Šta je novo?

prva srpska selfmade kompresija , monteboy did it again

Ali mora da postoji ekolosko i bolje resenje i cica ce vam ga predstaviti a ne morate kupovati monometar bateriju sa 4 ventila

Naime na srednji prikljucak kacite jedan T - fiting SAE 1/4"
ovako nesto

http://www.ries-gmbh.de/ibase/modul...ge/Kaelte/Komponenten_Verdichter/Fittings.pdf

Zatim na obadva prikljucka T - fitinga dodate po jedan ovakav ventil

5661_1.jpg

I prepravili ste 2ventilnu u 4tvoro ventilnu manometar bateriju za nekoliko evrica

Ekoloski pogodno i lakse za upotrebu !

Poslednja izmena:
Ali mora da postoji ekolosko i bolje resenje i cica ce vam ga predstaviti a ne morate kupovati monometar bateriju sa 4 ventila

Naime na srednji prikljucak kacite jedan T - fiting SAE 1/4"
ovako nesto

http://www.ries-gmbh.de/ibase/modul...ge/Kaelte/Komponenten_Verdichter/Fittings.pdf

Zatim na obadva prikljucka T - fitinga dodate po jedan ovakav ventil

5661_1.jpg

I prepravili ste 2ventilnu u 4tvoro ventilnu manometar bateriju za nekoliko evrica

Ekoloski pogodno i lakse za upotrebu !
Cica :D, mozda je lakse za upotrebu tebi sto to drzis u sobi. Kad bi otisao sa nekim serviserom na teren da vidis gde se sve koriste manometri, shvatio bi da i nije bas takva "elegancija". Tj. verovatno bi polomio tu racvu ili prikljucak na manometru vec prvi dan.

I nije bas par evra, obzirom da sama racva kosta toliko a ovi ventilcici po 8.

Cica :D, mozda je lakse za upotrebu tebi sto to drzis u sobi. Kad bi otisao sa nekim serviserom na teren da vidis gde se sve koriste manometri, shvatio bi da i nije bas takva "elegancija". Tj. verovatno bi polomio tu racvu ili prikljucak na manometru vec prvi dan.

I nije bas par evra, obzirom da sama racva kosta toliko a ovi ventilcici po 8.

naravno sve iz ugla posmatraca :)
mene ce ovo resenje zavrsiti posao mislim ne pravim ovakve sisteme po nekim katakombama :)

Vama je to posao mene hobi :) sto znaci da bi vas dvojica kao profesionalci trebali imati 4 ventila u interesu okoline

Racva , 20€ skupo brate !

Poslednja izmena:
Vama je to posao mene hobi :) sto znaci da bi vas dvojica kao profesionalci trebali imati 4 ventila u interesu okoline

Racva , 20€ skupo brate !

Meni ne treba posto ne servisiram. A majstore bas zabole za okolinu, i ovde i u Nemackoj. Samo sto ih je tamo drzava sibom naterala da se brinu a nasa drzava nema snage da mnogo ozbiljnije stvari sibom utera.
Znas kad ce majstor da tegli par praznih boca na teren zato sto ce mozda ispustati freon iz nekog sistema. Ili da istovari par stotina evra za masinu za pretakanje. Stavi crevo, okrene na drugu stranu da mu ne ide u usta i pravi maglu.

BTW ako svet zavisi od toga dali Srbija ispusta freon ili ne, onda neka propadne. Ali prvo nek ameri potpisu protokol o smanjenju zagadenja i nek pocnu da voze auta koja trose manje do 20l na 100km.

Meni ne treba posto ne servisiram. A majstore bas zabole za okolinu, i ovde i u Nemackoj. Samo sto ih je tamo drzava sibom naterala da se brinu a nasa drzava nema snage da mnogo ozbiljnije stvari sibom utera.
Znas kad ce majstor da tegli par praznih boca na teren zato sto ce mozda ispustati freon iz nekog sistema. Ili da istovari par stotina evra za masinu za pretakanje. Stavi crevo, okrene na drugu stranu da mu ne ide u usta i pravi maglu.

BTW ako svet zavisi od toga dali Srbija ispusta freon ili ne, onda neka propadne. Ali prvo nek ameri potpisu protokol o smanjenju zagadenja i nek pocnu da voze auta koja trose manje do 20l na 100km.

Ameri su poseban slucaj , oni u mnogo cemu nemogu biti uzor za bilo koga na zapadnom balkanu ali zato svabe mogu. To je malo slab argument ako se oslanjas na greske drugih da opravdas svoje licne pogresne postupke.

Koliko je tu drzava kriva a koliko kultura samog naroda je pitanje koje se treba postaviti.

Majstor ce to uraditi kad bude njegov sev platio kaznu od nekoliko hiljada evra a tom istom majstoru skracena plata ili bude suspendovan sa posla.

Nas narod je nazalost takav da samo bic razumije i samo se sa time moze dovesti u red. To se pokazalo i za vreme komunizma ....

Radi se o principu nista vise. Isto kao sto u mom poslu (software development) postoji "nice practise" kako se neke stvari resavaju tako je to i u klima tehnici ....

Evo ti realan primer : Jedan nas srbin ovde iz okoline je imao problema sa automobilom. Motor mu je pustao ulje on se nije mnogo trudio da taj problem resi i jednog jutra kad je krenuo na posao bila je lokva ulja na asfaltu isod njegovog automobila.
Neko je to prijavio i dosla je sluzba za ciscenje takvih stvari fleka je ociscena a gospodin je dobio debeli racun za ugrozavanje okoline kao i za to sto je sluzba izasla na teren znam da je platio gospodin preko 2000€

Poslednja izmena:
Tvoj primer samo potvrdjuje da nije stvar principa i kulture nego sile.
Isto tako bi i svabu bilo bas briga za to ulje da nema kazne od 2k. Pogledaj ih samo kako se ponasaju kad odu negde gde im ne prete kazne, CG, Turska, Egipat, Malezija mi padaju na pamet.
A u Babusnici, gde se svi znaju, do podne bi se znalo ko ga je prijavio pa bi ostao bez zuba ako ne i neceg vise.

Naravno da ce majstor uraditi ono sto mora, isto kao sto sada ne moze da vozi levom stranom puta jer ce platiti kaznu i biti suspendovan iz kola. I on vozi desnom stranom ali NE MORA da pazi na freon jer drzava nema snage da to sprovede.
Nije samo nas narod takav, nego svaki. Svako ide linijom manjeg otpora dok ga nesto ne natera da ide drugim putem. Ne razumem se u SW development ali pretpostavljam da je taj "nice practise" nesto od cega ti zavisi ugled kod narucioca SW-a ili u bransi. Da nikog nije briga ili niko ne vidi, i ti bi isao precicom.

NEcemo dalje da razvijamo tu pricu. Odosmo u debeli off.

Ajde nek neko presece ovu temu i odgovarajuce postove premesti odavde pa da nastavimo.

Poslednja izmena:
Tvoj primer samo potvrdjuje da nije stvar principa i kulture nego sile.
Isto tako bi i svabu bilo bas briga za to ulje da nema kazne od 2k. Pogledaj ih samo kako se ponasaju kad odu negde gde im ne prete kazne, CG, Turska, Egipat, Malezija mi padaju na pamet.
A u Babusnici, gde se svi znaju, do podne bi se znalo ko ga je prijavio pa bi ostao bez zuba ako ne i neceg vise.

Naravno da ce majstor uraditi ono sto mora, isto kao sto sada ne moze da vozi levom stranom puta jer ce platiti kaznu i biti suspendovan iz kola. I on vozi desnom stranom ali NE MORA da pazi na freon jer drzava nema snage da to sprovede.
Nije samo nas narod takav, nego svaki. Svako ide linijom manjeg otpora dok ga nesto ne natera da ide drugim putem. Ne razumem se u SW development ali pretpostavljam da je taj "nice practise" nesto od cega ti zavisi ugled kod narucioca SW-a ili u bransi. Da nikog nije briga ili niko ne vidi, i ti bi isao precicom.

NEcemo dalje da razvijamo tu pricu. Odosmo u debeli off.

A mene su govorili da formiram licnost kroceci linijom veceg otpora :)
Veruj mi radi se mnogo i o kulturi na neke stvari se covek veoma lako navikne a da i nije svestan toga. Sto kaze big joe , Beograd nije prljav zato sto nema ko da ga cisti nego zato sto je narod takav ..... Evo moja cerka od 17 meseci pa zna za kantu za smece....
Potrckara do nje ubaci ono sto joj se reklo u kantu i sto je najbolje sama sebi kaze bravo ( veoma slatko za vidjet).....

Vaspitanje i kultura moj soko se ne uce preko drzavnih organa nego pocinje od malena u okviru familije. Ako se od malena uci svjesno postovanje zivotne sredine
onda su takve stvari kasnije bilo u poslu ili drugim sverama zivota sasvim prirodne i normalne. Zar je normalno da kad ulazis vozom u glavni grad jedne drzave da prvo sto vidis je cikanski Gheto sa brdima smeca. Znam svijet nece propasti zbog toga !
Ali ugled Beograda i srba kao naroda hoce !

Zasto nama treba neko po tom pitanju da sluzi kao primer zasto mi ne mozemo biti primjer drugima ?
Sto su to oni bolji od nas ?

Ja kategoricki odbijam svako obrazlozenje poput majstor je lijen da ponese boce sa sobom na teren.
to je neprofesionalno , fuserski i za svaku osudu !
Neka naplati ekstra uslugu isisavanja starog freona

u najgorem slucaju ako vec nema novac za masinu koja isisava freon neka napravi kao sto ja imam nameru selfmade varijantu.

Poslednja izmena:
Ova tema se tice i globalnog zagrevanja prouzrokovanog ispustenjem freona koji ostecuje oznonski omotac.
Nemam problema sa tim..niti mislim da ce se svest bilo koga od nas promeniti odjednom...samo ne zelim da se jako dobra tema pretvori u filozofiju, a posebno ne u etiku...drzite se tehnikalija
:wave:

Poslednja izmena:
Nemam problema sa tim..niti mislim da ce se svest bilo koga od nas promeniti odjednom...samo ne zelim da se jako dobra tema pretvori u filozofiju, a posebno ne u etiku...drzite se tehnikalija
:wave:

drzacemo se tenhikalija , nazalost nemam jos material sav ovde da bi vas mogao obradovati novim slikama. A tema FCKW i ispustanje u atmosferu je posebno poglavlje klima tehnike i treba veoma ozbiljno da se shvati.

interesuje me nesto drugo .....

Postoji vise aparata za detekciju rupica kod klima uredjaja.
Postoje neke jeftine kineske varijante takozvanih halogen detektora i ovdje u svabiji za nekih 30€

Pa me interesuje koliko su uopste dobre takve spravice i koliko se isplati investirati u profesionalni uredjaj koji pocinju od 200€ pa na vise ?

Samo CPS od skupljih rade fenomenalno, ima moj kum iz jagodine platio ga je oko 300e ali vredi moze da oseti freon na 3m kada ga povecas osetljivost na max.

Poslednja izmena:
Nemam detektor, kada mi treba uznem od kuma CPS.
Ima jedan majsotr ovde neki Refco jefiniji model ali lose radi ne reaguje na r404, r22 i r12 detektuje odlicno.
Ako ti treba za profesionalnu upotrebu ulozi vise para.

Najpouzdaniji aparat za detekciju curenja je pena. Postoji flasirana tecnost (Leak Control) namenjena samo za detekciju curenja i ona proizvodi lepu, gustu penu koja se dugo zadrzava na mestu gde se naprska i "ceka" curenje. Moze da se napravi i sa tecnoscu za sudove ali brzo nestaje pa ako je curenje jako, jako malo ne stigne da napravi balon.

Elektronski detektori curenja su napravljeni za ljude koji odrzavaju recimo centralne instalacije hladjenja u supermarketima (par stotina metera bakarne instalacije), ili instalacije gde je jako tesko doci dovoljno blizu cevi i njima bi trebalo 5 dana da sve pregledaju penom + sto bi za to vreme radnja morala da bude zatvorena (citaj, cena=brdo $$$).

Ti jeftini detektuju curenje koje i mi sami detektujemo sluhom. Dakle, beskorisni su. Dobar aparat je Refco XP-1 ali mu je cena oko 270e+pdv ili ZX-1 (preko 350). Jako su efikasni i osetljivi ali i dalje ima slucajeva gde nisu mogli da pokazu tacno mesto curenja. Detektovali su prisustvo freona ali ni na najmanjoj osetljivosti nisu mogli da suze oblast curenja na ispod pola kvm. Ali, ljudimo koji pregledaju puno, puno cevi, fitinga, ventila i to jako puno znaci jer onda mogu da se fokusiraju samo na tih 0.5 kvm i zavrsse posao penom.

Obzirom da ceo tvoj ciler stane u tih 0.5 kvm smatram da je za tebe nepotrebna investicija. Ali lepo ga je imati. Izgleda bas mocno kad pocne da pijuce. Majstor pred musterijom deluje kao da je sa Marsa dosao.

Druga stvar koji mnogi majstori ne znaju a pise u uputstvu (koje niko ne cita) je da halogena sonda na vrhu ima ogranicen vek trajanja i posle tog vise nema garancije da ce ispravno raditi. Obicno je to 25-40 radnih sati. Nakon tog perioda se menja bez obzira dali i dalje pokazuje tacno ili ne. Mnogi to koriste do besvesti i onda tvrde da se aparat pokvario ili je loseg kvaliteta.

Dakle, za tebe monteboy, preporuka - Leak Control, cena oko 15e u Srbiji. Unutra imas goooomilu pene.

Poslednja izmena:
Najpouzdaniji aparat za detekciju curenja je pena. Postoji flasirana tecnost (Leak Control) namenjena samo za detekciju curenja i ona proizvodi lepu, gustu penu koja se dugo zadrzava na mestu gde se naprska i "ceka" curenje. Moze da se napravi i sa tecnoscu za sudove ali brzo nestaje pa ako je curenje jako, jako malo ne stigne da napravi balon.

Elektronski detektori curenja su napravljeni za ljude koji odrzavaju recimo centralne instalacije hladjenja u supermarketima (par stotina metera bakarne instalacije), ili instalacije gde je jako tesko doci dovoljno blizu cevi i njima bi trebalo 5 dana da sve pregledaju penom + sto bi za to vreme radnja morala da bude zatvorena (citaj, cena=brdo $$$).

Ti jeftini detektuju curenje koje i mi sami detektujemo sluhom. Dakle, beskorisni su. Dobar aparat je Refco XP-1 ali mu je cena oko 270e+pdv ili ZX-1 (preko 350). Jako su efikasni i osetljivi ali i dalje ima slucajeva gde nisu mogli da pokazu tacno mesto curenja. Detektovali su prisustvo freona ali ni na najmanjoj osetljivosti nisu mogli da suze oblast curenja na ispod pola kvm. Ali, ljudimo koji pregledaju puno, puno cevi, fitinga, ventila i to jako puno znaci jer onda mogu da se fokusiraju samo na tih 0.5 kvm i zavrsse posao penom.

Obzirom da ceo tvoj ciler stane u tih 0.5 kvm smatram da je za tebe nepotrebna investicija. Ali lepo ga je imati. Izgleda bas mocno kad pocne da pijuce. Majstor pred musterijom deluje kao da je sa Marsa dosao.

Druga stvar koji mnogi majstori ne znaju a pise u uputstvu (koje niko ne cita) je da halogena sonda na vrhu ima ogranicen vek trajanja i posle tog vise nema garancije da ce ispravno raditi. Obicno je to 25-40 radnih sati. Nakon tog perioda se menja bez obzira dali i dalje pokazuje tacno ili ne. Mnogi to koriste do besvesti i onda tvrde da se aparat pokvario ili je loseg kvaliteta.

Dakle, za tebe monteboy, preporuka - Leak Control, cena oko 15e u Srbiji. Unutra imas goooomilu pene.

hvala na iscrpnom objasnjenju ....

predpostavljao sam da je tako.

Nista, dodjes mi pola od onih 200e+ koje si nameravao da potrosis na uredjaj :D :D

:) Ma nisam ni nameravao da dam toliki novac sobzirom da ne radim taj posao svaki dan i ne treba mi :)

Hteo sam samo da znam da li uopste ova za moje namjene isplatljiva varijanta ima smisla. 30€ = dve doze leakspray'a koji preporucujes

Poslednja izmena:
ocekujem u utorak , 30m Refco TC-31 kapilarke kao i dva nova filter isusivaca dodatni kondenzator bi trebao sutra da stigne.
Kad se sistem otvara kao u ovom slucaju , dodavanje dodatnog kondenzatora onda je preporucljivo promeniti filter isusivac.

Nazalost ovdje u nemackoj su takvi zakoni da ne postoji prodavnica za privatne musterije kad su klima tehnicke stvari u pitanju nego morate hvatati vezu da uhvatite nekog klimatehnicara da vam proda, posebno je tesko kupiti freon kao privatna osoba.

Freon se moze normalno samo kupiti na veleprodaji i prodaje se samo klima-servis firmama bez certifikata nema sanse da se kupi.

Poslednja izmena:
Sonda traje oko 30 radnih casova, uz aparat obicno dobijes jos 3 rezervne.
Ako se sonda navlazi slucajno moze se baciti, ja sam sredio jednu kada sam trazio gde curi isparivac.

ocekujem u utorak , 30m Refco TC-31 kapilarke kao i dva nova filter isusivaca dodatni kondenzator bi trebao sutra da stigne.
Kad se sistem otvara kao u ovom slucaju , dodavanje dodatnog kondenzatora onda je preporucljivo promeniti filter isusivac.

Nazalost ovdje u nemackoj su takvi zakoni da ne postoji prodavnica za privatne musterije kad su klima tehnicke stvari u pitanju nego morate hvatati vezu da uhvatite nekog klimatehnicara da vam proda, posebno je tesko kupiti freon kao privatna osoba.

Freon se moze normalno samo kupiti na veleprodaji i prodaje se samo klima-servis firmama bez certifikata nema sanse da se kupi.

Nemoj ti da zaglavis zbog 'ladjenja za komp :D :D :D

O tome sam pricao kad sam rekao da drzava mora to da utera sibom. Ta licenca o kojoj ti govoris se ne dobija tek tako. Mora se poloziti ispit, moraju se priloziti racuni o kupovini svog propisanog alata itd. Kada majstor sa licencom ispusti freon nema argumenata da kaze "nisam znao ili nisam imao". Cim mu je izdata licenca potpisao je da zna, da ima i da ce se pridrzavati propisa. Kada bi i u Nemackoj mogao da se kupi alat, freon i otvori servis i tamo bi bilo ispustanja freona jer tog majstora nista ne obavezuje da postuje ili da poznaje bilo koji propis.
I to nema nikakve veze sa kucnim vaspitanjem i kulturom. Kad se radi o poslu i profitu nema "lepog vaspitanja" i milosti. Samo etika (mada i toga sve manje), propisi, ugovori, penali i lova.

Nasa drzava nema ni ljudstva ni institucije a ni volje to da uradi.
Isto tako, ovde ni uvoznike i trgovce niko ne pita sta su uradili i dali su prodali freon ili su ga prosuli iza kuce.

O tome sam pricao kad sam rekao da drzava mora to da utera sibom. Ta licenca o kojoj ti govoris se ne dobija tek tako. Mora se poloziti ispit, moraju se priloziti racuni o kupovini svog propisanog alata itd. Kada majstor sa licencom ispusti freon nema argumenata da kaze "nisam znao ili nisam imao". Cim mu je izdata licenca potpisao je da zna, da ima i da ce se pridrzavati propisa. Kada bi i u Nemackoj mogao da se kupi alat, freon i otvori servis i tamo bi bilo ispustanja freona jer tog majstora nista ne obavezuje da postuje ili da poznaje bilo koji propis.
I to nema nikakve veze sa kucnim vaspitanjem i kulturom. Kad se radi o poslu i profitu nema "lepog vaspitanja" i milosti. Samo etika (mada i toga sve manje), propisi, ugovori, penali i lova.

Nasa drzava nema ni ljudstva ni institucije a ni volje to da uradi.
Isto tako, ovde ni uvoznike i trgovce niko ne pita sta su uradili i dali su prodali freon ili su ga prosuli iza kuce.

Na najpoznatijem nemackom forumu za PC-kompresorska hladjenja www.extremecooling.net je skupina ljudi koje interesuje ekstremno hladjenje racunara bilo u vidu kompresija ili tecnog azota ili slicnog. tu sam i ja dosta naucio i cesto izmenjujem misljenje sa drugima.
Vecina od tih momaka su klinci dobro ima i izuzetaka :D ali 99% od njih gotovo svakom novom clanu koji se nov uclani savetuje da obavezno vodi racuna da koristi dozvoljene freone a i takve da ne ispusta u atmosferu. Takve poruke mozes gotovo u svakom threadu da nadjes.....

Nijedan zakon njih ne obavezuje jer nemaju licencu i niko ih nemoze naterati da se ponasaju u skladu sa zakonima osim njihovog licnog ubedjenja i to je ono sta ja nazivam razlikom u kulturi !

Da im je okolina svejedna sigurno nebi otvorili poseban thread odnosno takmicenje ko ce napraviti bolji sistem za isisavanje freona i nebi pokusavali da forsiraju odgovarajuci odnos prema toj temi na forumu.

To je samo jedan realan primer da nisi generalno u pravu.
Mishljenja sam da neko ko nije sposoban voditi racuna o izgledu ulice u kojoj zivi da takvog jos manje interesuje ozon , zemljin omotac.
Odnos prema takvim stvarima je slican i ima po mom mishljenju itekako veze sa kulturnim vaspitanjem.

Slazem se sa tobom u potpunosti da kad bi drzava Srbija imala volje da sprovede takve zakone u djelo da bi se na stvaranju te odgovorne svijesti mnogo napravilo.

Mozda bi mi trebali u ovom threadu da pocnemo isto da forsiramo !
Ja kao iniciator ovog threada sebe gledam odgovornim da upozorim svakog ko zeli nesto slicno da napravi da koristi manje stetne freone i da pokusa da iste ne ispusta u atmosferu.

Nadam se da cu uskoro postaviti i thread sa sistemom za isisavanje....

Neka ja budem prvi srbin koji postuje etiku klima tehnike :) !!!!
Volim da budem prvi u mnogo cemu ,sto cu , sudbina !

Poslednja izmena:
Najpouzdaniji aparat za detekciju curenja je pena. Postoji flasirana tecnost (Leak Control) namenjena samo za detekciju curenja i ona proizvodi lepu, gustu penu koja se dugo zadrzava na mestu gde se naprska i "ceka" curenje.

Jel znas tacan naziv te flasirane tecnosti i od koje je firme.
Mislis li na Gas Control od Wigama posto pod nazivom Leak Control nisam nasao nijedan proizvod ?

Poslednja izmena:
Da u pravu si Gas Control. Cini mi se da Wigam nije proizvodjac vec ih prodaje samo. Mada, nebitno. To je to. Ako imas gde da kupis, go for it.

Ne treba ti vise od jedne flase, za taj malecni sistem ce ti trajati i da napravis po jedan uredjaj svakom clanu u ovoj sobi.

Sinoc sam malo razgovarao sa PhilippF'om njegovi kompresorski sistemi se broje kao najbolji u nemackoj i sire covek stvarno radi veoma cisto i sistematicki.

Sobzirom da je on takodje postavio slican projekat na noge sa dva kondenzatora preporucio mi je upravo ono sto sam i ja smatrao da je ispravno naime protivstrujni princip ventilatora.

Sto znaci ventilator koji je montiran na kondenzatoru koji prima prvi vreli kompresorski gas mora da bude okrenut tako da izbacuje isti napolje dok drugi ventilator mora da usisava svez vazduh u kuciste !

Sinoc sam malo razgovarao sa PhilippF'om njegovi kompresorski sistemi se broje kao najbolji u nemackoj i sire covek stvarno radi veoma cisto i sistematicki.

Sobzirom da je on takodje postavio slican projekat na noge sa dva kondenzatora preporucio mi je upravo ono sto sam i ja smatrao da je ispravno naime protivstrujni princip ventilatora.

Sto znaci ventilator koji je montiran na kondenzatoru koji prima prvi vreli kompresorski gas mora da bude okrenut tako da izbacuje isti napolje dok drugi ventilator mora da usisava svez vazduh u kuciste !

Normalno da moras izbaciti vreli vazduh van kucista.
Postavljanje ventilatora i kondenzatora zavisi od tebe, vreli vazduh svakako napolje so dalje od kompresora.

Vrh Dno