Šta je novo?

Potreba za SSD-om ?

Znaci 100-ak evra na SSD+ 75 evra na BF4 Premium+ 220evra i5-4670K + 220 evra ASUS Maxiums 6 Hero + 75evra Noctua NH-D14 = 690 evra :D Idem tim redosledom za nabavku komponenti, ja mislim da je tako najbolje, samo novac da zgrnem za prva dva :) Nabacim OS, BF3, BF4 i WoT i dosta za SSD :)

Ako je neko koristio robu, u normalnim zemljama se obeležava i ide niža cena, nabavna ili još niža... I nije isto viršle i tehnika.

Baš kod takvih i sličnih stvari se i oseti najviše, kupi ga druže nećeš se pokajati.
Pa kontam, em mi je to 'leb, em će mi lap biti kao mac:)
Ja sam u laptopu dobio HDD na 5400 od 500GB, a imao sam kuci nov HDD od 320GB na 7200, posle mesec dana rotiram hard izbacim od 5400, a ubacim 7200 i bas je bila razlika par puta sam i rotirao ma reko bolje da bude veci hard al ne vredi kad onaj drugi radi bolje pa vracao, sad ubacio SSD i bas je ogromna razlika ne bih se sad vratio na hard nikad, bas je ostena razlika ubacio sam mu umesto DVD-a optibay u koji HDD i u njega sam ubacio onaj veci hard od 500GB da bude magacin.
E to sam i ja hteo, uzmem ssd kao sistemski a umesto optike koju ne znam ni da li sam koristio ubacimovaj veći hard za storage.

Znaci 100-ak evra na SSD+ 75 evra na BF4 Premium+ 220evra i5-4670K + 220 evra ASUS Maxiums 6 Hero + 75evra Noctua NH-D14 = 690 evra :D Idem tim redosledom za nabavku komponenti, ja mislim da je tako najbolje, samo novac da zgrnem za prva dva :) Nabacim OS, BF3, BF4 i WoT i dosta za SSD :)

Maximus je jeftiniji cak i do 50 evra...

Po meni sveukupno gledajući na razvoj it-a apsolutno je besmisleno raspravljati o tome treba li ili ne..(stvar korisnika)..tko nije upoznat sa tehnologijom ssd-a i koliko on neću reći znači u jednom kompjuteru ili laptopu..jako teško
je dočarati nekome dok nevidi sam rad tog uređaja...netko je tu gore napisao kad jednom probaš ssd nevraćaš se više na hdd..ali..s obzirom kako se kreće razvoj aplikacija igara i svega ostalog u nekoj skoroj budućnosti će biti normalno da u svakom kompu ili lapu ima ssd.Dali ćemo iskoristiti taj ssd ili ne u smislu kupio sam ga da ga imam radi brzine ili da radim sa njim to je već nešto drugo ali da ta mala stvarčica puno donosi u samom radu kompa to je neosporiva činjenica.A sad dalje kao što rekoh na nama samima je da se odlučimo trebali nam to ili ne..

Kako brzo svako pominjanje reči "ssd" na forumu postane takmičenje ko će više hvalospeva da napiše, bez čitanja originalnog pitanja. Čast izuzecima, ali većina gleda samo svoj kompjuter, svoje potrebe i koliko se njemu/njoj sviđa ssd. Čovek lepo reče da hoće da se igra. Podizanje sistema nebitno. Kopiranje fajlova verovatno ne naročito. Za download je verovatno i MFM disk dovoljno brz. Gde ssd može da napravi bitne razlike? Prvo, pokretanje igara. Nebitno. Skoro sve igre danas prvo prikazuju svoje reklame, logotipe, nešto pevaju, pa se kače na net, pa nešto izvoljevaju i kukaju... Ništa brzina diska tu ne znači. Drugo, snimanje pozicija. Nebitno. Većina igara to radi kao background proces koji traje jedva toliko da se vidi ikonica. Treće, učitavanje nivoa. Relativno bitno. Ne zavisi isključivo od brzine diska, ali u velikoj meri sigurno. Opet, nije loše da čovek na svakih par sati malo i protrlja oči i gucne vode, dok se učita sledeći nivo. Četvrto, nastavak kad se zagine. Nebitno. Npr, igre iz Betmen serijala posle pogibije prvo vrte umobolnu animaciju koja ne nervira ni približno koliko činjenica da se pozicija ne učitava odmah. Kad pređe na učitavanje, ono ide brzo.

Dakle, brzina diska prilično utiče na učitavanje nivoa, koje može da bude i dosta često tokom igranja. A izuzetno utiče na instalaciju igara. Pitanje je samo da li nekome to vredi 200 evra (100 evra za disk i 100 evra koje ne uloži u npr grafičku ilii igračku tastaturu, miša, podlogu, gamepad, itd). Svako za sebe odlučuje šta mu je najbitnije. Takođe, neko je na početku rekao kako je 120 GB dovoljno da ima Windows, par osnovnih programa i "3-4 igre", a ostane mu još 30 GB slobodno. Ja se ne bih složio. Pre svega, za potpuni dobitak u brzini, igre treba da se pokreću sa diska (ne optike), npr iz ISO fajla. A onda taj fajl mora da bude na SSD-u. Veće zauzeće na disku. Osim toga, za nekoga kome mašina služi samo za igranje, 3-4 igrice teško da su dovoljne. I šta sad, stigne nova igra, treba da je stavlja na običan disk? Ili prvo da izbriše neku postojeću, nju reinstalira na običan hard, a novu na ssd? Reklo bi se da je ssd+hdd kombinacija samo za one koji se malo igraju ili su verni jednom naslovu dok ga ne završe. Ja nisam "igrač", ali trenutno imam instalirano 8 igrica, različitog godišta i veličine. Ukupno ~83 GB samo u instaliranim folderima. Samo jedan ISO fajl je još ~18 GB. Windows folder (bez programa i Users foldera) skoro 23 GB. Već to je skoro 125 GB.

Konačno, neko je prokomentarisao nepostizanje primetne razlike sa ssd diskom time što se onda sigurno mašina koristi za neke nezahtevne stvari. Ja mislim da je upravo obrnuto - što su korišćeni programi zahtevniji, to ssd manje koristi, jer procesor postaje usko grlo. Već sam pričao o montaži filmova u Premijeru. Treba imati u vidu da je SSD prosto samo brz hard disk. Dakle, ubrzava operacije sa diskom. Ubrzava programe koji puno rade sa diskom. Ubrzava sve programe u situacijama kada rade sa diskom. Nekima je to 90 % vremena, nekima 10 %. Ali, čoveku ćete da pomognete samo ako se stavite u njegovu kožu i razmišljate prema njegovim potrebama koje je vrlo lepo objasnio u prvom postu. (izvinjavam se ako je promenio kasnije, nisam pročitao svih 5 strana za temu koja je od juče)

^ +1

stavi prvo ti jedan ssd u svoj komp pa onda sudi da li je neko lud sto ima ssd ili ne. Ovde pricamo o potrebi ssd-a, a ne o potrebi pojedinih ljudi. Svako zna sta njemu treba, a taj neko dok ne proba ne zna ni da li mu treba. Meni je na primer suludo da imam vise od 2 igrice instalirane. Nije mi jasno da neko daje 50+ evra na tastaturu, mis... tebi je sve to normalno. Meni je na ssd-u od 128gb slobodno uvek oko 50gb. Dok jedino pravo ubzanje u sistemu koje mozes da osetis je pomocu ssd-a iako imas i9 cpu sa 24 jezgara i 64gb rama...

niko ovde nikog ne vuce po usima da kupi ssd, covek je lepo pitao ljudi su mu objasnili zasto da kupi, a on se ne mora odluciti na kupovinu. Eto meni ne treba i7 4930 a opet bih voleo da ga imam ;) Znaci na pitanja iz prvog posta:
da li ima razlike - ima i to dosta
da li vredi - vredi
da li je nekom potrebno - nije svima
da li mora uzeti - ne mora
da li ce osetiti u igrama - hoce ali neznatno
...

Poslednja izmena:
Zaboravljate za neke druge stvari gde SSD osetno pomaže. Windows stalno nešto čita i piše po systemskom disku čak i prilikom recimo igranja, nezavisno od toga šta sama igra radi a to uzima i druge resource, memoriju, procesorsko vreme itd. Ne radi se samo o brzini čitanja i pisanja po disku nago i o brzini pristupa itd a to zauzimanje resorsa na marginalnom systemu može da uspori celu stvar. Ako ništa drugo, SSD može da doprinese tečnijem igranju a time i boljem užitku u samo igri.

Meni Skyrim, Fallout NV i ostale openworld igre mnogo lepše rade na SSD-u, nema mikro-učitavanja, cimanja i sl, primeti se razlika.

A imam 32GB RAM, tako da je definitivno do optimizacije igrica.

Kako brzo svako pominjanje reči "ssd" na forumu postane takmičenje ko će više hvalospeva da napiše, bez čitanja originalnog pitanja. Čast izuzecima, ali većina gleda samo svoj kompjuter, svoje potrebe i koliko se njemu/njoj sviđa ssd. Čovek lepo reče da hoće da se igra. Podizanje sistema nebitno. Kopiranje fajlova verovatno ne naročito. Za download je verovatno i MFM disk dovoljno brz. Gde ssd može da napravi bitne razlike? Prvo, pokretanje igara. Nebitno. Skoro sve igre danas prvo prikazuju svoje reklame, logotipe, nešto pevaju, pa se kače na net, pa nešto izvoljevaju i kukaju... Ništa brzina diska tu ne znači. Drugo, snimanje pozicija. Nebitno. Većina igara to radi kao background proces koji traje jedva toliko da se vidi ikonica. Treće, učitavanje nivoa. Relativno bitno. Ne zavisi isključivo od brzine diska, ali u velikoj meri sigurno. Opet, nije loše da čovek na svakih par sati malo i protrlja oči i gucne vode, dok se učita sledeći nivo. Četvrto, nastavak kad se zagine. Nebitno. Npr, igre iz Betmen serijala posle pogibije prvo vrte umobolnu animaciju koja ne nervira ni približno koliko činjenica da se pozicija ne učitava odmah. Kad pređe na učitavanje, ono ide brzo.

Dakle, brzina diska prilično utiče na učitavanje nivoa, koje može da bude i dosta često tokom igranja. A izuzetno utiče na instalaciju igara. Pitanje je samo da li nekome to vredi 200 evra (100 evra za disk i 100 evra koje ne uloži u npr grafičku ilii igračku tastaturu, miša, podlogu, gamepad, itd). Svako za sebe odlučuje šta mu je najbitnije. Takođe, neko je na početku rekao kako je 120 GB dovoljno da ima Windows, par osnovnih programa i "3-4 igre", a ostane mu još 30 GB slobodno. Ja se ne bih složio. Pre svega, za potpuni dobitak u brzini, igre treba da se pokreću sa diska (ne optike), npr iz ISO fajla. A onda taj fajl mora da bude na SSD-u. Veće zauzeće na disku. Osim toga, za nekoga kome mašina služi samo za igranje, 3-4 igrice teško da su dovoljne. I šta sad, stigne nova igra, treba da je stavlja na običan disk? Ili prvo da izbriše neku postojeću, nju reinstalira na običan hard, a novu na ssd? Reklo bi se da je ssd+hdd kombinacija samo za one koji se malo igraju ili su verni jednom naslovu dok ga ne završe. Ja nisam "igrač", ali trenutno imam instalirano 8 igrica, različitog godišta i veličine. Ukupno ~83 GB samo u instaliranim folderima. Samo jedan ISO fajl je još ~18 GB. Windows folder (bez programa i Users foldera) skoro 23 GB. Već to je skoro 125 GB.

Konačno, neko je prokomentarisao nepostizanje primetne razlike sa ssd diskom time što se onda sigurno mašina koristi za neke nezahtevne stvari. Ja mislim da je upravo obrnuto - što su korišćeni programi zahtevniji, to ssd manje koristi, jer procesor postaje usko grlo. Već sam pričao o montaži filmova u Premijeru. Treba imati u vidu da je SSD prosto samo brz hard disk. Dakle, ubrzava operacije sa diskom. Ubrzava programe koji puno rade sa diskom. Ubrzava sve programe u situacijama kada rade sa diskom. Nekima je to 90 % vremena, nekima 10 %. Ali, čoveku ćete da pomognete samo ako se stavite u njegovu kožu i razmišljate prema njegovim potrebama koje je vrlo lepo objasnio u prvom postu. (izvinjavam se ako je promenio kasnije, nisam pročitao svih 5 strana za temu koja je od juče)

Vrlo lepo napisano, +1 :) I svidja mi se tvoje razmisljanje. Znaci dosli smo do zakljucka, da cu ga kupiti bas kad mi bude bilo ostalo 10K da lezi slobodno, a da nema nikakvu drugu primenu ili skriven motiv za kupovinu.

Sad sam racunao i dobio da mi moje omiljene igre koje odigram bar pet puta nedeljno, do vise puta dnevno zauzimaju : 98,75 GB ( sto je od prilike 90% igara na kompu) + Windows sa drajverima i neophodnim programima 30+GB. Znaci mogao bih se nekako skupiti na SSD od 120GB pod uslovom da je dostupno svih 120GB za koriscenje ? A ako uzmemo u obzir da ce page file i slicni sistemski resursi pojesti oko 8-10GB dobijem svez disk od 110GB ? Ispravite me ako gresim :d

Ja mislim da grešiš, ssd je od 128 pa tih 8 bude pojedeno:)

Aha, znaci Kingston HyperX 3K od 120GB je ustvari 128GB, ali tih 8 GB ode na neki back up ili sta vec ?

nemoj da bijes glavu kad vec neces da ga uzimas ;) vozi dalje hdd i ne razmisljaj :d

Ja stvarno zasluzujem mesto vage u horoskopu :D Najverovatnije uzimam HyperX 3K od 120GB za vikend :D

Ma nemoj....razmisli jos malo!
Mozda mozes jos pametije potrositi svoj, s'mukom tesko zaradjeni novac?
Bez 20 strana teme, ne uzimaj nista!

Ma nemoj....razmisli jos malo!
Mozda mozes jos pametije potrositi svoj, s'mukom tesko zaradjeni novac?
Bez 20 strana teme, ne uzimaj nista!

Jao, jao :)
Kolega Kasa5033 ne zameri mi, nije mi to namera, ali stvarno ima istine u ovome što reče okmijun :) :)

Hahaha :D Ovo ili pare idu na Lego komplet 8110 Unimog U400, ipak valja dopuniti kolekciju od oko 15K delova :) Mada upravu si, jos vagamo, i dalje grafa moze da izjednaci i preuzme vodjstvo :d

Neces moci ni trebati sve igre da bubnes na ssd, instaliraces ti njih vecinu na hdd, a samo 1-2 ili 3 ces drzati na ssd-u .
Sve i da ne bude ni jedna igra na ssd-u osetices razliku u "ponasanju" kompa, neces videti neku veliku razliku u igrama ako ih drzis na hdd-u a neku (manju) ces osetiti za one koje su na ssd-u (eventualno)...

p.s. ja i sada ne drzim igre (instalirane) na ssd-u, odvec mi je mali ssd za to...
------------
A sta fali samiju 840evo od 250GB, tu bi vec bilo prostora za instaliranje 5-6 igara bez problema...?
Ovo samo pitam jer vidim da si mnogo neodlucan i "vrljiv", cas bi ovo, cas ono, ni sam ne znas sta bi u stvari...
Ako zaista hoces ok ssd i veliki, da naredne 2-3g imas dovoljno prostora a da se ne potrosi mnogo ovaj sami je pravi izbor.

Poslednja izmena:
Da zacinimo. A zasto bas HyperX 3K ? :)

Neces moci ni trebati sve igre da bubnes na ssd, instaliraces ti njih vecinu na hdd, a samo 1-2 ili 3 ces drzati na ssd-u .
Sve i da ne bude ni jedna igra na ssd-u osetices razliku u "ponasanju" kompa, neces videti neku veliku razliku u igrama ako ih drzis na hdd-u a neku (manju) ces osetiti za one koje su na ssd-u (eventualno)...

p.s. ja i sada ne drzim igre (instalirane) na ssd-u, odvec mi je mali ssd za to...
------------
A sta fali samiju 840evo od 250GB, tu bi vec bilo prostora za instaliranje 5-6 igara bez problema...?
Ovo samo pitam jer vidim da si mnogo neodlucan i "vrljiv", cas bi ovo, cas ono, ni sam ne znas sta bi u stvari...
Ako zaista hoces ok ssd i veliki, da naredne 2-3g imas dovoljno prostora a da se ne potrosi mnogo ovaj sami je pravi izbor.

Citas mi misli i ja sam mislio na taj Samsung :D

Da i to da hoce bas hyperx 3k ni meni nije jasno...
Pretpostaviti cu da je dovoljno jeftin a ima "najvecu brzinu" (na papiru i dok se ne uspori zbog zagusenog GC)...

------

@ZeXx Ja sam sebi kupio tog samija i na brzaka ga cusnuo u laptop, pa prosledio bratu (snahi) na koriscenje, snahin komentar je bio "a zasto se pre nije onako brzo palio" ... :D

@Kasa5033 Ako ne verujes meni, pogledaj u profilu clana foruma "Paradigma" sta on koristi (prvi mi je pao na pamet), IT profesionalac, a ovde na forumu je i moderator. Imas sami 840 od 250GB koji je i nesto sporiji od "evo" varijante ... Budi dobar pa nam objasni zasto bas "mora" hyperx 3k ...

Poslednja izmena:
Svidja mi se izgled i cinio mi se brzi na papiru i hvalili ga na Tek Syndicate :d a svaki od 250GB mi je preskup, sem Kingston V300 od 240GB, i to sa cenom od skoro 17K :/ I kazes da je Samsung 840 evo mnogo dobar ?

Gde ga nadje za toliko ? Nabavna je oko 180 evra, ali dodaj porez i marzu prodavca i izadje negde oko 21,000 dinara, ali ga trenutno nema :(

180 evra je 20500 dinara. Ovo ostalo je 500 dinara? Imamo skromnu drzavu i prodavce... Pogledaj na sajtovima, ja sam cak bio nasao jednu na stanju za manje od 20000. Trenutno ih nema...
Inace, SSD je odlicno poboljsanje. Ko ne proba, ne zna sta propusta... A oni koji rade ultra zahtevne stvari, gde su broj jezgara i kolicina RAMa od presudnog znacaja, sigurno mogu da priuste i jedan mali SSD...

Poslednja izmena:
Skromne prodavnice sem Gigatrona, oni uzimaju na neke proizvode i do 3000 dinara vise od Emmi-a, to su obicno ploce, porcesori i grafe, ovo ostalo je tuda vuda :/ A tog Mushkina nema da se nadje trenutno :(

Svidja mi se izgled i cinio mi se brzi na papiru i hvalili ga na Tek Syndicate :d a svaki od 250GB mi je preskup, sem Kingston V300 od 240GB, i to sa cenom od skoro 17K :/ I kazes da je Samsung 840 evo mnogo dobar ?

Ajde zemo uzimaj nesto, ti vrsi posao neki jeftini od 64-I28GB?
Msm da ti neka besna brzina i ne treba? Da skratis sebi muke...

... a znas li da je Samsung EVO od 250GB danas samo 140e=16.200rsd pre 10-ak dana...

Nazad
Vrh Dno