Šta je novo?

Porez na kriptovalute

m1tsu

Poštovan
Učlanjen(a)
23.07.2020
Poena
65
Jedno pitanje za iskusnije. Koliko mi je pametno da se prebacim da primam platu u USDT? Vidim da sve menjacnice padaju i levo i desno pa me plasi da mi novac ostane zarobljen.

Ako bih primao na Binance npr. Da li ja odmah mogu da povucem novac na novcanik i tu da mi budu sigurne pare? Da li ja iz novcanika mogu nekom odmah da posaljem ili mora na menjacnicu pa onda tom korisniku?

BlackNeo

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2004
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
INTEL Core i7-13700KF 2.50GHz LGA-1700 + DEEPCOOL AK620 black
Matična ploča
ASUS Prime Z790-A WIFI
RAM
Kingston Fury 32GB Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT KF556C40BBK2-32
GPU
ZOTAC ZT-A30810J-10P GeForce RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X Trinity OC PCIE
Storage
SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V8P1T0BW / Kingston Fury 1TB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRS/1000G / SAMSUNG 4TB 870 EVO SATA 3 2.5" MZ-77E4T0B/EU
PSU
CHIEFTEC Chieftronic PowerPlay GPU-850FC 850W
Kućište
BE QUIET! Silent Base 802 black
Monitor
Dell SE2717H
Miš & tastatura
Logitech MX Master + K800
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Možeš direktno na novčanik da primaš i da šalješ sa njega. Samo vjerovatno treba da imaš i nešto drugog novčića za takse ako želiš da šalješ, zavisi od mreže preko koje šalješ.

m1tsu

Poštovan
Učlanjen(a)
23.07.2020
Poena
65
Iskreno nisam pratio puno pa mozda mesam terminologiju. Mogu da primim direktno na USB novcanik i sa njeg isto tako da saljem? Ili moram da imam novcanik npr. na binancu? Tamo vec imam nesto sibe, dodza i USDT ali bas sitno . Koliko % obicno kosta transfer od 1000€ ili 10000€ npr.?

delibasa

Poštovan
Učlanjen(a)
09.04.2017
Poena
95
Iskreno nisam pratio puno pa mozda mesam terminologiju. Mogu da primim direktno na USB novcanik i sa njeg isto tako da saljem? Ili moram da imam novcanik npr. na binancu? Tamo vec imam nesto sibe, dodza i USDT ali bas sitno . Koliko % obicno kosta transfer od 1000€ ili 10000€ npr.?
Najjednostavnije ti je da instaliras npr. "Exodus" novcanik na telefonu ili pc-u i sa njega mozes da saljes i primas, kao i sa bilo kog dr. novcanika. Koliko % kosta transfer, to zavisi od zagusenosti mreze, nekada je veci, nekada manji, to mozes videti u trenutku pre nego sto zelis da posaljes, pisace koliki je fee. Znaci, ne treba ti menjacnica, moze direktno na novcanik slanje-primanje.

d4313

Zapažen
Učlanjen(a)
07.08.2022
Poena
5
Bio danas, da podnesem tu zloglasnu PPDG-3R, covek nema pojma ni sta je, pita me rec po rec sta je ovo sta je ono. Mada nisam ni mogao da ocekujem nista bolje, jer ljudi kazu da su budale, i jesu budale. Znaci na "crno" od sad, jer da pomeram planine da bi platio porez na 400 eur ja nisam lud.

Sramota, ali to ti je ova zemlja, gde poreski inspektor ili kako vec dodje, nema pojma o sopstvenim zakonima. Nije ni cudo sto niko nece da podnosi porez za ovakva sranja, sto bi se neki tamo covek igrao sa poreskim inspektorom kad lepo ispod stola moze da uradi sve, i bez 15%.

delibasa

Poštovan
Učlanjen(a)
09.04.2017
Poena
95
Sta to zapravo znaci? Da ako radim razmenu sa nekim i on prebaci na moj racun da je to po zakonu?
Bas tako, ti njemu posaljes kripto, a on tebi uplati na racun i niko ne zna zbog cega ti je neko nesto uplatio, platis samo banci proviziju i to je to. Ili se licno nadjete, ti njemu prebacis kripto, on tebi lovu na sunce ili obrnuto i cao.

ariss

Slavan
Učlanjen(a)
12.11.2007
Poena
304
Da li neko ima informacije u vezi nase poreske i obrade prijava za porez?
Prijava stoji kod njih vise od 6 meseci. Danas sam zvao i ljubazno su mi rekli da uopste ne rade na tim prijavama jer im sistem ne omogucava. Kategorija br 6 i dalje ne postoji u elektronskom obliku prijave, kao ni u sistemu, navodno je to problem po njihovoj prici.
Koliko sam razumeo neki ljudi su dobili resenje?

sunce86

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2013
Poena
225
Ja sam isto imao par prijava prosle godine u aprilu /maju i jos uvek nista... cujem od knjigovodje da imaju pune sobe tih prijava ko zna dal ce i kad ce to obradjivati

holland

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2013
Poena
135
Pitajte frilensere sta je bilo sa tim "kada ce i da li ce ikad" i neupucenim poreskim inspektorima.

Treba im lova i cimace se sigurno.

Pakii

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2020
Poena
65
Molim za savet, nisam prijavio porez kada sam podigao neki krpito mart/april 2021. Interesuje me da li je kasno sad da prijavim i kako, jer tad koliko mi se cini vazio je porez na kapitalnu dobit a kasnije je dosao zakon za kripto. To su pare od rudarenja, ne od trejdovanja, da li mogu da prilozim racune od struje i tipa od neke opreme i da ne platim porez jer nisam ostvario dobit?

nikolaq45

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2007
Poena
365
Prvo, ne, ne možeš sad. Mesec dana od priliva na račun je rok.

Drugo, zakon o kriptu i propisuje da treba da platiš na kapitalnu dobit. Pre je bilo nešto drugo, prijavljivao sam i sam, ali se ne sećam više.

Ti si svakako sad u njihovoj (ne)milosti :D

Pakii

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2020
Poena
65
Nadam se da neće cimati mali je iznos s obzirom da je kripto. Oko 450$

sammy

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poena
415
Pa povlačite na Western Union ili MoneyGram :D
Ako ništa drugo ne igra ulogu.

Mikie

Zapažen
Učlanjen(a)
21.11.2022
Poena
10
Prvo, ne, ne možeš sad. Mesec dana od priliva na račun je rok.

Drugo, zakon o kriptu i propisuje da treba da platiš na kapitalnu dobit. Pre je bilo nešto drugo, prijavljivao sam i sam, ali se ne sećam više.

Ti si svakako sad u njihovoj (ne)milosti :D
nah, meni nisu pravili problem ni posle 8 meseci... mislim da ne mora ni u istoj kalendarskoj godini... Podneo prijavu, čak nije ni bila potpuna, pozvali me, popričali, došao na sastanak, objasnio im zašto nema potrebe za dodatnom dokumentacijom. Mada, bili su više nego uljudni. Najvažnije je da im budeš uverljiv, što znači da ne treba da lažeš jer se često to i vidi i oseti.
Sad, ako je puno para u pitanju, moguće je da će te smarati. Ja sam ih npr. zamolio da mi ne traže pravni osnov, tj ugovor, i ostalu dokumentaciju koja je previše detaljna jer bi morao da je službeno prevodim, što stvarno nema poente... Izašli su u susret...

ima na reditu, r/finansije par postova sa iskustvima od ranije...

Svaki spektor je za sebe i ne treba da se oslanjate na moje iskustvo...

navip

Zapažen
Učlanjen(a)
14.05.2021
Poena
11
Pozdrav
Pitanje. Da li se za prijavu poreza koristi izvod iz banke koji dobijam na email(intesa je u pitanju) ili mora neki izvod koji se dobija licno od njih? Kao dokaz o kupovini crypto.
Pitam ovo, jer DHL na primer nije hteo da mi prihvati izvod iz maila I trazio izvod iz banke zbog placanja carine

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
695
Poklon je jedno, nasledstvo je nešto sasvim drugo.

rolotomasi

Zapažen
Učlanjen(a)
18.05.2023
Poena
15
Pozdrav svima,moj prvi post i tek juce sam poceo da citam forum tako da ne zamerite...Trgujem valutama ali ne kripto valutama.Moj broker/i i firme (neke od njih su legalne firme brokeri koje se bave trgovinom kao dileri posrednici,a neki su samo brokeri) ,moje pitanje je da li Neko ima slicing iskustava sto se poreza tice,naime ako povucem kripto recimo u vrednosti od 1000e i prodam ,meni problem nije platiti 15% poreza i to bi mi na duze staze i najvise odgovaralo,jer ako direktno povucem novac na karticu sa tih racuna morao bih platiti mnogo veci porez.Hvala unapred svako dobro svima

Vrh Dno