monteboy
Slavan
- Učlanjen(a)
- 26.07.2004
- Poena
- 410
Ako sam te dobro razumeo na ulazu u taj tunel ces imati jedan kondenzator i na njemu ventilator sa unutrasnje strane koji uvlaci vazduh. Dalje, u sredini tunela je kompresor pa na izlazu jos jedan kondenzator sa ventilatorom koji vazduh izbacuje napolje. Ako si tako zamislio to nece valjati. Vazduh koji uzmes spolja se vec pri prolasku kroz prvi, ulazni kondenzator zagreje, uzme odredjenu kolicinu toplotne energije od freona. Tu energiju dalje nosi kroz tunel, ne dozvoljava kompresoru da mu preda svoju toplotu jer je vec ima prilicno u tom vazduhu i ista stvar se desava i sa izlaznim kondenzatorom. Uz sve to ces koristiti i spore ventilatore pa ce manje vazduha prolaziti i nesto vise se grejati nego da prolazi brze. Taj izlazni kondenzator ce raditi sa 20ak procenata svog kapaciteta sto je beskorisno. Nadam se da sam objasnio razumljivim jezikom.
Bolje napravi tunel veceg poprecnog preseka pa stavi oba kondenzatora napred.
Nisi me bas najbolje razumeo .....
Kondenzator koji prvi prima vreli gas koji dolazi sa potisa kompresora ce naravno imati vece opterecenje nego onaj drugi koji prima freon koji je znatno hladniji zbog toga je bitno da ventilator na tom kondenzatoru bude tako okrenut da vazduh izbaciju napolje (suprotno aktuelnoj poziciji ) !!! Dok onaj drugi koji je ispred kompresora bude okrenut tako da usisava vazduh.
Uz dodatne rupice sa strane kucista za svez vazduh to ce da bude OK ne brini
Ja mislim da ce to odlicno da sljaka. Merio sam uticaj broja obrtaja na performanse i veruj mi pod ovim loadom od 180W , 3000 obrtaja u odnosu na 1000 obrtaja znaci samo 4K sto je zanemarljivo. A razlika u buci je enormna.
Mali obrtaj ventilatora nece naneti znatnu stetu jer cu verovatno koristiti 12tice debljine 38mm koji imaju odlicne performanse.
Pogledaj gore 150m³ / h na 18db sa mogucnosti jos da se i podese da rade i na 12db ili tise
Videcemo sve kako ce biti u praksi i sam znas teorija zna cesto da bude drugacija od prakse.
Poslednja izmena: