Šta je novo?

Quake 4 - Oficijelni tred

hahah... Nedjo ne odustaje! :) Ok, m8, Quake IV ima isto dobar AI kao i FEAR. You won! Bar za vikend malo odmori, majku mu...

dobro je nedjo rekao, sve je to skriptovano!
u to koja igra ima bolje skripte ja ne ulazim jer me ne zanima.

Nedjo je napisao(la):
E ova dvadeseta strana ovog legendarnog treda je mnogo jaka!

1. CamBieL sto odmah nisi rekao da si Duke-Nuke guy! Pa ljudi se i dele po tome dal su "prvo iskustvo" ilani na Doom-u ili Dukeu (Ne racunam wolf jer je to jos uvek bila puchacina u jednoj ravni)! Svi Dukeovci razmisljaju na jedan nacin i od one papazjanije od igre (mislim ubijas svemirske svinje...aaaa) su nasli igru koja ih je obelezila za citav zivot i sad kad su poodrasli tvrde da je Quake4 njsra :p Ali vazno da to nije u liniji degerativnog razmisljanja! Na kraju imamo DukeNuke kao vrh tvorevine ljudskog intelekta i Q4 koji je teska degradacija istog! i da se zna, ja ne delim ljude... osim na normalne i umobolne, ali to je vec sada druga stvar, i kada kazem ovo drugo ne mislim to kao zezanje, vec ozbiljno...
:d
2. Tu je i Maxa koga sam lepo zamolio da nam objasni razliku izmedju skriptovanog AI-a u svim igrama i nekog posebno pametnog u FEAR-u, koji je eto drugacije iskustvo?! Znas Maxe sta bi bio neskriptovani AI? Kada bi ti recimosnimio poziciju pre fajta i kada bi se protivnici nakon svakog novog ucitavanja drugacije ponasali! E to bi bilo novo iskustvo, a ovo sad je isto obican skript, ma koliko ti tvrdio suprotno!
;)
3. I na kraju dilema, kako su glupi strogovi mogli da izgrade tehnolosku civilizaciju? E to bi zahtevalo poseban elaborat, koji bi zzesce smorio, bas kao u slucaju da su Ravenocsi pokusali da objasne sve moguce aspekte ratea sa strogom! To jednostavno apsolutno nije bitno i svakome je ostavljeno na volju da ima sopstvenu pricu o toj "civilizaciji" i tom sukobu!
:wave:

nedjo, nemoj da mislis da sam nesto ruzno hteo da kazem, i unapred ti se izvinjavam ako si bilo sta iz mog posta nasao/nadjes uvredljivim:

1. ubijanje svemirskih svinja i ubijanje strogova je u ovom trenutku podjednako moguce, jer kao sto je svima poznato i jedno i drugo su plod necije je*ene maste :d Ja ne znam odakle si izvukao da je moje prvo ФПС iskustvo bio Дукета, jer i da hocu ne mogu da zaboravim Doom (mogu i sifre da se setim), Descent, Heretic, Wolfenstein (ista sifra :d ), ona super igra, ime iz dva dela, nesto kao shadow ?????, ... te igre su mi donele u datom trenutku neizmerno zadovoljstvo...
Daklem, nisi u pravu, bar sto se toga tice...
Btw. prva "pucacina" iz prvog lica, ako se moze tako nazvati, a mi smo je tako zvali tada, jest da je bila skrolujuca, ali je bila iz prvog lica, bila je Operation Wolf.
Nisam ni rekao da je to degerativno raymisljanje, vec sam hteo da kazem kako je degradirajuca u odnosu na Q2 (recimo da krenem odatle). Losa formulacija, vec sam se jednom izvinuo povodom toga (sorry, but f***). Mozda je to samo moj utisak, ali ja sam tokom igranja dobio vise puta zelju da upitam Raven da li oni misle da sam se ja zadovoljio njihovim proizvodom, ali sam se setio da ga nisam platio i bilo mi je lakse. I ono poslednje sto si rekao mi je pomalo uvredjujuce, jer ne volim kada neko "vadi" reci iz konteksta... Kada bih morao da izaberem jednu igru, single i multi, to bi bio HL sa dodacima (modovi+expanzije).

2. Ovo se tice tebe i Nedje, ja nisam igrao fear, ali cu sigurno. Dobio sam drugaciju informaciju, ali pretpostavljam da moze da se desi da moj prijatelj nije u pravu.

3. Ovo je potpuno apsurdno, ko kad bi neko pitao kako je nastala zemlja, kako je nastao bljesak, kako je nastao ... :d :d :d
i ovo je jedna od po meni nebitnijih nedostataka, ako se uopste moze tako nazvati.

Pozdrav svima,
:wave: :type:

eh, da:
@SOCOM:
nacisti su izgubili rat zbog nedostataka resursa i na nekim mestima prekinutih linija snabdevanja (staljingrad?!?).

Poslednja izmena:
OK momci bilo je dosta.
Tred se privremeno zatvara na 7 dana, da se malo oladite ;) Nadam se da nije potrebno da naglasim da se pokusaj dizanja treda na ovu temu nagradjivati brisanjem istog. Ne umete da diskutujete, ubiste se od off topica, flejma i ispraznih prica.
Ovaj tred je bio namenjen necemu drugom a kome nije jasno neka ponovo procita prvi post na strani 1.
Vidimo se sedece nedelje u epizodi.... :)

@filipenko
Ja zaista ne mogu da poverujem da neko iskusan kao ti posle prvog COD-a i exp ne startuje igru na veteran tezini. I zar je moguce da britanska kampanja ne zasluzuje bar 90%?

Pocinjem da igram Q4 pa ne mogu da budem objektivan u poredjenju sa FEAR. Ono sto mi u startu smeta jeste sto je Q2 mnogo svetlija igra. Verovatno se i to da podesiti. Ali mrzim kad me ubija neki krelac sa recimo railom a ja ga jasno niti vidim niti kapiram njegov nacin kretanja (ali otom potom, nemam formiran sud). Moje misljenje je da je za vecinu igara intrigantnost price 50% uspeha (kod igraca, ne u dolarima). Ponekad ne mogu da verujem da par programera ili neko iz ekipe, permanentno ne ukljucuje centar za imaginaciju. Sve im je sakato, nedoreceno, nema dubinu, kao da nista nisu citali, gledali,ziveli...a u stvari im "veliki brat" govori brze,brze, $$$$$$. Max Payne, Silent Hill 2 mozda su imali sto mana, (narocito ova druga, konverzija) ali ne mozes da se zaustavis a prica je jasna (Japanac oslikao cistiliste i malo te najezio). Uzgred i FEAR stvara podocnjake-odlican je. Dosada je FC No1-jednostavno je prelepo pa `bes pricu! HL2 njemu uz rame, toliko potencijala i eto 1984-te II,Covek uzvraca. Ali brze, brze, objasnicemo u HL3 $$$$$$. Negde procitah da je Delija pao u bedak i ispada iz igre. Pomozite coveku, gde ce sad kad su mu atrofirali misici osim na desnoj podlaktici. :D

Za matorce eto Ozbilnog Sime 2 i dnevne frustracije lako se zaborave. :crash:
Idem ja lepo na Q4. :mad: Neka rasprava bude argumentovan. Korisna je manje iskusnima. Mir medju ljudima... :wave:

P.S. Nije valjda neko igrao FEAR na manje od bar high difficulty? Procitah da to najdirektnije utice na AI.

P.P.S. Igram na lieutenant i cepaj burazeru...uzivam u animalnoj strani mozga :guitar:

Poslednja izmena:
stroggovi su ovde glupi jer im je u quake-u 3 ubiven kolektivni mozak :d :d :d

Mislis u Quake 2? :)

Dogurah u CoD2 do Americke kampanje i sto vise igram to sam vise razocaran i sa AI (pogotovo) i sa grafikom (malo manje al mi daleko lepsa u CoD2) u Q4.
Kako je lepo kad udjes u kucu i zapucas a Nemac pobegne na gornji sprat zavrljaci ti granatu dole, pa se vrati nazad sa ortakom da te isprangija, a kad ih ispucas samo cujes "sanitet" i "majne bruder".
I animacija kretanja kad ga zviznes po glavi, a slem se zarotira u fazduhu i uopste animacija modela i sve. Pa kad svi to preneli na Q4 i Q bi bio vrhunska igra. U tom smislu ih poredim i tako se apsolutno mogu porediti.

Ovo je besmisleno, igra je besmisleno zahtevna. Na venice sempronu na 2.4GHz-a , 512mb, i x550 sa 256mb 480/600 igra secka na 800x600 sa ukljucenim senkama i bumpmappingom i sve ostalo iskljuceno. Na pocetku igre je radila u 1024x768, ali mislim da sam well past beyond te mogucnosti.
Sobzirom da je u pitanju glupavo napucavanje sa skakutavim neprijateljima, ako nema lepe grafike, what's the f point?
Inace, Doom 3 mi radi 1024x768 na medium !!!
Sem toga igra je odlicna:)

@Zekaleon - tvoija grafika spada u low level, sta si ocekivao? Da radi 1024 @ full efekti. Iskeshiraj se za jacu grafiku pa ce sve da bude kao pesma i uopste mi nisu jasne primedbe vas koji imate slabu grafiku i zalite se sto vam nove igre, koje treba da budu oslonac gejminga narednih par godina, slabo rade na grafici staroj par godina.

Zato što te nove igre, kad se obore detalji na low, izgledaju ružnije nego Quake3 a pritom rade 6 puta sporije...

Zekaleon je napisao(la):
Ovo je besmisleno, igra je besmisleno zahtevna. Na venice sempronu na 2.4GHz-a , 512mb, i x550 sa 256mb 480/600 igra secka na 800x600 sa ukljucenim senkama i bumpmappingom i sve ostalo iskljuceno. Na pocetku igre je radila u 1024x768, ali mislim da sam well past beyond te mogucnosti.
Sobzirom da je u pitanju glupavo napucavanje sa skakutavim neprijateljima, ako nema lepe grafike, what's the f point?
Inace, Doom 3 mi radi 1024x768 na medium !!!
Sem toga igra je odlicna:)
Probaj sa catalyst 5.13 donose vidno ubrzanje. Iskljuci senke i bumpmaping, pa ukljucuj jedno po jedno (i ostale opcije) i posmatraj kako utice na fps i na kvalitet prikaza. Tako ces pronaci optimum ;)

Marti Misterija je napisao(la):
@Zekaleon - tvoija grafika spada u low level, sta si ocekivao? Da radi 1024 @ full efekti. Iskeshiraj se za jacu grafiku pa ce sve da bude kao pesma i uopste mi nisu jasne primedbe vas koji imate slabu grafiku i zalite se sto vam nove igre, koje treba da budu oslonac gejminga narednih par godina, slabo rade na grafici staroj par godina.
Bas tako. Koliko sam ja primetio Q4 radi tecno na 6600GT u 1024x768 sve na max, ne na ultra high, ali na high. Naravno bez AA. Ta grafika je vec u klasi cena 155-165eura tako da niko nema razloga da se zali. Q4 jeste dobro optimizovan, za razliku od COD 2. Dakle svi trk po minimum 6600GT.

meni je radila ok na fx5900XT u 1024. Nije slavno, ne pada ispod 20 (ne racunam one delove gde svima padne na 5-6 a tih delova ima 10-tak u igri i traju po 2sec) a uglavnom je 27-28 fps, na manje zahtevnim nivoima je ~40. ukljucene senke i sve ostalo (sem AA)

Sta sam ocekivao???
Pa ako mi doom 3 radi na 1024 na medium na oko 40fps-ova, svakako ne ocekujem da mi Q4 sa istim engine-om na 800x600 radi na low-med sa 15fps-ova. OK?

Pa i trebalo bi! Sigurno i radi...

zvuci cudno ali meni Q4 bolje radi od Doom3, a pri tom i bolje izgleda, o gameplay-u da ne pricam :d

GoranM je napisao(la):
Bas tako. Koliko sam ja primetio Q4 radi tecno na 6600GT u 1024x768 sve na max, ne na ultra high, ali na high. Naravno bez AA. Ta grafika je vec u klasi cena 155-165eura tako da niko nema razloga da se zali. Q4 jeste dobro optimizovan, za razliku od COD 2. Dakle svi trk po minimum 6600GT.

Razmisli jos jednom da li nema razloga da se zalimo na 155-165 evra.

Kada vec imas taj avatar, da se podsetimo malo kako je bilo u vreme Voodoo2. Sve su igre prosto letele, izgledale odlicno, kartica je spadala u skupe. Secas li se cene nakon godinu dana od premijere kartice (toliko cini mi se stazira i 6600GT)? Meni se cini da sam je platio 120DEM. Mnogo manje od toga koliko sada moram da odvojim za 6600GT. I jos uz sve to, 6600GT ne predstavlja danas ono sto je nekada prestavljao Voodoo2. Ali dobro, moramo pratiti trendove i prihvatam da kompletno uzivanje u igrama kosta sve vise i vise. Takodje se slazem da neko ko ne poseduje 6600GT minimum nema razloga da se zali.

Ali opet, potpuno je tacno i ono sto Voodoo kaze, da Quake4 na minimum detalja izgleda ruznije od Quake3, a vuce se 5 puta sporije. I to ne vazi samo za Quake.

Poslednja izmena:
miha\zero je napisao(la):
Ovo je paradox ... Testirao sam timedemo i dobio sumanute rezultate.

Oba puta je testirano 1280x1024 ULTRAHIGH (bez FSAA)
X800 XT PE + A64 + 1 gb DDR = 57.7 fps
FX 5950U + p4 + 2 gb DDR = 54.1 fps

Ni jedna karta nije klokovana, sva na default.

Moze li neko da mi objasni ovaj paradox ?!?! Znam da je nV bolji u openGL-u, ali ovo je besmisleno.

M

p.s.
Demo je Necro666

Novi paradox ... 6800GS sve ovo isto 71.5 fps

Mene malo od ovoga boli glava.

M

sto je paradox ? pa 6800 sabija taj X800, a to sto je u prepucavanjima X800 bolji, pa, vidis i sam kolko to pije vodu :)

gx-x je napisao(la):
sto je paradox ? pa 6800 sabija taj X800, a to sto je u prepucavanjima X800 bolji, pa, vidis i sam kolko to pije vodu :)

Ne razumem bas ovo?! Pa X800 i jeste bolji. Ko jos gleda D3 ili Q4? :D

patch033 je napisao(la):
Ne razumem bas ovo?! Pa X800 i jeste bolji. Ko jos gleda D3 ili Q4? :D

Cisto da objasnim ...

FX 5950U je 2-3 fps sporiji od x800 XT PE
dok je 6800GS oko 20 fps brzi od istog tog x800. To je paradox ... btw ... a cime predlazes da testiram i uporedim te dve/tri karte ?

M

Poslednja izmena:
Kako ne znas da ATI kuburi sa OpenGL vec odavno?! To je vec izlizana tema. Sasvim je "normalno" da je ta 6800GS bude brza. Da vidimo sta ce doneti catalyst 6.1

Za testiranje skini BenchEmAll pa provrti sve sto imas.

Pozzzzz

patch033 je napisao(la):
Kako ne znas da ATI kuburi sa OpenGL vec odavno?! To je vec izlizana tema. Sasvim je "normalno" da je ta 6800GS bude brza. Da vidimo sta ce doneti catalyst 6.1

Za testiranje skini BenchEmAll pa provrti sve sto imas.

Pozzzzz

Znam ja da ATI kuburi sa opengl-om .... ja radim u onim 3d programima koji ga obozavaju ... gde ati nema sta da trazi. Ali ne radi se o tome ... paradox je zapravo u tome da je ATI brz koliko i FX ...

M

p.s.

istestiracu kako si rekao, pa cemo videti

a dobro covece, taj FX ne renda pola shadera, ima drugaciji pristup celoj problematici nego ATI. Takva je igra. Poteraj fear i taj ATI ce verovatno da ima kumulativan rezultat obe nvidie...

gx-x je napisao(la):
a dobro covece, taj FX ne renda pola shadera, ima drugaciji pristup celoj problematici nego ATI. Takva je igra. Poteraj fear i taj ATI ce verovatno da ima kumulativan rezultat obe nvidie...

Bez da se ljutis ... u Q4 slika izmedju 6800GS i tog FX-a izgleda identicno, cak me nece mrzeti da napravim screengrab istog frejma i da vidimo. Prilicno sam ubedjen da je OpenGL izuzetak kada je ne rendanje pola shadera u pitanju.

Sta si se uhvatio za Fear ? Navrat nanos napisana igra ... shaderi ... verovatno isto tako. Bljak.

M

a sto bi se ljutio, pa ja imam fx5900, a i stvarno nema razloga da se ljutim. Znam da izgleda isto, ali drugacije radi SM2.0 od SM3.0

fear sam dao kao primer, iskreno - vec sam ga previse ispljuvao u njegovom tredu da bi ga sad i ovde pljuvao :) recimo da sam posle 3 sata obrsio igru jer je dosadna (meni)

Ali ... x800 i FX su oba SM2.0 (a i b doduse), ali oba su isto manje vise ... gde je FX prosla generacija ... i defakto sporija od x800 ... cinjenica je ... ali ... paradox da je karta koja ima 4x2 pipeline konfiguraciju stize u OpenGL igri ... kao trkanje Yuga i ovog novog Bugattia. Yugo ima 55 konja (kao) i Bugatti koji ima 1001 ... i Jugo stigne na cilj 2 sekunde posle bugatti-a. EH !?!?!? Cak i da sam uzeo neki snazniji auto mesto juga za primer ... opet je sve jasno ... To je paradox ... btw ... fear ... baah.

M

p.s.
Poceo sam da igram opet LucasArts avanture ... one iz `90tih ... to su igre ... ovo pocinje da deluje ... zzzzzz

Sto se tice vizuelnih razlika u d3 jedino imp-ov heat haze efekat se prikazuje raskosnije na SM3 nego na SM2 karticama.

Nazad
Vrh Dno