Šta je novo?

Q&A: Kako se izgovara...

Pustite me na miru :wall: za to je kriv joriq-ov potpis, toliko sam se puta nasmejao na njega da sam i ja mahinalno pod uticajem pogresio :)

A sto se thread-a tice, nema sta kome da verujem, cuo sam kako izgovaraju ameri, nije bukvalno trid, vise je tried nego trid, ali nije tred :) e sad kako englezi citaju to je druga stvar, kod njih "dog" nije dog vec "dooaag" :) mrzim brite

@kisa:

to je bila greska u kucanju, kad ispljunes dve recenice na tastaturi za 2 sekunde oce da se omakne ;)

Poslednja izmena:
Britanski je zanimljiviji od američkog 50 puta, al' to je druga stvar :) ...

Mene iskreno zanima kako se izgovaraju NEC, Taiyo Yuden i Ricoh.

@thunder:

nec = nek, to znam :)

ricoh = rikoh ?

Ja sam ranije izgovarao undo = undo dok nisam skontao da treba andu

a drugar je izgovarap power = pover
i najbolje od svega shut down = shit davn :d

Carpe Diem je napisao(la):
Ja sam ranije izgovarao undo = undo dok nisam skontao da treba andu

iz mojih davnih dana: "sta da kliknem kad dobijem ono 'abort retri ignor' " :D Mlaodost ludost :d

A Ricoh, mislim da se H ne izgovara (nesto kao "rikou:"

Thread je isto i u USA i u UK (na kraju krajeva, Oxford Learner's Dict. ima opciju da izgovori obije vaijante, evo i sad sam provjerio).

2112 je napisao(la):
inace i Adobe se cita adoubi
Tačno, poznanica živi u komšiluku osnivača firme Adobe i on tako naziva svoju firmu. :d

Ја Dfi читам по Вуку, мада мислим да би било ди-еф-ај

Pa pre neki dan sam cuo jednog od celnika M$-a kako izgovara SQL kao Si-kjul.
Mustek - mAstek (sa vrlo kratko a)
i zapamtite for crying out loud Radeon se cita kao Rejd-on :).
Sve mogu da podnesem, i em-es-aj i di-ef-aj (to inace tako i izgovaram), ali nikako da se naucim da izgovorim USB - ju-es-bi, nego uvek po Vuku :d.

@joriq:

proverih i ja i u pravu si, izgovara se tread a ne trid. Ja sam to negde cuo, a i od Nedje sam pokupio odavde sa foruma :d posto on nekada tako napise :)

thunderchase je napisao(la):
a THREAD je TRED. Zato što je i HEART HART, a ne "HIRT" ...
pa da, i clock se cita klok, al' kakve to veze ima?!?!?
aj razmisli malo sta si napisao! U prvom slucaju EA se cita kao E, a u drugom kao A!

Inace, ono undo, nije nista! Svojevremeno su mog ortaka naucili u SKOLI RACUNARA da se cancel izgovara ČEJNL, a cuo sam jos i KENKEL od nekih ljudi.

Poslednja izmena:
NEC = Nippon ElectriC iliti (<- jel' se ovo pise spojeno ili odvojeno?) NEC (na srpskom)...

Poslednja izmena:
Wolfman je napisao(la):
nikako da se naucim da izgovorim USB - ju-es-bi, nego uvek po Vuku :d.

ЛОЛ, ја нисам ни провалио, тек сам после 10 секунди схватио да годинама погрешно изговарам

Ал замисли да ти неко каже ју-ес-би...Упишо би се од смеха :d

zaboravio sam nesto vrlo bitno:
Naime, iako nisam neki puritanac, mnoogooo se najezim kada cujem da neko govori EURO!
Znaci KAZE SE EVRO, sem ako niste iz Hrvatske! (EVROPA=EVRO; EUROPA=EURO).

I da, kad vec pitas, ili ti se pise odvojeno, kao i i td., mada i ja pisem spojeno!

EDIT:
offtop.:
zasto, koji qrac svaki post kad postavim, pise da je 100. po redu. Pet komada sam postavio u poslednjih nedelju dana i svaki je bio 100.
Nije to ni vazno, ali intrigira me!

Mada, mozda je i vazno! Kako ste krenuli, jos malo pa necu moci ni oglas da postavim!

Poslednja izmena:
pa da, hrvati to kao citjau po Vuku (sto mi je krajnje nelogicno za njih :) ) a pisu na engleskom, znaci kod njih je EUROPA, sto se cita juropa, a euro bi im bio kao i na engleskom "juro" samo sto oni toga nisu svesni.

thunderchase je napisao(la):
Osećam potrebu da reagujem.

SQL je skraćenica i izgovara se slovo po slovo: ES-KJU-EL. Zbog čestog korišćenja, ljudi su od toga napravili reč radi lakšeg izgovaranja: SIKVEL. Ista stvar je i za SCSI. Teško je govoriti ES-SI-ES-AJ :) , zato je izmišljeno SKAZI.

Jakša je u pravu za Ziroks, a THREAD je TRED. Zato što je i HEART HART, a ne "HIRT" :p ...

ma nemoj ? :p A kako se cita HEAP ? HEP mozda aAAA ?! :smoke:

2112 je napisao(la):
mnoogooo se najezim kada cujem da neko govori EURO!

Ovdje u CG je ustaljeno da se kaze EURO.

2112 je napisao(la):
offtop.:
zasto, koji qrac svaki post kad postavim, pise da je 100. po redu.

Mozda si samo postovao u sobi "Benchmark clubbing", a tu se ne racunaju postovi.

BlackNeo je napisao(la):
Mozda si samo postovao u sobi "Benchmark clubbing", a tu se ne racunaju postovi.

Није до тога.

Рекао је да је задњих пет стоти пост, а овај који сада ставља је стоти такоће.Да си у праву, онда би овај који је сада поставио био сто први.

Japanci Playstation chitaju Prejstejsn :)

Wulfgar je napisao(la):
Није до тога.

Рекао је да је задњих пет стоти пост, а овај који сада ставља је стоти такоће.Да си у праву, онда би овај који је сада поставио био сто први.

Pa posto se ne racunaju postovi u ovoj sobi, pise 100, moze postovati u ovoj sobi koliko hoce puta, broj postova se nece promijeniti.

P.S. Evo ja sam imao 423 posta i prije i posle ovog mog zadnjeg.

Poslednja izmena:
BlackNeo je napisao(la):
Pa posto se ne racunaju postovi u ovoj sobi, pise 100, moze postovati u ovoj sobi koliko hoce puta, broj postova se nece promijeniti.

P.S. Evo ja sam imao 423 posta i prije i posle ovog mog zadnjeg.

Моја грешка, нисам приметио да се и овај thread налази у bench clubbing ;)

Cekajte malo ljudi... Zanijeli ste se previse!

Kao prvo nije nepravilno reci za USB (u-es-be) jer je to skracenica i ti je citas na srpskom jeziku. To je sad vec gramatika naseg jezika dakle:

USB na engleskom ju-es-bi
USB na srpskom u-es-be
УСБ на ћирилици у-с-б (nikako u-es-be to je nepravilno skroz)

dakle i sve ostale skracenice (de-ef-i, em-es-i, itd) su pravilne.

I da, kad vec pitas, ili ti se pise odvojeno, kao i i td., mada i ja pisem spojeno!

mislim da nisi u pravu, iliti se pise spojeno, kao i itd.

Ali vec vidim da se rasprava rasplamsala u pogresnom pravcu :d

p@r@d0x je napisao(la):
USB na srpskom u-es-be

Postoji i jezik ćirilica? :zgran:

Ма човек се збунио :)

Али и на ћирилици би било у-ес-бе, јер и ћирица и латиница се исто читају, само се другачије пишу...

Или то или ја цео живот живим у заблуди :d

Wulfgar je napisao(la):
Ма човек се збунио :)

Али и на ћирилици би било у-ес-бе, јер и ћирица и латиница се исто читају, само се другачије пишу...
Ovi iz SPO-a uvek kažu se-pe-o, pa bi po tome bilo da se na ćirilici kaže u-se-be. :p

Originally Posted by Santa

Originally Posted by p@r@d0x
USB na srpskom u-es-be

Postoji i jezik ćirilica? :zgran:

Ne lupaj svasta ako nemas nesto pametno da kazes!

Ма човек се збунио

Или то или ја цео живот живим у заблуди :d

Da, zivis cijeli zivot u zabludi jer se cirilica i latinica ne citaju isto! latinica je alfabet cije se slova fonetski drugacije izgovaraju (b - be, c - ce, d - de itd.) dok je cirilica jednostavno "pisi kako govoris" i "citaj kako je napisano" dakle ( b je B, c je C, d je D itd). Ovo sam imao priliku da naucim od profesora koji govori 6 ili 7 svjetskih jezika, a kao primjer mi je dao upravo ime neke politicke stranke koje, ako je napisano na cirilici NE moze da se procita kao da je napisano na latinici. Znaci SPO je es-pe-o a СПО је s-p-o)

Могуће је да потпуно грешим у изјави коју ћу да дам, али:

Вук Карађић је направио оба писма (ћирилицу и латиницу ) и једина разлика између њих је облик слова и редослед истих док се исто читају и пишу, ако ништа мене су тако учили у школи од првог основне па до краја средње, ако је Вук хтео другачије, требао је то обзнанити и требали су нас другачије учити.

И сам Вук је рекао једно слово један знак, а латиницу је прву и написао пошто је он из северних крајева, па тек када су му приговорили због блискости са латинским писмом је направио и ћирилицу која се разликује само у облику слова која су као код азбуке.

Ако је тачно ово што кажеш онда латиница нема везе са Вуком, или говоримо о алфабету???

Тај профа можда зна 7 светских језика, али изјава "latinica je alfabet cije se slova fonetski drugacije izgovaraju" код мене не пије воду.

Poslednja izmena:
Znate i CD se pravilno izgovara si-di ali sumnjam da većina članova ovog foruma i uopšte ljudi s naših krajeva tako izgovara.

Da, ali zato u istoj rečenici kažu ce de i di vi di :wall:

Nazad
Vrh Dno