Šta je novo?

Ptt Adsl?

gx-x je napisao(la):
edit: sa DC++-om moram da upload stavim na 4.5kb/s da ne bi ubijao download

Kakve to veze ima? Ja up na DC++ ni nemam, a down pici li pici (da ne bude zabune share mi je preko 40GB)

sT4Lj|n je napisao(la):
Upravo tako
Dok skidam preko uTorrent-a ja ubijem upload na 2kb unutar podeshavanja za sam torent i dl pichi 25-27k

Dal' mozes pored i da surfujes, ja kad ukljucim torrent ne mogu ni google da otvorim, mogu al mu treba pola minuta, koristim µTorrent, ne vezano kakav mi je up/down

Misko je napisao(la):
Kakve to veze ima? Ja up na DC++ ni nemam, a down pici li pici (da ne bude zabune share mi je preko 40GB)

Pa zavisi cega imash u tih 40GB... Mislim, ako shareujesh recimo snimke sa rodjendanskih slavlja, normalno je da ih niko nece skidati... Ja recimo u upload queue imam oko 40GB necega shto ljudi cekaju da skinu od mene i upload mi je stalno pun... naravno, ostaje josh pitanje na kakve si hubove zakacen...

Poslednja izmena:
Modovi, brisite ovo... slucajni dupli post

Poslednja izmena:
evo ovako... 256/64 ADSL.... kada se ne surfuje... znaci noc i veci deo dana.. utorrent.. stoji max dl 30... max ul 6... cim sednem za komp.. za surf.. udate... sta god... stavim max dl 10 max ul 2... (moze i da se zaustavi ako nesto hitno treba)... to je 10 sekundi posla po sedanju za komp (net)... bez raznih netLimitera... DU.. itd... direktno podesavanje u utorrentu.. pa me mozda zato vole serveri, useri :) sa kojih ja skidam :)

@Misko

ti nemas up ja bogami imam oko 300 i kusur fajlova koje ljudi cekaju da svuku od mene i stalno vuku. Share mi je 123GB (ima dobrih hub-ova koji traze min share 100GB)

@novakno1

nemaju svi programi mogucnost limitovanja iz njih, a posto ih koristim par takvih lakse mi je da sve limitacije vrsim na jednom mestu posto bi iz svakog programa ponaosob to bilo malo sporo i komplikovanije nego ovako.

Niste me razumeli gx-x je rekao da mora upload da stavi na 4.5kb/s da ne bi ubijao download, ja sta god radio uvek mogu da skidam max brzinom (skiado od mene neko, ili ne, skidao ogranicen....), tj. ne zavisi mi down od up kao npr. kod torrenta.

aha, sad kapiram, samo ne znam kako, na sezamu u samom pocetku je bilo ok, nije trebao limiter, ali kasnije je pocelo. Na PTT-u isto tako. Evo ti primer: Zakacen sam na hubove, vuce fajl u 27/28kb/s konstantno (pratim na metru) upload ogranicen na 4.5kb/s DL na 28.5kb/s. Iskljucim limitovanje UL (ili stavim recimo 6kb/s) DL momentalono pocne jako da osciluje, te je 15, te 25, pa 27, pa 10, pa 0 pa 15...a UL pocne da ide 5 pa 7 pa 3 pa 12 (!) pa 5... znaci haos. Ovaj problem je genralno vezan za asinhhronu vezu (ADSL) iz tog razloga sto ne ostaje dovoljno bandwidth-a za slanje rekvest paketa, pa se desava da rekvest paket za sledecim paketom ceka u redu dok se salje neki drugi paket (UL koji dajem nekom useru npr). Ovo nije nista neobicno, cak se praktikuje i na standardnim DSL i drugim tipovima konekcija. Evo kratkog objasnjenja:

"Although uploading is a good thing, if you are maxing out your upload stream, you will saturate your bandwith, thus lowering your download speed, as well as slowing down any other internet action(s). How TCP/IP works, is when you download a packet, you must reply to the sender saying you received it. This will prompt the sender to send another packet. If you are at max on uploads, it may take a while for your reply to get to it's destination, which prevents you from getting the next packet. The best way to battle this, is to limit your uploads to 80% of your maximum speed. IE: If you have a maximum upload rate of 40 kilobytes per second, limit that to 32 kilobytes per second. The 8 kilobytes is enough buffer for replies and even browsing the web."

To 20-tak dana moze da se skrati na 10-tak mozda i manje, nisam siguran...
Poenta je u tome sto u Trigon-u ili PTT-u nemaju praxu da zovu dok ne prodje odredjeni broj dana a ustvari u medjuvremenu Telekom vec uradi svoj deo posla.

Poenta je nazvati telefon "registracija servisa i produženje pretplate za pravna lica" i pitati da li je prikljucivanje obavljeno, ako je obavljeno dace vam telefon Trigon-a odete pokupite opremu sve SAMI ispovezujete i gotova stvar... Tako je bilo bar u mom slucaju...

Da, Asus Router se dobija samo ukoliko se uzima 512 ili visi rezim i u pitanju je izgleda uredjaj koji pordzava i ADSL2 standard... Router nije los, ima sve pa i QoS ali upozorenje, ukljucen QoS se u veeelikoj meri negativno odrazava na brzinu odziva, ali opet drzim ga sa samo par pravila. Nisam uspeo da provalim kako da ga setujem u bridge mod :( Takodje, torrenti, limewire i slicni umeju da ga ubiju, tako da je tada neophodan restart...

Uzgred, nisam bas najzadovoljniji PTT-om, nocu uspevam na 512 da izvucem obicno od 40-54kB/s ali preko dana srecan sam i sa 30...

Poslednja izmena:
radulle je napisao(la):
Uzgred, nisam bas najzadovoljniji PTT-om, nocu uspevam na 512 da izvucem obicno od 40-54kB/s ali preko dana srecan sam i sa 30...

to je predpostavljam zbog ne zagarantovane.. agregacije.. i desava se kod svih provajdera koji imaju veliki rast korisnika ADSL-a...:type:
jedino sam kod euneta video da imas zagarantovanu agregaciju...

tako da je to to... sto pise to si i dobio...:) kada se ljudi malo izive sa dl... i ADSL-om... i kada se malo vise spojimo sa svetom... to nece biti problem... ali to nece biti skorije.. :)

Pa vidim ja lagano mi raste ping u igrama...

A jel' to uvode samo u BG, NS i Niš, ili će u dogledno vreme biti i u drugim gradovima, npr. kod mene u Šapcu? :)

radulle je napisao(la):
Da, Asus Router se dobija samo ukoliko se uzima 512 ili visi rezim i u pitanju je izgleda uredjaj koji pordzava i ADSL2 standard... Router nije los, ima sve pa i QoS ali upozorenje, ukljucen QoS se u veeelikoj meri negativno odrazava na brzinu odziva, ali opet drzim ga sa samo par pravila. Nisam uspeo da provalim kako da ga setujem u bridge mod :( Takodje, torrenti, limewire i slicni umeju da ga ubiju, tako da je tada neophodan restart...

New Connection->Type->Bridge
Podesish standarnda setovanja (Enc/VPI/VCI..) i to je to. Radi. Kod mene na 768 protok je 80kB/s uvek, nisam primetio oscilacije. Jedinu zamerku na PTT imam po pitanju konekcije/autentikacije (trajeeeeee i do 10min).

hm....meni je ping preko ptt standardno dobar...i dl ne mogu da se pozalim...cak i preko dana u shpicu preko 50...
samo kao sto rekoh torrenti mi srecu kvare:)
(podesen mi je ul na 3,4 i u uTorrentu i u BitCometu...ali nece:bottle:

gx-x je napisao(la):
ne znam da li mozda moze da bude nekih "negativnih" posledica ako ogranicavas UP iz same aplikacije, tipa server provali da ogranicavas pa ti ogranici DL ili sl. I ja isto koristim micro torent ali sam sva ogranicenja stvaio na 0 pa iz DU Super Controlera namestam ostatak, neko rece da je tako bolje, ne znam da li je istina, ali svakako meni ovako vise odgovara, brze mogu da promenim brzine ako mi zafali protoka negde drugde itd. ali u sustini to je to.

Paz' foru:

Upload mi je netaknut unutar same aplikacije za micro torent [znachi ostavljash unlimited down i up]

Ubacish novi torrent u micro torent i on ti izbaci prozor kao na slici

Kliknesh na advaced i tu ogranichish upload na 2kb ili koliko vec ocesh

Brzina ti shljaka u full-u ;)

Poslednja izmena:
staljin:

znam za to, samo sam citao negde da neki clijenti (znaci bas sami programi) ako ogranicavas namerno nece da vuku full, a neki i javljaju serverima bla bla. NE znam koji to rade i zasto (takodje je negde pominjano da i ratio utice na to, i da to isto neki clijenti sami rade), utorrent to ne radi, to znam jer pratim protok, ali eto cisto sam "spomenuo"

rdl je napisao(la):
New Connection->Type->Bridge
Podesish standarnda setovanja (Enc/VPI/VCI..) i to je to. Radi. Kod mene na 768 protok je 80kB/s uvek, nisam primetio oscilacije. Jedinu zamerku na PTT imam po pitanju konekcije/autentikacije (trajeeeeee i do 10min).

Stavio si ga u bridge mode, a sta sada koristis za rout-ovanje? Juce mi se po treci put Asus router zablokirao, jednostavno QoS je suvise za njega, prestao da odgovara tako da definitivno ga prebacujem u brigde mode... Uzgred sta ono 8 i 35 za Enc i VPI znace i ono CBR UBR ili kako vec? Kod mene se loguje za par sekundi na mrezu od trenutka kada ga resetujem.

btw: Ja imam nesto losiji ping, bude i po 500ms, ali to je ili zato sto mi je uTorrent konstantno aktivan ili zato sto se bezicno kacim na ADSL :)

radulle je napisao(la):
Stavio si ga u bridge mode, a sta sada koristis za rout-ovanje? Juce mi se po treci put Asus router zablokirao, jednostavno QoS je suvise za njega, prestao da odgovara tako da definitivno ga prebacujem u brigde mode... Uzgred sta ono 8 i 35 za Enc i VPI znace i ono CBR UBR ili kako vec? Kod mene se loguje za par sekundi na mrezu od trenutka kada ga resetujem.
Koristim WRT54G. Nemam nikakvih problema sa blokiranjem ASUS-a( jer ga koristim kao obichan modem :) )

planirao sam da uzmem 768 paket, pa vas pitam, da li neko ima i da li realno moze da se izvuce ta brzina u radu?? Recimo da skidam nesto sa microsoft-ovog sajta, koji sigurno ima brzinu?

Hvala :wave:

Pa pazi, ne znam za 768, ali ja koristim 512 i download sa sajtova (rapidshare, megashares itd), mi ide od 55,2-56,2. Pa ti sad proceni.

Slayer je napisao(la):
planirao sam da uzmem 768 paket, pa vas pitam, da li neko ima i da li realno moze da se izvuce ta brzina u radu?? Recimo da skidam nesto sa microsoft-ovog sajta, koji sigurno ima brzinu?

Hvala :wave:

Izvucicesh sigurno 80-81 kB/s ako ne sa jedno onda sa vishe konekcija.

Kao sto obecah stoske-u, ranije u ovom threadu, situacija vezana za prelazak sa Sezama na PTT je izgledala ovako:
28.03 poslat zahtev PTT-u za proveru tehničkih mogućnosti
30.03 stigao pozitivan reply o tehničkim uslovima za ADSL iz PTT-a
03.04 Sezamu poslat mejl sa zahtevom za raskid ugovora
13.04 Datum isteka ugovora; Telekomu poslat nalog da izvrši isključenje
15.04 Prestanak ADSL signala; potpisan ugovor sa PTT-om
08.05 Završeno priključivanje u centrali (bolje reci tada sam saznao da je zavrseno :D )
10.05 Pokupio opremu i aktivirao nalog (prvo konektovanje na net je de-facto aktivacija)

Prvi utisci su pozitivni. DL ide 50-56K, p2p jos nisam probao jer zelim prvo da se uverim u ispravnost opreme. Bice vremena i za to. Trigon, momentalno, isporucuje dve verzije ASUS aparata:
1 cist USB modem
2 ADSL ruter koji ima 1 USB + 1 LAN (ja uzeh ovaj)

Sifra modela je: AAM6010EV-T4 pa onaj koga bude zanimalo moze da prosurfuje po ASUS-om sajtu i nadje tehnicke karakteristike.

4-portnih rutera vise nemaju, niti ce ih imati u doglednoj buducnosti. Inace, uskoro ce preci sa ASUS na SAGEM opremu. Drugim recima, oni koji imaju potrebe da kace vise od 2 kompa istovremeno, moraju ili da sami nabave neki krsteniji ADSL ruter ili da kupe klasican hub (switch) pa da Asusov ADSL ruter vezu za njega.

Mada je o ovome vec bilo reci, jedan generalni savet za sve, ne ocekujte da ce vas bilo ko (PTT/Trigon) pozvati u vezi bilo cega da vas obavesti za bilo sta. Dok sami ne pocnete da ih zivkate, nista se nece desiti. Recimo, samo prikljucenje se malo oteglo zbog prvomajskih praznika na sta sam se vec unapred pripremio a sto mi je i predoceno da ce biti kada sam se (negde krajem aprila) raspitivao informacijama. E sad, kada sam prekljuce pozvao da vidim sta ima novo, docekao me komentar "o, pa da, zavrseno je sve to na centrali":S:
U kom momentu su radovi stvarno bili gotovo, boga pitaj. Mozda je to bilo bas u ponedeljak a mozda je bilo nedelju dana ranije. Znaci, zivkajte ih i zivkajte.

Toliko za sada, ako nekog jos nesto bude zanimalo neka pita a ja cu se potruditi da, ako znam, odgovorim.

:wave:

Poslednja izmena:
Ugovor sa PTT-om (Novi Sad) sam potpisao 4 maja, zanima me koliko treba da prodje vremena da mi enable-uju ADSL u centrali? Danas sam dobio modem ali nista od neta jer nemam signala (garant one woone iz PTT-a jos uvek nisu nista uradile po pitanju mog naloga).

Poslednja izmena:
mLaki:

ako si dobio modem trebalo bi da imas i signal, jer trigon daje opremu tek kad im telekom i ptt jave da je signal pusten. Proveri ti da li si sve namestio po uputstvu (ne kazem da ne znas, mozda si nesto prevideo)

@Programer:

ti si to bas dugo cekao, skoro mesec dana...nas par je preslo (NS) bukvalno za 10 dana. tj odjava u sezamu 4-tog, 5-tog je prekunut signal i raskinut ugovor i potpisan novi ugovor u PTT-u, 17-tog sam pokupio opremu i bio na netu.

@qx-x
Tako ispada kada se pogledaju datumi, ali uzmi u obzir vaskrsnje i prvomajske praznike koji su me zakacili i koji su kod nas, po default-u, period kada se jako malo radi. Da sam sve ovo pokrenuo nakon praznika, verovatno bi hodogram bio mnogo bolji.
EDIT: Na duzi period odjave u Sezamu sam pristao jer bi mi pretplata za taj mesec isticala 14. pa nisam imao razloga da prekidam ranije.

@mLaki
PTT je garantovano poslao nalog Telekomu. Za to ne brini, ali ih zovi svaki dan za nove informacije. Qx-x je odgovorio za mene, znaci nekih 10-ak dana max.

Poslednja izmena:
programmer je napisao(la):
@qx-x
Tako ispada kada se pogledaju datumi, ali uzmi u obzir vaskrsnje i prvomajske praznike koji su me zakacili i koji su kod nas, po default-u, period kada se jako malo radi. Da sam sve ovo pokrenuo nakon praznika, verovatno bi hodogram bio mnogo bolji.
EDIT: Na duzi period odjave u Sezamu sam pristao jer bi mi pretplata za taj mesec isticala 14. pa nisam imao razloga da prekidam ranije.

@mLaki
PTT je garantovano poslao nalog Telekomu. Za to ne brini, ali ih zovi svaki dan za nove informacije. Qx-x je odgovorio za mene, znaci nekih 10-ak dana max.

to sam smetnuo sa uma skroz. PTT kaze (kad pitas) 7 do 10 radnih dana, znaci tolko se i ceka.

Poslednja izmena:
Ako je taj rok, 7-10 dana u pitanju onda je u redu... ja sam kontaktirao PTT da cujem kada ce doci ljudi sa modemom a oni me upute u trigon, ja nazovem, dobar dan, dobar dan, kada ce te ici u Novi Sad, oni mi kazu da im je trenutno covek u NS i ponude se, posto je covek poneo 2-3 kompleta viska da mogu da mi daju modem i spliter iako nisam zaveden u spise. Zvao ja coveka, on dosao, video ugovor, ja potpisao revers i sve OK, jedino sto nema signala, tako da je najverovatnije to, jos uvek nisam ustekan u telekomu.

Hvala na infou!

Stvarno moram nesto da dodam.Sad sam procitao Santino iskustvo i primetio podudarnost. Imao sam slicne probleme (variranje brzine i pinga, narocito uvece) ali sam smatrao da je to do preopterecenja centrale (Beograd, centrala Bezanija) jer su i drugi iznosili slicne informacije.
Od onog dana kada sam podneo zahtev za raskidanje ugovora, veza se volsebno popravila i radila kako nije jos od vremena PPPoA konekcije, znaci hipersonicno. DL 25-27K konstantno, u bilo koje doba dana ili noci. U tom periodu Telekom nije vrsio nikakve radove na centrali.
Nisam pobornik zavera "protivu moje malenkosti" i nebih zeleo da se ovo protumaci kao pljuvacina, narocito sada kada je sve to iza mene ali ostaje pitanje, da li je to samo slucajnost ili oni sve ovo vreme namerno usporavaju ljudima vezu (makar na mojoj centrali)?
Ne znam odgovor i ne zelim da spekulisem. Neka ostane na ovome pa ce mozda nekada nekome, za nesto, zatrebati ... ili ce se bar pronaci u tome.

@mLaki
To sam pretpostavio, dobio si opremu pre vremena. Good for you! Cim ti u PTT-u jave da imas signal ... :banana: ;)

Poslednja izmena:
meni su 09.05. zvanicno zvali(a pustili su 05.05) da su nam pustili adsl na ptt-u.potpisali smo ugovor negde 26.05. a ako se imaju u vidu svi ovi praznici...
dobio sam neki beli asusov usb modem ali nesto veza zeza....otvori stanicu,pa zabode...upload full na 64 a download jedna 6-10...

nebitno....posto smo komsija i ja zajedno uzeli net onda smo i kupili adsl router Efficient Networks - Siemens SpeedStream 5861 ADSL Firewall VPN ruter 4 x UTP LAN.
pa posto nemamo pojma kako da povezemo.....nismo jos testirali net....

sto se tice trigona-likovi su super.....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno