Šta je novo?

PTT adsl

pttadsl706kbajta.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ma ovaj PTT ADSL sabija

Malo sam zbunjen.

Od juče sam na PTT ADSLu. Ovaj modem koji su mi dali deluje jako jeftino (loše) ...

Uzeo sam od druga telekomov 520S, da probam kako će sa njim da radi.

UL je malo sporiji, ako je to moguće zbog promene modema, i druga stvar, koja me zbunjuje sada, je kada odem na speedtest.net, sa mojim modemom piše PTT JAVNI... a sa ovim piše TELEKOM SRBIJA ...

E sad, da li su to neka predpodešavanja koja su programirali u Telekomu, i kako ja mogu da resetujem taj modem i ubacim PTT podešavanja, da bih maksimalno iskoristio mogućnosti.

Drugo, koji je username i šifra za pristup ovom PTT modemu da vidim te vrednosti, odnosno da postavim ovde da mi oni koji znaju kažu da li mi je sve OK oko linije? Kao što je na Telekomu Admin i ZTONPK.

Treće, koliko smeta/odvlači signal ako imam još 3 telefona po kući, jer ja sam onaj spliter stavio odmah tu u mojoj sobi i delim na fon i modem, a na par mesta mi rekoše da moram ispred svakog fona u kući da imam taj spliter, a i primetio sam da mi telfeoni ponekad imaju veliki šum, i da li bi pomoglo kada bi spliter stavio u tavan, pre prvog račvanja, i jedan kabl direkt do modema, a drugi da ide dalje, i da se deli na tri telefona?

Hvala unapred na odgovorima.

Vrati se nekolko stranica unazad ,imas 356. komentar u ovoj temi,neko je postavio podesavanja za ptt.Sifra za taj ptt modem je admin/admin(192.168.1.1).

@srejic Tebi od ukupne brzine ,dosta uzima upload,inace bi ti islo max oko 850.Probaj da ogranicis upload na npr. 1 kb/s.E sad znam da kod novijih verzija utorrenta ako ogranicih upload ,automatski ti download mnogo smanjuje,ja i dalje koristim ver.1.6 , ogranicim upload uvek na 1 ,i (u zavisnosti naravno od seedera) najcesce mi skida max brzinom. Evo i potvrde,vidi upload http://www.dodaj.rs/?3y/CW/21atI2mb/untitled.png

Poslednja izmena:
Malo sam zbunjen.

Od juče sam na PTT ADSLu. Ovaj modem koji su mi dali deluje jako jeftino (loše) ...

Uzeo sam od druga telekomov 520S, da probam kako će sa njim da radi.

UL je malo sporiji, ako je to moguće zbog promene modema, i druga stvar, koja me zbunjuje sada, je kada odem na speedtest.net, sa mojim modemom piše PTT JAVNI... a sa ovim piše TELEKOM SRBIJA ...

E sad, da li su to neka predpodešavanja koja su programirali u Telekomu, i kako ja mogu da resetujem taj modem i ubacim PTT podešavanja, da bih maksimalno iskoristio mogućnosti.

Drugo, koji je username i šifra za pristup ovom PTT modemu da vidim te vrednosti, odnosno da postavim ovde da mi oni koji znaju kažu da li mi je sve OK oko linije? Kao što je na Telekomu Admin i ZTONPK.

Treće, koliko smeta/odvlači signal ako imam još 3 telefona po kući, jer ja sam onaj spliter stavio odmah tu u mojoj sobi i delim na fon i modem, a na par mesta mi rekoše da moram ispred svakog fona u kući da imam taj spliter, a i primetio sam da mi telfeoni ponekad imaju veliki šum, i da li bi pomoglo kada bi spliter stavio u tavan, pre prvog račvanja, i jedan kabl direkt do modema, a drugi da ide dalje, i da se deli na tri telefona?

Hvala unapred na odgovorima.

U telekomovom modemu treba da promeniš user i pass za adsl konekciju, a oni su za ptt: broj_fixnog_bez_nule@pttnet kao user i broj_fixnog_bez_nule kao pass, a što se tiče splitera treba da stoji pre svakog telefona (naravno možeš na jedan spliter da zakačiš koliko hoćeš telefona); ja živim u kući pa sam to rešio na tavanu, tako što sam odmah gore postavio spliter pa u kući imam jedan priključak za adsl i tri za telefone i sve radi sa jednim spliterom...

Vidim da jos ljudima nije jasno cemu spliter sluzi. Kada uzmete ADSL, vise ni jedan telefon ne smete direktno da povezete na telefonsku liniju, jer ce on da vam ometa internet, prekidace vam se veza i imacete to sustanje u slusalici. Jednostavno, telefonski aparati nisu pravljeni da ne idu preko 4 kHz pa ulecu u frekvencije koje su namenjene za ADSL. Narodski receno - telefoni se ne prave za prikljucenje na ADSL linije :) Iz tog razloga, postoje spliteri, kojima je zadatak da imaju jedan konektor gde smete da povezete telefonske aparate - prikljucak preko koga se sve preko tih 4 kHz "odsece" i ne prolazi dalje. Za telefonski saobracaj je to sasvim dovoljno i nista se ne gubi. Sa druge strane, ADSL routeri (logicno) koriste samo svoje frekventne opsege, pa njega mozete bilo gde, bez ikakvog splitera, da povezete na liniju. I u spliteru, onaj konektor za ROUTER je u stvari samo sprovedena direktno linija.

Znaci, spliter je namenjen da sve telefonske uredjaje (telefone, fax, i sl.) propusti u frekventnom opsegu od 0-4 kHz, da bi frekvencije preko 20 kHz koje koristimo za internet (ADSL) bio cist i bez nezeljenih signala. Zato kada hocete da povezete bilo koji telefonski uredjaj na liniju gde je pusten ADSL, ili cete na samom ulasku telefonske linije ubaciti spliter, a onda iz konektora za telefone razvuci kablove do svih telefona, ili cete pre ukljucivanja svakog telefona direktno u telefonsku liniju, staviti spliter. Cena splitera nije previsoka, pa je samo stvar vas postojece telefonske mreze kroz stan ili kucu, za koji cete se nacin opredeliti.

Pa ne mogu ja da imam brže od ovog, jer imam 6Mbit paket, kad bih imao 8Mbit onda bi bilo ok. I da, kad ograničim upload na 1kb ondak skoro i neće ništa da skida.

enes, vlab, zuke, puno hvala.

Evo slike početne

pttz.png

Da li je tu sve u granicama niormale, iloi ima nešto što može da se koriguje?

Uzeo sam od ovog druga 3 splitera, lakše mi je da ga bapnem ispred svakog fona, nego da s pentračim po tavanu. Ako sam dobro razumeo, pošto ja na 2 mesta u kući imam na jednom mestu i bežični i običan fon, (ostala paranoja još iz doba restrikcija i sankcija, pa kad nemam struje, ne radi bežični) dovoljno je da ispred one male račvice stavim spliter, pa iz splitera račva na 2 fona? Ne moram bukvalno ispred svakog telefona?

Pa ne mogu ja da imam brže od ovog, jer imam 6Mbit paket, kad bih imao 8Mbit onda bi bilo ok. I da, kad ograničim upload na 1kb ondak skoro i neće ništa da skida.

Moja greska mislio sam da imas 8.Na novijim verzijama nece,na ver 1.6 hoce.Ali nemas potrebe za ogranicavanjem,za 6mb,dobro ti skida i tako

Preporuka - ako radi kako treba, ne cackaj... Nemoj da ga cinculiras, i na kraju bude gore nego sad :) Sad se opusti, router te ne zanima, i samo uzivaj u brzom internetu.... :)

Da li neko moze da mi kaze kakva je procedura sa MIK (videh da je srejić imao problema)?? Na stranici za prijavu nema nigde da se ukuca MIK, a koliko vidim na email ne odgovaraju... Da li je dovoljno otici do ptt poslovnice i tamo popuniti zahteva za ADSL??

MagicMaster, da nemas mozda SS vrednosti pre nego sto ti je pusten 16Mb/s ? Posto i ja planiram da uzmem 16Mb/s pa da vidim da li ce moci...

Evo trenutnih vrednosti
j7ri4g.png

Po tome sto vidim,SNR Margin Dow ti je niska,preko 20db se racuna kao dobro za nju,ali kao sto ti rece enes,ako ti dobro radi,ako nemas problema ni sa cim,nemas potreba da diras.Okaci slike download-a necega,da vidimo kako ide 16mb/s :D. Ja(i moja linija) nismo imali srece za 16.

Inace meni se up malo popravio ,sada se krece oko 10db,PES mi radi nesto bolje,a sa surfom i downloadom nikad nisam ni imao problema.

@iMilan Odes u najblizu poslvnicu kod tvog tenutnog provajdera,to ti je najbrzi nacin.Kada uzmes mik ,odes do PTT-a ,kazes sta ces ,i to je to.Kad budes predao zahtev,proverice i javice ti koju brzinu mozes da uzmes.Ja sam hteo 16,ali su mi automatski prebacili na 8mb/s,i potpisao sam ugovor za tu brzinu.

Poslednja izmena:
Ja online ne igram uopšte, tako da mi ping ne igra. Meni treba DL UL SPEED :) :) :)

Stavio sam splitere, više veza ne puca, radio juče ceo dan bez problema .....

Evo od malopre

1463783812.png

46305073.png

i sa nvidia sajta, driveri

pttdl.png

pttdl17.png

95 posto vremena drži na 1,6 MBps, a kao što vidiš, napipa i 1,7, pa se na par sekundi vidi i 1,8 ... ali to nisam uspeo da "uvatim" ....

A kako mi PING na jendom 14 a na drugom 8 ? To nije mala razlika ...

Poslednja izmena:
Extra nema sta...;) A to za ping ,nema sta da te brine...

Poslednja izmena:
Izgleda da ovaj modem ipak ne valja.

Eto, radio je par dana, i počeo danas da zeza. Isključim, uključim, nadje i upali lampu ADSL, ali lampica INTERNET ništa.

Probam sa ovim telekomovim modemom, sve nadje, radi normalo, proverim brzine, sve OK. Vratim opet ovaj PTTov, neće. Probam da ga resetujem, neće.

Videću kako se ponaša danas-sutra, pa ga nosim kod njih da vidimo tamo kako će da radi.

Kratkog veka moja sreća .... Srećom, pa imam ovaj drugi. Jeste da se prikazuje kao Telkom, ali radi.

Nego, da li je moguće da ovaj D-Link ruter koji sam koristio sa SBBovim modemom neće da radi sa ovim ADSL.

Uopšte preko njega ne mogu da koristim net na 3 kompa, vratim SBB modem, radi normalno.

PA ga ugasim, pa upalim prvo ADSL modem, sačekam sve da "dodjee", da se lepo butuje, pa onda uključim ruter, sačekam malo, i opet ništa.

Šta to može da bude?

Evo, ovo sada pišem preko telekomovog modema ....

Po nekada se kod PTT-a desava da mu treba malo vise vremena da se zakaci, jer (nagadjam) na nekim DSLAM-ovima je "guzva". A moze i da se desi da nesto nije u redu sa routerom. Mada se to lako resava - zalis se da nece, oni ga provere i ako treba dace ti drugi...

D-Link router valjda moras da malo podesis da bi radio sa drugim uredjajem - pogledaj opcije za setovanje WAN-a!

Po nekada se kod PTT-a desava da mu treba malo vise vremena da se zakaci, jer (nagadjam) na nekim DSLAM-ovima je "guzva". A moze i da se desi da nesto nije u redu sa routerom. Mada se to lako resava - zalis se da nece, oni ga provere i ako treba dace ti drugi...

D-Link router valjda moras da malo podesis da bi radio sa drugim uredjajem - pogledaj opcije za setovanje WAN-a!

Slican problem sam i ja imao sa modemom koji sam dobio od njih. Zvao sam ih nekoliko puta da ne valja (zablokira se nakon 20-25 minuta). Cak su rekli da je sigurno zbog Win 7 i da predjem na Win XP, pa da sam namestio LAN prikljucak da nakon izvesnog vremena prekine komunikaciju sa modemom itd.
Na kraju sam uzeo ADSL ruter koji radi bez problema.

Izgleda da ovaj modem ipak ne valja.

Eto, radio je par dana, i počeo danas da zeza. Isključim, uključim, nadje i upali lampu ADSL, ali lampica INTERNET ništa.

Probam sa ovim telekomovim modemom, sve nadje, radi normalo, proverim brzine, sve OK. Vratim opet ovaj PTTov, neće. Probam da ga resetujem, neće.

Videću kako se ponaša danas-sutra, pa ga nosim kod njih da vidimo tamo kako će da radi.

Kratkog veka moja sreća .... Srećom, pa imam ovaj drugi. Jeste da se prikazuje kao Telkom, ali radi.

Nego, da li je moguće da ovaj D-Link ruter koji sam koristio sa SBBovim modemom neće da radi sa ovim ADSL.

Uopšte preko njega ne mogu da koristim net na 3 kompa, vratim SBB modem, radi normalno.

PA ga ugasim, pa upalim prvo ADSL modem, sačekam sve da "dodjee", da se lepo butuje, pa onda uključim ruter, sačekam malo, i opet ništa.

Šta to može da bude?

Evo, ovo sada pišem preko telekomovog modema ....

Samo pazi prilikom resetovanja ptt-ovog rutera,moraces ponovo da odradis ona setovanja koje je neko postavio nekoliko stranica unazad.Tako je bar meni bilo.Resetovao ruter,vidim nece mi net,pogledam u podesavanjima,kad sve izgubljeno,i pass i user...Znam da se na telekomovim modemima posle reseta,ne gube setovanja(user i pass),ali ovde izgleda da da,jer nisam imao net sve dok nisam odradio po upustvu.

A posto kazes da i dalje javlja na telekom ruteru da je provajder telekom,jesil uneo ptt podatke?

Drago mi je sto je sto su neki uspeli da uzmu 16 mbita :)

Ček, sad gledam, 16Mb/s za 2800 din... Je li to uvijek tako bilo ili je neko pojeftinjenje/promocija? Ima li obavezan ugovor na godinu dana, pošto se to na sajtu ne pominje? Ako se ne varam ovo je trenutno najpovoljnija ponuda u državi.

Ako potpises ugovor do kraja septembra,tih 16mb godinu dana ces placat duplo manje,znaci oko 1400 din.A inace ta cena od 2800 im je normalna cena,bez akcija.

Da, 2800 je njihova normalna cena, ja sam uzeo na 12 meseci plaćam po 1400 dinara, rezultate si video gore ... sasvim OK .... možda može još nekih 7-8 posto bolje, ali je i ovo puna kapa.

Nisam znao ovo za setovanja PTT modema, da posle reseta SVE ode .... hebemu mater baš ...

Mrtav konj.

Stvarno je PTT modem izgubio SVA podešavanja kada sam ga resetovao, i username i šifru, pa sam morao ponovo da ga podešavam.
Ali i onda kada ga podesim, isto, dobijem net, pa posle 10 minuta puca.

Onda sam Telekom ADSL modem opet stavio, i radi. Onda sam ga logovao sa PTT userom i šifrom, i on počeo da zeza.
Pa mi onda kao starom teoretičaru zavera, prodje kroz glavu da Telekom namerno cinculira PTT usere.

Onda resetujem Telekom modem da vrati na telekom podešavanja, dobijem net, i nažalost ista priča. Ima nekoliko minuta, pa pukne. Pa opet tako.

Tako da sam evo sada na SBBu, a ujutru idem u PTT da probamo modem kod njih, ako ne, tražiću da mi spuste na 8/1 pošto ovde i na još par foruma čitam da kada su smanjili brzinu, sve je radilo najnormalnije, i margine su se normalizovale.

Nego samo da pitam, kada i ako sitra to sredim, nikako ne uspevam da nateram da rdi ovaj moj ruter sa PTT modemom. Nego mi negde reče da treba još podešavanja.
Da li treba u modemu ili u samom ruteru?
kada odem na ruter 192.168.1.bla bla, traži username i pass, ja probao admin admin i tako još par, ali neće. Zna li neko koje su i posle kada udjem, šta treba da podešavam?

Hvala unapred.

Njaviše me nervira što je eto, 3 dana radio kao sat, i od juče zez zez zez ..... da poludiš.

Posle reseta modem gubi sva podešavanja,(nije kao kod telekoma)moraš podesiti sledeće:
ulazak u "modem"
192.168.1.1
user :admin
pass:admin

podešavanja modema
VPI:8
VCI:35
PPPoA/PPPoE (uključenjo)
user za ppp konekciju:xxyyyyyy@pttnet (xx-pozivni za grad,yyyyy-fiksni broj telefona)
password: xxyyyyyy (xx-pozivni za grad,yyyyy-fiksni broj telefona)

Koji si modem dobio.

Posle svih objasnjenja, vise ne znam kad ti sta puca :) Prvo, imas PTT router, a imas i Telekomov.
- AKO sa telekomovim sve radi OK, onda je problem do PTT routera.
- AKO ni sa jednim ne radi kako treba, onda moze da bude problem do tvoje telefonske linije, ili do povezivanja po kuci/stanu
- da iskljucis mogucnost greske kod tebe, mislim da smo to vec pricali, proveri da li imas ometaca interneta - neki od telefona koji je zakacen direktno na liniju. Takodje, retko, ali desava, da spliter ne valja, pa probaj da iskljucis sve telefone iz zida i vidis da li ima poboljsanja. AKO IMA, onda ukljucuj jedna po jedan.
- AKO nije do tebe i tvojih splitera, nije do routera (jer je isto na oba), zalis se PTT-u i trazi proveru linije. Doduse, kroz STATISTICS routera mozes da vidis da li imas CRC ERROR i koliko - da li je na ADSL liniji ili LAN-u i sl. Imaj na umu da cesto tehnicka podrska PTT-a NIJE NI ZASTA, pa zato, kad se javis njmia, i kad krenu da ti pricaju standardne price o virusu, sistemu i sl., bilo bi najbolje da to sve iskljucis prethodnim proverama. Recimo, zakaci na router neki laptop nekog drugara i vidi da li se isto desava i kod njega. I UVEK u razgovoru sa tehnickom podrskom govori da si to vec probao i da nije do toga. Neces uvek moci tako, ali mozes da kazes - OK da probamo i to, a ako nije, ja vas zovem ponovo.... Najvise posle par poziva, doci ces dotle da se router zameni ili bar proveri kod njih kako radi.

Doduse, mozes i sam da testiras PTT router... ili routere. Odes kod nekog ko ima ADSL i kome sve lepo radi, zakaci routere na njegovu liniju, i vidi da li imas iste probleme. Ako kod njega sve radi OK sa tvojim routerima, onda nije do njih, vec do linije. I to kazes ovima iz tehnicke podrske.

A da li Telekom pokusava namerno da zeza korisnike PTT-a? Kod nas je sve moguce, pa i to. Doduse, posto ja nemam tih problema, cini mi s da u ovom slucaju to nije problem.

Nego samo da pitam, kada i ako sitra to sredim, nikako ne uspevam da nateram da rdi ovaj moj ruter sa PTT modemom. Nego mi negde reče da treba još podešavanja.
Da li treba u modemu ili u samom ruteru?
kada odem na ruter 192.168.1.bla bla, traži username i pass, ja probao admin admin i tako još par, ali neće. Zna li neko koje su i posle kada udjem, šta treba da podešavam?

Hvala unapred.

Njaviše me nervira što je eto, 3 dana radio kao sat, i od juče zez zez zez ..... da poludiš.

Pristupi tom tvom d- linku,promeni mu adresu na 192.168.0.1 ,npr...

Par pitanja :)

Racun se placa za prethodni mesec kao za fixni?

Kad stize racun i do kad je rok za placanje?

Koliko tolerisu kasnjenje sa uplatom?

Imam ptt adls od ~25-og proslog meseca, da li ce da mi cepnu punu pretplatu? :)

Hvala unapred ;)

Izgleda da je ipak bilo nešto do njih u vreme kada ja testiram, tj. obraćam pažnju na sve.

Evo radi na PTT modemu, celo popodne, na svakih pola sata sam testirao brzinu.

Kada sam video da sve "drživodu", onda sam naklačio i ruter. Naravno iz prve nije hteo, pa sam mu prostupio u "srž", tamo sam našao negde neki settings LAN VAN i slično, i neku opciju RENEW, i proradilo .... :)

Evo sada sam par puta testirao brzinu preko njega, isto je .... druga dva kompa su samo uključena, ništa ne rade.

Saću da idem malo sa njih da tetiram a da ovde zaustavim sve što ima veze sa netom ....

Pratim dalje, nadam se da je to to .....

Da mogu ovom čoveku da vratim njegov telekom modem, i da mirne duše vratim kod SBBa na prepaid.

Vrh Dno