Šta je novo?

PTT adsl

Otkad sam namestio roze ruter od telekoma, nemam nikakvih problema :banana: a ovaj tp-link cu da zamenim za bilo sta sto mi daju.

zavisi koji si tp link imao? dali 8811 ili 8817 ili da kazem ovako onog plavog debelog ili onog malo crno belog rutera oba imaju 4 porta za utp... ja sam sa ovim malim crno belim toliko bio zadovoljan na veratu da mi je bilo prosto krivo kada sam ga vracao i prelazio kod telekoma i dobio ovu kantu od pirelija...

pa onaj mali tp link mi je toliko brzo nalazio konekciju za adsl a ovaj pireli zali boze dok se nesnadje sam sasobom pa dok nenadje link prema adsl-u covek da poludi...

Da li je PTT počeo da daje bežične rutere ili i dalje po starom??? Zna li neko?
Ja trenutno imam onaj TP-LINK TD-8811 (pre toga imao onaj Sagem koji je crkao)... ali bih radije da imam tu slobodu šetanja sa laptopom i ne bih da kupujem ako već daju!!!

Poslednja izmena:
Ja trenutno imam onaj TP-LINK TD-8811 (pre toga imao onaj Sagem koji je crkao)... ali bih radije da imam tu slobodu šetanja sa laptopom i ne bih da kupujem ako već daju!!!

Imaju wireless-e i 4-portne modeme, ali i dalje mora da se mesecno dodatno doplacuje. Za fizicka lica 4 portni je 200 dinara svakog meseca, a za wirelesse je dodatno racun svakog meseca uvecan za 300 dinara.

Ista situacija kod mene Sagem 1201 crko (po drugi put) i onda su mi zamenili
za tp-link 8817..

Jel davao Sagem neke simptome pre nego sto je crkao? Meni se vec par puta desava da se zakoci ceo komp za vreme downloada pa moram da restartujem, a kad pogledam modem - sve lampice svetle, tj. poslednja ne trepce kao sto bi trebalo.

Kod mene nije zakucavao prilikom dl. U oba puta je bila iznenadna ali cista smrt..

Kod sagem-a je problem u adapteru za struju,otiđi u PTT dobićeš drugi TP LINK 8817

Kod mene se Sagem 1201 crkao (potvrdjeno od ptt tehnicara), ne adapter.

Podneo sam juce zahtev u posti za promenu brzine sa 1mbit na 2mbit-a, zna li neko koliko se dana ceka da oni tamo kliknu nesto i povecaju mi brzinu neta? Zvao sam ptt korisnicki servis i rece mi teta za 2-3 dana... Da li je moguce toliko dugo da se ceka (ocu odma` :p), kakva je stvar kod ostalih provajdera?

Poslednja izmena:
Podneo sam juce zahtev u posti za promenu brzine sa 1mbit na 2mbit-a, zna li neko koliko se dana ceka da oni tamo kliknu nesto i povecaju mi brzinu neta? Zvao sam ptt korisnicki servis i rece mi teta za 2-3 dana... Da li je moguce toliko dugo da se ceka (ocu odma` :p), kakva je stvar kod ostalih provajdera?

Ne "klikce" to tamo neko u PTT-u kao sto ti rece. Kao i kod svakog drugog provajdera promena brzine ide nalogom u Telekom na isto mesto kao i svaki drugi nalozi. Tek kad neko tamo "klikne" ti dobijes brzinu.... Nekad bude brze nekad sporije. Nekad telekom odradi posao a ISP-u stigne obavestenje kasnije. Pridjes modemu i vidis... jednostavno zar ne....

Ne "klikce" to tamo neko u PTT-u kao sto ti rece. Kao i kod svakog drugog provajdera promena brzine ide nalogom u Telekom na isto mesto kao i svaki drugi nalozi. Tek kad neko tamo "klikne" ti dobijes brzinu.... Nekad bude brze nekad sporije. Nekad telekom odradi posao a ISP-u stigne obavestenje kasnije. Pridjes modemu i vidis... jednostavno zar ne....

Evo danas su "kliknuli"!!! :banana:
Tako da je ipak bilo 2-3 dana kao sto su mi rekli.

Jel nekom skocio ping u peslednjih nedelju dana? Kod mene sa 40 na 80.
Jos ih nisam zvao, reko mozda sami poprave al' nista..nekako je plasim
da jos vise ne zaj.

Povećanje brzine?

Da li je neko nešto načuo, da li će PTT povećavati brzinu protoka po paketima za istu cenu i da li uskoro planiraju IPTV?

Jel nekom skocio ping u peslednjih nedelju dana? Kod mene sa 40 na 80.
Jos ih nisam zvao, reko mozda sami poprave al' nista..nekako je plasim
da jos vise ne zaj.

Slicna situacija, sa 50 na oko 100ms.
Proveri da li je na portu promenjen data path na "interleaved", sto je najverovatniji uzrok povecanja pinga.
Kod mene je takav slucaj, jer je neko od telekomovih teKnicara tako "podesio" na svoju ruku i bez ikakvog razloga.
Zvao sam, ali jos uvek nema promena..

Evo danas sam bas proverio i sve je po starom..samo se nadam da ce tako i da ostane. Ovo se desilo svega par puta i nije bilo bas prijatno..

28088816.png

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje koje je valjda za ovu temu jer je u pitanju korisnik PTT ADSL-a.

Elem, kod mojih prijatelja se odskora dešava čudan problem da im se prekida svaki download. Napominjem da bez ikakvih problema rade surf, radio streaming, čak i torrent download! Samo se direktni download stalno prekida. Probali su da skidaju sa više hostera i uvek je ista situacija. Jedino se "provuče" neki manji fajl, a čim je nešto veće onda download krene i ubrzo pukne. Ranije je sve radilo dobro, ovo se dešava od nedavno.

Nismo u istom gradu pa nisam mogao da pogledam taj komp na licu mesta, ali znam da se radi o PTT ADSL-u i da imaju USB modem, a ne ruter. Probali su sa reinstalacijom drajvera za modem, ali problem se nastavlja.
Zvali su tehničku podržku PTT-a i ovi su im rekli da je sa njihove strane sve u redu, da je linija ispravna i da je registrovan download u njihovim logovima.

Imate li ideju šta se dešava i zašto?

I kod mene od skoro isti problem - nemoguć je download bilo čega većeg, youtube materijal takođe stane. Ovo se dešavalo i ranije, pre par godina, te je samo od sebe prestalo. Imam ASUS ruter.

Esencijalno je namestiti mtu na 1400 ali na modemu/ruteru.

I kod mene isti problem. Sa svojom opremom sam proverio liniju, centralu i sl., tako sto sam uneo drugo korisnicko ime (kod drugog provajdera), i isti fajl koji nije mogao da se skine, sam bez ikakvih problema skinuo iz prve. Znaci, samo sam promenio username/pass na svom routeru, zakacio se na drugog provajdera, i sve je bilo OK.

Upravo sada skidam sa Microsoft sajta, i za sada sve ide OK (win7 SP1 ~538 MB). Posle njega cu probati jos jednom fajlove koji nisu hteli da se skinu juce i prekjuce, ali se nadam da su ovi iz PTT ovo resili. Dugogodisnji sam njihov korisnik, i uz vrlo retke probleme njihov net radi prosto savrseno! Nadam se da ce tako i dalje biti.....

P.S. Obecavalo je, al nakon skinutih 316 MB download je prosto stao! :( Kao da se konekcija prekine. A kad se prekine, u Chrome nema automatskog nastavljanja, pa tako stoji.... Verujem da ce to srediti cim iz tehnicke podrske skapiraju da imaju problem i kad neko javi ljudima koji to znaju da srede....

Poslednja izmena:
Čim se javlja kod više korisnika, i to sa različitom opremom (neki sa USB modemom, drugi sa ruterom), očigledno da trenutno postoji problem kod PTT kao provajdera.

Šta da vam kažem, vi korisnici PTT-a zovite tehničku podršku što češće i objasnite problem. Kad se više vas bude javilo, oni će onda ozbiljnije razmotriti problem i pristupiti rešavanju. Mojim prijateljima koji imaju ovaj problem tehnička podrška je rekla da je linija u redu i da je sve OK! Dakle, još nisu registrovali u PTT-u da imaju problem.

Nemaju svi provajderi isti MTU uglavnom se krece od 1400 do 1446. Odnosno manji dropovi se desavaju kad sa pogresnih 1492 idete na 1446 ili kad sa pogresnih 1492 idete na provajdera koji koristi 1400.

Prosto i jednostavno retko koji ISP ADSL provajder u evropi koristi 1492.

Tek nakon probe sa MTU-om mozete suditi da li neki provajder ima probleme ili nema.

Nakon ispitivanja sa MTU-om ako se drop nastavi pokrenite jednostavan test sa vecim paketima u pingu koji cete pustiti u loop-u.
Pregledom posle par sati mozete videti koliko je bilo dropovanih paketa ako ih je uopste i bilo.

Poslednja izmena:
Sve to stoji, ali zaboravljas jednu cinjenicu - bez ikakvih menjanja podataka o MTU, do pre neki dan sve je radilo kako treba! I onda, iz cista mira, samo sam primetio da mi je neki download stao, da ne ucita ceo YouTube fajl, da i drugi veci fajl nije uspesno skinut i sl.

A posto se to ne desava samo kod mene, ocigledno se nesto desilo kod njih. :) Jeste problem objasniti nestrucnoj tehnickoj podrsci da nesto ne valja, posebno ako krenu u neki download i vide da radi... Na zalost, tehnicka podrska PTT-a je poznata po tome da nestrucni ljudi rade na "prvoj liniji", ali cim je do sada sve radilo vise godina kako treba, ocigledno imaju ljude koji to znaju da odrzavaju kako treba. Samo treba doci do njih..... Uzdam se da i oni imaju potrebe da skidaju vece fajlove, i da ce i oni primetiti da nesto ne valja i da ce se problem "sam od sebe" resiti kad skapiraju da im baguju neki routeri ili switchevi.... ili sta vec :)

Ja sam im vec poslao mail, i pokusao sam da im objasnim problem.... Videcemo dalje sta ce se desavati.... I slazem se da vise nas koji se budu javili sa istim problemom, daju tezinu i dovesce do brze detekcije kvara i sredjivanja istog...

Poslednja izmena:
Dobio sam informacije da rade update hardware i da postoji problemi sa kompatibilnoscu sa telekomovom opremom(jer su i oni radili update).Znaju za problem s downloadom.
A sad vidim da su i na sajtu www.ptt.rs postavili obavestenje da ce biti prekida

Kakav upgrade hw-a ? Ja koliko sam razume oni su kratki sa linkovima, otud zastoj i zagusenje ?

"Kratki sa linkovima"? Da budem iskren, ne lici mi na taj problem... I ne da nisu kratki nego rade ODLICNO i maksimalnom brzinom.... Kao sto rekoh, kao dugogodisnji njihov korisnik, i to zahtevan, poprilicno sam zadovoljan.

Imam jedno pitanje koje je valjda za ovu temu jer je u pitanju korisnik PTT ADSL-a.

Elem, kod mojih prijatelja se odskora dešava čudan problem da im se prekida svaki download. Napominjem da bez ikakvih problema rade surf, radio streaming, čak i torrent download! Samo se direktni download stalno prekida. Probali su da skidaju sa više hostera i uvek je ista situacija. Jedino se "provuče" neki manji fajl, a čim je nešto veće onda download krene i ubrzo pukne. Ranije je sve radilo dobro, ovo se dešava od nedavno.

Nismo u istom gradu pa nisam mogao da pogledam taj komp na licu mesta, ali znam da se radi o PTT ADSL-u i da imaju USB modem, a ne ruter. Probali su sa reinstalacijom drajvera za modem, ali problem se nastavlja.
Zvali su tehničku podržku PTT-a i ovi su im rekli da je sa njihove strane sve u redu, da je linija ispravna i da je registrovan download u njihovim logovima.

Imate li ideju šta se dešava i zašto?
Potpuno isti problem.
Počelo pre nekih 10-ak dana. :mad:

edit:

Imam ASUS AM6000UG modem, izvrnuo sam se pokušavajući da promenim MTU.
Uspeo uz pomoć komande netsh !
Vrednost je bila 1480, namestio na 1400, sada (da kucnem u drvo) radi sve!

Što bi rekao Kuzma, 80 posto Dragana Jovanovića / Džonova Smitova nema pojma kako (i da bi trebalo) promeniti MTU vrednost.

Poslednja izmena:
Koliko se ceka na uvodjenje PTT ADSLa?
Prijavio sam se preko njihovog sajta za proveru jos pre 10-tak dana i niko mi nista ne odgovara. Da li bi trebalo da im se javim, da im kazem da imaju jednu online prijavu?
Slobodnih portova u centrali ima stotinak, tako da to nije problem...

Ovo sa prekidom downloada sam i ja imao problem pre godinu-dve, javljao se samo na odredjenom opsegu IP adrese (88. cini mi se, ali nisam siguran), problem je resen zamenom Asusovog modema za Sagem ruter. I sve je super radilo do pre par meseci, nakon sto su povecali brzine - sad se desava da ping varira na odredjenim serverima, iako je ranije bio konstantan, i kao da se teze konektuje. I ogranicen je protok na Youtube-u, ali to je, koliko sam razumeo, jer oni ogranicavaju protok za odredjene zemlje.

Vrh Dno