MISLIM da je ovo lepa tema za predstojeci Zakon o potrosacima
Koja je tu logika sa njihove strane da naplacuju maksimalnu brzinu veze, koja je samo ponekad dostupna, u zavisnosti od raznih parametara..
Onda lepo nek kazu, nudimo samo paket 1-2Mbits, uz manju doplatu za potencijalni boost brzine, pa ko hoce nek izvoli..
Mora postojati neki opseg, odnosno minimalna garantovana brzina, ovakvi ugovori su onda besmisleni i svakako na njihovoj strani, ali mislim da pi popili lepu tuzbu kad bi se neko organizovao, i to zbog obmane, ne zbog nepruzanja usluge iz ugovora..
Pazi, tu ima više problema. Prvo, niko ne čita ono što potpisuje. Ja, na primer, ne želim više da budem korisnik Ikoma jer mi uvaljuju kao obaveznu neku svoju opremu (modem i STB) koju u ugovoru vrednuju 400€ (kod SBB-a je cifra 3x manja), dok joj realna vrednost nije veća od 60€. Uz to su dodali klauzule i da im korisnik dođe te pare (400€) ukoliko oprema strada usled dejstva "više sile" (npr udar groma), kao i ukoliko ne vrati opremu u roku od 5 dana od dana raskida ugovora, koji mogu i oni jednostrano da raskinu pa zaborave da te o tome obaveste. Mislim, ugovor im je totalna katastrofa, i mada me (oni iz Ikoma) uveravaju da se nikada ništa slično nikome nije dogodilo, niti će se oni ikada pozivati na te članove ugovora, meni je potpuno neprihvatljivo da potpišem tako nešto. Uvredljivo je, u najmanju ruku, o čemu sam ih i obavestio.
Dalje, ni jedan operater se u tipskom ugovoru, koji nudi svojim korisnicima, neće obavezati na garantovanu brzinu. Samo ćete da ugovarate "prečnik cevke" koja ide do tebe, ali ne i o garantovanom "pritisku u cevi", jer kad ostale komšije odvrnu vodu... Za garantovani protok mora posebno da se plati i to je tako svuda.
PTT, koji po meni ima najkorektniju politiku prema korisnicima i dosta ozbiljan ugovor, obavezuje se na dostupnost usluge od svega 97,5% !!! To znači da u toku godine možeš ukupno biti bez signala preko 9 dana, tj po 36 minuta svaki dan, i da nemaš pravo da se žališ!
Kada malo analiziraš tržište videćeš da niko nije drastično bolji u tretmanu korisnika. Npr, Telekom pruža najbolju i najozbiljniju moguću uslugu, ali samo ako imaš sreće da ti sve radi. Nekada će neki problem i brzo otkloniti, a nekada... jednostavno su mnogo inertni i zabole ih za tvoje probleme.
Tu se sada može postaviti pitanje zašto operateri imaju tako loš tretman korisnika i zašto su nam usluge u tom domenu tako jadne, što se može lako objasniti nerealno niskim cenama usluga naspram visokih troškova operative.
Ako bih ti ja ponudio sada fenomenalan net, sa garantovanim protokom od 10/1 i dostupnošću servisa od 99,9%, da li bi ti to plaćao 6.000 dinara mesečno i ako bi, kol'ko bi još takvih mogao da nabacim u Beogradu ili čak celoj Srbiji?