Šta je novo?

Retro Dream Machine

pa iskreno bi voleo da posedujem g400/g450 ali sam samo ovo uspeo da nađem...

Da se pohvalim, dosao sam u posed Abit VP6 ploce sa limunda :)
Ono sto nije valjalo je sto je reklamirana kao 100% ispravna, a elektroliti su bili klimavi i kao ubaceni ko da ih je neko nogama lemio, tj nisu ni bili zalemljeni i cak su kontakti na ploci bili osteceni jer neko nije imao alat za razlemljivanje i ciscenje pa je kidao kalaj ko zna cim. Lik je dao i procesor i graficku gratis..al sad kapiram da je to da se malo izvadi zbog neispravne ploce. Razmisljam se koju ocenu da dam....negativnu ili neutralnu...jer...

Popravio sam plocu :D Zamenio sve elektrolite...i evo veselo radi sa 2x650MHz PIII... a do kraja dana cu probati sa 2x1GHz :)

Evo i fotografija :) Voodoo 5500 karta je sada u Abit VP6 ploci sa 2x1GHz Coppermine procesorima i 2x256 PC133 memorije:

77635103.jpg

82354550.jpg

E ovo već izgleda zlo :D A mogu da zamislim kako radi.... Još ti samo fali hardware-ski RAID, a i za to imaš mogućnosti :d

I o'ladi malo sa tim dual-CPU pločama, ceo si Limundo počistio, ostavi malo i drugima da se zabavljaju :)

Sad imam ploca i u visku....mislim da cu da ih se resavam polako, eto prva (najbolja?) je otisla bureku po nabavnoj ceni :D Nema decka nigde, zabo se u Xeone....ko zna sta li ce da napravi od njih :)

poslednje što sam radio sa xeonima je oko OC-a matroxa, probaću da nabavim G450 i onda još dva voodeta 2 u SLI i SCSI hard i gotovo...

samo je cena za taj G450 da otpadaju uši, a realno je slabija od G400.

@GloryHunter - rekao si da si kupovao nove S370 kulere, jesu to ti na VP6 ploči? Ako jesu, i ja sam zainteresovan - trebaju mi 2 da zamenim ove minijaturne na mojim celeronima...

Jedan sam kupio novi kuler - u pitanju je CoolerMaster model i kostao me je 495dinara cini mi se. Drugi sto imam je polovan isti takav, ali je u odlicnom stanju pa ga nisam menjao. Na slici iznad je novi na gornjem procesoru, a stari na donjem. Imaju ih u firmi Etron:

http://www.etron.rs/kontakt

u lokalu ispod Vukovog spomenika u Beogradu.

Sad je gotovo, ali ako cemo iskreno i meni i samuraju na BP6 mi najbolje legli Thermaltake Golden Orb kuleri:

2b.jpg

Jos kad bi mogli da ih nadjemo...

Sad je gotovo, ali ako cemo iskreno i meni i samuraju na BP6 mi najbolje legli Thermaltake Golden Orb kuleri:
Jos kad bi mogli da ih nadjemo...

i da ih nađeš nemaš ventilator za zamenu

što recimo nije problem kod mog Spire WhisperRock koji koristi običan 80mm fan koji duva u P3-650@Dell Optiplex GX50 Asus 810E

spirespa04b4_pspc.jpg

Problem je što na BP6 ploči ima vrlo malo prostora oko soketa procesora, pa je nemoguće staviti bilo šta veće - čak i Golden Orb kulere moraš modifikovati (seckati) da bi stali zbog kondenzatora oko soketa procesora, a WhisperRock ne bi stao nikako (pa još 2 komada jedan pored drugog).

Ne znam kakva je situacija sa tim Coolermaster kulerima, koliko su veći od standardnih hladnjaka, samo pretpostavljam da se manje čuju...

Ni ja nisam siguran da bi ovaj Titan stao kod mene, mada koliko sam video i ovi Cooler masteri sasvim lepo vrse posao. Temperatura ne prelazi 42C u full loadu kad je ploca na stolu. A u kucistu preko grafike i procesora duvaju dve 14ce ventilatori sa stranice kucista tako da nema sanse da se pregreje bilo sta.

@suicide

Kako mozes videti, ovi cooler master hladnjaci su standardni i taman su povrsine da pokriju skoro ceo socket 370 i lepo stoje. Jeste malo trip kad vidis tako male kulere na ploci, al to je zato sto smo navikli zadnjih par godina na grdosije. Ne cuju se puno i zadovoljan sam. Vise me brinu ventilatori na Voodoo5 karti jer znam da cu pre ili kasnije morati da ih menjam...a kojima nemam pojma. Jos uvek su oni originalni AAVID i jedan je poceo malo da jeci.....

@boza

U pravu si skroz za nemogucnost zamene ventilatora na Orbovima.....a sto se tice Titana...idealno bi bilo da imam 2 komada pa da probam...ali nema veze...i ovako lepo izgleda :D I sto je jos bitnije radi ko ludo.

Poslednja izmena:
mogu samo da zamišljam kako radi :( Ja ove Tualatine još čuvam i maltene ne uključujem, a da ima samo malo više PCI slotovau toj mašini... pa ovaj računar nikad ne bih koristio :D

@ suicide

Podseti me koje bese Tualatine imas, tj. na kojoj ploci? E da, u zadnje vreme je bas porastao broj postova u ovoj temi...treba se bas potruditi da se nadju slike masina koje smo postovali. Recimo hocu da vidim tvoju masinu, pa zokijevu, burekovu...

Sta mislite da otvorimo poseban sticky thread samo kao galeriju masina koje koristimo? Kapiram da ce biti mozda 15tak masina da ce vredeti videti...? Ali da uvek budu na dohvat ruke :)

Tualatine S 1.26GHz na Tyan ploči (i820 čipset), ali ploča ima samo 2 PCI slota, i u njih sam turio Voodoo Banshee i SB Live, ostalo je sve integrisano... Kako bi na ovu ploču legao neki V5 PCI, san snova :D

A ideja da napravimo takav thread je OK, samo da se moderatori slože, ali i da drugi računari (pravi retro) budu zastupljeni :)

Poslednja izmena:
Ni ja nisam siguran da bi ovaj Titan stao kod mene, mada koliko sam video i ovi Cooler masteri sasvim lepo vrse posao.

Vise me brinu ventilatori na Voodoo5 karti jer znam da cu pre ili kasnije morati da ih menjam...a kojima nemam pojma. Jos uvek su oni originalni AAVID i jedan je poceo malo da jeci.....

ti titani su kao i moj spire 60x60 na soketu a 80x80 kod fana tako da bi stali kod tebe ali to nema veze sada

za te vudue ja bih napravio nosač od vitroplasta ili neke tvdje plastike u obliku PCI karte (ili uzeo neku staru crknutu pci kartu većeg gabarita) isekao rupe za 2x 80mm fanove da duvaju direktno u ta dva gpu na vudu5, jer ionako nemožeš da koristis taj pci slot pored vudu

Poslednja izmena:
Mala digresija - PCI Voodoo 5500:

http://cgi.ebay.com/3dfx-VOODOO-5-5...tem&pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item439f289716

Sta mislite za koliko ce otici? :)
Meni samo nije jasno kako ljudi kupe MIB (mint in box) neotvorenu novu kartu koju nikad niko nije koristio, cuvaju je u kolekciji i posle prodaju za velike pare....mislim...moze u ocuvanoj kutiji da bude i cigla pa lepo zapakovano celofanom. Ja da dodjem u posed ove karte (ako je stvarno unutra u takvom stanju) pa bilo bi mi greota da je ne koristim....

Sto se tice Golden ORB nemojte bacati pare, stock kuleri neretko rade bolji posao. Inace postojala je i varijanta Silver ORB, i posebna malo stanjena verzija (mada turpija pomaze)....

Evo jedne zanimljivosti :)

Ako uparite 2 Celerona, jedan na 366, a drugi na 466, sta mislite - na kojoj ce brzini raditi? :D

Kad sam to probao prvi put - BIOS je prijavljivao 466MHz, pa posle 366MHz za oba, a ja sam samo hteo da postignem sto visi FSB (jer Intel kaze da kod 2 razlicita procesora, oni rade na brzini sporijeg). Tako bih imao dva klokabilna procesora sa lepim niskim mnoziocem 5.5...

Imam 366 koji se budi na 605MHz (uz FSB 110 i 2V) i 466 (uz 2.1V i 95MHz) koji se budio na neverovatnih 665MHz, ali kad se upare - zajedno rade na... pogadjate 366 i 466MHz, s tim sto su sada na 430MHz i 546MHz, tj nek mi neko objasni kako rade na razlicitim taktovima?!? :S:

Proverio sam sa Cpu-Z, stvarno su radili na razlicitim klokovima (429 i 546MHz)!!! Zato bi kad bih izasao iz BIOS-a sistem prvo zakucao (jer nije mogao da dodeli i 5.5 i 7 mnozilac), ali bi se posle normalno probudio.

Vratio sam oba procesora na 366, posto mi se ono nije svidjalo kako radi (napravio Frankenstajna), a ovo ipak ide na 550MHz (ali sam morao malo da povecam napon na 2.1V).

P.S. Unreal dosta ceni visok FSB, imam veci framerate sa 100MHz FSB nego sa 72MHz :crash:

Poslednja izmena:
Merio sam potrosnju svoje upgradeovane retro masine: Abit VP6 sa dva Coppermina 1GHz procesora, 2x256MB SDRAM, 20GB hard, Voodoo 5500 i neka PCI Creative zvucna.

Rezultati su zanimljivi:

IDLE: 124W
Unreal: 133W

Naveo sam prosecne cifre, tokom merenja su fluktuirale gore-dole do 2W. Snaga je merena na uticnici.

Pa to uopste nije velika potrosnja, tesi me sto onda ni moja masina ne trosi mnogo struje, mada jos cudi to sto se toliko malo razlikuju idle/game rezim...

Ja sam danas izbacio Matrox G200 (izbaciti je tako gruba rec :d) i stavio neku Xelo GF2MX400 64MB, radi brzeg prikaza, mada mi je to samo prelazno resenje, sad ocekujem da krene paljba :D Dobro je sto konacno imam nativnu rezoluciju monitora 1440x900.

P.S. Konacno mi je proradio ePSXe pod Glide-om, izgleda lepo i sto je vaznije - radi vrlo tecno :D

Kako nisi mogao da dobiješ native rezoluciju? Pa moja G200 baca 1920x1080 sa default windows xp drajverima, a mogao si i preko powerstripa da namestiš...

Meni je kao najpribližniju rezoluciju ponudilo 1280x800, mada to nije to... Uglavnom (na žalost) gf2 daje mnogo tečniji 2d prikaz (sve radi glatko i upotreba interneta nije toliko mučenje), tako da neka ga za sada u mašini, a koja će je grafika smeniti, samo će vreme pokazati...

P.S. Bio sam toliko dokon danas da sam uzeo da prečitavam neke stare teme ovde na Benchu i koliko se tek ranije pisalo o Voodoo-u i 3dfx-u... :)

P.P.S. Promeni pod "Moja mašina" tu sakatu Ati 9200 :D

Poslednja izmena:
tečniji je prikaz svakako, ali meni je slika mnogo lepša sa G200 na analognom nego GF4 MX440 sa 128-bit magistralom...

promenih grafu :D

Najzad stigoh da isprobam malo i matroxa i xeone:

1. oni klokovi od 75/150 uopšte nisu stabilni za 3D, na 70/140 već pomalo brljavi :(
2. instalirao Counter Strike 1.6 i ne mogu dalje od software renderinga (neće ni D3D ni OpenGL), sa software renderingom, 640x480, 16-bit, na granici igrivosti
3. instalirao UT, tu D3D radi, na 640x480 i medium baca 30-50fps, OpenGL opet ni da čuje, software radi i izgleda krajnje bedno...
4. youtube radi sasvim lepo :D

jel ima neka od ovih igara podršku za SMP (da se razmašu xeoni)? skidam quake 3 trenutno...

EDIT: evo malo screenova

Poslednja izmena:
Joj kako UT loše izgleda :S:

Performanse G200 su stvarno niske, benchovao sam 3D Mark-u 2000 i imala je 3 puta manje bodova nego V2 SLI. Prebačeno u igrice, ti si performanse G200 opisa,.meni UT na V2 SLI daje 50FPS u proseku (realno od 40 do 70), i to na velikoj mapi punoj botova, podešavanja su sva na maximumu. A procesori daleko slabiji Celeroni na 550MHz, nego ti Xeoni na 933.

Q3 podržava SMP, ali meni sa V2 ne radi, pošto V2 ne podržava SMP. Ne znam ni jednu drugu stariju igricu da podržava SMP.

Pod hitno da nabaviš dedicated 3D accelerator(e) :D

Nazad
Vrh Dno