Nije se preokrenulo - i dalje Windows (onaj koji je aktuelan!) radi dobro i sa novim i sa starim hardverom.
Linuxi su danas prilično funkcionalni, jako je malo stvari koje se mogu uraditi pod Window-om, a da ne mogu pod Linux-om. Linux aplikacija danas ima puno, kvalitetom su dosta napredovale, a puno se i Windows programa može pokrenuti kroz Wine. Još uvek obično ima malo više čačkanja oko podešavanja nego što bih preporučio za neiskusnog korisnika, ali iskusni korisnici bi trebalo da koriste Linux, Windows je više za decu.
Igre i dalje ostaju problem, mada nije ni tu tako crno. Ljubitelji online FPS-ova imaju da biraju do mile volje (Quake 1/2/3/4, UT 1/2, Prey, Counter Strike, Nexuiz, Open Arena, Warsaw...), a rade i najpopularniji MMO-ovi (WoW, Guild Wars, EVE, City of Heroes/Villains...). Srećom, ova dva žanra igara su i najpopulanija na PC-u, dok većina ostalih igara ionako izlazi samo za konzole. :S:
pa rekoh sebi mountovaću ti nanu naninu
Linuxi jesu sve funkcionalniji i lepši za oko, kao što neko reče, ali i dalje postoji velika razlika između pojma "može da se uradi na Linuxu" i "može lako i jednostavno da se uradi na Linuxu".
To i činjenica da do dana današnjeg nisam uspeo da se skrasim sa jednom distribucijom (jer mi je svaka zadavala probleme), me i najviše odbilo od Linuxa jer definitivno nemam volje da učim stalno neke stvari od početka, da se navikavam i da konstantno OS i njegovo podešavanje bude samo sebi svrha.
Svestan sam svih mana Windowsa, ali kad god poželim da izađem iz onih uobičajenih voda (office, net, itd.), Linux mi je pravio probleme .
SkyStar karticu sam pokušavao da namestim pune dve godine i ni do danas nisam uspeo, a redom su padali PClinuxOS, Ubuntu, Puppy, OpenSUSE...
I da, znam ja da to može, čitao sam da ljudima sve super radi ali meni jok, iako se ne može reći da sam baš početnik u ovim stvarima. Na XP-u naravno proadila je prvog dana od kupovine, stavio ALTDVB i više nisam ni razmišljao da li je to Windows ispod haube ili xxx OS.
Koliko sam imao muke sa instalacijom dialup modema, neću ovde ni da pričam, to je sad samo ružna prošlost, jer sad bar imam adsl pa mogu svaki dan da apdejtujem moj "dragi" Open Suse, koji mi je konačno prelio čašu žuči.
Instalacija ATI grafike je posebna priča, otprilike kao horor film. Podesim nekako drajvere, rezolucju, paletu i sve što treba i ne treba, pustim neku igru, ali cvrc, kaže to je samo 2D treba ti posebna 3D podrška, pa onda opet traži uptstva drndaj se sa X11 i xorg podešavanjima, očaj..
Resetujem linux, i umesto da se podigne izbaci me u konzolu, uz poruku da nešto ne valja xorg fajl i da to popravim.
Onda opet instaliraj od početka, pa opet drajveri, grafika, ovo, ono, uopšte korisnog rada na linuxu sam imao možda 20% vremena a 80% je otišlo na podešavanja.
Kažem ja sebi, mnogo si bre zahtevan, ubaci neki film i uživaj, stavim ja DVD, a on će meni nemaš ovaj kodek, nemaš onaj, instaliram ja strpljivo sve to i izgubim volju da gledam bilo šta, ali kažem sebi ni Rim nije sazidan za jedan dan, budi uporan..
Konačno sve namestim, ali onda ide poruka, nisi mountovao DVD, pa rekoh, mountovaću ti nanu naninu i već krenem da tražim veći čekić da prekratim muke i sebi i njemu, ali nateram sebe i odgledam film praveći se da se ništa nije desilo.
Na kraju sav hepi što je bar to prošlo glatko, pritisnem eject na dvd plejeru, ali fioka ćuti, bez namere da mi ispljune moj dragoceni film.
Konačno shvatim da i tu treba neko ručno podešavanje u nekoj od milion startup sekvenci inače moram da jurim opciju unmount da bi prokletinja najobičniji disk iz drajva izbacila..
Kada su ikonice sa desktopa počele same da menaju izgled i postaju jednoobrazne, saznao sam da je krivac bagovani KDE 4 i da samo treba da stavim neki stariji pa će da poteče med i mleko.
O igrama ne vredi ni govoriti, sve to što kao radi, u stvari je emulacija Windowsa pod Cedegom ili preko Wine-a, a onda ne znam što sam uopšte prešao na Linux, ako ću pod njim da emuliram mrski Win.
Kap koja je prelila čašu je bila namera da namestim iole kvalitetne fontove, jer ove ne bi preporučo ni najgorem neprijatelju, ali su svi pokušaji ostali samo na tome.
Firefox, a posebno Opera me nisu zarezivali dva posto, njihovi fontovi su bili jači od svake moje želje da ih makar malo doteram i izbegnem glavobolju i neku jaču dioptriju posle malo dužeg rada, no to je ipak bilo previše za očekivati.
Konačno kada mi se posle ne znam koje instalacije, poremetio i boot sektor, nisam više imao volje da ponovo otkrivam čari LILO i GRUB loadera, već sam vratio originalni boot i sada mirno kucam ovo na svom Google Chrom-u, a o Linuxu uvek govorim po sistemu "Hvali more, drž se kopna"
Od svih Linuxa, držim samo mali puppy na flešu, kao recovery alatku u rezervi i to je sve.
Kada se uželim komandne linije tu je moja Amiga, ali sve preko toga, hvala ali ne hvala.![]()
Za recovery i sredjivanje racunara (tudjih) uvek nosim knoppix, posto vredi zlata (npr kako saznati sta sve vlasnik ima u racunaru bez otvaranja kompa, srediti particionu tabelu...).
knoppix :smoke: :wave:
I neki dan sam instalirao CentOS na IBM masini, i nije mi prepoznao Gbit LAN. Naravno, drajver je pronadjen na netu, ali sam izgubio sat vremena, te se koristio drugim racunarom (da bi skinuo drajver sa neta.) Sta bi obicni korisnik, kome je ponudjeno da "updatuje" pakete, a nema nikakve konekcije niti drugog kompjutera...?
... Skener u multifunkc. uredjaju nikad nije proradio.... Drajver za Canon ink-jet sam morao traziti, pa skidati foomatic paket, pa 2 stranice kucanja u konzoli i zongliranja u CUPS-u... web kamera isto... itd... itd...
Jednostavno, to je jos uvijek prekomplikovano za kucnog korisnika.
Primjer - prijatelj moga oca, tip koji racunar gleda kao cudo tehnike, uspio je sam "instalirati" WinXP i drajvere, sljedeci moja telef. uputstva " ubaci CD, klikni next, ... yes...I agree..." Cik da to uradi sa Fedorom? Jednostavno ne...
Windows XP 166 51.08%
Windows Vista 65 20.00%
Windows 7 18 5.54%
Linux 60 18.46%
Anketa (nasha) veli:
Jos malo pa ce biti vise korisnika Linuxa nego Viste![]()
Aj priznajte ko se registrovao gomilu puta i glasao, nećemo mu ništa![]()
za Salca:
Kad sam rekao "2 stranice konzole" nisam mislio bukvalono na dvije stranice, vec sam htjeo da izrazim "problem"..
...
...
...
zato sto na Linuxu nemas Carbon ili Cocoa, Appleov framework. Pored toga, Adobe koristi svoje cross-platform biblioteke (Mac/Win) sto znaci da ni ne moze npr. u potpunosti iskoristiti Mac OS X. Kako bilo, da imaju interesa, najverovatnije bi mogli relativno lako da portuju PhotoShop.Ako Photoshop postoji za Mac, koji je relativno Unix-olik, zasto ne i za Linux?
Zašto ne XP Home? Ja sam na dva kompa kod mene u firmi sklonio Linux i stavio XP Home (i od tada su prestali moji problemi sa tim kompjuterimaPre neki dan sam u jednoj firmi zamenio Windows XP sa Ubuntum. Racunar se koristi za najobicnije office stvari. To je jedan od racunara. Ako se uzme u obzir da ih ima 5-6 i da jedina verzija koja moze da se kupi za te racunare je Windows XP Pro GGK koji kosta oko 180e, vise je nego jasno da Linux moze imati mnogo veceg udela u firmama gde je sve veca potreba za legalnoscu.
XP Home postoji samo kao OEM, uz nove racunare. Naravno moze i to da se zbudzi, ali ako idemo na legalno onda nek bude maximalno legalnoZašto ne XP Home? Ja sam na dva kompa kod mene u firmi sklonio Linux i stavio XP Home (i od tada su prestali moji problemi sa tim kompjuterima).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari