Šta je novo?

Raiffeisen bank

Тамо је гдје је онај знак за бесконтактно плаћање,ваљда постоји на том банкомату:)Ту може и картица без убацивања(Виза) и НФЦ.

• Like
Reagovanja: mnt
Meni rekoše samo 40 din mesečno na ime "osiguranja" ako hoću fizičku Visa debit. Uzeo sam samo Dinu, kad odem po nju pitaću opet za Visa kako stoje stvari. Nemaju pojma ni oni pa svaki službenik priča šta hoće. Meni u call centru rekli jedan odgovor, uživo u ekspozituri drugi odgovor na isto pitanje.
Fizicku Dinu sam zatrazio samo da je imam za svaki slucaj ako se desi nesto sa telefonom,ako nesto nece beskontaktno na bankomatu ili sa aplikacijom i naravno sto je dzabe.Samo jos da savladam bankomat kako sve ide,to ce biti jako zanimljivo jer prelazim iz mts banke,tamo je umece bilo videti kad radi salter poseban za nas pa dal im radi aplikacija na racunaru :ROFLMAO: ako te uslove ispunim budem srecan taj dan ;)

Cao drugari. Otvaram firmu DOO, pa me interesuje kakvi su generalno utisci o ovoj banci za obavljanje regularnog poslovanja, otvaranja racuna pogodnosti i silicno.

Svojevremeno sam čitao dosta pozitivna iskustva sa njima pa sam i ja tamo otvorio poslovni račun. Ne znam kako je na drugim mestima ali u Zrenjaninu su užasni komplikatori. Bukvalno za svaku glupost traže da dolazim lično, vrlo malo toga sam uspevao da rešim mejlom ili telefonom bez odlaska u banku. Imam ortaka sa kojim sam pokrenuo posao, koji ima potpuno ista ovlašćenja kao ja, regularno deponovan potpis... Nikad ništa nije uspeo da reši bez mene jer sam ja registrovan kao preduzetnik a (naravno) za svaku glupost mora baš on a ne ovo ovlašćeno lice.

Uz ovaj račun koji imam (za 500 RSD mesečno) imam mobilno bankarstvo na telefonu koje je manje više jedina svetla tačka. Pravi e-banking za desktop se doplaćuje odnosno ide uz jače pakete računa. Kada sam hteo da uvedem kartično plaćanje na sajtu bili su izuzetno nefleksibilni, nije bilo moguće uzeti samo payment procesor nego isključivo u "paketu" sa e-commercom (njihova platforma za webshop) i pritom su mnogo više uzimali na ime provizije pa sam kartice rešio preko potpuno druge firme. Sada uvodim instant plaćanje (QR kod, deep link) i vidi se pomak u pravom smeru.

Verovatno sam ja bio preterani optimista da postoji banka gde ćeš moći da dođeš, otvoriš poslovni račun, aktiviraš sve moguće servise koji ti trebaju i da nikad više ne uđeš tamo osim kad ti isteknu kartice :)

Bukvalno osim biznis iRačuna ne bih ništa drugo preporučio i devizni je ok ako radite swift transfere odn. planirate da devize sa kartice trošite u inostranstvu. Za ostalo ne očekujte previše. Nisu blagonakloni ni izdašni u pogledu povlašćenog kursa po pitanju razmene deviza.
Što se poslovanja na daljinu tiče, bolje se raspitajte koje banke prihvataju potpisanu dokumentaciju sertifikatom iz lične karte u Adobe Reader-u ili skeniranu sa potpisom i da li to važi u apsolutno svim slučajevima.

Hvala Vam puno na odgovorima. Raspitacu se ovo za elektronski potpis sledece nedelje kada budem isao da otvorim racun.

Meni su rekli da za firmu mogu da pošaljem skeniran (pečat + potpis) zahtev za omogućavanje elektronskog i mobilnog bankarstva.

Tražio sam novi sertifikat za elektronsko bankarstvo (do sada je bio na tokenu), ali su mi rekli da to više ne izdaju, već samo korisničko ime i lozinku za prijavu sa bilo kog uređaja. Takođe, aktivaciju za mobilno bankarstvo će naknadno poslati na broj mobilnog telefona.

Pravi e-banking za desktop se doplaćuje odnosno ide uz jače pakete računa.

Od pre par meseci imaju web biznis eBanking koji jeste uključen u Preduzetnik paket. Samo moraš da podneseš zahtev da ti aktiviraju. Ako neće, insistiraj, ima i u tarifniku za Preduzetnik paket da je to uključeno. Onaj stari eBanking sa sertifikatom nije uključen, al njega svakako i ne izdaju više.

Bukvalno osim biznis iRačuna ne bih ništa drugo preporučio i devizni je ok ako radite swift transfere odn. planirate da devize sa kartice trošite u inostranstvu. Za ostalo ne očekujte previše. Nisu blagonakloni ni izdašni u pogledu povlašćenog kursa po pitanju razmene deviza.
Što se poslovanja na daljinu tiče, bolje se raspitajte koje banke prihvataju potpisanu dokumentaciju sertifikatom iz lične karte u Adobe Reader-u ili skeniranu sa potpisom i da li to važi u apsolutno svim slučajevima.
To je sve tačno o nefleksibilnosti. Ali moje iskustvo s njima je ipak sveukupno pozitivno. Nakon testiranja više banaka, odlučio sam da kao preduzetnik ostanem isključivo u RF i plaćam nešto višu cenu, a kao fizičko lice imam Premium paket kod njih i obične pakete u još par drugih banaka da bih od svake uzeo ono najbolje. Tačno, kurs za devize je lošiji i ona čuvena provizija od 1% za ino plaćanja. Ali je aplikacija jako dobra i od nedavno ima mogućnost i za devizno poslovanje. Web aplikacija je takođe odlična i radi sa bilo kog operativnog sistema uključujući i iPadOS. I sve više se digitalizuju, tako da će uskoro odlazak u filijalu postati prošlost. Već sad imaju portal preko koga se mogu dostavljati i skidati dokumenta i podnositi zahtevi.

Da se razumemo, nemam razloga da reklamiram nijednu našu banku, smatram ih nužnim zlom. Samo kažem da mi se posle lutanja RF pokazala kao do sada najpouzdanija iako ne najjeftinija opcija. Kod drugih je uvek nešto škripalo tu i tamo, kod ovih ne.

Ja isto imam taj paket cije je odrzavanje 500 din mesecno. Devizne prilive pravdam direktno u mobilnoj aplikaciji.
Meni nisu potrebne neke dodatne usluge sem vodjenja racuna, tekuci i devizni racun. Otvaranje racuna sam zavrsio u brzini posto sam tada smatrao da mi je potreban sto pre. Pri otvaranju sam se vodio time da je danas moguce kao kod mobilnih operatera menjati banku na zahtev. Medjutim ipak deluje da se placa neka provizija kada neko zeli da promeni banku i prenese sva sredstva sa racuna.

Ja koristim samo mobilnu aplikaciju trenutno. Ni tu ne vidim neku opciju da se vidi istorija transakcija.
Da li se novac sa deviznog tekuceg racuna moze podici na nekom bankomatu ili se za to mora ici u samu poslovnicu da se podigne na nekom od saltera?

Ovo izgleda OK za 390 rsd. Isto to u Mobi banci plaćam 450 rsd (Progresiv)

Jedino ne vidim za podizanje sa bankomata drugih banaka koja je prica, ostalo je sve top

A ja pre mesec dana otvorio moze paket i jos dodao devizni koji ukupno sa paketom placam 640din, sad sve to ima za 390, da li ima mogucnost da se prebacim sad na taj nov ili mora da ugasim stari racun i da otvorim nov? :D

Poslednja izmena:
Možeš da promeniš tip paketa računa, ništa ne moraš da gasiš. 🙂

Samo da odem licno do banke? :)
To se podrazumeva. Ti faktički imaš sve (Visa karticu sa ugovorenim osiguranjem i jedan multivalutni devizni račun) što znači da ispunjavaš uslove da se to preinači na Može Ekstra.

@mdark ne naplaćuje se.
Doduše, obaveza posedovanja deviznog se odnosi na „Paket privatnog bankarstva", ali u suštini znam da sam to negde video.
Banka, klijentu (rezidentu/nerezidentu) otvara
dinarski tekući račun u okviru „Paket tekućeg računa privatnog bankarstva“ pod uslovom:
− da klijent, u momentu kada Banci podnosi Zahtev za otvaranje dinarskog tekućeg računa, ima kod Banke otvoren devizni tekući račun, ili ukoliko klijent nema otvoren devizni tekući račun, potrebno je da taj račun otvori kod Banke.
Jednostavno, kažeš da ti treba jednovalutni račun u evrima za svrhu primanja novčanih doznaki iz inostranstva i to je to.

Za 10 min danas potpisao gasenje deviznog dodatog racuna i potpisao za promenu racun na Moze Extra i to je cela procedura.

Izvinjavam se ako je postavljeno slicno pitanje ranije - imam dilemu izmedju iRacuna (sa fizickom debitnom) i 'Moze Ekstra' paketa;
Potreban mi je racun za set usluga (za fizicko lice), tj.: primanje zarade, placanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu (ne koristim apple uredjaje, dakle samo google pay), devizni racun (EUR i/ili USD), podizanje kesha na bankomatima u zemlji, uplata racuna putem QR koda, transferi ka inostranim racunima (primanje i slanje EUR najvise), preko WISE ili N26 servisa i njihovog ekosistema (direktno placanje karticom ili putem SWIFT-a), eventualno za kripto servise poput CEX.io, placanje i kupovina preko interneta.
Mozda neka druga banka ima bolji set racuna za moje potrebe, ali cini mi se i da Raiffeisen moze solidno da pokrije vecinu od navedenog. Razumem i da je eBanking/mBanking aplikacija dobro uradjena, sto je uvek plus.
Also, kapiram da je mastercard overall bolji izbor nego Visa sa nekog stanovista (neki cashback/popusti, manja provizija pri podizanju kesha), ali marginalna je razlika.

@h4wk da ti u startu kažem odmah, za plaćanje u inostranstvu Visa karticama kod RF ide i 1% provizija. Nešto najbliže tome nudi AIK banka, a to je kombinacija Start paketa od 250 dinara mesečno, koji se takođe može otvoriti video identifikacijom kao iRačun i Fleksi štednje, uz koju bi ti devizna MasterCard kartica bila besplatna. Možda jeste nezgodno što za dinarski i flexi račun bi imao posebne kartice, ali zato ide MC kurs kako god da ih koristiš, što je gotovo jedinstven slučaj (deviznom karticom bi u Srbiji plaćao i dizao dinare bez reketa). Jedino što se swift transfera tiče, tu vidim Raiffeisen sa evro računom kao bolju opciju, pošto od skoro putem ebankinga može da se uputi nostro doznaka. Obično ko koristi PayPal, predložim kombinaciju iRačuna sa fizičkom Dinom i Visa Virtuon pa da Dinu koristi za bankomate.

Nazad
Vrh Dno