Šta je novo?

PTT adsl

Pucanje sam primetio tako sto mi ne radi net u tom periodu od 2-3 minuta i to se desilo 2 puta za 15-ak minuta.Tada mi je stajalo dynamic IP u modemu, i onda sam prebacio na bridge(tako je stajalo kad sam ga uzeo) i danas nisam imao prekida.Da li je slucajnost ili ne pojma nemam.:)
Necu nista vise da diram od podesavanja,jer ovako radi odlicno.;)
Ukljucen je dhcp i sve radi kako treba.Hvala i pozdrav.;)

Htetod da pitam za ruter,ali vidoh da izgleda daju samo taj tp-link ,nema wireless.Jel imaju jos onu mogucnost sa doplatom,ili cu ako uzmem kod njih,izlgeda morati da zaginem 20e za wll :D?

Evo kako sam ja uradio:

Dok sam imao kablovski net, taj modem sam prikljucio u WAN port rutera i sve je radilo super. Nakon prelaska sa kablovskog neta na ADSL, modem koji sam dobio je imao istu IP adresu kao ruter i nikako nisu hteli da rade zajedno (kod mene su oba uredjaja TP-Link). Citajuci po netu raznorazna uputstva, skontao sam da mi je najlakse da probam ruter da namestim da radi kao `access point` (druga varijanta `bridge` mod). Ako modem ukljucim u racunar, internet radi. Ako ruter ukljucim u komp - on radi. Ali modem i ruter nikako nece zajedno da rade.

Postavka resenja problema: Ukljucite modem direktno na komp (ruter iskljucen). ADSL modem ostavljam sa podesavanjima koja su namestena kod internet provajdera.

1. Pronaci koja je adresa modema, a koja rutera (ima u uputstvima uredjaja, ako ih imate):
- Sa modemom jos uvek konektovanim, odradite sledece:
Start -> Run -> ukucajte ‘cmd’. Kad se otvori ekran `command prompta`, ukucajte ‘ipconfig’ i pritisnite enter.
Pribelezite adresu `Default Gateway`. To je IP adresa vaseg modem/rutera. (ako imate vise od jednog mreznog adaptera, koristite podatek onog koji je zabelezen kao “Ethernet adapter Local Area Connection” ili ovome slicno)

2. Ukljucite ruter u struju, ali ga ne povezujte sa modemom. Racunar prikljucite mreznim kablom u jedan od LAN portova na ruteru (modem je iskljucen iz mreznog prikljucka racunara - taj kabl ubodite u WiFi ruter). Proverite da je racunar setovan da automatski dobija IP adresu iz mreze*.

3. Ulogujte se na ruter - ukljucite internet browser (Firefox, Internet Explorer, ...), ukucajte u polje za adresu 192.168.1.1 (u mom slucaju adresa rutera). Ukucajte `username` i `password` da biste pristupili (obicno ‘admin’ u oba polja).

4. Sada mozemo menjati konfiguraciju rutera, da bi ga pretvorili u `wireless access point`:
- DCHP->DHCP Settings. Izaberite `disable the DHCP server` i klikni `save`. Kliknite na OK ali dok vas informise da ce morati da se restartuje da bi promena `uzela maha` nemojte jos iskljucivati uredjaj.
- Na strani Network -> WAN konfiguraciona strana - mozete ostaviti postavke rutera na uobicajenim postavkama (Dynamic). WAN port rutera nece biti koriscen dok je on u `access point` modu.
- Na strani Network -> LAN postavite LAN IP adresu (`LAN IP address`) wireless rutera da bude kompatibilna sa postojecim modem/ruterom (ranije zapisana adresa `Default Gateway`-a) - uverite se da su u istom IP domenu (tri prve grupe cifara moraju biti iste, a samo poslednja grupa treba da se razlikuje).
Moj primer, ako je trenutna adresa ADSL modema 192.168.1.1, onda sam WiFi ruteru dao adresu 192.168.1.254 (primetite da se samo poslednja grupa cifara razlikuje).
- Posto ste uneli novu adresu, kliknite na `Save`, i kada vas pita za restart kliknite OK. Zapisite IP adrese koje ste dodelili, zlu ne trebalo (sticky note na ruteru), posto ce vam ova adresa trebati da biste pristupili konfiguraciji rutera.

5. Iskljucite i ruter i ADSL modem/ruter na ~30 sekundi.

6. Ukljucite mrezni kabl od ADSL modema u LAN port rutera (ne u WAN).

7. Upalite ruter, upalite modem i sacekajte prvu inicijalizaciju (moze da potraje i minut).

Ako vam ovakva postavka ne radi -> `bridging mode`.

Hvala strelo u svakom slucaju na iscrpnom odgovoru ;).Moje pitanje se ipak odnosilo na nesto drugo.Dal daju neki wll ruter ili cu morati u najboljem(najeftinijem) slucaju da uzmem neki wll ruter koji bih povezao naravno na taj koji daju.Znam kako ,u tom sam poslu ipak,znam i koji bi bio dobar ;).U svakom slucaju hvala,jasno mi je da izgleda vise nema ta mogucnost sa doplatom za Wll ruter.

@zuke
preneo sam samo kako sam ja podesio uredjaje da rade - ako nekome zaskripi, kao sto je meni. To je druga varijanta u odnosu na pomenuti Bridge mode.

Pzodrav.

Hvala strelo u svakom slucaju na iscrpnom odgovoru ;).Moje pitanje se ipak odnosilo na nesto drugo.Dal daju neki wll ruter ili cu morati u najboljem(najeftinijem) slucaju da uzmem neki wll ruter koji bih povezao naravno na taj koji daju.Znam kako ,u tom sam poslu ipak,znam i koji bi bio dobar ;).U svakom slucaju hvala,jasno mi je da izgleda vise nema ta mogucnost sa doplatom za Wll ruter.

Vec sam odgovorio na ovo pitanje ovde: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?262029-PTT-ADSL-50&p=2627712&viewfull=1#post2627712

Samo ne znam da li ti se to isplati :) Maltene, za te pare mozes da imas svoj... Doduse, ne znam kakvo je stanje u Pazaru i da li treba da cekas da ga eventualno posalju iz Beograda, al mozes da se raspitas ;)

@strela:

Ne znam sta si sve tu radio... Uobicajeno se povezuje:

ADSL modem(router) -> WAN ulaz WiFi routera

a ostali kompovi u LAN ili WiFi

To sto su oba po defaultu u istom opsegu i imaju iste IP adrese (192.168.1.1) resava se jednostavnom promenom IP adrese jedog od uredjaja.

Hajde da uzmemo tvoj slucaj: Nek ADSL modem/router bude kako jeste, i njega recimo necemo dirati. On nek ostane komplet sa default podesavanjima. Znaci, njegova IP adresa je 192.168.1.1, on radio kao router, kaci se sa PPPoE konekcijom na ADSL.

Ako nas WiFi router ima istu IP adresu i ako prilikom ukljucenja sam ne promeni IP adresu u neki drugi opseg (ili mi zelimo da mu sami izaberemo opseg), onda treba prvo iskljuciti ADSL modem iz kompa (LAN kabal), ukljuciti nas WiFi router, uci u njegova podesavanja i promeniti IP adresu. Jedna od mogucnosti je i pomenuta - recimo 192.168.1.254, ili komplet drugi opseg (cak i 10.0.0.1). Ja bih tu jos podesio njegov DHCP server da daje IP adrese recimo od x.x.x.20 ili x.x.x.100 pa na vise i to je to.

Sada bez problema mozemo da povezemo uredjaje kako treba. WAN ce dobiti potrebnu IP adresu od ASDL modema, nasem WiFi routeru cemo moci da pristupamo preko novo dodeljene IP adrese i proveravati sva podesavanja. Njegov DHCP ce davati ostalim kompjuterima IP adrese iz opsega koji smo definisali, i to mora da radi. Jedino sto tu treba podesiti je WAN - da li je Dinamicka IP (uglavnom to) ili kako vec. Po lampicama i statusu WiFi routera mozemo videti da li smo dobili ocekivanu WAN IP adresu i da li nam internet radi.

Eto malo teorije :)

Samo ne znam da li ti se to isplati :) Maltene, za te pare mozes da imas svoj... Doduse, ne znam kakvo je stanje u Pazaru i da li treba da cekas da ga eventualno posalju iz Beograda, al mozes da se raspitas ;)

Vidim sad :).Za te pare mogu da uzmem tp-340g ,da ga nakacim na ovaj sto daju...Inace jutros sam uzeo kod telekoma migracioni kod,(bez problema),predao zahtev u ptt-u,ostavio broj,cekam da me zovnu...Inace nisam jos vratio ruter telekomu,to cu sutra(ili sad vec danas :) ),mada mislim da ceo postupak ne ceka da ja vratim ruter ,al cu to svakako da uradim,da ne placam penale :D

Da li je ISDN linija garancija za tehnicke mogucnosti vezano za 16/1 paket ?

Nije garancija, ali su znatno vece sanse, jer preduslov za uvodjenje ISDNa o blizini centrale je znatno stroziji od istog za ADSL.

@enes
Ne znam zasto kod mene nije htelo da proradi, kad sam menjao adrese rutera u odnosu na ADSL modem. Uglavnom promene adrese rutera su isle od opisane (192.168.1.2 / 192.168.1.254) do drugih opsega (192.168.2.1) - ali nije htelo da mrdne. Tek kad sam modem "ubo" u LAN umesto WAN, proradila je veza (sa opisanim prethodnim "stelovanjima").

Vec 2h nemam net-a, internet lampica ne treperi, uzeo sam modem od brata koji je kod telekoma i net radi, kontam da je do modema, sta da radim zovem podrsku ili???

@enes
Ne znam zasto kod mene nije htelo da proradi, kad sam menjao adrese rutera u odnosu na ADSL modem. Uglavnom promene adrese rutera su isle od opisane (192.168.1.2 / 192.168.1.254) do drugih opsega (192.168.2.1) - ali nije htelo da mrdne. Tek kad sam modem "ubo" u LAN umesto WAN, proradila je veza (sa opisanim prethodnim "stelovanjima").

Mogu samo da nagadjam, ali je uobicajena greska losa podesavanja WAN-a u WiFi routeru. Kroz status routera, kad je kabal na WAN ulazu, mozes da vidis da li si dobio IP adresu od ADSL routera, i da li si zakacen ka internetu. Po nekada, potrebno je oba uredjaja iskljuciti i ponovo ukljuciti (resetovati), ako se tu nesto zaglupi...
Mada, ovako napamet tesko da mozemo da nadjemo gde je bio problem... ;) Bitno da si ti ovako ili onako uspostavio konekciju ka internetu ;)

Vec 2h nemam net-a, internet lampica ne treperi, uzeo sam modem od brata koji je kod telekoma i net radi, kontam da je do modema, sta da radim zovem podrsku ili???

Zavisi sta ti tvoj modem kaze. Ako imas TD-8817, prvo sto bi trebao da uradis je da ga resetujes (ili ukljucis/iskljucis) i vidis da li ce da proradi. A zatim pogledas status routera - da li je zakacen, da li imas dodeljenu IP adresu i sl. Verovatno nemas ako ti lampica "Internet" ne svetli, i to je uobicajeno kad su pogresna setovanja za ADSL liniju - da li username/password kombinacija, VPI/VCI ili sl.

Pitanje je da li si ti bilo sta dirao pa od tada nemas internet, ili se to pojavilo samo od sebe. PTTNet radi, znaci nije problem do njih. Moze da bude neki problem izmedju centrala ili veza izmedju njih, al ako ti radi Telekom onda su sanse male da su ti problemi.

Zavisi sta ti tvoj modem kaze. Ako imas TD-8817, prvo sto bi trebao da uradis je da ga resetujes (ili ukljucis/iskljucis) i vidis da li ce da proradi. A zatim pogledas status routera - da li je zakacen, da li imas dodeljenu IP adresu i sl. Verovatno nemas ako ti lampica "Internet" ne svetli, i to je uobicajeno kad su pogresna setovanja za ADSL liniju - da li username/password kombinacija, VPI/VCI ili sl.

Pitanje je da li si ti bilo sta dirao pa od tada nemas internet, ili se to pojavilo samo od sebe. PTTNet radi, znaci nije problem do njih. Moze da bude neki problem izmedju centrala ili veza izmedju njih, al ako ti radi Telekom onda su sanse male da su ti problemi.

Da imam TD-8817 probao sam da ugasim pa o5 upalim modem, zatim restartovao ga pozadi i o5 nista...a za ovo ostalo nzn sad cu okacim ss samo da prikljucim modem...

Primetio sam od ujutru da je ping dosta veliki nego sto je to uobicajno i da imam choke i loss u igri...

EDIT

http://www.dodaj.rs/f/3Z/9T/1qYNiWJs/untitled.jpg
http://www.dodaj.rs/f/M/hx/1FnzuXoL/untitled1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3M/PL/4b43UUyF/untitled3.jpg

???

Poslednja izmena:
Zvao tehnicku podrsku jedva dobio za 2-3 min sredili i sad je sve ok :)

:) Ti odradio fabricki reset? Cim su ti svi PVC resetovani.

Verujem da je tehnicka podrska ponovo podesila modem, i sad je sve OK.... Posto volis da "cackas", najbolje da malo bacis pogled na podesavanja - za eventualno sledeci put :) Doduse, valjda si dobio stampano uputstvo, i tamo ti je sve nacrtano i sve pise ;)

P.S. Vidim da si uradio Firmware update.... :) I ja sam, jer su mi nedostajali dodatni statusni podaci o MAX RATE, POwer i CRC...

Poslednja izmena:
:) Ti odradio fabricki reset? Cim su ti svi PVC resetovani.

Verujem da je tehnicka podrska ponovo podesila modem, i sad je sve OK.... Posto volis da "cackas", najbolje da malo bacis pogled na podesavanja - za eventualno sledeci put :) Doduse, valjda si dobio stampano uputstvo, i tamo ti je sve nacrtano i sve pise ;)

P.S. Vidim da si uradio Firmware update.... :) I ja sam, jer su mi nedostajali dodatni statusni podaci o MAX RATE, POwer i CRC...

Pa da cim je nestao net odradio sam fabriciki reset i onda se sve restartovalo :D. Firmware nista nisam dirao oko toga nzn...

Vazno da imam sad net i da je ping ok i sve super :)

Зна ли неко можда каква је агрегација код овог ПТТ ADSL-a? Знам да раније једино Телеком (што је и логично) и ПТТ нису имали никакве агрегације, па ме занима да ли је се ту нешто променило?

Agregacija je odnos uploada i downloada. Ti mislis verovatno na monitoring i eventualno filtriranje (shapovanje) saobracaja ? Nema toga na ptt-u. Svi portovi otvoreni, nikakvih limita u pogledu kolicine skinutih (poslatih) podataka nema.

Agregacija nije odnos uploada i downloada. Evo objasnjenja sa eunetovog sajta
Agregacija je standardni metod po kome se korisnicima dodeljuje manja realna propusna moć nego što su korisnici zbirno zakupili. Kako su linkovi provajdera ka svetu ograničenog kapaciteta, broj korisnika Interneta se iz minuta u minut povećava, linkovi provajdera ne mogu da se proširuju istom brzinom kao što raste broj korisnika.

Prevazilaženje ovog problema je rešeno tako što u svim masovnim broadband tehnologijama koriste agregaciju kako bi se korisnicima obezbedio pristup Internetu, bez garancije da će u svakom trenutku moći da ostvare zakupljenu brzinu.

EUnetADSL ima nivoe agregacije od 30:1, 20:1, 10:1. To znači, ukoliko korisnik izabere nivo agregacije 10:1, propusna moć će biti deseti deo ukupne propusnosti svih korisnika ovog nivoa agregacije.

Osim tih nivoa, standardni nivoi agregacije su 50:1, 40:1, u zavisnosti od ISP kompanije.

Prijavio sam se i ja za PTT ADSL 50%. Dosta to kilavo ide ovde u Beceju, pa sam za sve morao zvati BG i NS. :(
Prilikom prijavljivanja i provere tehnickih mogucnosti stavio sam da zelim 16/1 Mbit i dobio mail da su ispunjeni svi preduslovi za prikljucenje ADSL-a.

Da li to znaci da cu dobiti 16 Mbit ili ce usput mozda reci da mogu samo 6 ili 8 Mbit-a?

Otprilike koliko dana treba da prodje do same realizacije i mogucnosti koriscenja ADSL-a?

Ja sam danas uzeo MIK od drugog provajdera i prijavio se kod PTT-a. Rekli su da ce verovatno u utorak da me pozovu da preuzmem opremu.

Koliko važi MIK ? Da li moram odmah da iz Telekoma trćim u PTT, ili mogu da prolongiram mesec dana ?

Aha, znači do kraja tekućeg meseca ... ja se nadao tipa kao tehnički za auto, 30 dana, pa kada bude ...

Mesec dana... Inace i ja sam uzeo mik kod telekoma(na iznenadjenje moje nisam imao nikakvih problema)odneo u PTT, potpiso ugovor .Sad cekam samo da me zovu za modem,koji cekaju iz BG-a,posto nemaju ovde...E sad ono sto me interesuje,jel mogu koristit drugi adsl ruter ,dok mi ne stigne njihov.Tj.ako ce pustit internet pre nego li mi stigne :) .

Agregacija nije odnos uploada i downloada. Evo objasnjenja sa eunetovog sajta

Pusti ti eunet ;)
Agregacija je lepsa rec u odnosu na shapovanje i blokiranje protoka itd ... iz ugla provajdera koji planira da sklopi jos koji ugovor sa buducim korisnicima ;)

Imam neke prekide u zadnje vreme na konekciji. Nekada budu kratki a nekada malo duzi, pojave se s vremena na vreme. Zvao sam podrsku iz NS-a nisu ni oni sigurni za sada. Zamenuli su mi modem 8811 za 8817 dogodio se opet prekid. Verovatno nije do modema ali me zanima da li kada povezem preko LAN-a treba nesto da podesim? U upustvo ima tamo dosta stvari za podesavanje. Ja sam ostavio kako je Win 7 po defaultu to instalirao i to je to. Da li je tako ok?

@magicmaster Da,mesec dana ti vazi taj MIK!

Vrh Dno