Šta je novo?

PTT adsl

Prijavio sam se i ja za PTT ADSL 50%. Dosta to kilavo ide ovde u Beceju, pa sam za sve morao zvati BG i NS. :(
Prilikom prijavljivanja i provere tehnickih mogucnosti stavio sam da zelim 16/1 Mbit i dobio mail da su ispunjeni svi preduslovi za prikljucenje ADSL-a.

Da li to znaci da cu dobiti 16 Mbit ili ce usput mozda reci da mogu samo 6 ili 8 Mbit-a?

Otprilike koliko dana treba da prodje do same realizacije i mogucnosti koriscenja ADSL-a?

Dok ne potpises ugovor, sve je moguce. Kad budes potpisivao ugovor sa njima, kazi koju zelis brzinu. AKO ti spomenu za koju si se prijavio ili sl., mozes da im kazes da si se predomislio, da si mislio da to nema veze ili da to nisi ni primetio ili sl.

Poslednja izmena:
Prilikom potpisivanje ugovora dobices informaciju koja brzina ti je odobrena.Moze zvati help desk u BG i oni ti šalju opremu preko POSTEXPRESS,dobiješ sledećeg dana,potpišeš ugovor i vozi.Mislim da su mi rekli da je procedura sledeća za ADSL.
1.Korisnik popuni zahtev preko sajta www.ptt.rs
2.PTTNET šalje proveru Telekomu
3.Telekom šalje odgovor PTTNET-u (sledećeg dana)
4.PTTNET obaveštava korisnike(tu odlučuješ koju brzinu želiš)
5.Korisnik potpisuje ugovor i zatim PTTNET šalje zahtev Telekomu za ukjučenje.
6.Kad telekom uključi korisnika PTTNET obaveštava korisnika da dođe po opremu ili šalje POSTEXPRESS-om
Nadam se da sam ti pomaogao

Da li PTT trazi nadoknadu za setup i modem?
Vidim na njihovom sajtu se pominju cifre od 500 i 1000 din..

Oni ti podese modem (tp-link 8817) i ne nema naknade a za wireless je jednokratna naknada 2000,00 din.
Ako želiš da ti izađu na teren odnosno da ti one "prikače-instaliraju" ADSL modem ona je naknada 500,00 din.

Imam pitanje, pošto koristim paket od 1536 kB/s, a hteo bih da se prebacim na 6 mb/s, da li se pri prebacivanju zaključuje novi ugovor? Pošto ako se zaključuje novi ugovor, onda bih mogao iskoristiti akciju 50% niže cene paketa. Da li je ovo izvodljivo i da li se to tako radi???

Nazoveš Help desk i izraziš želju koju brzinu želiš,kad ti uključe brzinu pošalju ti ugovor,potpišeš i ugovor(popust) ti važi od datuma koji se nalazi na ugovoru.
Znači ako te uključe 16 u mesecu,stari obračun ti ide do 16 a akcija-popust-novi paket od 16 pa do kraja,sledeći mesec se obračunava sa popustom.

I ako imas ugovor sa njima (kao ja) i bez podizanja brzine MOZES da potpises NOVI UGOVOR na godinu dana i da iskoristis ovu promociju. Odes tamo, kazes da si njihov korisnik i da zelis da iskoristis promociju 50% i to je to. Potpises novi ugovor i sledecih godinu dana 50% jeftiniji izabrani paket!

Sto se brzine tice, tokom trajanja tog ugovora mozes da POVECAVAS brzinu, al ne mozes da je smanjujes! Znaci, mozes odmah da podignes na 6M , a i ako je ne podignes, mozes kasnije da se odlucis za vecu brzinu...

A nije kao u mobilnoj, recimo potpišem u paketu 1.5 mbs i plaćam 650 dinara mesečno, pa sledeća tri meseca koristim 16/1, pa ako mi više ne treba 16/1, da mogu da vratim na recimo 4 ... ? Da mogu da šetam brzine, ali da ne mogu ispod na kojoj sam potpisao?

Svaka promena na gore ostaje dok je ne promenis na sledeci veci paket. Nikako ne mozez da vracas na manje pakete, cak ni na onaj koji si potpisao ugovor, ako si prethodno povecavao brzinu.

Hvala svima na odgovorima, rešili ste mi nedoumice, u ponedeljak zovem da vidim da se brzina poveća :) I usput jedno pitanje, nisam baš neki stručnjak oko ove opreme, pa ako mi odobre povećanje, da li će biti potrebna neka zamena rutera ili slično???

Sa obzirom na obzir :),da sam potpisao ugovor sa ptt-om,presao sa telekoma,cekam da mi posalju modem iz BG-a,posto nemaju ovamo kod nas(oni se iznenadise sto neko prelazi sa telekoma kod njih)jel mogu da koristim drugi adsl modem(ruter).Naravno pod predpostavkom da su pustili net(eto vredi pokusati dok ne stigne).Sta bih morao od setovanja da odradim na adsl ruteru?

Mozes. Samo ubaci username i pass. On se dodeljuje po sablonu -

user: username@pttnet
pass: username

gde je "username" tvoj broj telefona, sa pozivnim bez nule na pocetku (npr 111234567 - za pretplatnika u Beogradu (011) sa tel. brojem 1234567). Bar je bilo do sada tako :) Probaj... ;) ALI, cim vide da si ostvario konekciju ka njihovom serveru, TAJ dan ti se evidentira kao prvi dan koriscenja ADSL-a i pocinje da ti se "obracunava" racun.

Poslednja izmena:
Bre, ako počne taj dan i da koristi, onda je normalno da mu i taj dan naplate ... mene muči druga stvar. na ESu mi rekoše na pitanje koliko mi važi MIK:

Trebalo bi da moze do mesec dana ( 30 dana ) ali ti se to ne isplati, zato sto ti telekom naplacuje uslugu ADSL sve dok ne predjes kod drugog provajdera, iako je realno ne koristis posto si im vratio opremu.

Da li je to istina?

Bre, ako počne taj dan i da koristi, onda je normalno da mu i taj dan naplate ... mene muči druga stvar. na ESu mi rekoše na pitanje koliko mi važi MIK:

Trebalo bi da moze do mesec dana ( 30 dana ) ali ti se to ne isplati, zato sto ti telekom naplacuje uslugu ADSL sve dok ne predjes kod drugog provajdera, iako je realno ne koristis posto si im vratio opremu.

Da li je to istina?

ALI, cim vide da si ostvario konekciju ka njihovom serveru, TAJ dan ti se evidentira kao prvi dan koriscenja ADSL-a i pocinje da ti se "obracunava" racun.

:D Ma sta me briga,svakako ocekujem za dan dva da mi to posalju.Pokusacu tako,hvala ;)

Normalno je, al ako "proba" da drugim routerom, pa ne koristi jos recimo 4-5 dana dok ne stigne ruter, da ne bude ja to nisam koristio :)

A da li je istina da to Telekom tako radi - ne znam, ali ako im vratis opremu i raskines ugovor sa odredjenim datumom, ne znam na osnovu cega ce ti vrsiti naplatu. Iskreno kod nas je sve moguce, pa bih ja to proverio direktno kod njih - na 9813 ili 0800100100

Da li je to istina?

Kogod da ti je to reko slobodno ga pljuni u lice i kazu mu da laze ko pas. Kako moze Telekom da ti naplati ako ti to ne koristis?! Znaci ako ti vratis opremu platis zadnji racun koji si imao za taj mesec i dobio si MIK koji ti vazi 30 dana od onog dana kada je izdat, znaci nemas sta da se brines da ce ti Telekom nesto naplati sto nisi koristio a ni po zakonu to ne moze da uradi.

Slobodno ako si vec naumio da menjas provajdera onda lepo uradi sledece, otidji u poslovnicu i kazi primera radi ja od ovog meseca (Avgusta) prestajem da budem vas korisnik tog i tog dana cu da vam donesem opremu molim vas pripremite mi MIK i po priincipu ja vama opremu vi meni MIK i zavrsio si pricu. E sada ti ostaje jos jedino racun koji ces dobiti za mesec (Avgust) da platis u Septembru i to je to.

E sada taj neko koji ti je reko da ces da svakako platis jos jedan mesec je mozda mislio na ovo jer se kod Telekoma ne placa unapred za koriscenje usluga nego za jedan mesec unazad se placa. Ako je na to mislio onda je svakako sirovina koja se ne razume u princip placanja kod Telekoma ili prica napamet jer da ima ADSL kod Telekoma onda bi znao na kom principu oni posluju.

I jos nesto, imao sam par puta priliku da menjam provajdere zbog raznih problema pa su mi u par pokusaja neki pokusali da naplate doticni MIK pod izgovorom da su oni vec mesec dana unapred platili za moj ADSL prikljucak pa da ja sada njima moram to da izmirim, ince duznost svakog provajdera je da ti izda MIK na tvoj zahtev bez ikakve nadoknade. Ne mora da znaci da ce kod Telekoma da ti to traze ali cisto eto da znas da se neki provajderi bave i tim forama.

Poslednja izmena:
Stvar je u sledećem: Silmo prilika od 01.06. na istoj adresi imam ADSL Telekom i SBB Net . ADSL mi ističe obaveza sada 17.08. , i već sam se dogovorio sa likom tamo, znamo iz viđanja, da već u sredu 17.08. vratim opremu, i da mi odmah istog dana odštampa MIK.
E sada, SBB imam obavezu do 19.11. , pa sam hteo, ako MIK već traje 30 dana, a u PTTu je akcija 50 posto do 30.09. , da bar tih 25 dana izbegnem da plaćam duplo, jer mi se ne ispušta ponuda 16/1 za 1400 ... pa bih onda plaćao faktički još 2 meseca duplo, otišao bih u PTT onda recimo 13-15.09. i potpisao za ADSL, a u oktobru bih majavio prelazak na prepaid SBB ... pa sam hteo makar taj period od 17.08. do 13-15.09. ne plaćam duplo ... ali me naplašiše .....
a možda i SBB objavi 01.09. neko povećanje, pa i odustanem od ADSLa ... mada je to mačka u džaku ..

E, zato se ja raspitujem, i za menjanje brzina, da tih 2 meseca "dupliranja", uzmem mali paket 1,5 od 1300 dinara, i da plaćam 650, pa kad odjavim SBB, da predjem na 16/1 full speed ... jeah, baby .... :) :)

Kad sam ga pitao da li je siguran, i da je nelogično, dobio sam odgovor:

Ako mi ne verujes ti proveri pa ces da vidis, mnoge stvari nemaju logike ali su ipak takve kakve jesu.
Uzmi MIK od telekoma i vrati im opremu pa posle povezi neki adsl modem ( ruter ) i proveri dali ti radi ADSL iako si vratio opremu.
Znam sta pricam zato sam i napisao sve dok ti drugi provajder ne aktivira uslugu tj. ne preuzme port od telekoma za njih si ti i dalje njihov aktivni korisnik
verovao ili ne. E sad ovo je provereno na neki period od 5-6 dana za duze ne znam jer mi je ipak bio cilj da promenim provajdera a ne da vidim koliko dugo vazi MIK.

a drugi član se nadovezao:

Nema tu nista nelogicno. Poenta MIK-a je da korisnik bez prekida u koriscenju ADSL-a promeni provajdera. Mik vazi 30 dana najvise.

Pa su me malo bacili u rebus ...

No, svejedno, u sredu ću pitati ovog lika ...

Poslednja izmena:
Ako mi ne verujes ti proveri pa ces da vidis, mnoge stvari nemaju logike ali su ipak takve kakve jesu.
Uzmi MIK od telekoma i vrati im opremu pa posle povezi neki adsl modem ( ruter ) i proveri dali ti radi ADSL iako si vratio opremu.
Znam sta pricam zato sam i napisao sve dok ti drugi provajder ne aktivira uslugu tj. ne preuzme port od telekoma za njih si ti i dalje njihov aktivni korisnik
verovao ili ne. E sad ovo je provereno na neki period od 5-6 dana za duze ne znam jer mi je ipak bio cilj da promenim provajdera a ne da vidim koliko dugo vazi MIK.

Ako je to jedini razlog zasto misli da ce ti Telekom naplatiti uslugu, onda ima pogresnu logiku - to sto ti radi username i nakon vracanja opreme, to je druga stvar. Bilo bi najbolje da o ovome i ne pricamo, al najkrace - kombinacije username i password su ubacene u modeme, i ocigledno se unapred svi nalozi ubacuju u sistem i oni su aktivni. Kad neko vrati modem, neki drugi korisnik ce da ga dobije i tako u krug. Telekom ne dodeljuje i ne gasi rucno svaki nalog ponaosob sa vracanjem opreme i racun se ne pravi u zavisnosti od aktivnosti odredjenog naloga, vec u zavisnosti od ugovora koje sklapamo sa njima. Znaci, ako si rakinuo ugovor 15.8., ne moze da ti naplacuje uslugu nakon tog datuma. I ako naplacuju, zalis se na racun i moraju da vrate, jer nemaju nikakvog pravnog osnova da ti naplate bilo sta, pa makar ti to i koristio. To sto neki tvoj staru username radi, to nije tvoj problem.

A to sto ti radi ADSL - pa naravno da radi. Tome sluzi MIK. Da ti ADSL radi i kad dobijes opremu od drugog provajdera (Ili ako imas svoj router ubacis novi username i pass) i da to odmah radi. Ti i sada preko svoje ADSL linije mozes da se zakacis na bilo kog provajdera ako mu znas usermane i pass kombinaciju. Ne kazem da je to legalno, ali MOZES :)
Ali, bolje da o ovome i ne pricamo puno :)

Poslednja izmena:
Hmmmm..... vidiš, to nisam znao ..... dobra fora ..... al ajd da ne pričamo .....

@MagicMaster

Razumem sta hoces da kazes i da uradis. Samo pazi da slucajno PTT ne uradi kao sto je uradio Telekom i da skrati svoju promociju bez obrazlozenja. A sto se tice povecanja brzine kod SBB-a i kod ADSL-a to ti je vec stvar marketinga i nadmudrivanja provajdera izmedju sebe. Kontam da ti je frka da se sada neobavezes na PTT-u na godinu dana ali veruj mi da nema teoretske sanse da SBB da bolju ponudu od te koju ti podpises sa PTT-om. Tako da sam ja na tvom mestu bez imalo razmisljanja bi podpisao ugovor na 16/1 a kada istekene ugovor ko zna sta ce onda da bude u ponudi kod SBB-a a ko zna sta ce da bude kod ADSL-a. Zato nemoj previse da lupas glavu nego uzmi prvo koje mislis da ti je najjefitinije i bolje za tebe.

Ma znam da je mrka kapa "čekajući SBBa" .. :) :) I da dignu 100 posto obe brzine, a to nema šanse, to bi onda značilo sa postpaid obavezom 12/0.74ikolikoveć ... a nema šanse da dignu 100 posto ...

A PTT .. pa valjda neće, majku im, kada su do sada držali ....

Ma otići ću odmah u sredu sa MIKom da potpišem, u pravu si, Srbija je ovo ...... potpisaću na paket 4, i platiću i tih 650 dinara, a kada odjavim SBB, dižem na 16/1 ili 8/1 ako nema mogućnosti ...

A za kasnije, kada budem hteo veću brzinu, da li podižu odmah po traženju, recimo na pola meseca, pa obračunavaju srazmerno broju dana, ili počinje tek od prvog dana sledećeg meseca?

Ako je to jedini razlog zasto misli da ce ti Telekom naplatiti uslugu, onda ima pogresnu logiku - to sto ti radi username i nakon vracanja opreme, to je druga stvar. Bilo bi najbolje da o ovome i ne pricamo, al najkrace - kombinacije username i password su ubacene u modeme, i ocigledno se unapred svi nalozi ubacuju u sistem i oni su aktivni. Kad neko vrati modem, neki drugi korisnik ce da ga dobije i tako u krug. Telekom ne dodeljuje i ne gasi rucno svaki nalog ponaosob sa vracanjem opreme i racun se ne pravi u zavisnosti od aktivnosti odredjenog naloga, vec u zavisnosti od ugovora koje sklapamo sa njima. Znaci, ako si rakinuo ugovor 15.8., ne moze da ti naplacuje uslugu nakon tog datuma. I ako naplacuju, zalis se na racun i moraju da vrate, jer nemaju nikakvog pravnog osnova da ti naplate bilo sta, pa makar ti to i koristio. To sto neki tvoj staru username radi, to nije tvoj problem.

A to sto ti radi ADSL - pa naravno da radi. Tome sluzi MIK. Da ti ADSL radi i kad dobijes opremu od drugog provajdera (Ili ako imas svoj router ubacis novi username i pass) i da to odmah radi. Ti i sada preko svoje ADSL linije mozes da se zakacis na bilo kog provajdera ako mu znas usermane i pass kombinaciju. Ne kazem da je to legalno, ali MOZES :)
Ali, bolje da o ovome i ne pricamo puno :)

Imam slican problem. Vratio sam opremu uzeo MIK i presao kod PTT i cekam na modem evo vec 15 dana, ubacio sam moj stari modem koji je radio na telekomu i eto imam net full iako sam bio na 4mbit, hoce li da me dere telekom na kraju meseca ili ne, posto ja to nisam trazio od njih, ni brzinu ni net?

Evo jutros me zvase iz PTT-a,ovi iz telekoma im javili da ne vazi mik,jer mi je demontirana(ili sta vec) net veza,tj.raskacili su me sa parice kao da sam hteo da odjavim po sve net!?E sad da im nisam to napominjao pa hajd,ali sam nekolko puta isticao da necu da iskljucujem net po sve,vec da imam mik i da prelazim kod drugog.Ostalo je na tome da se prijavim opet u ptt-u kao normalni korisnik,i u slucaju da bude imalo slobodnih parica,mogu dobiti net.E sad ,nisam ljut :) ,ovo je sve zalosno i smesno ,cak sto je jos gore ,mislim da oni nisu ovo namerno uradili,vec jednostavno su im radnici nestrucni.Tako da iako sam pomenuo mik,oni su mislili da svakako treba da se iskljuci...No nema veze,necu se sekirat zbog gluposti,iako ne bude imalo portova,preci cu na sbb.Sta da se radi.Samo nek ovo bude opomena onim koji su planirali isto da urade,da napominju svake sekunde sta zele!

ovi iz telekoma im javili da ne vazi mik,jer mi je demontirana(ili sta vec) net veza,tj.raskacili su me sa parice kao da sam hteo da odjavim po sve net!

E, i to je jedan razlog zašto mi bolje da odmah odem u PTT ... jer mi ovaj lik već nappomenuo da tu gde sam ja, nema porotva, i da se čeka, pa ako čekam, da baje iz Lelekoma ne pomisle da sam se predomislio, pa nakače drugog ... :) :) :)

Al pazi kad odes,kazi im da ne zelis da te iskljucuje sa porta,vec da imas mik i da zelis da predjes kod drugog.Ne potpisuj nista,tvoja obaveza je samo da ostavis modem.Meni je zena sa saltera dala jedan dok. na potpis.Rekao sam joj nekolko puta ,da imam mik i da hocu kod drugog.Ona kaze nema veze,to svakako mora da se potpise.E sad otkud ja znam,mislio sam da je to samo za raskid ugovora sa njima.Siguran sam da je to bilo zbog njenog neznanja,jer nije znala proceduru za prelazak od njih kod drugog,mislila je da svakako treba da se raskine port.

Poslednja izmena:
Imam slican problem. Vratio sam opremu uzeo MIK i presao kod PTT i cekam na modem evo vec 15 dana, ubacio sam moj stari modem koji je radio na telekomu i eto imam net full iako sam bio na 4mbit, hoce li da me dere telekom na kraju meseca ili ne, posto ja to nisam trazio od njih, ni brzinu ni net?

Ono sto mene zbunjuje - ti si vratio opremu, a imas njihov modem :) Pitao bih te odakle ti, al necu :) U svakom slucaju, ti imas neki papir da si raskinuo ugovor sa Telekomom sa odredjenim datumom. Dalje je to njihov problem Ako ti bilo sta budu obracunali nakon tog datuma, samo se pozoves na to - ja sam sa vama raskinuo ugovor tada i nema sta vise da pricas sa njima ;) Necu dalje da pricam sta bi oni trebali da urade :d Elem, cimaj te iz PTT-a, buni se, zali se i sl. ako si potpisao ugovor sa njima... i trazi taj modem... reci da ne mozes vise bez interneta i sl. ;)

Evo jutros me zvase iz PTT-a,ovi iz telekoma im javili da ne vazi mik,jer mi je demontirana(ili sta vec) net veza,tj.raskacili su me sa parice kao da sam hteo da odjavim po sve net!?E sad da im nisam to napominjao pa hajd,ali sam nekolko puta isticao da necu da iskljucujem net po sve,vec da imam mik i da prelazim kod drugog.Ostalo je na tome da se prijavim opet u ptt-u kao normalni korisnik,i u slucaju da bude imalo slobodnih parica,mogu dobiti net.E sad ,nisam ljut :) ,ovo je sve zalosno i smesno ,cak sto je jos gore ,mislim da oni nisu ovo namerno uradili,vec jednostavno su im radnici nestrucni.Tako da iako sam pomenuo mik,oni su mislili da svakako treba da se iskljuci...No nema veze,necu se sekirat zbog gluposti,iako ne bude imalo portova,preci cu na sbb.Sta da se radi.Samo nek ovo bude opomena onim koji su planirali isto da urade,da napominju svake sekunde sta zele!

e vidis, da sam ja dobio MIK, otisao bih odmah do Telekoma, rekao da mi ne radi moj MIK i da zelim svoj port nazad - ne zanima me kako! Nema sanse da bih im to tek tako oprostio, Oni su ti to uradili namerno jer ides od njih. To je i za neku inspekciju. Imas RATEL, i pretio bih im sa njima ako pocnu nesto tamo-vamo. MIK i sluzi tome da uz taj papir ti se NE DEMONTIRA port i damo zes bez bojazni da promenis provajdera!

Poslednja izmena:
Ma neka ih ,ja sve nekako prvo sebe krivim za ono sto mi se desava pa onda druge :D,trebao sam biti oprezniji. Nema veze,cekam da mi jave u toku sutrasnjeg dana iz PTT-a,jel ima slobodnih portova ovamo kod mene,ako bude imalo potpisujem novi ugovor sa Ptt-om,ako ne idem kod SBB-a,veovatno ce i oni povecavati brzine u skorije vreme .

Ja im ne bi tako lako oprostio .... pa dokle bre više tih ****** sa telekomom .....

Nazad
Vrh Dno