Šta je novo?

Redmi Note 10 / 10 Pro

60Hz.

Ja iskreno ne vidim neku razliku, devojka ima Realme 7 sa 90Hz i ja bukvalno ne vidim neku razliku, sem brzeg skrola... Ne znam kako je 120Hz.

I meni recimo tih 90Hz uopste ne deluje nesto fluidnije, tako da mi ona prica ko kao proba 90Hz vise se ne vraca nazad mi bas nije jasna.

Mnogo mi je bitnije da je amoled... Recimo imam poslovni Realme 7 Pro koji je Amoled pa mi nekada bude tesko kad se prebacim na svoj 8 Pro, mada sam generalno prezadoovljan sa svojim 8 Pro, izuzev sto mi posle duzeg drzanja bude tezak za ruku.

Ako bi 10S bio na oglasima ispod 250e kupio bih ga bez dvoumljenja.

Isto rezonujem. Blind testovi potvrđuju da većina ne vidi razliku, koliko bitna može biti ta razlika kad većina ne može ni da je primeti? Video nećeš gledati u većem frejmrejtu jer u njemi nije ni sniman, igrice po pravilu imaju zaključan framerate, znači jedino razlika može da postoji dok skroluješ prstom po sistemskim aplikacijama. Vredi li zbog toga žrtvovati 50 evra i 10-15% trajanja baterije? Ja sam mišljenja da ne vredi, ali svakom svoje.

Na YouTube prvi utisci o Redmi Note 10 su dobri, stvarno specifikacije su izuzetne za telefon od 200 evra. Odbija me jedino star procesor i mnogo više nedostatak NFC. Stvarno ne znam što kog đavola Xiaomi pravi od NFC premium feature, kod Poco X3 NFC ga je čak stavio u ime, lol. Hteo bih da mogu da plaćam mobilnim telefonom, tako da nije nebitna stavka. Sačekaću onda 10S, taman da stignu i konkurentski modeli, mada prema onom što je do sada procurelo, Redmi Note 10 serija će izgleda biti bolja od svih.

Sto se tice procesora, poslednjih godina se vise "osvezavaju" nego sto dodose nesto novo... Ovaj 678 je nov u sustini, s obzirom da je objavljen u decembru ali je u praksi to na kasicicu poboljsani 675 koji je prisutan jos od RN7 Pro.
Ali opet to nije nuzno losa stvar jer je prica slicna i sa drugim serijama, kao sto je recimo 662 osvezeni 665 koji je opet osvezeni vec stari 660. Ili 732G koji je prstohvat bolj od 730G koji je opet onaj "stari" 730.
U principu 678 je sigurno dobar za klasicne potrebe koje ne ukljucuju jaci gejming.

Ali da, 10S bi trebalo da bude bolji izbor, G95 je tu u rejonu SD730 serije, ima NFC, 64MP pretpostavljam GW1 senzor sa 9 Pro/8 Pro telefona koji je dosta bolji od standardnog 48MP. Procitah danas da se 10S ocekuje tek u aprilu/maju.

A sto se tice konkurenicje, pa vec se zna da ce Realme 8 biti preslikani 10S... Jedino moze izvuci prednost ako njegov 64MP senzor bude Sony kojim slucajem. A sto se tice konkurenta 10 Pro, a to bi trebalo da bude Realme 8 Pro, i on je tizovan sa 108MP kamerom, AMOLED ekranom i verovatno 730 procesorom. Jedino mislim da ce izostati visoka stopa osvezavanja.

Evo ga jedan indijski review na engleskom RN 10 telefona Zapravo su sinteticki rezultati 678 prilicno dobri, mnogo vise od 662.

Jedno iznenadjenje... Glavni 48MP senzor na RN 10 je Sony IMX 582.

To je dobra stvar, ipak nije onaj ubocajeni Samsung GM2/1.

A sto se tice 10S njegov senzor je Samsung GW3 koji je unapredjenje u odnosu na GW1 sa Redmi Note 9 Pro/9 Pro telefona.

Dakle na svakom novom Redmi Note telefonu podigli su kamere.

60Hz.

Ja iskreno ne vidim neku razliku, devojka ima Realme 7 sa 90Hz i ja bukvalno ne vidim neku razliku, sem brzeg skrola... Ne znam kako je 120Hz.

I meni recimo tih 90Hz uopste ne deluje nesto fluidnije, tako da mi ona prica ko kao proba 90Hz vise se ne vraca nazad mi bas nije jasna.

Mnogo mi je bitnije da je amoled... Recimo imam poslovni Realme 7 Pro koji je Amoled pa mi nekada bude tesko kad se prebacim na svoj 8 Pro, mada sam generalno prezadoovljan sa svojim 8 Pro, izuzev sto mi posle duzeg drzanja bude tezak za ruku.

Ako bi 10S bio na oglasima ispod 250e kupio bih ga bez dvoumljenja.
Zar nisi uzeo (ako se dobro sećam) Note 10 lite, relativno skoro ??

Pa nije bas skoro, proslog juna, ali je nastradao u decembru kada mi je ispao i ekran se sav olupao... :(

Sto je najgore hteo sam da ga opravim ali u ovlascenom servisu nisu htei da rade telefon jer nije kupljen u ovlascenoj prodaji, s obzirom da kupljen od "Madjara", a nije mi se rizikovalo na drugim mestima jer nisam siguran kakav bi ekran dobio i kako bi to bilo odradjeno, pa sam se vratio na stari 8 Pro, cekajuci nesto novo.

Tako da sad gledam ovaj Redmi Note 10S da bi mogao biti dobar izbor.

Zato ja ne dajem velike pare na telefone. Telefon je najbitniji alat za mene, ali gube se, lome se, svaki se pokvari posle 5-6 godina, sa tim se treba pomiriti. Zato su meni Redmi Note uvek bili vrh, daju najviše za količinu novca koju mi nije teško da prežalim svakih nekoliko godina.

Redmi note 9 pro lijevo, uslikano sa 64mpx modom, pa zumirano. Redmi note 10 pro desno, uslikano sa 108mpx modom, pa zumirano.

i kako izgleda fotografija kad nije zumirana

Pa nije bas skoro, proslog juna, ali je nastradao u decembru kada mi je ispao i ekran se sav olupao... :(

Sto je najgore hteo sam da ga opravim ali u ovlascenom servisu nisu htei da rade telefon jer nije kupljen u ovlascenoj prodaji, s obzirom da kupljen od "Madjara", a nije mi se rizikovalo na drugim mestima jer nisam siguran kakav bi ekran dobio i kako bi to bilo odradjeno, pa sam se vratio na stari 8 Pro, cekajuci nesto novo.

Tako da sad gledam ovaj Redmi Note 10S da bi mogao biti dobar izbor.
Eh kakav maler, a baš si dugo razmišljao, birao telefon..baš šteta. I rekao bih da ti se Mi Note 10 lite baš svideo☹️
Amoled ekran lako puca, lomi se..a skupa je popravka.
Opet kažem baš šteta..maler

Zašto su izbacili gyro stabilizaciju da mi je znati

Ja sam vec odlucio sa ce mi Redmi Note 10 Pro biti sledeci telefon, vreme je da posle skoro 3 godine menjam RN5.

Pitanje je jedino gde ga uzeti, tj. da li ce razlika u ceni na KP biti dovoljno niza da se uzme tako a ne u radnji.

I ta dilema, da li 64 ili 128GB.

Sto se tice Xiaomi telefona razlika u ceni na KP i u ovlascenoj prodaji uvek bude solidna... Racunaj ako je najavljena maloprodajna cena za 10 Pro 6/128 35.999 RSD sto je oko 305e, na KP ne verujem da ce biti vise od 260e...
Obicno razlika bude u tom nekom rejonu 50e kada su telefoni ovog cenovnog ranga u pitanju.
Ja odavno Xiaomi pazarim na KP bez dileme, mislim da svi znaju ko je najpouzdaniji prodavac iz Bg-a kada je Xiaomi u pitanju, tako da nemam nikakve bojazni, a sto se tice jedne godine garancije manje, prihvatljiv kompromis za nizu cenu svakako.

I ja bih isao na 128GB, iz prostog razloga sto cenovna razlika izmedju te dve verzije bude tek nesto veca od cene memorijske kartice od 64GB.

Doduse, u zavisnosti od toga za sta i koliko najvise koristis skladisni prostor mozes i da razmislis. Recimo, ako su ti fotografije i snimci najbitniji, a Google nas uskoro lisava besplatnog prostora, mozes recimo da uzmes 64GB telefon a kupis 128GB karticu...

Moj 8 Pro ima 64GB i imam trenutno nesto manje od 30GB slobodno, ali imam karticu od 64GB u njemu. Za aplikacije i njihove podatke mislim da je 64GB dovoljno, osim ako ne instaliras brdo aplikacija i igrice.
Mada opet 128GB danas vazi kao neka optimalna zona, mada tesko da se moze reci da je 64GB nedovoljno osim ako nisi neki power korisnik.

Ja sam vec odlucio sa ce mi Redmi Note 10 Pro biti sledeci telefon, vreme je da posle skoro 3 godine menjam RN5.

Pitanje je jedino gde ga uzeti, tj. da li ce razlika u ceni na KP biti dovoljno niza da se uzme tako a ne u radnji.

I ta dilema, da li 64 ili 128GB.
I ja razmišljam rn5 da zamenim za rn10pro. Već su počeli gestovi da baguju i duhovi se pojavljuju na ekranu, redovno guta slova tastatura. Nadam se da će ostati čitav da ga nasledi neko od matoraca. Treba da pratiš happy hour na MI Srbija. Skoro nikad se to ne dešava za nove modele ali npr mi10t pro je bio na akciji 1000din razlika između kp i mi store.

I ja se razmisljam za redmi 10 i da zamenim RN5. I kod mene guta slova tastatura. Ja sam mislio da je to problem do mene, sto zurim i ne pazim kad kucam :D

I ja se razmisljam za redmi 10 i da zamenim RN5. I kod mene guta slova tastatura. Ja sam mislio da je to problem do mene, sto zurim i ne pazim kad kucam :D
I ja sam mislila do skoro 😊 ali s vremenom je sve gore. Sad je počelo da pipam slovo 3-4x a slovo se ne pojavljuje. Najčešće slova sa desne strane. 3 mu je godine, vreme je za penziju.

Izgleda da ce cela rn 5 druzina da se preseli ovde. I ja se razmisljam ozbiljno da predjem. Moj rn5 imao problem sa zvukom, tj. ljudi culi eho kad su pricali sa mnom. Ali nista sto Kidence ne moze da resi. 😂

Aha, znaci Kidence i dalje radi ?
Od njega sam uzeo prethodna dva Xiaomi telefona, pa eto prilike za het-trik ⚽

Pomogo mi je da sredim rn5, da mu produzim zivot jos malo. Msm da ne radi vise onako kao pre, ali i ja sam ga pitao ako odlucim da uzimam rn10 dal mogu preko njega, opet mi najsigurnije. Kaze javi se pa cemo videti. Tako da, javi mu se i ti ako odlucis, verovatno da ce moci da nabavi.

Koliko vas je sa RN5 Pro telefonima. :D

Moj prvi inace Xiaomi bese 6 Pro, njega sam prodao pa doplatio za Note 7 pa sam njega prosledio clanu familije kada je izasao 8 Pro. 😂 I bas sam fan Redmi Note serije, dok se nisam pomalo razocarao sa RN9 telefonima.
Kapiram da ih je Realme malo naterao da opet vaskrsnu dominaciju u tom budzetskom segmentu,

Iskreno nisam ocekivao amoled ekrane jos neku godinu na RN telefonima, posebno s obzirom na cinjenicu da nisu bas ni najsrecnije LCD ekrane isporucivali na prethodnicima. Dve osobe koje koje znam su reklamirale RN 9 Pro i 9S zbog bas primetnog screen bleedinga, srecom bez bilo kakvih poteskoca jer su im uvazili reklamacije na keca.

A sada citam po recenzijama da su bas odusevljeni kvalitetom ovih amoled panela, s obzirom na kvalitet repordukcije boja i maksimalno osvtljenje preko 1000 nita.

Koliko sam pročitao u pitanju su Samsungovi E3 paneli. E sad da li će oni biti na svim tržištima, pitanje je. Umeo je Xiaomi da stavlja panele različitih proizvođača za različita tržišta, što ne znači obavezno da su isti lošiji. Ako je Indija dobila samsungove panele pa valjda će i globalni model.

I ja sam mislila do skoro 😊 ali s vremenom je sve gore. Sad je počelo da pipam slovo 3-4x a slovo se ne pojavljuje. Najčešće slova sa desne strane. 3 mu je godine, vreme je za penziju.
Hmmm...NIje kod mene tako. Kod me je vise kao da uvek pritisnem slovo pored. Kao kad zuris pa ne obracas paznju na preciznost. U tom fazonu ,,guta'' slova.

I meni. Videcemo dal ce biti bolji od A3.

Redmi Note 10 jako podseca na Mi 9 Lite... U odnosu na A3 bi trebalo da bude nesto bolji.

Koliko sam video 678 je fino poboljsanje u odnosu na 665 na A3, izuzev GPU aspekta koji je vise osvezen nego pojacan. Ako ti je dovoljno dobra kamera na A3 bice, trebalo bi da bude identicno i ovde s obzirom da je prakticno isti seznzor, iako je koliko se secam na A3 IMX586, a ovde je IMX582, no opet prakticno isti.

Jedino sam na par indijskih recenizja na engleskom video da spominju previse agresivno izbacivanje aplikacija, mislim da je Android One dosta bolje optimzovan za rad sa 4GB neko MIUI.

Tako da jedino to moze biti faktor. Ja sam konkretno primetio znacajnu razliku u svakodnevnom radu MIUI-ja kada sam sa Note 7 presao na 8 pro koji ima 6GB RAM-a.

Mada sam opet stava da onaj ko planira RN10 da bi trebalo da saceka 10S, jer ne verujem da ce razlika biti veca od 4-5 hiljada.

Donja granica za 10 Pro 6/64 je 33k a gornja za 10 4/128 26k. 10S nece ici preko 30-31 sigurno, a dobijes mocnij procesor, vise RAM-a, bolju kameru, NFC...

Konačno zaokruženi uređaji za relativno male pare. Ako će redmi note 10 da bude ovako dobar, kakav li će tek mi 11 lite da bude. Dobra godina za telefone!

Koliko se secam rekli su prosle godine da ce u visem srednjem segmentu iskljucivo 5G telefone da izbacuju, tako da ce ih verovatno na taj nacin unaprediti i diferencirati od ove budzet kategorije.
Kapiram da nije nerealno i da pocnu sa ubacivanjem opticke stabilizacije kao podrazumevane u taj segment.

Mada Xiaomi ima te neke lude poslovne filozofije... Kada su izbacili POCO X3 sa boljim specifikacijama i nizom cenom, prakticno su obesmislili RN9 telefone, tako da nikad se ne zna kojom logikom mogu da difreenicraju sopstvenu ponudu i da li uopste.

Ma ok za optičku to nismo ni očekivali ali da izbace gyro-EIS, koji btw, na RN9s radi sasvim solidno je kvaran potez.
Ali lukav, onako kineski...

Izvinjavam se ipak ima EIS osim za 4K.
Gsm arena nema pojma :)
Po njima nema ni OTG

Zaista kompletan uređaj pa će moj 9S 'pre roka' na oglase

Vrh Dno