Šta je novo?

problem sa novom matičnom pločom?

Pa prihvati ce mu garanciju,samo što ce čekati mesec dana..Samim tim bez računara si...

Kolega sa foruma @enDuRo99 mi je uplatio nazad novac na obostrano zadovoljstvo, da ja ne bih čekao, a i samim ti bio u mogućnosti da odmah pazarim novu ploču. On će sačekati u medjuvremenu reklamaciju vezanu za Gigabyte ploču, a ja sam poručio MSI B550 A PRO.

Bilo je ta, ili ASUS B550 TUF gaming Plus, istu cenu imaju.

Biće danas popodne. Nijanse su odlučivale, ali mislim da nisam pogrešio.

Poslednja izmena:
Kolega sa foruma @enDuRo99 mi je uplatio nazad novac na obostrano zadovoljstvo, da ja ne bih čekao, a i samim ti bio u mogućnosti da odmah pazarim novu ploču. On će sačekati u medjuvremenu reklamaciju vezanu za Gigabyte ploču, a ja sam poručio MSI B550 A PRO.

Bilo je ta, ili ASUS B550 TUF gaming Plus, istu cenu imaju.

Biće danas popodne. Nijanse su odlučivale, ali mislim da nisam pogrešio.
Sa tom Asus pločom tačno nula problema na forumu...

Što mislite da je bolja? Mnogo bolja? Mogu neki detalji? Hvala.

Lako ću ja promeniti porudzbinu, to nije problem. Imam fore do 20h.

Malo sam gledao tog MSI-a i vidim da ima slabiju zvučnu (mada je i ova na ASUS-u loša u odnosu na eksternog Terateka kojeg imam već 5 godina), ima "samo" gigabitni lan (ASUS ima 2.5Gb), nema M.2 slot za WiFi karticu, ali ima više konektora za ventilatore (mada i ASUS ima više nego dovoljno), konektor na front panel USB-C (ASUS to nema i to mi je jedina zamerka ne ploču) i dva aRGB konektora (ASUS ima samo jedan na donjem delu ploče).
Kako god okreneš, u tom cenovnom rangu svakoj ploči fali neka sitnica, ali verujem da su u globalu sličnih performansi.

Na ATX TUF B550 je drugi PCIe x16 slot upotrebljiv, na MSI B550-A nije ako se stavi SSD u drugi M.2 slot, što je po meni glupost. ATX se kupuje zbog PCIe slotova ili zbog više M.2 slotova (u ovom slučaju, B550 je ograničen na 2). Ako će taj slot da ti služi za ukras ako budeš koristio 2 M.2 SSD-a (što nije ništa neobično sa sadašnjim niskim cenama SSD-ova), koja je poenta (skuplje) ATX ploče onda? Ako ne planiraš da koristiš drugi M.2 slot ili drugi PCIe x16 slot za bilo šta, onda to nema veze...
S druge strane, Asus nema front USB-C što može da bude dealbreaker jer sada USB-C postaje popularan na kućištima.

U suštini, obe ploče su dobre, nisi pogrešio sa MSI, samo zavisi koje si kompromise voljan da prihvatiš...

Hvala vam na obrazloženju.

Sve sam to primetio iskreno, pomislio sam možda da smatrate da TUF ima drastično bolje komponente, hladjenje, digi vrm itd., što je meni najbitnije.

Drugi PCIE slot mi ne treba, to sigurno.

Odgovara mi za moj trenutni RGB setup što ima više fan konektora i RGB.

Ali sam pomislio da imate neku "zamerku" na ove bitnije komponente itd.

Ubaciću dva M.2 diska to je sigurno. Treba mi samo primarni PCIE 4.0.

Evo sve spojio ponovo. Svaka komponenta nova.

Imam top napajanje. Kada pokrenem sistem, zasvetli belo na sekund CPU led, pa predje na VGA i sija konstantno. Posle 60 sekundi se ugasi sam sistem. Čak sam izvadio jedan RAM modul.

Ne znam šta se ovo dešava, prvi put za 20+ godina. U šoku sam.

Gde je problem?
20230613_104824.jpg
20230613_104833.jpg
Karta je ušla do kraja, sve je kako treba spojeno.

20230613_105648.jpg

Napisi detaljno sve komponente sistema

Izvadio RAM, kao test. I sada samo RAM led bug svetli na ploči. Što je ok, jer nijedan modul nije ubačen.

20230613_110049.jpg

Poslednja izmena:
U koje slotove si stavljao RAM?

Napisi detaljno sve komponente sistema
Amd Ryzen 5 5600
Cooler Master Masterliquid 240L
MSI B550 A PRO
2x16GB DDR4 Kingston Fury RGB 3200mhz cl 16
Sapphire Pulse RX6650XT 8GB
2 x M.2 1TB (jedan) drugi 256GB
240GB SSD sata6
Thermaltake Toughpower Grand series 750W Gold
U koje slotove si stavljao RAM?
A2 i B2, pa posle samo A2 jedan
Jedino ako moram da flešujem novi bios...ja ne znam šta drugo. Godina uvoza ploče 2023, trebalo bi da ima najnoviji BIOS a opet, CPU led bug na ploči ne svetli...
Sada sam stavio namerno jedan RAM modul na A1 slot, upalio PC, CPU led bug na ploči zasvetleo na 4-5 sekundi, nestao, i prešao LED na VGA ponovo.

Poslednja izmena:
Odradi Clear CMOS da eliminisemo to, a najlakse je uraditi

Odradio clear CMOS, izvadio bateriju, izvadio kablo od napajanja, držao power dugme 4 minuta. Vratio CMOS bateriju, upalio. Ponovo VGA led bug svetli.
Nije mi jasno samo zašto se fanovi ne vrte makar, ovaj jedan što je direktno u ploču uboden i ova dva od hladjenja...

Jesi li proverio da li ima svež BIOS? Ako nema, flashuj ga, ploča ima BIOS flashback...

Sada prelazim na to, moram da probam sa novim BIOSom.

Imam top napajanje. Kada pokrenem sistem, zasvetli belo na sekund CPU led, pa predje na VGA i sija konstantno. Posle 60 sekundi se ugasi sam sistem. Čak sam izvadio jedan RAM modul.
Pogledajte prilog 393003
Koliko vidim na ovoj slici ne vrte ti se ventilatori od AIO iako je sve drugo "u struji". Jesi li siguran da ti ovaj AIO radi ispravno, jer nema dva dana kako sam zavrljačio moj AIO u đubre jer se glava napunila đubretom, a mrzi me da čistim?? Jesu li ti ventovi priključeni na CPU_FAN podnožje, a glava u PUMP_FAN ?? Možda ne bi bilo loše da proveriš kako je montirano i da li si skinuo nalepnicu sa podnožja glave ( kažeš da je novo) ?? Dešava se to i mnogo iskusnijima, a i poznati tech tuberi su zaboravljali tu sitnicu.
Ne znam, kad tako nešto krene da radi, a onda se naglo prekine u većini slučajeva je problem ili struja ( napajanje ) ili pregrevanje neke komponene koje pokreće automatsko gašenje, a to je uglavnom do procesora.
Problem je što to što se tebi dešava može da izazove i najmanja glupost, kao što je, na primer, izvučen strujni kabl od grafike NA NAPAJANJU ili, vrlo moguće, da kada si nešto nameštao iskrivio pinove na procesoru, pa zato ništa ne radi kako treba. Moj savet bi ti bio da nađeš negde neki vazdušni kuler za prvu pomoć, skineš ovaj AIO i pregledaš pinove na procesoru. Dovoljno je samo jedan da bude zakrivljen pa da ti se dešava ovo što ti se dešava.

1. AIO (iz pumpe pin uboden u PUMP Fan na ploči)
2. Dva FAN-a na radijatoru od AIO, ubodena u SYS Fan 1 i 2.
3. Pinove na CPU, proveravao do detalja, pod visokim svetlom i uglom, nema greške, jako pažljivo sam stavio u socket CPU, gde se gadjaju strelice.
4. Prošao BIOS flash novi, sve isto, VGA lampica radi.
5. Napajanje i AIO su od prošlog Setup-a, radili odlično. Ne znam kako sada na jednom da ne radi. Sve sam kablove jako pažljivo, skidao i vraćao mazad, bez ikakve sile.

Jako je čudno jer je PSU bio već u kućištu, nisam ga vadio, nisam izvlačio kablove. Sve što sam uradio jeste pažljivo raskačio 24 i 8 kabl za MOBO i CPU, kao i 8 za GPU. Ubacio novu ploču i sve nazad...

E pa ljudi moji!

Sve sam rasturio!

Aoooo ne mogu da verujem!

Moje napajanje ima kabl, 24 + 10 za Mobo.

Na prošlom setup-u, sve radilo bez ovog dodatnog 10 pin! Nije bio uboden! 10 pin nisam ni koristio, ni kada do sada, bio je svezan vezicom uz 24 pin i tako je radio prošli setup bez greške....

Imao sam rzyen 5 1600x + MSI B450 Tomahawk + GTX 1060 3GB + 16GB DDR4.

Ubacim dodatni ovaj 10 pin u napajanje koji je na istom kablu sa 24 pin i sve proradi!!

20230613_124322.jpg

20230613_124713.jpg

Koliko vidim na ovoj slici ne vrte ti se ventilatori od AIO iako je sve drugo "u struji". Jesi li siguran da ti ovaj AIO radi ispravno, jer nema dva dana kako sam zavrljačio moj AIO u đubre jer se glava napunila đubretom, a mrzi me da čistim?? Jesu li ti ventovi priključeni na CPU_FAN podnožje, a glava u PUMP_FAN ?? Možda ne bi bilo loše da proveriš kako je montirano i da li si skinuo nalepnicu sa podnožja glave ( kažeš da je novo) ?? Dešava se to i mnogo iskusnijima, a i poznati tech tuberi su zaboravljali tu sitnicu.
Ne znam, kad tako nešto krene da radi, a onda se naglo prekine u većini slučajeva je problem ili struja ( napajanje ) ili pregrevanje neke komponene koje pokreće automatsko gašenje, a to je uglavnom do procesora.
Problem je što to što se tebi dešava može da izazove i najmanja glupost, kao što je, na primer, izvučen strujni kabl od grafike NA NAPAJANJU ili, vrlo moguće, da kada si nešto nameštao iskrivio pinove na procesoru, pa zato ništa ne radi kako treba. Moj savet bi ti bio da nađeš negde neki vazdušni kuler za prvu pomoć, skineš ovaj AIO i pregledaš pinove na procesoru. Dovoljno je samo jedan da bude zakrivljen pa da ti se dešava ovo što ti se dešava.
Naterao sam mi sve da da rasturim sa ovom tvojom rečenicom: " Hoće to nekada kada sve radi pa onda se naglo prekine...problem bude struja". Haha! E onda rekoh sebi, rasturaj sve!

Eto. Glupa sitnica. S tom razlikom da ti nije 24+10 nego 18+10 na napajanju. :)
Na mom Corsairu i svim modernim napajanjima su takvi priključci, s tim da je kod Corsair kabl tako spojen da MORAŠ da ubaciš obe utičnice u napajanje da se ne bi desila takva situacija..

Bitno je da si rešio i da si naučio nešto novo. :)

Prilozi

• 2.png
    2.png
    275.4 KB · Pregleda: 17
Zato je uvek prvi savet da se u slucaju ovakvih problema sve iscupa iz kucista, poveze samo osnovno i pokrene na stolu, srafcigerom.

Kupi coveku koji ti je prodao proslu plocu pivo, odradio RMA ispravne ploce po svemu sudeci...
Čuo sam se sa kolegom. Sredićemo i pivo i sve :)
Eto. Glupa sitnica. S tom razlikom da ti nije 24+10 nego 18+10 na napajanju. :)
Na mom Corsairu i svim modernim napajanjima su takvi priključci, s tim da je kod Corsair kabl tako spojen da MORAŠ da ubaciš obe utičnice u napajanje da se ne bi desila takva situacija..

Bitno je da si rešio i da si naučio nešto novo. :)
Ma show. Taman tako. Naučio sigurno. Ali kako je radilo na prošlom setup-u. To mi nije jasno...

Hvala svima na sugestijama!
Da upravu si, tako je.

18 + 10 (piše 24pin) pa me zbunilo.

20230613_131659.jpg

Nemojte tako, možda stvarno nije radila matična ploča.

Mislim da je ovo odličan primer zašto pri sklapanju računara uvek treba koristiti uputstvo.
Svi mi mislimo da sve znamo napamet ali ipak nešto zna da promakne, a po neka komponenta i da ima neku razliku u odnosu na ostale.

Na kraju krajeva, i piloti znaju napamet šta treba da se radi u avionu ali uvek prolaze čeklistu. Nije to za džabe :)

Nazad
Vrh Dno