Šta je novo?

Protočni bojleri

Jesi li uzeo? Kakav je?

Jel neko saznao koji je to protocni bojler koji je uzeo @HDMI :)

Ja sam nasao dva koja se prave kod nas jedan je Ostoja Inovacije a drugi je Termil DOO, al ni jedni ni drugi nemaju tu opciju da im setujes na koliko kW da im rade grejaci.

Čitao sam neke komentare u vezi tog Ostoje. Malo mutan tip. Ja bih ga izbegavao. Za Termil sam sad prvi put čuo. Pogledaj po netu dal neko ima iskustva sa njima. Sigurno je neko nešto napisao.

Stiebel Eltron PER 18/21/24
Može da obezbedi vode koliko hoćeš, sve dok ti možeš da plaćaš struju 😆
Jedino vodi računa da ti treba angažovana snaga za osigurače od minimalno 25A (poželjno 32A) i direktan vod od razvodne table do bojlera.

Stiebel Eltron PER 18/21/24
Može da obezbedi vode koliko hoćeš, sve dok ti možeš da plaćaš struju 😆
Jedino vodi računa da ti treba angažovana snaga za osigurače od minimalno 25A (poželjno 32A) i direktan vod od razvodne table do bojlera.
Hvala na preporuci! Moze li malo objasnjenje sto je taj konkretni model Stiebel Eltrona skuplji 30-40% od svih drugih njihovih modela? To mi je potpuno nepoznata tematika, pa je svaka pomoc dobrodosla. https://bojleri-srbija.rs/kategorija/stiebel-eltron-bojleri/?v=45f1378974cb

Najveću razliku pravi da li je kontrola elektronska ili hidraulična. Sa elektronskom kontrolom bojler može bolje da dozira potrebnu snagu pri malim protocima, tako da troši manje struje.
Takođe, ako je isti bojler vezan na više točećih mesta, elektronski je mnogo manje podložan variranju temperature, ako se uključi voda na drugom mestu (npr tuširaš se i neko otvori slavinu).
PER ima još precizniju kontrolu protoka, i daljinski (možeš bojler da spakuješ u ormar, a temperaturu da kontrolišeš direktno iz tuš kabine).

Najveću razliku pravi da li je kontrola elektronska ili hidraulična. Sa elektronskom kontrolom bojler može bolje da dozira potrebnu snagu pri malim protocima, tako da troši manje struje.
Takođe, ako je isti bojler vezan na više točećih mesta, elektronski je mnogo manje podložan variranju temperature, ako se uključi voda na drugom mestu (npr tuširaš se i neko otvori slavinu).
PER ima još precizniju kontrolu protoka, i daljinski (možeš bojler da spakuješ u ormar, a temperaturu da kontrolišeš direktno iz tuš kabine).

Ovo zvuci kao pravo resenje koje mi treba jer jedan bojler treba da napaja dve tus kabine u dva odvojena kupatila, jedno iznad drugog, a samim tim i dva lavaboa. Naravno, retko kad ce se koristiti oba u isto vreme, ali opet nije nemoguce. Pretpostavljam da tu slavine/baterije na lavaboima ne igraju nikakvu ulogu, da li su dve ili tri cevi? Hvala jos jednom na vrlo konciznom i korisnom objasnjenju :)
A sto se daljinskog tice, ako sama baterija regulise toplu/hladnu vodu, sta je to sto se dobija kontrolom bojlera preko daljinskog?

A sto se daljinskog tice, ako sama baterija regulise toplu/hladnu vodu, sta je to sto se dobija kontrolom bojlera preko daljinskog?
Pa dobija se da ne greješ bezveze vodu na 60 pa je mešaš sa hladnom da bi je ohladio.
Vodu greješ na 38 i na slavini otvaraš samo toplu stranu. Ako ti treba toplije od toga pojačaš daljinskim.
Ako imaš termostatsku slavinu, onda moraš da greješ par stepeni više (tipa 40) da bi termostat mogao da radi.

Inače, slavine idu isključivo sa dve cevi.

Poslednja izmena:
Ne mogu da nadjem na specifikaciji koja debljina zice je potrebna za ovaj bojler.

Pozdrav, zanima me da li neko zna pouzdano da mi odgovori na par pitanja....

1) Da li protočni bojler od 24KW (40A) može da se zakači na istu trofaznu granu na kojoj je i šporet i ako može da li mogu da rade istovremeno (bojler + rerna + ringle) ili bi trebalo paziti kada se šta uključuje ?

2) Ako se odlučim da izvučem zasebnu trofaznu granu da li mi treba i nova FID sklopka ili su dovoljni samo automatski osigurači od 40A ?

Proveri koliki su ti limitatori. To su osigurači koji su pre strujomera.

Pozdrav bojlerasi :)

Sredjujem stan pa je neka ideja bila da uzmem Ariston Velis Evo 100 ( Inox ili Wi-Fi, odgovaraju mi dimenzije ) ili CLAGE DSX Touch/Stiebel Eltron xxx/Vaillant electronicVED xxx protocni bojler. U stanu ce biti dva kupatila. Kada i tus kabina/parno kupatilo. Za kuhinju cu uzeti poseban manji protocni bojler. Nikada nisam koristio protocne bojlere za kupatilo pa me zanima kako oni funkcionisu u odnosu na obicne bojlere. Mislim znam po kom principu rade nego me zanima sam pritisak, da li je voda dovoljno topla, odrzavanje, dugovecnost, bezbednost i takve stvari. Da li zaista stede struju? Nije da mi je to bitna stavka nego me zanima razlika. U stanu cemo biti devojka i ja. Tus kabina je neka Novelini koja ima dva tusa i npr. ako bi se koristili istovremeno da li bi pritisak vode bio dobar? Pokusavam da odgonetnem sta je najbolja opcija za mene. Bojler od 100-120l ili neki bolji protocni. U obzir dolazi i porucivanje iz Nemacke ako tamo ima boljih modela ( sto obicnih bojlera, sto protocnih ). I pozeljno je da budu smart.

Što se tiče potrošnje struje manje troše jer nemaju gubitke kroz izolaciju.
Što se tiče para više troše jer se uglavnom koriste u vreme više tarife.
Pritisak zavisi od vodovodne mreže i na to nemaju uticaj.
Bojler od 20kW daje oko 10l vruće vode u minutu sa temperaturaturom vode u vodovodu 10 stepeni. (To znači da će u letnjim mesecima, kad poraste temperatura vode, davati više i obrnuto.)
Ako ti je to malo kupi bojler od 27kW i rešen problem.
Površina preseka provodnika u instalaciji treba da bude adekvatna snazi bojlera.
  • Prednosti protočnih bojlera su dimenzije i neograničena količina tople vode.
  • Mane su posebna instalacija i korišćenje skoro uvek u vreme više tarife

Što se tiče bezbednosti mislim da ne bi smelo da ima problema ako je instalacija dobra (ima kvalitetno uzemljenje i adekvatnu zaštitnu sklopku osetljivosti 30mA)..

Što se tiče potrošnje struje manje troše jer nemaju gubitke kroz izolaciju.
Što se tiče para više troše jer se uglavnom koriste u vreme više tarife.
Pritisak zavisi od vodovodne mreže i na to nemaju uticaj.
Bojler od 20kW daje oko 10l vruće vode u minutu sa temperaturaturom vode u vodovodu 10 stepeni. (To znači da će u letnjim mesecima, kad poraste temperatura vode, davati više i obrnuto.)
Ako ti je to malo kupi bojler od 27kW i rešen problem.
Površina preseka provodnika u instalaciji treba da bude adekvatna snazi bojlera.
  • Prednosti protočnih bojlera su dimenzije i neograničena količina tople vode.
  • Mane su posebna instalacija i korišćenje skoro uvek u vreme više tarife

Što se tiče bezbednosti mislim da ne bi smelo da ima problema ako je instalacija dobra (ima kvalitetno uzemljenje i adekvatnu zaštitnu sklopku osetljivosti 30mA)..
Hvala na odgovorima.

Prva zamisao mi je bila da uzmem Ariston Velis Evo 100 Wi-Fi jer sam hteo smart bojler i mogucnost da upravljam sa njim na daljinu. To je bilo pre nego sto sam odlucio da ceo stan pretvorim u smart stan gde cu imati smart uticnice/prekidace i ostalo tako da imam mogucnost da ugradim bilo koji bojler i da bude smart.

Zeleo sam taj Ariston i zbog njegovih dimenzija jer cu imati posebnu prostoriju u stanu gde bi se on nalazio zajedno sa masinama za ves. Slika ispod. Ali nakon citanja tebe o obicnim bojlerima vidim da se korisnici poprilicno zale na buku koju on proizvodi kao i o potencijalnim problemima zbog dva grejaca itd.

U mom slucaju taj deo na slici se nalazi u hodniku i neka bojazan je da ako bojler procuri ili nesto voda ne ode na parket koji se tu nalazi. U toj samoj ostavi su plocice ali odmah se nastavljaju na parket. I ako dodje trenutak recimo ciscenja bojlera/zamene grejaca bice veselo to izvesti a da se ne osteti parket. Zato ako dodje do toga bih jednostavno kupio novi bojler jer se ne bih zezao sa tim. Nemam problem sa tim da menjam bojler na par godina. U samoj ostavi kao i u kupatilima ce biti senzori za poplavu.

Ono sto me zanima je da li bih dobio isto korisnicko iskustvo ako bih uzeo ovaj protocni bojler kao sa obicnim bojlerom.

Znaci imacu kadu, tus kabinu sa dva tusa, po dve slavine u svakom kupatilu. Najgora solucija nazovimo je tako je da se dve osobe tusiraju istovremeno i da je tada najveca potrosnja vode. U sadasnjem stanu koji iznajmljujemo u kupatilu se nalazi neki mali protocni Termil bojler iznad lavaboa koji sluzi da malo zagreva vodu prilikom umivanja i takvih stvari i primetio sam da je pritisak poprilicno slabiji nego recimo u kuhinji gde topla voda dolazi direktno iz bojlera iz kupatila. Najvise me to brine da tako kazem.

Sto se tice potrosnje struje meni je i sada bojler non-stop upaljen i dogreva vodu kada se potrosi sto je uglavnom u visoj tarifi jer se nikada i ne koristi posle ponoci do 8 ujutro.

Ako navedeni protocni bojler iznad moze da zadovolji moje potrebe isao bih na tu varijantu. Odgovara mi sto se tice dimenzija a dobicu i vise slobodnog prostora u ostavi za druge stvari.

Koje su mane doticnih bojlera? Mogu li oni da procure ili da nastane neki haos? Sta najcesce odlazi kod njih i na sta treba obratiti paznju?

U obzir dolazi da ih uzmem i dva komada ako ima potrebe jer imam dva kupatila mada ne znam da li je to bitno jer u stanu zivimo samo devojka i ja. Moze se desiti da ona puni sebi kadu dok se ja tusiram pa ne znam da li jedan zadovoljava nase potrebe.

U kuhinju ce ici poseban protocni bojler. Ne znam jos koji. Dobio sam uz stan neki Ariston protocni ali videcu da li cu ga zadrzati ili cu uzeti nesto bolje/jace.

I koji je tvoj predlog generalno. Sta je pametno uraditi. Budzet nije bitan. Hvala unapred.

Prilozi

• 04.jpg
    04.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 73
  • 01.jpg
    01.jpg
    125.7 KB · Pregleda: 39
  • 08.jpg
    08.jpg
    260.8 KB · Pregleda: 38
  • 06.jpg
    06.jpg
    139.6 KB · Pregleda: 70
Nezahvalno je davati savete , ali evo neke računice.
Za tuširanje se koristi od 6 pa do 10 litara vode u minutu. To zavisi od glave tuša i od navike onoga koji se tušira.
Bojler od 27kW daje oko 13,8l vode u minutu.
On bi, najverovatnije, bez problema podržao dva istovremena tuširanja.
Kod klasičnog bojlera sa kazanom nije važno koji je protok. Daje toplu vodu dok ima vruću vodu u kazanu i nije važno koliko ga tuševa i slavina koristi istog trenutka.
Moraćeš sam da odlučiš.:(

Što se tiče mogućnosti kvara - sve se može pokvariti. Dok je u gsranciji opravka je džabe. Posle sam plaćaš. :) (y)

Odlucio sam se za Clage bojlere. Pricao sam par ljudi od elektricara, drugara u EPS-u, arhitekete i moramo par stvari da ispostujemo. Kao prvo treba da se izvuce kabl 5x6 od mesta gde ce ici bojler do ormana u stanu jer ce taj bojler raditi na 27kW. Pretpostavljam da je kroz zgradu do ormana u stanu vec izvucen 5x6 kabl ali cekam taj info. Sto se tice kuhinjskog Ariston protocnog ( sa posudom 10l ) njega cu da zamenim sa pravim protocnim od 6.5kW i time sam sve pokrio. Podnecu zahtev EPS-u za zamenu osiguraca jer mi treba veca amperaza. Covek koji se bavi montazom ( koja je besplatna za Clage bojlere ) kaze da taj od 27kW bez problema moze da iznese dva istovremena tusiranja sto je najzahtevnija opcija u mom slucaju. Hvala jos jednom @Neprofesionalac

Poslednjih pet godina imam protocni bojler u kupatilu, neki mini i radi kao zmaj. Sto se tice potrosnje, mislim da njega najmanje osetim na racunu za struju.

Odlucio sam se za Clage bojlere. Pricao sam par ljudi od elektricara, drugara u EPS-u, arhitekete i moramo par stvari da ispostujemo. Kao prvo treba da se izvuce kabl 5x6 od mesta gde ce ici bojler do ormana u stanu jer ce taj bojler raditi na 27kW. Pretpostavljam da je kroz zgradu do ormana u stanu vec izvucen 5x6 kabl ali cekam taj info. Sto se tice kuhinjskog Ariston protocnog ( sa posudom 10l ) njega cu da zamenim sa pravim protocnim od 6.5kW i time sam sve pokrio. Podnecu zahtev EPS-u za zamenu osiguraca jer mi treba veca amperaza. Covek koji se bavi montazom ( koja je besplatna za Clage bojlere ) kaze da taj od 27kW bez problema moze da iznese dva istovremena tusiranja sto je najzahtevnija opcija u mom slucaju. Hvala jos jednom @Neprofesionalac

Kolika treba da je odobrena snaga za ugradnju bojlera snage 27 kW?

Kolika treba da je odobrena snaga za ugradnju bojlera snage 27 kW?
Iskreno ne znam. Znam da cemo staviti osigurace od 63A ( prepakovane ). Meni je odobrena snaga za stan 17kW ali mislim da to ne znaci nista tj. bar mi je drugar to rekao.

Upravo kupljeno. Bas mali bojler. Videcemo kako ce se pokazati mada po onome sto sam video/citao odlican je.

Prilozi

• PXL_20230320_194125265.MP.jpg
    PXL_20230320_194125265.MP.jpg
    180.3 KB · Pregleda: 57
Pa kad prepakuješ osigurače, više ne znači 😁

Nama prošle godine bila neka kontrola iz EDBa u zgradi i svima sa prepakovanim osiguračima vratili odgovarajuće osigurače

Ja nisam...

Bas pricao sa drugarom. Idemo ovako pa ako bude problema poput tvog moze da se ode u Gospodar Jevremovu i da se podnese zahtev uz vlasnicki list za 63A ili oko 40kW odobrene snage sto je i vise nego dovoljno.

Iskreno ne znam. Znam da cemo staviti osigurace od 63A ( prepakovane ). Meni je odobrena snaga za stan 17kW ali mislim da to ne znaci nista tj. bar mi je drugar to rekao.
Na stranu taj osigurač od 63A. kolike treba da su žice da bi progurale toliku struju. 63A na 220V je koliko, 13KW? Na jednoj fazi? Kolika površina provodnika treba za to?

Na stranu taj osigurač od 63A. kolike treba da su žice da bi progurale toliku struju. 63A na 220V je koliko, 13KW? Na jednoj fazi? Kolika površina provodnika treba za to?
Mnogo me pitas ali kablovi 5x6 su i vise nego dovoljni. Kroz zgradu je provucen 5x6, ostaje samo od sata u stanu do bojlera 5x6. Pricao i sa elektricarom, montazerom i drugarom. Valjda oni znaju. 😀

Bas pricao sa drugarom. Idemo ovako pa ako bude problema poput tvog moze da se ode u Gospodar Jevremovu i da se podnese zahtev uz vlasnicki list za 63A ili oko 40kW odobrene snage sto je i vise nego dovoljno.
Mislim da je gornji limit za domaćinstva 34.5 kW odobrene snage i da preko toga ne može. Generalno je retko i 17.25 kW.

Nazad
Vrh Dno