Šta je novo?

problem sa novom matičnom pločom?

1. AIO (iz pumpe pin uboden u PUMP Fan na ploči)
2. Dva FAN-a na radijatoru od AIO, ubodena u SYS Fan 1 i 2.
3. Pinove na CPU, proveravao do detalja, pod visokim svetlom i uglom, nema greške, jako pažljivo sam stavio u socket CPU, gde se gadjaju strelice.
4. Prošao BIOS flash novi, sve isto, VGA lampica radi.
5. Napajanje i AIO su od prošlog Setup-a, radili odlično. Ne znam kako sada na jednom da ne radi. Sve sam kablove jako pažljivo, skidao i vraćao mazad, bez ikakve sile.
Ne vidim tu ništa priključeno na CPU_FAN. bez toga većina ploča neće da radi.

Manual za ploču je jedina papirna stavka (uz garanciju i račun) koju ne bacim odmah... :)

Ne vidim tu ništa priključeno na CPU_FAN. bez toga većina ploča neće da radi.
Evo meni AIO na pump fan i dva ostala sa radijatora na sys fan 1 i 2, i radi bez problema.

Posle naravno ovog rešenja sa 10 pin kablom za napajanje, koje nije bilo utaknuto.

Poslednja izmena:
Zato je uvek prvi savet da se u slucaju ovakvih problema sve iscupa iz kucista, poveze samo osnovno i pokrene na stolu, srafcigerom.
Istina. Ali lenjost nas tera da probamo sve drugo, ma koliko zeznuto bilo.
Na kraju krajeva, i piloti znaju napamet šta treba da se radi u avionu ali uvek prolaze čeklistu. Nije to za džabe :)
Pogledaj "Ima li pilota u avionu" i onda onovi sebi isto. :D :D :D

meni je fascinantno da je stari hardware radio sa lose konektovanim 24pin kablom

Bitno je da je kolega rešio problem. A ploča ako je ispravna, samo će mi je vratiti. Ako nije, ovoga puta ću pokušati da izboksujem ili pare ili neku drugu komponentu.
Stvarno ili fiktivno mrtvih ploča mi je previše za ovu godinu. ;)

kolko kosta sklapanje od strane nekoga ko se razume?

bio je jedan konektor koji je visio al ja mislio da ne treba :rolleyes:

Ma ne postoje licencirani "ovi što se razumeju". NIko ti ne garantuje da ni neko u servisu neće napraviti grešku kao što je kolega napravio.
Kao što je moguće da će kolega sklopiti još sto konfiguracija bez greške.

Posebno kada je novo u pitanju...Prvo krenu ruke da se znoje,pa te obliva hladan znoj i više ti ne radi mozak,kao da nikada ni jednu nisi sklopio :)

Ma najgore je što je ovo bio gotov setup u smislu (kućište i napajanje unutra već bilo ubačeno i kablovi ostali složeni od ranije). Ja sam samo izvadio staru ploču, ubacio novu, dodao ostali hardver i spojio kablove kako su ranije bili. Pozadi mi već bio uradjen "cable management". Ni na kraj pameti mi nije bilo da sam mogao 10pin kabl da zaboravim da ubacim, a tako je radio system bez problema na prošloj konfiguraciji. Ne kapiram uopšte kako je to moguće.

Greška je bila upravo to što nisam sve rasturio i proverio odmah od samog početka, nego ono "radio si ranije više puta, nije ti prvi put".

Radi makina ka bombona :)

20230613_184444.jpg

I to je tek šou... Ovi beše priznali garanciju za ploču? Šta su testirali bre kad su priznali?

Jedna domaća firma koja prodaje sisteme za video nadzor. Uvek kada im pošaljemo DVR, kameru ili nešto treće, prihvataju reklamaciju iz prve. Radimo sa njima skoro 10 godina, tako da se napravilo neko poverenje, i ne isplati im se da troše vreme na testiranej opreme. Šta im pošaljemo to je to.

Mislim da je ovo odličan primer zašto pri sklapanju računara uvek treba koristiti uputstvo.

Jeste, samo što 90% nas to nikada ne radi. Uputsvo se čita samo kada se desi problem. Pisali su neki doktori o tome. Valjda čovek uđe u neku kolotečinu, rutinu, zonu komfora i sve radi po inerciji. Ima i reč za to, samo ne mogu da je se setim.
kolko kosta sklapanje od strane nekoga ko se razume?

bio je jedan konektor koji je visio al ja mislio da ne treba :rolleyes:

Ja u glavnom sklapam za drugare besplatno, a 20€ , 2.000,00 ili više je za druge :D

@vladat1
Vidiš, ja čitam. Ne da sklapam kao po pilotskoj ček-listi ali ga prelistam, čak uglavnom i pre sklapanja i proučim na šta generalno mogu da naletim. Naravno, tu je i za vreme sklapanja ali je u najvećem broju slučajeva pre samog sklapanja uputstvo pročitano i znam na šta treba da obratim pažnju, ako na nešto uopšte treba.

Reklamacija je prihvaćena, i stvarno je ploča bila mrtva. Za razliku od MSI koja je pokazivala uredno led bug status, Gigabyte nikakve znake "života" nije davala.

Kolega će dobiti novu ploču.

Screenshot_20230616_025716_Outlook.jpg

Nama su profesori na fakultetu uvek govorili - covek ima pravo da boluje od dve bolesti, mislite na sve. Zasto bi racunari bili razliciti - napajanje nije spojeno, ali i da jeste, ne bi radilo jer je ploca DOA. :D

Nazad
Vrh Dno