Šta je novo?

Protočni bojleri

Sad mu je jasno zašto je voda u bojleru ujutru vrela a uveča jedva da je ima za tuširanje.

Evo nekog iskustva, sa skoro nabavljenim domacim protocnim, anti kazan bojlerom.

Snaga 5,5kw,monofazni,pod pritiskom,dve cevi na slavini.
Posto ima mogucnost podesavanja snage od 0 do 22A,prvo sam probao max snagu od 22A na nekih 5 minuta ,i osigurac od 16A je radio normalno.Spremio sam i B25 za ugradnju,ali ga za sada nisam ugradio.Cekam da vidim ,da li ce da mi iskoci,kod varijante da mi u isto vreme rade i bojler i sudo masina,sto je inace retko da se desi,jer masina 99% radi nocu.
Posto mi nije potrebna tolika snaga za sudoperu,probao sam razne varijante podesavanja,i na kraju sam postavio kao MAX snagu od nekih 13A.
U toj varijanti ,sva regulacija vode ne ide preko mesaca,vec se sve odvija samo na toploj strani slavine.Jednostavnim regulisanjem jacine protoka na toploj strani ,regulisem temperaturu.Na slabijem mlazu imam nesto izmedju tople i vruce,na malo jacem protoku imam toplu,na jos malo vecem mlaku,i na najacem je skoro pa hladna.
Slabiji mlaz je sasvim dovoljan,posto slavina ima dobro sito,koje i pod slabijim mlazom daje dobru ravnomernost sitnih mlazova,tako da za sada ostajem na ovom setovanju.

Poslednja izmena:
Kako je išla struja od 22A kroz osigurač koji je predviđen za 16A i da on nije reagovao????
Nešto tu ne štima.

Verovatno bi izbacio posle nekog duzeg vremena,bilo je manje od 5 min rada.
Bojler je svakako povukao 22A.Pre isporuke je testirana snaga ,zabelezena su video zapisom, sva ocitavanja na testnom meracu snage u fabrici.
Pravi test ce biti,kada upalim sudo masinu i bojler.

Poslednja izmena:
Kako je išla struja od 22A kroz osigurač koji je predviđen za 16A i da on nije reagovao????
Nešto tu ne štima.
Deklarisana struja osigurača je trajna nazivna struja koju može da prenese neograničeno dugo vrmena. Posle koliko vremena će da pregori na stuji većoj od nazivane je definisano karakteristikom, za kućne obično D tipa. Osigurač ima inverznu vremensku karakteristiku. Dakle,brzina pregorevanja zavisi od jačine struje. Struje malo preko nazivane, osigurač može dosta dugo da trpi.

To je jedan od razloga zašto ne treba "licnovati" osigurače. Sama fabrička traka, njen oblik i slabe tačke, i kvarcni pesak oko nje definišu karakteristiku u kojoj će da radi. To se ne može postići licnama.

Za sada lepo radi.
Jedina stvar koja malo remeti ergonomiju,je nemogucnost lakog postavljanja rucice slavine, na odmah zeljeni nivo mlaza,koji daje zeljenu temperaturu.
Ako stavim nizi mlaz od potrebnog,bojler se gasi,pa moram da pojacam mlaz da se upali,pa da ga smanjim na zeljeni.
Mislio sam da ce mi pomoci ,led svetlo u tri boje na mlaznici slavine, ali za boju svetla,osim temperature,treba i FULL mlaz,pa tako imam samo plavo za hladnu.
Kada bih imao,slavinu sa tockicem i podeocima,mogao bih odmah da postavim zeljeni mlaz.
Sada okom pratim mlaznicu,pa se bazdarim da odmah podesim mlaz.Treba mi desetak sekundi,nista strasno.

Poslednja izmena:
Protok vode sam ovde izmerio 6l/min. Isti je i u kuhinji i u kupatilu. Rekli su mi bili iz Vaillanta kada sam ih zvao da je to dosta slab protok i uputili me da mu izmenim podešavanje da više vode pušta, a manje greje i sada opet radi bez problema.
Druze evo neke slike mozes li mi objasniti gde se steluje... Hvala ti unapred

Jel moguće pronaći neki manji protočni bojler do 10k dinara?

Na internetu sve neke oprečne informacije, pronađem na jednom sajtu navodno protočni, odem na drugi sajt isti model, ista cena, piše klasični..

Koliko kilovata treba da bude?
Za kuhinju ili kupatilo?

Problem je što se kuhinjski malolitražni bezpritisni bojleri , kod nas "u žargonu" zovu protočni. Iako, realno, to nisu.

Sa 3.5kW možeš da očekuješ oko 2l tople vode u minutu. Nije mnogo ali za sudopoeru je taman.

Nadam se da sam pomogao.

Jel moguće pronaći neki manji protočni bojler do 10k dinara?

Na internetu sve neke oprečne informacije, pronađem na jednom sajtu navodno protočni, odem na drugi sajt isti model, ista cena, piše klasični..
Uzmi bojler kao sto sam ja uzeo.Imas potenciometar i sam podesi od 0 do 22 ampera.
Dobra stvar je sto na primer leti,mozes da smanjis jacinu,posto je ulazna voda toplija,ili da na primer ako ti hitno treba vruca,kratkotrajno povecas na 19 ili 22A.

Javi samo koliko ti slavina ima cevi,dve ili tri,da ti pogledam cenu.

Vodi računa o instalacijama. Zahteva osigurač 25A.

To mi nije problem, vec imam na toj instalaciji osigurac 25A. Vidim da ima ovaj model vec za 13 hiljada da se nadje, pa ako neko ima iskustva sa njima neka podeli.

Ta snaga je ok za kuhinju. Za 1,5kW je jače od Delimano slavine u koju lično nemam poverenje. 4,5kW je taman da i zimi dobiješ 2 litra vruće vode u minutu. Ne znam kolika je garancija. Bilo bi lepo da je bar tri godine.
Videh sad - dve godine garancija.

Uzmi bojler kao sto sam ja uzeo.Imas potenciometar i sam podesi od 0 do 22 ampera.
Dobra stvar je sto na primer leti,mozes da smanjis jacinu,posto je ulazna voda toplija,ili da na primer ako ti hitno treba vruca,kratkotrajno povecas na 19 ili 22A.

Javi samo koliko ti slavina ima cevi,dve ili tri,da ti pogledam cenu.
Da li bih mogao da te zamolim za info o kom je proizvođaču reč?
Imam sličnu situaciju kao i ostali, sa sudomašinom na istoj fazi. Svojevremeno sam imao mali bojler na toj fazi koji je radio ok, ali je količina tople vode bila smešna, a zatim sam imao sam i delimano česme (na drugoj fazi), ali crkavaju brzo, pa mi malo pun kufer toga. Nakon iščitanog ovde kapiram da ću verovatno moći da ih stavim na istu fazu, ali mi je jako zanimljivo to što si napisao. Gledao sam Clage, Bosch i Stiebel sa sličnom jačinom, ali nemaju nikakva podešavanja.

Pozdrav
Poslao sam ti poruku.

Javi ako ti zatreba pomoć.

Trebalo bi da kupim mali bojler sto ide ispod sudopere. Znaci da nemam probleme sa pritiskom vode da se uzme bojlercic "pod pritiskom" a ne "prelivni" ?

Slobodno uzmi pod pritiskom. Gledaj da bude inox a ne emajlirani kazan.

Da li neko ima da kaže iz prve ruke kolika je razlika u računima za struju između protočnih i običnih bojlera?
Jedni pričaju da su računi manji drugi pričaju da su veći..

I jedni i drugi troše tačno onoliko struje koliko vode ugreju na zadatu temperaturu. Po kWh/l/°C su identični.

Poenta je u tome kako ćeš da ih koristiš. Ako se neumereno banjaš po pola sata, ako ne gledaš skupa jeftina struja, ako porodično jednoručnu slavinu uvek koristite u srednjem položaju, protočni ždere struju.

Akumulacioni omogućava da više kalkulišeš, ali sa druge starane ima veće gubitke jer sve vreme čuva toplu vodu koja se ipak pomalo hladi kroz izolaciju.

Uglavnom, do tebe je, ne do bojlera.

Potrošićeš onoliko električne energije koliko potrošiš toplotne. Akumulacioni bojleri omogućavaju da veći deo potrošnje bude za vreme niže tarife koja je jeftinija četiri puta u odnosu na višu. Izolacija je na današnjim bojlerima dobra (izuzimam Leov 😠) tako da gubici tokom dana budu minimalni. Iznose u proseku oko 0.5kWh za 8 sati. To znači da će se voda u bojleru od 80 litara posle osam sati ohladiti za oko 5 stepeni. To je prihvatljivo.

Prednost protočnog bojlera je što odmah imaš toplu vodu.
Mane su što su naše potrebe skoro uvek u vreme više tarife, može da se potroši mnogo više tople vode
nego sa klasičnim bojlerom jer se čovek opusti.
Mane klasičnog bojlera je ograničena količina tople vode pa mora da se sat vremena unapred planira tuširanje. Doduše to se prilikom kupovine rešava kapacitetom bojlera.
Na kraju - svako odlučuje prema potrebama i mogućnostima. 🙂

Ne. Akumulacioni bojler od 25l je dovoljan za porodicu sa 4 do 8 članova.
😐

Nazad
Vrh Dno