 2x coppermine na slocket adapterima ali nece - potrebni su bolji adapteri koji podrzavaju dual procesor rezim rada. Tako da sam resio da pojurim native slot 1 procesore. A kod nas cisto sumnjam da je ikad i bilo coppermine slot 1 procesora, vec samo katmai. PIII je ipak na ovim prostorima isao u socket 370 varijanti za vise frekvencije. Verovatno cu poruciti na kraju sa ebay-a.

P
A dual ploca je dual slot 1 i prima maksimum 850MHz procesore bez podrske za tualatin. Probao sam 2x coppermine na slocket adapterima ali nece - potrebni su bolji adapteri koji podrzavaju dual procesor rezim rada. Tako da sam resio da pojurim native slot 1 procesore. A kod nas cisto sumnjam da je ikad i bilo coppermine slot 1 procesora, vec samo katmai. PIII je ipak na ovim prostorima isao u socket 370 varijanti za vise frekvencije. Verovatno cu poruciti na kraju sa ebay-a.

šteta što ploča podržava samo 100mhz
inače dva bi ti baš lepo legla
L_Intel-933-256-133-1.7V%20S1%20(top).jpg

Pa to može da radi na 100MHz takođe!
Sem toga, to je i440BX čipset, onda bi trebalo da može i punih 133MHz FSB (ja sam terao BE-6, a i Honda neku Gigabyte ploču), samo da bocne neku PCI grafičku, zar ne?

Pa to može da radi na 100MHz takođe!
Sem toga, to je i440BX čipset, onda bi trebalo da može i punih 133MHz FSB (ja sam terao BE-6, a i Honda neku Gigabyte ploču), samo da bocne neku PCI grafičku, zar ne?

ako 933/133 radi na 100mhz onda je to 700mhz
koliko ja vidim Glory nema 133 na toj Tyan ploči http://www.tyan.com/archive/products/html/tiger100.html

tako da je ovo CPU koji bi njemu odgovarao http://www.cpu-world.com/CPUs/Penti...50256 - KC80526PY850256 (BX80526U850256).html

L_00002838.jpg

ja bih probao da "ubudžim" ovu 1000darku bez obzira što ploča "tvrdi" da ne podržava CPU iznad 850mhz
http://www.cpu-world.com/CPUs/Penti... 1000 - 80526PY1000256 (BX80526H1000256).html

L_00002809.jpg

Poslednja izmena:
http://www.allquests.com/question/1222464/Question-about-Tyan-Tiger-100-Rev-F.html
http://www.motherboardpoint.com/tyan-tiger-100-s1832dl-fastest-cpu-t35681.html
samo neki rezultati koje je google izbacio... uglavnom uz pravu reviziju BIOS-a (i ploce) dobija se izbor za FSB: 100/103/112/133MHz
Inace bilo je na Limundu da se bita Slot1 procesora na 733 i vise MHz, samo nam tada nije trebalo :)

EDIT: Moj skroman pokusaj OC-a celerona 466 na 650MHz, naravno totalno nestabilno, ali lepo za videti. Probudio se jednom i na 665MHz, ali to mu je vec bilo previse!

Prilozi

• celeron 650MHz.jpg
    celeron 650MHz.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Pocetak i kraj dokaza

Uzeo sam da odradim benchmark u UT GOTY edition-u, masinu vec znate, Unreal je v4.36, direct X je v9.0, nvidia drajveri 93.81 (sve na high performance, V sync OFF), voodoo drajveri 3dfx 1.0.1.0, sistem sveze restartovan pre benchmark-a, a test odradjen ovako - pokrenem konzolu i ukucam:
timedemo 1
start cityintro.unr
i provrtim demo nekoliko puta za tacnije rezultate. Podaci o sistemu, kao i rezultati su u attach-u, Open GL se odnosi na GF2 (ubacio sam novi opengldrv.dll koji si mi predlozio; iz nekog razloga D3D mi je davao 1FPS, pa ga nisam radio), Glide naravno na V2 SLI. Rezultate cete videti, razlika nije znacajna, ali su padovi na V2 SLI mnogo manji (najmanji zabelezen FPS na GF2 je 18, na V2 SLI je 31, na vise mesta u toku demoa).

Sta jos da testiram?

Prilozi

• sistem.jpg
    sistem.jpg
    198.3 KB · Pregleda: 41
  • sistem 2.jpg
    sistem 2.jpg
    169 KB · Pregleda: 41
  • OpenGL.jpg
    OpenGL.jpg
    115.4 KB · Pregleda: 40
  • Glide.jpg
    Glide.jpg
    104.8 KB · Pregleda: 34
Uzeo sam da odradim benchmark u UT GOTY edition-u, masinu vec znate, Unreal je v4.36, direct X je v9.0, nvidia drajveri 93.81 (sve na high performance, V sync OFF), voodoo drajveri 3dfx 1.0.1.0, sistem sveze restartovan pre benchmark-a, a test odradjen ovako - pokrenem konzolu i ukucam:
timedemo 1
start cityintro.unr
i provrtim demo nekoliko puta za tacnije rezultate. Podaci o sistemu, kao i rezultati su u attach-u, Open GL se odnosi na GF2 (ubacio sam novi opengldrv.dll koji si mi predlozio; iz nekog razloga D3D mi je davao 1FPS, pa ga nisam radio), Glide naravno na V2 SLI. Rezultate cete videti, razlika nije znacajna, ali su padovi na V2 SLI mnogo manji (najmanji zabelezen FPS na GF2 je 18, na V2 SLI je 31, na vise mesta u toku demoa).

Sta jos da testiram?

Uradio si test po "bušidu" sa slikama. Svaka čast. :d

Taj flyby a i sam UT se ponaša čudno sa opengl kartama (pokreni isto to na nekoj modernijoj makini sa boljom opengl kartom) tako da rezultati za opengl nisu upotrebljivi kao pokazatelj kvaliteta jedne kartice u odnosu na drugu...
u svakom slučaju može da se igra u 640x480

Kakvo testiranje više: sad nadji 3dfx igre koje nisi mogao da odigras i "cepaj"

Malo sam se igrao večeras:

pokrenem unreal tournament i stavim da se izvršava samo preko prvog procesora a onda pokrenem fraps i stavim da se izvršava samo preko drugog procesora kako bi snimio klip i okačio na YT.
U ovakvom "režimu", samo preko jednog procesora, FPS je gotovo isti (5 frejmova niže) ali kad se uključi snimanje, FPS padne na 13-14 što je apsolutno neigrivo... Ima li neka druga opcija?

(jel postoje ploče sa 4 procesora? :d)

@boZZap
ma kakvi, dok ne pokrenemo crysis na V2 SLI ne prestajemo :D

Poslednja izmena:
Malo sam se igrao večeras:

pokrenem unreal tournament i stavim da se izvršava samo preko prvog procesora a onda pokrenem fraps i stavim da se izvršava samo preko drugog procesora kako bi snimio klip i okačio na YT.
U ovakvom "režimu", samo preko jednog procesora, FPS je gotovo isti (5 frejmova niže) ali kad se uključi snimanje, FPS padne na 13-14 što je apsolutno neigrivo... Ima li neka druga opcija?

ima: ili testiraj igru koja nije tako loše optimizovana kao UT ili stavi SCSI disk da rasteretiš cpu kad već imaš kontroler na ploči
(jel postoje ploče sa 4 procesora? :d)
naravno da postoje ima ih gomile
iako najluđa kombinacija koju sam video je u vreme Pentium Pro vladavine
8 matičnih ploča sa 4 Pentium Pro CPU upakovanih u kućište reklamiranih kao makina sa brojem CPU-a koliko je mogao da "gura" tadašnji Win NT (32 CPU)

@boZZap
ma kakvi, dok ne pokrenemo crysis na V2 SLI ne prestajemo :D
pokreni prvo Doom3
http://geektechnique.org/blog/542/doom3-on-voodoo-2-sli

meni je najbolji test igra na internetu
juče vs neki amer

Jeeee, pravite lepe dvoglave makine, a ja ni mog monohead-a ne mogu posteno da dignem na noge!
Koliko baca single Voodoo 2 u 3DMarku99 ? Ja sam dobio sa 8MB na P3-550 oko 1200 u 800x600.

Inace V2 8MB sam zalemio (tj. drugar je radio) po burekovom receptu sa malim improvizacijama ali smo na pravdi boga razlemili V2 12MB ! Nevolja nikada ne dolazi sama! :mad:

Što uništiste ovu drugu?

Nazad
Vrh Dno