Šta je novo?

Reklamacija loseg primerka procesora

Meni je na programu HWiNFO64 pokazao da je procesor imao thermal throttle na nekih 104C i to samo core1, dok ostala tri jezika nisu "doživela tu neprijatnost."

Naravno, preko tek 100C throttluju svi i5/i7 procesori od sandy-a jos.

Svakako ako se toliko greje na stock, to nije normalno. Si proverio koji napon mu daje maticna?

Mislim da je otprilike oko 1,22V.

To su temperature na default/turbo sa LC CC-120 kulerom.

Poslednja izmena:
Dobro mu ga je dala ploca, obicno mozes sa 1.22v na 4.4ghz opusteno.
Plasim se da ti reklamacija nece proci, jer nije toliko do procesora. Jest da verovatno ima deblji sloj lepka, ali je i do ploce koja daje dosta visok napon za turbo.

Poslednja izmena:
Ploča daje od min 0,996V do max 1,212V (tokom drugog testiranja do 1,186V) a pokazuje da je prosečno oko 1,040V do 1,088V.

Poslednja izmena:
Zavisi i od testa, na Linxu je verovatno bacila tih maksimalnih 1.212v.
Situacija jeste nezgodna, da bi se mogao pouzdati (koliko-toliko) da će reklamacija biti uvažena moraš ga isprobati i na nekoj drugoj ploči.
Budući da nisi u mogućnosti, a ako sam dobro razumeo potreban ti je taj računar svakodnevno.. onda je utoliko nezgodnije...

Stavi u oglase da ti treba ploča za testiranje.
Iz Beograda si, naći će se neko voljan sa foruma da ti ustupi ploču ili njegov računar kod njega za tih sat, dva, tri.

Nije samo u Linxu, evo ostavio sam komp uključen dok sam izašao vani i za ova dva sata mi pokazuje za Vcore min=0,996V, max=1,224V, current=1,020V, average=1,021V.

Trenutne temperature sa promajom su oko 40C, minimalne su bile 34C (nijedan program nije radio) maksimalne su bile 74C (samo što sam pokrenuo Operu) i tad je Vcore bio 1,164V.

Edit: Juce dok sam radio nesto sa programom BDtoAVCHD temperatura je posle pass1 dosla do 90C i nije padala ispod sve dok program nije zavrsio sa konverzijom videa.

Edit2: Ponudio je covek da donese racunar do mene ali je kod mene ovih dana u stanu haos posto sredjujemo nesto plus se spremamo za krstenje i prvi rodjendan klincu tako da je moguce da to kod mene probamo jedino kad to prodje. Ili da vidim sa njim da, ukoliko je on u mogucnosti odnesem procesor kod njega posto bi svejedno morali da probamo na njegovoj ploci...

Poslednja izmena:
Ok, to je bila samo pretpostavka, Linx baca voltaže i temperaturu na maksimum.

1. Postavi oglas.
2. Idi odmah na reklamaciju, bez dodatnog testa na drugoj matičnoj.
3. Odustani od svega i koristi ga kao i do sada.
Budući da u najtoplijem dobu godine i u real life full loadu dolazi do 90 stepeni bezbedan je i možeš ga slobodno koristiti ako se odlučiš na tu opciju.

To su ti tri aktuelne opcije u tvojoj situaciji, i treba da prelomiš na koju ćeš stranu.
Što brže prelomiš to više u tvom interesu, suviše analize uvek dovodi do paralize...

U svakom slučaju bih probao sa reklamacijom jer i pored toga što je u real life radu on bezbedan za rad ipak stvara temperature koje verovatno koliko - toliko utiču i na druge komponente plus utiče i na radno okruženje (temperaturu u sobi).

Da ne pričam o tome da je reč o procesoru sa sufiksom K, a jbš takav procesor ako on svakako ne može da obavlja ono što bi trebao tj da se bar malo OC i da tako radi.

^
Pa kad lupas gluposti. Throttle na 67C, boze svasta.

znači ti kažeš da 67.4c nije max operating temp za ovaj procesor (kao što intel na svom sajtu decidirano tvrdi) ? svaka čast inženjeru.
ili možda 105c nije iznad granice trotla ?

i jedna i druga stavka opravdavaju zamenu procesora, tako da može bez problema da se pozove na njih pri obrazloženju reklamacije.

i da znaš druže, ja bih i tebi pomogao , da ti je potrebno. zato svoje kućno vaspitanje ostavi za svoju kuću.

Nemoj da mi pomazes leba ti. :)

Ti i dalje ne kapiras da to (67.4C) nije navedena max operating temperatura procesora... mani se sajtova poput cpuworld/boss/haos.

Dobro je da si pogledao izvor koji je citirao.

Da li je dno kulera (pri procesoru) vruće prilikom opterećenja? Ako nije, a kuler lepo naleze, znači da je to standardna boljka i5 ivy bridge procesora, tj nije kvalitetna pasta koja se nalazi izmedju jezgra i "poklopca". Tu ni jedan kuler ne može sa pomogne, već ili reklamacija, ili da se "skalpira" cpu.

Imaš temu u podforumu Overclocking, I5-3570K Overclocking, tu je sve objašnjeno.

Tcase - The case temperature of the processor, measured at the geometric center of the topside
of the TTV IHS.

Ono sto HWINFO64 i slicni programi ocitavaju je temperatura u samom jezgru (DTS):

Each processor execution core has an on-die Digital Thermal Sensor (DTS) which
detects the core’s instantaneous temperature. The DTS is the preferred method of
monitoring processor die temperature because
• It is located near the hottest portions of the die.
• It can accurately track the die temperature and ensure that the Adaptive Thermal
Monitor is not excessively activated.

Imao sam 3770K i nikada mi nije throtlovao iako je isao preko 80 stepeni (DTS).

bravo.
ako je procesor u garanciji, ne zezajte se sa skapingom.

prvo ga probaj na drugoj ploči, ako je situacija ista, pravac u radnju, lepo fino kulturno.
nema razloga da ti ne zamene ispravnim, možda i novijim primerkom.

A da probas da iskljucus turbo i vidis koje mu napone daje ploca?

Sent from my D6603 using Tapatalk

Lepi zna da nervira ali je ovde debelo u pravu:
Test na drugoj maticnoj ce ti tacno reci sta radi cpu + imas argument kod reklamacije... ende...

Sad nešto razmišljam, na poslu bi trebalo da mi je neka matična MSI GA43 ili tako nekako, sa čini mi se celeronom 530. Valjda je to taj socket...

Lepi zna da nervira ali je ovde debelo u pravu:
Test na drugoj maticnoj ce ti tacno reci sta radi cpu + imas argument kod reklamacije... ende...

Sve bi bilo ok da Poolmaker nije to prvi rekao, i da nismo dosli do saznanja za plocu da daje vise napona nego sto bi trebalo.
Nije poenta da li Kokan nervira, nego da nije bilo drugih, Martin bi nosio na reklamaciju pod pogresnom informacijom da je 67C max temp, ne znajuci da je velika sansa da je ploca problematicnija, a procesor samo ima gusci lepak sto je u domenu normalnog...za intel.

Erik011, koji je normalni napon za ploču? Pošto Vcore u proseku ide sa 1,040V a najčešće je 1,020V i povremeno ali retko dostigne max od 1,224V...

Zavisi od primerka procesora. Oko 1V treba na stock-u da tera.
Problem je tih 1.2v+, spoj napona za 4.4ghz + deblji silikon izmedju jezgra i IHS-a = losiji transfer toplote = temp u nebesa.

Ako u servisu stave na plocu koja daje ispod 1.1v i na turboclocku, ili ugase turbo zarad testa onda ****ga nece ti uvaziti garanciju :-/

Ploča bi trebalo da određuje napon na osnovu VID-a procesora. Različiti primerci istog procesora na istoj ploči - različiti naponi.

Ili je baš loš primerak procesora koji ima visok VID ili ploča brljavi.

Što se tiče ploče koja daje manji napon to je OK, ali gašenje turba - pa turbo je po defaultu i on je sa turbom predviđen da daje manje temperature...

Mislim, kod nas i naših servisera je sve moguće ali opet ako je fora da se isprobava sve živo dok bar nešto ne pokaže da je u granicama normale kako bi odbili reklamaciju a ne suprotno da, ako bar jedna stvar pokaže da nije u granicama normale onda najbolje da se garancija i reklamacija skroz ukinu. Zašto da se muče i oni i mi...

Kad skinem ovaj 3570K vratiću na ploču prethodni celeron 620, čisto da vidim kakva je situacija i sa njim. Ako i on daje visoke temperature (naravno u poređenju sa celeron procesorima, ne sa i5) onda mogu da sumnjam i na ploču...

Neće ti niko gasiti turbo mod u servisu. Sve se radi na default podešavanjima. Odnesi procesor do servisa ništa te ne košta.

probaj fleshnuti poslednji bios za plojku, mozda obori def napon i mozda bude normalnije ochitavala temperaturu.

Nazad
Vrh Dno