Šta je novo?

Potreba za SSD-om ?

Uredu javim kad uzmem :)

Ja nisam gejmer, igram CS 1.6 punih 15 godina sada sam presao na CSGO i imam instaliran WOT njega povremeno igram. Pored toga imam u Steamu instalirano jos 7 igrica koje uopste ne igram i ne vidim svrhu da mi budu na kompu ali i pored toga ostalo mi jos 48GB na SSD-u slobodno. Zadjih 10 godina mi je C particija uvek bila 120 GB i uvek mi je bila prevelika zato je i odluka pala na 120 GB nekome moze da bude i malo i 500GB C particija. Da je SSD bolji od HDD-a to je neminovno i tu nema price ali da je skup skup je. Ja licno posto sam u tim godinama (imam dvoje dece) nikada ne bih dao toliki novac u kesu za SSD jednostavno odneo sam potvrdu iz moje firme u win win izabrao SSD koji ja hocu i skidaju mi po svakoj mojoj uplati 650 din za SSD sto je bas smesno drugacije ga nikad ne bih ni kupio da sam uzeo od 240GB rata bi mi bila 1000 din mala razlika ali mi stvarno ne treba pre cu uzeti jos jedan SSD.

Pa SSD se moze smatrati luksuzom u Srbiji.
To sto svaki treci clan ovog foruma ima SSD, to je mizeran procenat u odnosu na sve vlasnike racunara u Srbiji. Cenim da 50% ljudi i dalje voze neki Maxtor 80GB ATA :D.

Ko ima, on ce kupiti, ko nema...
Sad koliko je opravdana kupovina, to svako za sebe treba da proceni.

Meni je to najbolja kupovina jedne komponente ikada :). Krstaris po folderima instant, instalacije programa daleko brze,...

SSD je luksuz

HDD moras da imas jer SSD od 128gb pa i 256gb je malo za ceo racunar (u vreme gde instalcija igara uzima od 20 do 40gb pa i vise, gde su filmovi od 10gb standard itd)

Ako ti treba brzina a vec imas harddiskove onda je 256gb ssd ok kupovina, ali opet kazem da je luksuz ... ubrzava rad na racunaru ZNACAJNO, ali da je skupo, jeste.

Poslednja izmena:
SSD je luksuz

HDD moras da imas jer SSD od 128gb pa i 256gb je malo za ceo racunar (u vreme gde instalcija igara uzima od 20 do 40gb pa i vise, gde su filmovi od 10gb standard itd)

Ako ti treba brzina a vec imas harddiskove onda je 256gb ssd ok kupovina, ali opet kazem da je luksuz ... ubrzava rad na racunaru ZNACAJNO, ali da je skupo, jeste.

Vise su luksuz filmovi i igre. Meni je bio skup ali se nisam pokajao. Svakom svoje....

Vise su luksuz filmovi i igre. Meni je bio skup ali se nisam pokajao. Svakom svoje....

Slažem se, može se onda reći da je sve luksuz što direktno ne pravi neke pare - igre, grafičke kartice, procesori jači od minimalno potrebnih, itd :) Inače u nekom svakodnevnom radu nijedna druga komponenta ne pravi razliku kao prelazak na ssd, ko uzme obično se ne vraća na staro :)

Niko se još svojom voljom nije vratio sa SSD-a na HDD.
Znam, znam, sad će biti ovo i ono u komentarima :D

Za gejmersku mašinu se (ako su problem finansije) prvo pazare preče stvari a onda se pazari SSD kada stigne na red.
Dakle nije neophodan za gejmersku mašinu ali je ukupno iskustvo u radu u sistemu i svim programima (dakle i igrama) nemerljivo bolje i vredi tih para.
Niko se (ili bar retki) nije požalio da je bacio pare u SSD i da nije vredan investicije ako okolnosti dozvoljavaju istu.

edit:
Laptopovi, a sa 5200rpm hardovima su tek posebna kategorija, ljudi koji predju na SSD sa njih obično puste suzu olakšanja :)

Poslednja izmena:
Bez razmisljanja, kupuj i ne zali! Vredi svakog dinara, meni recimo podize sistem za 5 sekundi :) svaki loading igrice, par sekundi. Odusevices se brzinom i tisinom ;)

+1

Kad uzmem kod nekoga i sednem za komp, instant se smorim jer nema ssd, svima ga preporucujem (rodbini, drugarima, itd) i to jedina stvar za koju mi jos niko nije rekao da je bacio pare.

Da se razumemo, devojci, kevi i ujaku sam stavio ssd-ove u laptopove i poleteli su svi i prezadovoljni su.

SSD je keva.

Ja sam u jednom trenutku imao skoro 1 Tb ssd prostora kod mene u kompu i to mi je bio najsrecniji period koriscenja kompa. Ovako sa samo 120gb je to ok ali opet ne moze sve da stane pa ono sto ide sa hdd-a je i dalje sporo ali zato BF3/4 su na SSD, Lightroom i Photoshop i to mi je dosta. A boot i restart sistema su nesto gde i dalje najvise uzivam.

Poslednja izmena:
Jos gora stvar je sto moja ploca ima SATA II konektore, znaci brzina SSD-a je automatski ogranicena na 300MB/s, realnije oko 250MB/s. Znaci da bi uzivanje bilo potpuno treba mi i nova ploca. Juce sam testirao HDD u Crystaldisk Mark-u i dobio read brzinu od 133MB/s, write brzina oko 120MB/s, random read write je uzasan u poredjenju sa SSD-om. Znaci SSD bi za sistem bio u proseku 4-5 puta brzi :D Uzecu sad za dan dva plocu i SSD, eventualno i procesor, za max uzivanje :)
Sta kazete na ASUS Sabertooth 990FX R2.0 + FX-8350 + Samsung 840 EVO 120GB + Seidon 240M ? Mozda ostanem na Phenom II 955BE za sad ili da vucem na Inetl opciju zbog PCIe 3.0 i "svetlece" ROG ploce Maximus VI HERO ?

Tolike novce trosis da bi "imao maximalnu" brzinu ssd-a i uzimas onda ssd od 120GB koji je sporiji od istog modela od 250GB ...?!

Tebi sinko ne treba ssd, tebi treba da naucis slusati, misliti i poslusati mudrije od tebe.

Ne kupuj ssd (bilo koji) ili kupi sebi samo Samija evo od 250GB da bi mogao vise igara na njega instalirati.
Novac potrosi na plocu i ostale komponente kad budes zaista imao potrebe za tim.

SSD je toliko brzi od hdd-a da ce ti se ciniti da leti cak i kad je na sata II .

SSD je toliko brzi od hdd-a da ce ti se ciniti da leti cak i kad je na sata II .

Amin!

To najbolje shvatis tek kasnije, npr ja kad sam ga kupio svaki cas sam vrteo neki benchmark i pokusavao da ga odrzim da radi optimalno. Onda me to jednostavno pustilo pa nekih 6 meseci nisam radio nista sem uzivao i reko aj bas da izvrtim neki test i shvatim da je sve po bar 30% sporije od onoga kad sam ga uzeo. A pazi cuda i dalje sve isto leti.

Znaci ovako, razliku izmedju HDD-a i SSD-a ces osetiti itekako. Razliku izmedju najboljeg i najlosijeg SSD-a ilti razliku izmedju jednog nakacenog na najbolji sataIII port i onog na najlosijem sataII, nema teorije da osetis u realnosti.

Poslednja izmena:

naravno, tom logikom mozemo da razlozimo da je sve iznad vazduha hrane i vode luksuz

Stvar je da velikoj vecini korisnika racunara kod nas samo ssd nece da zadovolji potrebe ... znaci mora da se uzima i hard disk ... dakle hard disk je neophodan a ssd ubrzava stvar, iz toga se izvlaci da je luksuz ... kao i posebna zvucna karta itd
Definitivno uredjaj moze da radi bez istih, mozda ne tako dobro kao sto radi sa njima ali da li opravdava cenu ... to vec zavisi od osobe do osobe, tj licnih primanja itd

Poslednja izmena:
Stvar je da velikoj vecini korisnika racunara kod nas samo ssd nece da zadovolji potrebe ... znaci mora da se uzima i hard disk ... dakle hard disk je neophodan a ssd ubrzava stvar, iz toga se izvlaci da je luksuz ... kao i posebna zvucna karta itd
Definitivno uredjaj moze da radi bez istih, mozda ne tako dobro kao sto radi sa njima ali da li opravdava cenu ... to vec zavisi od osobe do osobe, tj licnih primanja itd

Samo ako mu je to prvi kompjuter, oni koji su već imali neku konfiguraciju skoro sigurno imaju od ranije neki hdd koji može da posluži. Ako kupuješ ssd za laptop, svakako ćeš izvaditi i zadržati hdd koji je već bio u njemu itd.

Na sata II radi bez problema, ja imam sad već mator laptop, ali radi sasvim dobro, ionako se ti teorijski maksimumi i ne sreću osim na benchmark testovima :)

nikako evo od 120gb :) znam da su svi zaljubljeni u evo iz ne znam kog razloga ali po mom iskustvu je dosta sporiji od konkurencije, 250gb je druga prica. Ako kupujes 120 (128gb) kupi ocz vertex4, 840pro, intel 530, crucial (ako ga nadjes), mushkin deluxe, kingston hyperx. Razliku posle HDD-a neces da primetis izmedju njih ali ne skodi :d ali posto te je zao "bacenih para" za ssd onda biraj najjeftiniji cak ce i v300 odlicno zavrsavati posao...

Vidi sad ovo, pa do malopre govorismo da je HyperX 3K gori od 840 EVO, na osnovu cega vi cenite kvalitete SSD-a u odnosu na drugi, performanse na duze staze i lsicno, a ako vec necu osetiti veliku razliku, onda uzmem HypeX 3K kao sto sam i nameravao i zavrsim sa tim, posto vidim ovo se bas oduzi :D Nije da se ja zalim, vi dajete vrhunske savete, ali ima dosta kontradiktornih misljenja, pa mi je tesko da se odlucim. Stoga od sad mi dajte najbolju preporuku za SSD od oko 100 evra, i onda glasamo :D U trci su Samsung 840 EVO od 120GB, Kingston HyperX 3K od 120GB, imao je negde da se nadje 840 EVO od 250GB za 98 evra ali ne znam da li je vele prodaja ili malo prodaja :/
Znaci samo glasanje, imate fore 3 dana posle sabiram glasanje i kupujem onaj sa najvise glasova :)

EVO može da se nađe za 85-90€, čini mi se za istu cenu kao EVO - mislim da je EVO bolji u svakom slučaju.

Zasto je bolji, na duze staze bolji ili u cemu je "kvaka" ? +1 za 840 EVO.

Zasto je bolji, na duze staze bolji ili u cemu je "kvaka" ? +1 za 840 EVO.

Pogledaj testove na Tom's Hardware - EVO je novija generacija, brži je u svemu i jedina prednost Kingstona je bila cena - sad su i tu jednaki. Ne mogu ti reći ništa o padu performansi na duže staze, ali mislim da će i tu Samsung biti bolji.

ja bih npr trazio intela 530 ili mushkina deluxe :) ali i evo nije los izbor, cak sta vise odlican je i ako se izbor svodi na ta dva ne moras dalje da cekas, kupi evo :)

No no no, EVO samo od 250GB, onaj od 120GB je sporiji znacajno i njega zaobidji.
Ako bas insistira na 120-128gb a da je oko 100e onda kingston hyperx.
Intelu bilo kom ne fali nista ali nisu 100e vec su oko125e.
Jos malo doda i ima samsunga 840 EVO od 250GB...
V300 preskoci u bilo kojoj varijanti.

840 EVO: 2 HyperX :1 Inetl :1

evo od 120gb ti je spor ali ok izbor ali imas za te pare bolji, de nam reci cene koje imas kod tebe pa da ti kazemo ali kao sto sam vec napisao u postu #104 mozda mi znamo gde ima jeftinije ;)

Koji god da uzmes neces da osteis razliku u brzini uzmi onaj koji ti odgovara dzepu..

Ja kad sam ga kupovao,uzeo sam go zbog starta (gledao prvo na youtube dize sistem za 17s kad ono kod mene dize za oko 40-50s) nisam uspeo da resim tu zagonetku jos uvek :D

"Go" sistem i popunjen kojecim, sta mislis koliko ce se koji dizati?
Zavisi i od ploce i sta je sve ukljuceno i podeseno da se pali ili ne pali pri ukljucivanju kompa, pa podeseno vreme pojedinih funkcija pri paljenju kompa...

Zar taj Kingston Hyper 3K nije SandForce SSD? Nisam nigde video da neko preporučuje njega pre 840 EVO...

Gledah sad nesto gore pomenuti review, i nije mi se svideo, po svemu sudeci on ispade najgori, a 830 se daleko bolje kotirao od 3K :/

830-ke nema vise.
Nije pitanje bilo koji je najbolji (to je Samsung 840 PRO u bilo kojoj velicini), pitanje je bilo za oko 100e, a tu je ipak HyperX 3K u velicini od 120GB najbolja kupovina (ne najbolji)...

"Go" sistem i popunjen kojecim, sta mislis koliko ce se koji dizati?
Zavisi i od ploce i sta je sve ukljuceno i podeseno da se pali ili ne pali pri ukljucivanju kompa, pa podeseno vreme pojedinih funkcija pri paljenju kompa...

Ma sve sam pokusao dize mi se samo sistem ostalo sve izgasio valovao sam cak i friwal u cmd stavaljhao sve na opseg 0 nista nema fajde..

Pa konfa je ova iz potpisa!

@kasa5033-Ili uzimaj taj ssd ili nas ubi sve,dal ti treba sam treba da znas i koji god da uzmes isti ti je vrag..

Nazad
Vrh Dno