O tome sam pricao kad sam rekao da drzava mora to da utera sibom. Ta licenca o kojoj ti govoris se ne dobija tek tako. Mora se poloziti ispit, moraju se priloziti racuni o kupovini svog propisanog alata itd. Kada majstor sa licencom ispusti freon nema argumenata da kaze "nisam znao ili nisam imao". Cim mu je izdata licenca potpisao je da zna, da ima i da ce se pridrzavati propisa. Kada bi i u Nemackoj mogao da se kupi alat, freon i otvori servis i tamo bi bilo ispustanja freona jer tog majstora nista ne obavezuje da postuje ili da poznaje bilo koji propis.
I to nema nikakve veze sa kucnim vaspitanjem i kulturom. Kad se radi o poslu i profitu nema "lepog vaspitanja" i milosti. Samo etika (mada i toga sve manje), propisi, ugovori, penali i lova.
Nasa drzava nema ni ljudstva ni institucije a ni volje to da uradi.
Isto tako, ovde ni uvoznike i trgovce niko ne pita sta su uradili i dali su prodali freon ili su ga prosuli iza kuce.
Na najpoznatijem nemackom forumu za PC-kompresorska hladjenja
www.extremecooling.net je skupina ljudi koje interesuje ekstremno hladjenje racunara bilo u vidu kompresija ili tecnog azota ili slicnog. tu sam i ja dosta naucio i cesto izmenjujem misljenje sa drugima.
Vecina od tih momaka su klinci dobro ima i izuzetaka

ali 99% od njih gotovo svakom novom clanu koji se nov uclani savetuje da obavezno vodi racuna da koristi dozvoljene freone a i takve da ne ispusta u atmosferu. Takve poruke mozes gotovo u svakom threadu da nadjes.....
Nijedan zakon njih ne obavezuje jer nemaju licencu i niko ih nemoze naterati da se ponasaju u skladu sa zakonima osim njihovog licnog ubedjenja i to je ono sta ja nazivam razlikom u kulturi !
Da im je okolina svejedna sigurno nebi otvorili poseban thread odnosno takmicenje ko ce napraviti bolji sistem za isisavanje freona i nebi pokusavali da forsiraju odgovarajuci odnos prema toj temi na forumu.
To je samo jedan realan primer da nisi generalno u pravu.
Mishljenja sam da neko ko nije sposoban voditi racuna o izgledu ulice u kojoj zivi da takvog jos manje interesuje ozon , zemljin omotac.
Odnos prema takvim stvarima je slican i ima po mom mishljenju itekako veze sa kulturnim vaspitanjem.
Slazem se sa tobom u potpunosti da kad bi drzava Srbija imala volje da sprovede takve zakone u djelo da bi se na stvaranju te odgovorne svijesti mnogo napravilo.
Mozda bi mi trebali u ovom threadu da pocnemo isto da forsiramo !
Ja kao iniciator ovog threada sebe gledam odgovornim da upozorim svakog ko zeli nesto slicno da napravi da koristi manje stetne freone i da pokusa da iste ne ispusta u atmosferu.
Nadam se da cu uskoro postaviti i thread sa sistemom za isisavanje....
Neka ja budem prvi srbin koji postuje etiku klima tehnike

!!!!
Volim da budem prvi u mnogo cemu ,sto cu , sudbina !