Šta je novo?

popularnost Linuxa

Zašto ne XP Home? Ja sam na dva kompa kod mene u firmi sklonio Linux i stavio XP Home (i od tada su prestali moji problemi sa tim kompjuterima ;) ).

Prestali? A update antivirusa, povremeno ciscenje, defragmentacija i sredjivanje registry baze ;)

Kod nas su u firmi nekad imali windowe (cca 200 komada, sirom zemlje), pa su morali da izmisljaju razna pravila, npr da telefonski kabl sme da stoji u racunaru samo kad mora (tad je dialup bio jedini internet koji se mogao koristiti), jer su ponekad dolazili veliki racuni zbog onih dialera... Od virusa su cisceni samo kad prestanu da rade, a sto je time bila ugrozena bezbednost podataka niko nije brinuo.
Od kako je sve promenjeno na linux(klijenti)/solaris(server) racunari se menjaju samo kad se nesto pokvari (hardverski), virusa nema, lepo je definisano sta taj covek tamo moze da radi, tako da ne moze nista da instalira/deinstalira/pokvari, milina. Obzirom da je firma dosta porasla i da bi sad trebala armija administratora da to odrzavaju, a o ustedi na licenciranom softweru necemo trositi reci. :)

XP Home postoji samo kao OEM, uz nove racunare. Naravno moze i to da se zbudzi, ali ako idemo na legalno onda nek bude maximalno legalno :)
Ah, da... Ja sam kupio XP Home prošle godine, tada je još mogao da se ponegde pronađe. Mada, pričao sam s nekim ljudima iz našeg MS-a i oni kažu da je XP Home OEM potpuno prihvatljivo rešenje...

@ __zevs__: pa, da, prestali su problemi! Do tada sam imao probleme (npr. na jednom 17" CRT monitoru nikako nije mogla da se podesi rezolucija ispod 1600x1200, valjda je tripovao da je u pitanju TFT, pa je odmah bacao na max. rezoluciju), a sada sve radi bez problema. Istina, stavio sam Avast Home na te kompove, što, naravno, nije legalno, ali ako budem morao da stavim neki plaćeni AV prog, onda ću jednostavno skinuti Avasta i staviti ClamWin. Što se tiče "povremeno ciscenje, defragmentacija i sredjivanje registry baze" --- to i nisu baš bitne stvari, pa ih i ne radim (ok, defrag i CCleaner pokrenem jednom u 6 meseci, ali to je max. 5 minuta posla). Sve u svemu, mnogo mi je lakše nego sa Linuxom, možda zato što je mala firma... Da imam 200 kompova, verovatno bih razmislio ponovo o Linuxu, ali onda ne bih mogao da koristim ovakve kompove (sa Via Chrome grafikom ;) ).

Linux jaste špansko selo većini korisnika koji koriste računare od pojave win95 pa na ovamo. Dok je korisnicima koji koriste pc još iz vremena DOS-a potrebno vrlo malo vremena za privikavanje. Pošto su u stara dobra vremena ovladali komandnom linijom i ne predsatvlja im problem unos komandi. Konfigurisanje hardvera, softvera kroz komandnu liniju...

Kad se samo setim starih vremena pre ere plug&play hardvera. Trebalo je pomučiti moždane vijuge kako bi sklopili konfiguraciju a zatim naterali istu da radi... Morali ste da znate koja komponentta koristi koji IRQ port u pola noći kad vas neko probudi, danas ne verujem da više od 5%korisnika računara uopšte zna da isti postoji na računaru a čemu služi zna verovatno 2%. Zatim ona setovanja desetine jumpera, a danas je problem na IDE HDD-u premostiti-podesiti jumperom da li je disk master ili slave.

Problem sa Linux-om je u tome što nije projektovan kao Windows da može da ga koristi svaka američka blago retardirana domaćica.

Glavna mana linuxa je nedostatak profi softvera. Evo meni trebaju Rhino za modelovanje, zatim illustrator i photoshop za grafiku, a to na linuxu jednostavno ne radi. Nemojte reci GIMP, jer je program jednostavno nedovoljan za ono sto meni treba + nisam kompatibilan sa ostatkom ljudi sa kojima radim.
Ja sam na laptopu dugo furao linux, ali je doslo vreme da mi i lap treba na faxu za modeling u Rhinu pa je i tu otpao linux kao resenje.
Verujem da bi dosta ljudi radilo na linuxu kada bi na njemu radio profi softver.

Slazem se sa tobom u potpunosti. Ljudi navode photoshop i ostale stvari kao mane linuksa, dok to vecini ni ne treba. Za prosecnu porodicu je neki (k)ubuntu dusu dao.

Klinac iz komsiluka se zali da ne rade igrice? Dok mu objasnjavas kako da krekuje igru, pokazi mu i gde da pogleda da li igra radi pod wine-om i kako da je pokrene.

Inace, na konfiguraciji iz potpisa je sve proradilo bez ikakvog namestanja. U stvari, lazem, morao sam da menjam biblioteku za cpp kompajler da bi proradilo, ali to opet nije potrebno prosecnoj porodici ;)

Naravno, ima i mane, a najveca bi bila neophodnost pristupa internetu.

Ja sam probao nekoliko distribucija Linuxa, ali mi je za sada Ubuntu najbolji, posebno sto ima i LiveCD koji mi je na vecini masina radio, a i na laptopovima savrseno radi za one stvari koje mi trebaju, a nije neki problem instalirati,tj bas je lako.
Jedino uvek treba dosta vremena da bi se napravilo funkcionalno okruzenje za sve stvari koje mogu da se iskoriste.
Gaming nije nesto i nece jos skoro biti dobar dokle god Linux ne bude dobio DirectX platformu i dobre drajvere za grafiku, jednostavno ovako treba previse truda za nesto sto mnogo bolje i jednostavnije radi pod WinXP...
A ni profi aplikacije nece nikada zaziveti jer jednostavno one se placaju a Linux je besplatan i osnovna ideja cele price je da postoji besplatan OS sa besplatnim programima i zajednicom koja sve to unapredjuje.
Internet je presudan za Linux jer bez updatea i skidanja programa i aplikacija sa neta nema ni njegove funkcije, a ja znam masu ljudi koji koriste WinXP na kome sam im instalirao osnovne programe po nekoliko godina bez ikakvih promena i dopunjavanja i jednostavno ih ne zanima da skidaju to sa neta.
Sa druge strane Linux moze da se lepo iskonfigurise i napravi neki paket za obicne home korisnike sa gomilom aplikacija, koje ce koristiti i da sve to radi lepo, kao sto je uradio Asus sa eeePC. Ali opet nastaje problem jer je vecina ljudi navikla na Win i nije ni malo fleksibilna po pitanju novih stvari i oko ulaganja truda u ucenje neceg novog.
Mada kako stvari trenutno stoje sa ovim sve gorim i gorim Win sistemima ne bi me cudilo da se jedan deo korisnika prebaci na Linux bas iz tog razloga :)

@ __zevs__: pa, da, prestali su problemi! Do tada sam imao probleme (npr. na jednom 17" CRT monitoru nikako nije mogla da se podesi rezolucija ispod 1600x1200, valjda je tripovao da je u pitanju TFT, pa je odmah bacao na max. rezoluciju), a sada sve radi bez problema. Istina, stavio sam Avast Home na te kompove, što, naravno, nije legalno, ali ako budem morao da stavim neki plaćeni AV prog, onda ću jednostavno skinuti Avasta i staviti ClamWin. Što se tiče "povremeno ciscenje, defragmentacija i sredjivanje registry baze" --- to i nisu baš bitne stvari, pa ih i ne radim (ok, defrag i CCleaner pokrenem jednom u 6 meseci, ali to je max. 5 minuta posla). Sve u svemu, mnogo mi je lakše nego sa Linuxom, možda zato što je mala firma... Da imam 200 kompova, verovatno bih razmislio ponovo o Linuxu, ali onda ne bih mogao da koristim ovakve kompove (sa Via Chrome grafikom ;) ).

Pri dnu /etc/X11/xorg.conf fajla postoji linija
Kod:
Modes      "1680x1050" "1440x900"
Trebalo je dodati odgovarajucu rezoluciju. Vidim da nisi ni u googl pitao za svoj problem :)
Necu da pitam da li je to moglo da se podesi preko nekog gui alata.

Ne znam na kakve probleme sa via chrome mislis? Meni je poznato da pod linuxom cak i wide radi, a da te vidim da to namestis na windowsu :d

A ni profi aplikacije nece nikada zaziveti jer jednostavno one se placaju a Linux je besplatan i osnovna ideja cele price je da postoji besplatan OS sa besplatnim programima i zajednicom koja sve to unapredjuje.

Nije problem, sto? Imas gomilu komercijalnih linux distribucija, sta bi sprecavalo nekoga da prodaje software za linux? :)

Upravo to. Jednostavno R.A.D.I.

Glavna mana linuxa je nedostatak profi softvera. Evo meni trebaju Rhino za modelovanje, zatim illustrator i photoshop za grafiku, a to na linuxu jednostavno ne radi. Nemojte reci GIMP, jer je program jednostavno nedovoljan za ono sto meni treba + nisam kompatibilan sa ostatkom ljudi sa kojima radim.
Ja sam na laptopu dugo furao linux, ali je doslo vreme da mi i lap treba na faxu za modeling u Rhinu pa je i tu otpao linux kao resenje.
Verujem da bi dosta ljudi radilo na linuxu kada bi na njemu radio profi softver.

Ima Linux itekako svog profi sofvera, samo što ljudi misle da je jedino Win softver profi. Ako je neko profesionalac (što je važnije nego softver, sam softver ne čini nikoga znalcem), onda za 70 dolara dokupi CrossOver Linux Professional i može, uz ostalo, da koristi i Photoshop, MS Office 2007 etc.

Linuxi jesu sve funkcionalniji i lepši za oko, kao što neko reče, ali i dalje postoji velika razlika između pojma "može da se uradi na Linuxu" i "može lako i jednostavno da se uradi na Linuxu".
Koliko sam imao muke sa instalacijom dialup modema, neću ovde ni da pričam, to je sad samo ružna prošlost, jer sad bar imam adsl pa mogu svaki dan da apdejtujem moj "dragi" Open Suse, koji mi je konačno prelio čašu žuči. ;)
Instalacija ATI grafike je posebna priča, otprilike kao horor film. Podesim nekako drajvere, rezolucju, paletu i sve što treba i ne treba, pustim neku igru, ali cvrc, kaže to je samo 2D treba ti posebna 3D podrška, pa onda opet traži uptstva drndaj se sa X11 i xorg podešavanjima, očaj..
Resetujem linux, i umesto da se podigne izbaci me u konzolu, uz poruku da nešto ne valja xorg fajl i da to popravim.
Onda opet instaliraj od početka, pa opet drajveri, grafika, ovo, ono, uopšte korisnog rada na linuxu sam imao možda 20% vremena a 80% je otišlo na podešavanja.

Potpuno se slazem, ima jos toga npr. UPS, TV kartica itd... Salac pise o nedostatku drajvera za windows, toliki internet i tone drajvera, imam ortaka koji je profi, nisam cuo od njega da nije nasao neki drajver. Ocemo malo gluposti ako imas dva DVD drajva moras striktno da se opredelis koji ce da pusta audio CD a koji DVD, dovoljno da izludis dok ne provalis. Najcrnje je kad dodje neki update, posle nekog vremena otkrijem da mi ne radi samba ili neki od programa koji mi bas tog casa treba, onda ide restart pa dizanje XP. Pozitivno je sto se iz linuxa mogu trebiti virusu i zameniti osteceni windows systemski fajlovi.

:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Pri dnu /etc/X11/xorg.conf fajla postoji linija
Kod:
Modes      "1680x1050" "1440x900"
Trebalo je dodati odgovarajucu rezoluciju. Vidim da nisi ni u googl pitao za svoj problem :)

Probao sam to, ali nije funkcionisalo! :mad: Meni je trebala rezolucija 1024x768, ali nikako nisam uspeo da to uradim - a probao sam PUNO stvari, i to uz instalaciju nekoliko distroa, kao i ponovnu reinstalaciju Kubuntua par puta...

Isti je problem bio na tom starom laptopu - nije bilo šanse da sve radi kako treba!

A to za taj koristan rad vs. podešavanje ste zaključili za koliko, 3 sata posle instalacije? Normalno da, ako želiš da nešto radi prema tvojim potrebema, to moraš da podesiš. I svi ste rasturali po XPu čim ste iz kolevke seli za kompjuter? Nigga please...

Linuxu ne trebaju ni drajveri, ni programi, ni out-of-the-box wireless kartica, Linuxu samo treba jednaka šansa, bez diskriminacije. Ako imaš 2 brata, i roditelji jednog forsiraju da trenira fudbal - normalno je da će igrati bolje od onog drugog. Pošalji ih obojicu na trening, pa će se videti ko ima više talenta i veštine.

Ljudi su robovi navika. Kod mene u firmi jos stoje samo 2 windows-a. Jedan je tu zbog banke a drugi zbog nekog softvera preko kog radi neka masina i to je to. Ostali racunari i serveri su pod linux-om. Na pocetku je bilo gundjanja ali su se navikli. Probao sam ovo isto da izvedem u jos nekim firmama za koje honorarno radim ali tu nije bilo volje za traziciju na linux ali sam zato na servere stavio linux. Istina malo mi nedostaje AD u toj kombinaciji ali bice bolje kada izadje samba 4... ako ikada izadje :)

Potpuno se slazem, ima jos toga npr. UPS, TV kartica itd... Salac pise o nedostatku drajvera za windows, toliki internet i tone drajvera, imam ortaka koji je profi, nisam cuo od njega da nije nasao neki drajver. Ocemo malo gluposti ako imas dva DVD drajva moras striktno da se opredelis koji ce da pusta audio CD a koji DVD, dovoljno da izludis dok ne provalis. Najcrnje je kad dodje neki update, posle nekog vremena otkrijem da mi ne radi samba ili neki od programa koji mi bas tog casa treba, onda ide restart pa dizanje XP. Pozitivno je sto se iz linuxa mogu trebiti virusu i zameniti osteceni windows systemski fajlovi.

:wave:

Ja sam pricao o onome sto mi se desilo pre mesec dana - nov laptop, vista na njemu, necu vistu 'ocu XP, instalacija XP-a i skidanje&instalacija drajvera, a XP se kuca, ne budi iz standby-a, problemi sa rezolucijom itd. Kao sto vidis, vrlo konkretni problemi i krivica drajvera. Nije da ne radi nikako (tj da ne postoje drajveri), ali ne radi kako treba. Najgore od svega je sto ce tako i da ostane - ne ocekujem da drajvere napisu ni proizvodjac laptopa ni programeri iz MS-a posto ni jedni ni drugi nisu zainteresovani da se gorenavedeni problemi rese.

Sa druge strane na linuxu je sve proslo glatko i prepoznato je iz prve, osim drajvera za wireless kartu i 3d ati drajvera koji su dovuceni kroz update-ovanja preko neta (novi kernel i ati non-free drajveri), jedan reboot i to je to. Da ne bude zabune, konzolu nisam ni pipnuo.

I sada bih ja mogao da izvucem zakljucak kako je windows potpuno djubre i krs cija je hardverska podrska uzasna :) (sto naravno nije slucaj).

Inace, da ne ispadne da pricam napamet, kod mene u firmi postoji ekipa ljudi koji su PC serviseri, iz prve ruke znam koliko problema imaju i koliko su ih imali u proslosti sa drajverima, hardverom, bagovima i nekompatibilnostima. Secam se da su cak neki problemi morali da budu resavani po sistemu 'fook that, uzmi hardver drugog proizvodjaca'.
Uostalom, da na windowsu ide sve tako lepo i glatko, oni bi morali da se bave nekim drugim poslom.

Poenta svih mojih postova je da hardverska podrska u linuxu vec neko vreme nije goruci problem, vec je to neunificiranost grafickog okruzenja (pricam o desktop racunarima, za servere je ovo apsolutno nebitno).
Da ne pravim jos jedan gigantski post i ponovo objasnjavam kako i zasto, pogledajte primer OSX-a cija je hardverska podrska u odnosu na linux mizerna, a ipak je vise nego odlican sistem za rad na desktopu.

Poslednja izmena:
Da ne pravim jos jedan gigantski post i ponovo objasnjavam kako i zasto, pogledajte primer OSX-a cija je hardverska podrska u odnosu na linux mizerna, a ipak je vise nego odlican sistem za rad na desktopu.

Pa, normalno, jer kad znas da ce ti nesto raditi kako treba, sta ima da se bakces sa podrskom :p

Windows je više za decu.
Kako te nije sramota da lupas ovakve gluposti.

Meni se Linux jednostravno nije svideo..... instalirao sam ga..... mucio se da skontam gde je sta, nije mi se svideo ni izgled ni funkcionalnost, pa sam odlucio da ga vise ne stavljam. Intuitivan je mozda ljudima koji su navikli na njega ali windows definitivno pobedjuje u kategoriji koriscenja po prvi put. Imam gomilu programa za windows... i znam napamet kako srediti hiljadu i jedan problem koji se mogu pojaviti u windowsu.... xp, vista... bilo koji. Dok bi se sa linuxom samo mucio sto nikom nije cilj... naucio bi eventualno ali bi bacio vreme. Jednostavno ko se na cemu naucio neka to koristi ali ovakve izjave da je win za decu ne podnosim.

I jos nesto.... primecujem da su neki ljudi sto koriste linux uvereni da su pametniji od ostalih ljudi...... sigurno ste i vi to vidjali oko sebe..... jadno zar ne?

Poslednja izmena:
Ima Linux itekako svog profi sofvera, samo što ljudi misle da je jedino Win softver profi. Ako je neko profesionalac (što je važnije nego softver, sam softver ne čini nikoga znalcem), onda za 70 dolara dokupi CrossOver Linux Professional i može, uz ostalo, da koristi i Photoshop, MS Office 2007 etc.

Ako si probao wine i CrossOver sve ti je jasno... Linux je ok za net masinu, za kuckanje u open officeu (koji btw koristim i na winu), ali za modeling i rendering je Win i tacka.

Meni se Linux jednostravno nije svideo..... instalirao sam ga..... mucio se da skontam gde je sta, nije mi se svideo ni izgled ni funkcionalnost, pa sam odlucio da ga vise ne stavljam. Intuitivan je mozda ljudima koji su navikli na njega ali windows definitivno pobedjuje u kategoriji koriscenja po prvi put. Imam gomilu programa za windows... i znam napamet kako srediti hiljadu i jedan problem koji se mogu pojaviti u windowsu.... xp, vista... bilo koji. Dok bi se sa linuxom samo mucio sto nikom nije cilj... naucio bi eventualno ali bi bacio vreme. Jednostavno ko se na cemu naucio neka to koristi ali ovakve izjave da je win za decu ne podnosim.

I jos nesto.... primecujem da su neki ljudi sto koriste linux uvereni da su pametniji od ostalih ljudi...... sigurno ste i vi to vidjali oko sebe..... jadno zar ne?

Pa normalno da znaš za gomilu programa i da znaš kako napamet srediti hiljadu i jedan problem kad KORISTIŠ WINDOWS. EEEEEEEEEEEj, shvati da ne možeš znati nešto što prvi put vidiš. O tome sam pričao u prošlom postu - da Linuxu samo treba dati JEDNAKU šansu, a ne gledati ovako

I kako možeš da tvrdiš da Windows pobeđuje u katerogoriji "korišćenja po prvi put" ?
Recimo da stavimo mog tatu, koji sem Tablića nije koristio kompjuter, da pogleda ovaj spisak i da pročita npr. "Trillian, GomPlayer, FlashGet, uTorrent, Nero, Winamp" - šta bi mu bilo jasnije?

Slike sam izvukao iz podmenija "Internet" i "Multimedia", sve je tako kako piše, ništa nisam menjao. KDE 4.2

Poslednja izmena:

Ajde sad procitaj sta si napisao. :)
Usao si u novi sistem i nisi napamet znao gde je sta? Ajde, da li je moguce?! :zgran:
Imas gomilu programa i znas resiti 1001 problem u sistemu koji koristis godinama, a nemas i ne znas da resis potencijalne probleme u sistemu koji si koristio 15 minuta? :wall:
Znaci cak i da postoji savrsen sistem, tebi se ne bi svideo jer je drugaciji i ti ranije nisi radio u njemu :)

Pokrenut bas ovom temom resio sam da instaliram neki Linux.
Izbor pao na Ubuntu 8.10 , rekoh sebi ako njih ne mrzi da ga naprave i posalju , ni meni nije tesko da ga instaliram. Totalni sam pocetnik i neke stvari na pocetku nisu funkcionisale (imam Ati grafiku) , ali to me je samo potaklo da resavam probleme. Dok ga ne podesim onako kako zelim i dok ne dostigne funkcionalnost koju ima moj XP necu da dajem sud. Za sada mogu reci sam jako jako zadovoljan i zainteresovan :)
Da dodam da cu zadrzati XP , zbog igara ali za sve ostalo , za sta ja koristim Ubuntu mi je vise nego dovoljan.
PS. Imam i win 7 ma vmware-u koji me je odusevio pa ce on naslediti XP kad izadje full verzija:)

Pokrenut bas ovom temom resio sam da instaliram neki Linux.
Izbor pao na Ubuntu 8.10 , rekoh sebi ako njih ne mrzi da ga naprave i posalju , ni meni nije tesko da ga instaliram. Totalni sam pocetnik i neke stvari na pocetku nisu funkcionisale (imam Ati grafiku) , ali to me je samo potaklo da resavam probleme. Dok ga ne podesim onako kako zelim i dok ne dostigne funkcionalnost koju ima moj XP necu da dajem sud. Za sada mogu reci sam jako jako zadovoljan i zainteresovan :)
Da dodam da cu zadrzati XP , zbog igara ali za sve ostalo , za sta ja koristim Ubuntu mi je vise nego dovoljan.
PS. Imam i win 7 ma vmware-u koji me je odusevio pa ce on naslediti XP kad izadje full verzija:)

:)
Имаш моју подршку, потребно је мало времена да се линукс савлада, али се по мом мишљењу исплати. Ја такође имам дуалбут (Windows XP и Slackware), али сам се скроз одвикао од коришћења виндовса (тамо проводим мање од 1% времена), углавном због нечега што овде немам. Тек кад добро упознаш и почнеш да користиш оба, схватиш колико је виндоуз непотребно компликован. И даље кад сам тамо не могу да се навикнем да не могу да копирам са селект -> средњи клик миша, да за калкуратор не могу да користим АЛТ+Ф2, да не могу да поставим неки програм да буде увек изнад осталих, морам да спустим све програме да бих кликнуо на неку иконицу на десктопу, да не могу да погледам филм који је фирефокс до пола скинуо, да не могу да га преместим у други директоријум док се још скида са интернета... А и систем не памти шта сам радио прошли пут, морам да имам гомилу програма за најједноставније ствари, морам да инсталирам неки мега гига едитор, да бих користио регуларне изразе и тако урадио неку измену у некој групи фајлова. Треба ми програм да бих направио исо слику и сви такви програи су међусобно некомпатибилни. Да се форсирају стандарди које углавном подржава само микрософт и нико више и често само неко време... Да ми за све живо треба драјвер. Да ми из неког разлога блутут престане да ради (а сваки долази са својим програмом који се драстично разликује од осталих) и да једино реинстал решава тај проблем. Да се проблем тромости новог система решава куповином много јачег рачунара...
Има тога доста. :)

Poslednja izmena:
Ako si probao wine i CrossOver sve ti je jasno... Linux je ok za net masinu, za kuckanje u open officeu (koji btw koristim i na winu), ali za modeling i rendering je Win i tacka.

Čuo si za Linux Rendering Farms (i Clusters)? Evo ti za početak jedan link: http://helmer.sfe.se/ - čisto informativno. Ostalo se obavesti sam.

Poslednja izmena:
Windows savim lepo radi ako je korisnik normalan...... a ako krene da stavlja torrent programe pa razne zezancije za ubrzani download pa onda neke theme za vistu na XP e onda to je druga prica.... pimp my windows... to ne valja nista

par codeca da rade filmovi..... firefox... nista vise ne treba na cistu instalaciju staviti (osim programa koji vam treba za rad)

pre bi platio windows nego da ispocetka ucim linux ili bilo sta drugo..... :D :D

znam da nisam ni dao postenu sansu linuxu ali linux bas mora da bude 10 puta bolji od windowsa da bi ljudi koji su navikli na win predju na linux.... ima automehanicarsku radnju za recimo audi vozila.... i sad ti neko kaze ako popravljas mercedese umesto audia imaces isto para....... niko normalan tu ne bi prelazio na nesto drugo i mucio se ako su na istom.... prelaz bi morao biti extra isplativ ili nista od toga

Windows savim lepo radi ako je korisnik normalan...... a ako krene da stavlja torrent programe pa razne zezancije za ubrzani download pa onda neke theme za vistu na XP e onda to je druga prica.... pimp my windows... to ne valja nista

par codeca da rade filmovi..... firefox... nista vise ne treba na cistu instalaciju staviti (osim programa koji vam treba za rad)

pre bi platio windows nego da ispocetka ucim linux ili bilo sta drugo..... :D :D

znam da nisam ni dao postenu sansu linuxu ali linux bas mora da bude 10 puta bolji od windowsa da bi ljudi koji su navikli na win predju na linux.... ima automehanicarsku radnju za recimo audi vozila.... i sad ti neko kaze ako popravljas mercedese umesto audia imaces isto para....... niko normalan tu ne bi prelazio na nesto drugo i mucio se ako su na istom.... prelaz bi morao biti extra isplativ ili nista od toga

Pa nije ti dobro poredjenje. To bi bilo kao da si popravljao audi i sad treba da popravljesh mechku ali za 5 vishe para (minimum). Windows Xp Home je koliko oko 100e sad jel? A Linux? Mufte, ubuntu ti chak poshalje disk na kucnu adresu, znanje kje je potrebo da bi se linux podesio da pushta filmove ide na net, i da se slusha muzika je minimalno, pogotovo shto linux skoroo sve (u momo sluchaju sve) drajvere sam instalira chak i podesi nativnu rezoluciju za monitor. Da izgleda drugachije od windowsa izgleda, al i treba da izgleda drugachije jer to nije windows nego je linux i Mac OSX izgleda drugachije od Windows pa je vrlo popularan :wave:

Linux korisnici i pisci Linux distribucija sami sebi seku granu na kojoj sede. Linux diskusije zabranjeno kao najveci jeres uporediti nesto sa windowsom. Pisci Linuk distribucija sede u nekim garazama i zamisljaju da ce postati neki novi Mojsije ili ti Bill Gates. Ima bezbroj linux distribucija, tolika kreativna energija stracena uzalud. KDE, GNOME, XFCE i ostalo o cemu je Salac pisao i onda iz toga proizlazi na stotine nekompatibilnosti. Nije to sloboda to je anarhija, usmerite se na dve tri solidne distribucije, usmerite se na proizvodjace hardwera i linux ce dobiti zaluzeno mesto. Imam dual boot XP i Ubuntu 8.04 i dajem podjednaku sansu i windowsu i linuxu. Na kraju diskusije ovog tipa pretvore se u prepucavanje, vredjanje, omalovazavanje; neka svako koristi OS koji njemu najbolje lezi.

Poslednja izmena od urednika:

Paralela je ubola centar priche:banana:

Нажалост мени не иде, пре неког времена одлучио ја да на виндоуз инсталирам само ати апликацију за тв, винамп и фирефокс... Кодеке не инсталирам јер користим мплејер... (осим оних које ати апликација инсталира).
И поред свег труда, увек ту улети и још пар програма. Ниједна тема, торент (никад не бих виндоуз оставио на интернету тако дуго), чак ни Неро не инсталирам (још од верзије 6). Али то њега не спречава да почне лоше да ради... Прошли пут је некако успео да ми сасече тв слику са леве и десне стране. Претпоставио сам да има везе са веб камерицом, тако да је више не инсталирам (а и не знам где ми је диск)... Тешко може виндоуз да се чува, једино ако ништа не радиш на њему, иначе можеш само да му продужиш век (сад зависи колико је ко толерантан). Можда ова седмица буде нешто видећемо.
Што се виндоуз корисника тиче, ја сматрам да није пожељно да прелазе, ако им је добро тамо и ако не желе да експериментишу. Линукс је далеко од савршенства, има и он своје проблеме, али ако желе да се мало потруде могу да га направе доста удобнијим системом.

Očito nikad nisi radio sa serverima, niti si se bavio administracijom mreža, pa ne razumeš o čemu pričam. Da jesi, video bi koliko je Linux ozbiljniji i pouzdaniji OS od Windows-a. Uobičajeno Windows-ovo zaglupljivanje, problemi u radu iz čista mira iz razloga koji se ne mogu identifikovati, svega toga na Linux-u praktično da i nema. Uglavnom je na Linux-u najveći problem podesiti sve kako kako želiš, ali kada se jednom namesti, Linux jednostavno radi i može tako da gure sve dok nešto od hardvera ne crkne. A da i ne pominjem koliko je Linux konfigurabilniji od Windows-a, sve se može podesiti u sitna crevca. Kao admin ja želim da radim ono što mi treba, a ne ono što Microsoft smatra da mi treba. Linux je jednostavno napravljen na boljim osnovama, sa akcentom na stabilnost, pouzdanost i mogućnosti, pri čemu je ponekad u svrhu toga žrtvovana jednostavnost korišćenja. Desktop Linux distribucije se sada trude da tu masu zbunjujućih mogućnosti malo prikriju od korisnika i automatski podese što više toga, ali korisnik i dalje ima pristup naprednim stvarima, što ume da bude vrlo korisno. Dakle, Windows zaista jeste za decu, uprošćen OS koji sputava korisnika.

Vrh Dno