Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Klima greje isto prostor kao i grejalica sa ventilatorim. Samo što je razlika što uzima toplotu iz spoljašnjeg vazduha i prenosi je unutra, umesto da pravi toplotu iz struje. Zato klima potroši oko 3 puta manje struje da zagreje istu prostoriju. Ne može magično potrošiti 10 puta manje, ma šta da joj čačkamo po opcijama. Zimi nema dovoljno toplote napolju koju bi mogla da iskoristi.
Koliko je meni poznato unutrasnja jedinica koristi vazduh iz prostorije

Ja to ovako shvatam, za svaku prostoriju/objekat postoji minimalna brzina ventilatora ispod koje se ne greje optimalno.
Naprosto ne možete ugrejati prostoriju sa (isuviše) malim brojem obrtaja ventilatora, pogotovo ako je veća prostorija i veća temperatura koju treba održavati.

Koliko je meni poznato unutrasnja jedinica koristi vazduh iz prostorije
Koristi, ali ne uzima toplotu iz njega, vec je predaje (odnosno uzima, kada radi u modu hladjenja) :)
Lepo je napisao
Samo što je razlika što uzima toplotu iz spoljašnjeg vazduha i prenosi je unutra, umesto da pravi toplotu iz struje.

Nazad na temu:
Za prvih 15.5 dana u 2025, 240kWh su potrosile 3 klimice. Ako se nastavi ovako hladno vreme, bice kinte za elektroprivredu :)

Evo moja Daikin ftxc35, nicim izazvana, dosla malo k'sebi ove nedelje. Kao da se uplasila reklamacije.
Podesena na 25c , u sobi 24 u hodniku 22...oko 30-ak m2.
Odrzava sa nekim prosekom od 450w/sat, sto je top, rekao bih sa trecinom snage.
Spoljna jedinica suva kao barut, u tacni malo leda, rupa od lule prohodna na minusu, iako nema grejac i na severnoj je strani kuce.
Jedino mi ovaj njen dijagram potrosnje nije jasan, sta drlja gore- dole...nije sasatvila 10min linearne postrosnje. Ni m od modulacije :(
Screenshot_20250117_172221_Tapo.jpgScreenshot_20250117_172317_Tapo.jpg

Jedino mi ovaj njen dijagram potrosnje nije jasan, sta drlja gore- dole...nije sasatvila 10min linearne postrosnje. Ni m od modulacije
Nista to nije strasno tako radi! Podigne pa spusti i tako u krug, i na kraj dobijes prosek od 450w na sat!
Kako izgleda grafikon kod druge klime? Amber Pro bese?

Poslednja izmena:
@style53
Da Amber Pro.
Onomad sam ti slao, od ovih dana nemam za Amber, jer je Tappo sada na Daikinu.
Mada, kontam da je isto kao pre... ugreje sa nekih 700w, ugasi, onda povuce do 1-1.2kw pa vrati dole i tako u krug.
Vraticu sutra uticnicu na Amber Pro, pa cu ti poslati za koji dan, ako te zanima.
Iskreno, nadao sam se da ce ova raditi malo linearnije.
Niti se muci, niti pregreva...ali boze moj, to je ver. rezultat toga sto ona sama malo-malo menja brzinu ventilatora i temp. izduva.
Na kraju, bitno je da sada fino greje, a potrosnja je smesna, realno.
Obe rade tiho, defrosti necujni, spoljne bez leda. Samo sace pobeli, dok defrost ne otopi.

@style53
Da Amber Pro.
Onomad sam ti slao, od ovih dana nemam za Amber, jer je Tappo sada na Daikinu.
Mada, kontam da je isto kao pre... ugreje sa nekih 700w, ugasi, onda povuce do 1-1.2kw pa vrati dole i tako u krug.
Vraticu sutra uticnicu na Amber Pro, pa cu ti poslati za koji dan, ako te zanima.
Iskreno, nadao sam se da ce ova raditi malo linearnije.
Niti se muci, niti pregreva...ali boze moj, to je ver. rezultat toga sto ona sama malo-malo menja brzinu ventilatora i temp. izduva.
Na kraju, bitno je da sada fino greje, a potrosnja je smesna, realno.
Obe rade tiho, defrosti necujni, spoljne bez leda. Samo sace pobeli, dok defrost ne otopi.
Ma jok ne treba extra da gasis klime da prebacujes Tapo itd. :)
Znamo sad vec da opet Gree pobrkao sa visoke modulacije... klasika

Moje iskustvo sa brzinom ventilatora. Sa automatike sam pesao na mauelno podesenu vecu brzinu. Do tad je klima preko dana kada se boravi u stanu bila podesena na 24 stepena i kad se ustali davala u prostoriji izmedju 24-25 stepeni (ostatak stana manje, ali nemam u drugim prostorijama termometar pa ne znam tačno, svakako sasvim prijatno za boravak). Od kad sam prebacio manuelno na vecu brzinu istu temperaturu prostorije postižem kada je klima setovana na 23 stepena. Sad se be razumem toliko u oroblematiku ali kontam da bi trebala manje trositi. Možda ventilator trosi koju desetinu vati vise na vecoj brzini, ali pretpostavljam da kompresor radi rasterecenije kad je klima setovana na 23 mesto na 24? Ispravite me ako gresim?
Jedino sto mi malo smeta je buka ponekad i to sto stalno moram da briskam prasinu jer sam alergičan, a kad jače duva zna da je diže sa nameštaja.

Pričao sam već...nemam tu mogućnost. Vezana je direktno na doznu u zidu.

@djzecky jel se grejes samo sa klimom i kolika ti je kvadratura

Da, samo klime.
Amber Pro i Daikin ftxc35, obe 12-ice.
Kuca je 80-ak kvadrata, ali trenutno grejem samo 50- ak kvadrata aktivno. Tih 30 koje trenutno ne koristim, tek-tek grejem. Malo odskrinem vrata, cisto da ne bude ledara.
Jedna prostorija od tih 50 (koje grejem) je predsoblje od 13 kvadrata, sa dvokrilnim ulaznim vratima... dosta toplote " pojede" i nepotrebnih 22c je tamo.
Trenutno je samo siroki prolaz, bez vrata, izmedju tog predsoblja i dnevne. Hteo- ne hteo izvuce iz dnevne koliko hoce i zagreje predsoblje na 22c.
Tu stavljam klizna vrata, zatvaram taj hodnik i bez njega cu onda pokusati grejati svih ostalih 70kvadrata.
Cenim koliko taj veliki hodnik pojede toplote, nece vise od toga unutrasnja soba duplo veca.
Sve i da budem morao, ubacicu jos jednu klimu, da pripomogne.
Cak i tako, sa tri klime, tri najhladnija meseca ce biti max 2kw po satu... nit orao nit kopao.

Ово нису осигурачи! Већ прекидачи са мерењем, обавезно повезати после постојећег осигурача (и молити се да је квалитет израде бољи од спецификације).

I ja ih držim pose osigurača. Zato sam i napisao da ih doda, ne da zameni postojeće.
Inače, jesu osigurači. Samo meni je upitno koliko pouzdano to radi. Imam i model koji izbacije na osnovu nekih izmerenih parametara (na primer zaštita od prenapona, prevelike struje, preopterećenja snage, niskog napona i curenja struje). Tesitrao sam i radi, ali pošto ne znam da li će raditi i onda kada baš bude trebalo, klasičan, automatski schneider osigurač i dalje stoji.
Ovaj model sa linka nema sve te stvari koje sam naveo.

Модел са линка није аутоматски заштитни прекидач (осигурач), circuit breaker, иако стоји у називу, битно напоменути да неко не помисли да може да замени постојећи.

Mislim da može da zameni, ali ja ne bih preporučio. Obavezno da proveri sa električarem.

Ne znam da li je bilo ranije, ali da postavim ipak link do prozvođača:

Model sa o kome pričamo (TO-Q-SY1-JWT) je WiFi i imaš izbor za jačinu nakon koga da izbaci. Ja koristim od 63A, i time smatram da nikada neće preći granicu da trigerije prekid struje. Nisam našao u tehničkim podacima krivu, ali posatavili su da imaju CE sertifikat, pa to malo uliva poverenje.

Čekam sada da mi stignu više komada u veriji TO-Q-SY2-JZT, gde ima tih dodatnih zaštita.

Da se vratim na temu: Mislim da će ovakvi merači (ne mora isti model) biti dobri za merenje potrošnje klime. Meni su se dobro pokazali za merenje i veoma su mi praktični što su na DIN šini, a ne kao obična utičnica. Imam jedan i na liniji gde je klima Midea Breezeless (12). Dobro mi rade i na mestima gde je bojler, toplotna pumpa, rerna, frižider i sudomašina, indukciona ploča, i još neke utičnice na kojima su uređaji koji ne vuku puno struje. Toplotna pumpa je najzahtevnija sa konstantnih 3,8kW u 3-4 sata bez pauze. Mislim da je klima dosta slabija od toga.

Pa što ne testirate kako rade?
Аутоматски осигурачи се тестирају у лабораторијским условима са струјама кратких спојева 6, 10 или више кА. Ови уређаји уопште немају те прописима дефинисане заштитне функције.
За мерење потрошње клима сам и ја убацио мало DIN бројило - ABB C11.

napravi kratak spoj vidi kako ce da se ponasa kao osigurac...
Nije neka precizna metoda, ali bar znas nesto

edit, evo sada i ja citam izgleda da je to ipak samo prekidac, koji samo izgleda kao da je osigurac da bi mogao da se montira u razvodnu tablu

Januar 238 kw, rekord od kad se grejem klimom ( treca zima ), za oko 10-ak % vise od januara 2024, a skoro pa duplo vise od januara 2023.
Do duse 2023 se grejao stan do mene, pa nek bude i 50% manja u odnosu na ovaj, ali sve u svemu smesne cifre, bar u mom slucaju.

Januar 300kw ...Daikin FTXC35 kuca, dobra izolacija, pvc, visok plafon.
Grejala sobu i ulazni hodnik, ukupno 30m2 na 23c.
Slike od pre 3 dana
Screenshot_20250131_160018_Tapo.jpgScreenshot_20250131_160027_Tapo.jpg
Gree Amber Pro 12k, u drugom delu kuce, manje-vise isti uslovi i zahtevi, potrosnja oko 450kw u januaru.
Ja prezadovoljan :)

Brate znas koliko sam te smarao i koliko si mi pomogao savetima :) jos jednom ti hvala.
Neko je ovde napisao Japanac je Japanac :) Stvarno sam prijatno iznenadjen kako radi, nisam verovao da je bas toliko dobra. Ipak smo mi Srbi sumnjicavi na sve pa tako i na klime :ROFLMAO:
Ako ovako bude radila celu zimu (mislim da nema šanse ali se nadam :) ) vodim na rucak ;)

Kazem ja, sa Toshibom nema greske, meni i dalje zao sto nisam.mogao.Haori da uklopim, jer je prelepa, a Daiseikai 10ka jos uvek nije bila izasla, to mi je trenutno omiljen uredjaj po mom licnom ukusu.

Zdravo prijatelji moze li mala pomos okolu izbor na klima?
Najvelik favorit mi e toshiba shorai edge 18 u makedonija je 1400 eura
Radi se za salon dnevna, kuhinja i trpezarija 38 kvadrata bez izolacija
Kakvo je vase iskustvo so toshiba i mozda imate somshorai.edge?

Fala vi!

Zdravo prijatelji moze li mala pomos okolu izbor na klima?
Najvelik favorit mi e toshiba shorai edge 18 u makedonija je 1400 eura
Radi se za salon dnevna, kuhinja i trpezarija 38 kvadrata bez izolacija
Kakvo je vase iskustvo so toshiba i mozda imate somshorai.edge?

Fala vi!
Mozda ti je prejaka za 38 kvadrata, ali posto nemas izolaciju onda bi bila idealna. Ja imam shorai edge ali 13-cu, grejem 55 kvadrata bez ikakvih problema (izolacija 10 cm, nova stolarija + stan ususkan)
18-ca je i bolja od 13-ce jer ima dvostruki rotacioni kompresor koji se sastoji od dva kontrarotirajuća diska.
Milsim da ti 18-ca vredi za te pare i da ce ti zavrsiti posao bez problema.

Mozda ti je prejaka za 38 kvadrata, ali posto nemas izolaciju onda bi bila idealna. Ja imam shorai edge ali 13-cu, grejem 55 kvadrata bez ikakvih problema (izolacija 10 cm, nova stolarija + stan ususkan)
18-ca je i bolja od 13-ce jer ima dvostruki rotacioni kompresor koji se sastoji od dva kontrarotirajuća diska.
Milsim da ti 18-ca vredi za te pare i da ce ti zavrsiti posao bez problema.
Druze, hvala ti!
I definitivno sum odlucen za shorai edge!

Moze li mi netko tko ima inverter Midea Brezeles- S odgovoriti.
Imam nov navedeni klima uredjaj ,montiran prije 2 mjeseca, i u modu grijanja , kada postavim na 30 stepeni i ventilator na 80 % izduvava mlako (oko40 stepeni) i koliko sam vidio max potrosnja je negdje oko 1.4 KW(temp napolju oko 0 stepeni,a u prostoru koji greje 10 stepeni)
Zna li netko kolika je vrednost max temp na izduvavanju kod ovaga uredjaja?
Kada je temperatura napolju oko 0 stepeni klima ide skoro svakih 60 minuta u defrost.
Cinu mi se da tu nesto nije uredu,svaka pomoc mi je dobrodosla
Pozdrav

Kako 2 meseca klima radi a u prostoru 10 stepeni?

U tom prostoru niko ne zivi?

Nazad
Vrh Dno