Zao mi je sto si ovo shvatio kao nekakvo udaranje 'packi' i sta ti ja znam, to mi zaista nije bila namera.
Ako znas za apt-get/aptitutude/synaptic bio si vise nego strucan da setujes nut daemon. Jedino sto je tamo bas vezano za gentoo distribuciju je sama instalacija nut-a; u gentoou kucas 'emerge nut' a u ubuntu-u 'apt-get install nut' (ili kako se vec zove paket za ubuntu). Ostatak se svodi na 3xcopy&paste u odgovarajuce config fajlove; mozda ti to izgleda rogobatno, ali tako to ide na linuxima - umesto da otvaras dijaloge, kliknes 10-15 puta i biras opcije iz dijaloga, ovde se otvaraju tekstualni config fajlovi i unose parametri. Koji je sistem bolji a koji losiji zavisi od licnog opredeljenja.
Sto se tice tvoje java aplikacije koja nije videla ups, vrlo verovatno si pre toga mora da instaliras ili nut ili neki surogat. Naime na *nix sistemima u globalu sve aplikacije se (najprostije receno) oslanjaju na nesto ispod. Konkretno za linux to moze da bude citanje veoma bitnih sistemskih informacija koje kernel zapisuje u bezbroj fajlova u /proc, a moze isto tako da se pozove neka sistemska komanda, skripta, ili neki drugi program (primer : synaptic sa ubuntua je samo front-end za aptitude; za svoj rad on direktno poziva aptitude, obradjuje output i to ti lepo napakuje u prozore).
Prilicno sam siguran da je to bio i problem sa tvojim java ups frontendom koji nije radio - da bi ocitao stanje upsa, on mora da ispod sebe prozove nesto. To nesto je vrlo verovatno bio bas nut.
Ponovicu jos jednom - tvoj UPS je podrzan pod nut-om, samo si trebao da podesis java klijent ili da nadjes drugi frontend.
A opet, da ne ispadne da na kraju ne postoji GUI za to, ima ga (pronadjen preko gugla)
🙂 Programce se zove knutclient (
http://www.knut.noveradsl.cz/knutclient/) i izgleda prilicno lepo.
edit: naravno knutclient postoji kao paket u ubuntu-u.