Šta je novo?

prva srpska selfmade kompresija , monteboy did it again

Mislim da je rucni rad, to se vrlo lako pravi ako imas potreban alat.

bice bice ....

Svaka cast malome , znam da je klinjo :)
Ipak uporedi njegovu prvu kompresiju na XS sa ovom mojom :)

Razlika i po optici i po lemovima i po performansama ......
Veoma malo je NL11F kompresija koje voze -62°C u idle i to na 22°C sobne temperature :)

Nije da te hvalim (iako si nas, a on njihov), ali dobro je to.
Sto se tice estetike bice fino, ne sumnjam, a performanse... pa sacekajmo test opterecenja. Znas i sam da IDLE ne mora bas nista da znaci. Uzmi dugacku kapilaru sa malo napunjenog gasa i IDLE ima da "izuva", ali kada se optereti ima da bude :mad:
Kod tebe je vidim duzina kapilare sasvim OK, kolicina freona ce jos da se podesava.
Dakle, koliki ti je staticki pritisak?
Daj kaci to na CPU pa da "slinimo" i "balavimo" na cifre! :D

Poslednja izmena:
Imas definitivno mali kondenzator za nl11f kompresor.

Nije da te hvalim (iako si nas, a on njihov), ali dobro je to.
Sto se tice estetike bice fino, ne sumnjam, a performanse... pa sacekajmo test opterecenja. Znas i sam da IDLE ne mora bas nista da znaci. Uzmi dugacku kapilaru sa malo napunjenog gasa i IDLE ima da "izuva", ali kada se optereti ima da bude :mad:
Kod tebe je vidim duzina kapilare sasvim OK, kolicina freona ce jos da se podesava.
Dakle, koliki ti je staticki pritisak?
Daj kaci to na CPU pa da "slinimo" i "balavimo" na cifre! :D

Ovako , staticki pritisak je oko 5 Bari a kako bi i bilo drugacije kad odgovara sobnoj temperaturi od 22°C-23°C za R507 :)

Sistem nije bio optimalno napunjen pa sam ga sinoc dopunjavao i bacio E8600 ispod.

5000 MHz na naponu od 1,42V i temperaturi CPU od -26°C je proslo prime nekih pola sata ..... :) Temperatura na evaporatoru je daleko bila ispod -40°C (blize -50°C) a pritisak na evapu nekih -0,3 Bara nisam stavio sondu na Evapu jer me prvenstveno interesuje rezultat a to je temperatura procesora :D

Veceras ce mo malkice jos optimizovati .....

Jos nisam 100% siguran da je sistem potpuno zatvoren i da nema takozvanih mikro rupica , videcemo veceras....

Poslednja izmena:
Koristis Golobal ili kineski R507?

Nema kondenzacije oko procesora?

Ovako , staticki pritisak je oko 5 Bari a kako bi i bilo drugacije kad odgovara sobnoj temperaturi od 22°C-23°C za R507 :)
:D
Morao sam da te pitam, cisto da "utvrdimo" gradivo :D
Dakle trebalo je malo dopuniti. Vidis, kaze ti da je evaporator -50C, a CPU je -26C. Kada bi mogao da skinse poklopac sa procesora sve bi bilo OK, tj. razlika bi bila max 10C. Intele bas "ubija" taj poklopac.
Cudi me da nisi radio probu na pritisak. Lepo nagruvas 20bara (azota) u sistem i ostavis 24h. AKo curi videces na manometru.

U svakom slucaju odlicne cifre. Nego da se mi vratimo na pilickanje sistema.
Kazes da ti je -0.3bara usis, a kolika je temperatura na mestu merenja, skoro na samom ulazu u kompresor. Valjalo bi da imas pregrevanje od 10K u odnosu na ono sto je tacka kljucanja R507 pri -0.3bara. ;)
To bi odgovaralo pravilno podesenom (prvenstveno napunjenom) sistemu za dati CPU, jer sada je promena duzine kapilare dodatni posao, a vidimo da je duzina svakako OK, pa ostaje samo punjenjem da se namesti na optimum. Dzaba i 2-3C bolje temperature ako rizikujes da pri manjem opterecenju procesora "potopis" kompresor.
No sta ja tebe ucim kad sve to vec znas. Samo napred! :wave:

Poslednja izmena:
:D
Morao sam da te pitam, cisto da "utvrdimo" gradivo :D
Dakle trebalo je malo dopuniti. Vidis, kaze ti da je evaporator -50C, a CPU je -26C. Kada bi mogao da skinse poklopac sa procesora sve bi bilo OK, tj. razlika bi bila max 10C. Intele bas "ubija" taj poklopac.
Cudi me da nisi radio probu na pritisak. Lepo nagruvas 20bara (azota) u sistem i ostavis 24h. AKo curi videces na manometru.

U svakom slucaju odlicne cifre. Nego da se mi vratimo na pilickanje sistema.
Kazes da ti je -0.3bara usis, a kolika je temperatura na mestu merenja, skoro na samom ulazu u kompresor. Valjalo bi da imas pregrevanje od 10K u odnosu na ono sto je tacka kljucanja R507 pri -0.3bara. ;)
To bi odgovaralo pravilno podesenom (prvenstveno napunjenom) sistemu za dati CPU, jer sada je promena duzine kapilare dodatni posao, a vidimo da je duzina svakako OK, pa ostaje samo punjenjem da se namesti na optimum. Dzaba i 2-3C bolje temperature ako rizikujes da pri manjem opterecenju procesora "potopis" kompresor.
No sta ja tebe ucim kad sve to vec znas. Samo napred! :wave:

Naravno da sam radio takozvanu probu na pritisak ili ti provera da li sistem dihtuje.
Nazalost moj reduktor za Argon omogucuje maksimalno samo 7,5Bar sto je inace malo da bi mogao sa sigurnoscu da kazes da sistem i na 16+ dihtuje :)

Pregrevanje se meri kao sto si rekao nekih 10cm pre usisa kompresora ali i hladjenje nije zanemarljivo ono se meri nakon kondenzatora na kondenzatorskoj cevi :)

Tacne vrijednosti veceras ..... :)

potapanje kompresora samo moze zavrsiti crkavanjem istog a moras imati u obzir da sistem moze da radi i na nekih 18°C sobne temperature ili nize . Sa punjenjem ne treba preterivati .... Kod prepunjenih sistema samo podizes potis dok se performanse gotovo ne menjaju sto za ovako malu kapsulu nije idealno a ovih 16 Bari je granica .....

Poslednja izmena:
Naravno da sam radio takozvanu probu na pritisak ili ti provera da li sistem dihtuje.
Nazalost moj reduktor za Argon omogucuje maksimalno samo 7,5Bar sto je inace malo da bi mogao sa sigurnoscu da kazes da sistem i na 16+ dihtuje :)

Pregrevanje se meri kao sto si rekao nekih 10cm pre usisa kompresora ali i hladjenje nije zanemarljivo ono se meri nakon kondenzatora na kondenzatorskoj cevi :)

Tacne vrijednosti veceras ..... :)

potapanje kompresora samo moze zavrsiti crkavanjem istog a moras imati u obzir da sistem moze da radi i na nekih 18°C sobne temperature ili nize . Sa punjenjem ne treba preterivati .... Kod prepunjenih sistema samo podizes potis dok se performanse gotovo ne menjaju sto za ovako malu kapsulu nije idealno a ovih 16 Bari je granica .....

Natopi ga da se ceo znoji radice jos 100godina sigurno!

Uzo sam kineski R12 napravio lom u instalaciji komore morao sam da perem 3 puta.

Natopi ga da se ceo znoji radice jos 100godina sigurno!

Uzo sam kineski R12 napravio lom u instalaciji komore morao sam da perem 3 puta.

R12 je zabranjen -> FCKW
Imaj obzira na zemljin omotac , koristi R134, R507 ili slicno

R12 je zabranjen -> FCKW
Imaj obzira na zemljin omotac , koristi R134, R507 ili slicno

Meni su 4 komore na R22, ledena voda R22, jedna stara R12 jos korisitm LTH MK15 kompresore koji su proizvedeni 1976 nista ne bacam.:-devil-:
Koristim R12 u rashladnim vitrinama, stavio sam Danfoss SC 18B kondenzator 1hp, keramicki filter, hladi kao zmaj.:smoke:

Poslednja izmena:
Meni su 4 komore na R22, ledena voda R22, jedna stara R12 jos korisitm LTH MK15 kompresore koji su proizvedeni 1976 nista ne bacam.:-devil-:
Koristim R12 u rashladnim vitrinama, stavio sam Danfoss SC 18B kondenzator 1hp, keramicki filter, hladi kao zmaj.:smoke:

:zgran::zgran::zgran:
nadam se da imas sistem za isisavanje freona :)

Poslednja izmena:
:zgran::zgran::zgran:
nadam se da imas sistem za isisavanje freona :)

Otvorim ventil sve izadje, bez isisavanja.
Napravi sam od starog kompresora ali ga ne koristim, freon je jeftin ovde ne isplati mi se isisavam.
Desi se da pukne vibraciono crevo ili stari holender pa sam izadlje

Poslednja izmena:
svaka chast monty ;)chekamo finalnu verziju i fensi kucishte :)

Otvorim ventil sve izadje, bez isisavanja.
Napravi sam od starog kompresora ali ga ne koristim, freon je jeftin ovde ne isplati mi se isisavam.
Desi se da pukne vibraciono crevo ili stari holender pa sam izadlje

E Srbijo zemljo medju sljivama .......

Naravno da cu da napravim sam sistem za isisavanje freona.

Vec imam gotovo sve ....

Imam mali 1/5 HP kompresor ovde + napravicu selfmade separator ulja.
Separator ulja sam zamislio tako da uzmem cev debljine 28mm i ubacim celicnu vunu unutra zatim zalemim kape i izbusim otvore za freon i dolje jedan za ulje....

Napravicu adapter za one male flase sa kiseonikom (2L).
Tako da cu freon potiskivati u flasu za kiseonik :)

Bice to dobro i korisno :) :D

Poslednja izmena:
E Srbijo zemljo medju sljivama .......

Naravno da cu da napravim sam sistem za isisavanje freona.

Vec imam gotovo sve ....

Imam mali 1/5 HP kompresor ovde + napravicu selfmade separator ulja.
Separator ulja sam zamislio tako da uzmem cev debljine 28mm i ubacim celicnu vunu unutra zatim zalemim kape i izbusim otvore za freon i dolje jedan za ulje....

Napravicu adapter za one male flase sa kiseonikom (2L).
Tako da cu freon potiskivati u flasu za kiseonik :)

Bice to dobro i korisno :) :D

Meni separator ulja ne treba nigde, bolje uzni siru cev 35mm.
Okacicu sliku da vidis sta je sklepao jedan '' inzinjer '' aprila meseca kod mene, ka sam bio u canadi.

Poslednja izmena:
Meni separator ulja ne treba nigde, bolje uzni siru cev 35mm.
Okacicu sliku da vidis sta je sklepao jedan '' inzinjer '' aprila meseca kod mene, ka sam bio u canadi.

Znam da ionako u sistemu mnogo ulja ne ide zajedno sa freonom ali ipak veoma dobro filtriranje se moze postici sa ovim selfmade separatorom.

Cilj je da se freon sto cistije (bez ulja) izvuce iz sistema .... :)

Sta mu hvali ako ima malo ulja?
To je nebitno po meni, kada je puklo vibraociono creveo kompresor je izbacio oko 1l ulja, usisna cev je bila puna. Zamenio sam crevo, ulje u kompresoru, filter izvakumirao napunio freonom, nastelovao expanzioni ventil i evo radi vec 2godine bez problema.

Ovako rade inzinjeri: :mad:

Prilozi

• Inzinjer.JPG
    Inzinjer.JPG
    315.1 KB · Pregleda: 214
@FIREBIRD
Koji si ti zagadjivac zivotne sredine...

Ocu kako da ne, pola rashlade u srbiji radi na R12 i amonijak, tako da nemam nameru da prepravljam sisteme.
Odrzavalje je posle mnog skuplje.

Ocu kako da ne, pola rashlade u srbiji radi na R12 i amonijak, tako da nemam nameru da prepravljam sisteme.
Odrzavalje je posle mnog skuplje.

Razumem ja tebe, sto je najgore vecina tako razmislja. A kroz neki broj godina???
To niko ne razmislja...
poenta je:
OZONSKI OMOTAC NE MOZE DA SE KUPI

Ozonski omotac su sredile atomse bombe a ne freon.

Monteboy jel radi zamrzivac?

Okolina se mora cuvati kad svi tako neodgovorno razmisljaju onda postoji ozbiljni problem ... Covak kao pojedinac misli a to malo freona. E sad se zapitajte kad bi svi ljudi koji imaju kontakt sa takvim sredstvima tako razmishljali .... skupilo bi se i nagomilalo i to dovoljno dosta :)

Vrh Dno