Šta je novo?

popularnost Linuxa

Sve ja to lepo uradim instalisem nut, uradim resavsku skolu prepisem sadrzaj conf fajlova uz nuzne izmene. Onda opet dodjem do gentoo komande ili sta li je vec
usermod -G usb nut
dobijem neki error
pa onda jos
#Now, start the services:
/etc/init.d/upsdrv start
/etc/init.d/upsd start
/etc/init.d/upsmon start

And add them to the default runlevel:

rc-update add upsdrv default
rc-update add upsd default
rc-update add upsmon default
Na ovo dobijem poruke errore...

Instalisem i knutclient koji normalno ne moze da se poveze na nut server jer je on client, popunjavam to sto od mene trazi ako uopste tako ide.

Gledao sam jos jedno uputsvo, razlikuje se od ovog gentoo uputstva.
Nasao sam uputsvo za knutclient tu ima da se popunjava brdo config fajlova a aptitude install knutsetting ne postoji na Ubuntu repozitorijumu.
Uzas, horor film, svako uputsvo razlicito...Mogu da citam, googlam i gledam jos 100 godina ali to kod mene nece proraditi. Nije to bas tako kako pises, 3xcopy&paste i gotovo...

Poslednja izmena od urednika:
Molim vas da prestanete sa pricom o UPS-u, lega99 ako hoces da saznas vise o podesavanju NUT-a premesticu offtopic u drugu temu.

I drzite se teme, ovo je poslednja opomena svima.

Totalno netačno! :)

Jel? Ajd mi nadji drajvere za XP za neke matore printere/plotere. Evo konkretnog zadatka, OKI led stampaci.

Ako ti uspe za XP, sledeci nastavak Mission Impossible je - isto to ali za Vistu.

Pa onda mozemo da bunarimo podrsku za nesto jos matorije, MFM ili RLL diskove. Ili mozda drajvere za ISA/EISA/VLB kartice?
Oh, wait, pa na tome windows i ne moze da se instalira....

E to je prastari hardver :)

Ja znam da nisam uspeo da funkcionalno instaliram ni jedan Linux na 3 matora kompa i jednom novom, sa nestandardnim komponentama... XP radi ko zmaj na njima! S druge strane, na novom kompu Kubuntu se namestio odmah i sam ;)

ZoNi ti si uvek poseban :)

probao sam na preko 10 kompova ubuntu i sve je radilo out of the box, jedino sam nV driver istalirao posebno.

Da ne pricham da DSL koji je 50mb i dize se sa CD-a mi skonta sav HW u kompu i radi potpuno funkcionalno sa Live diska.

Šta da ti kažem :) Možda bi neki LinuxMaster uspeo da našteluje te kompove, ali ja nisam uspeo (a intenzivno sam pokušavao 2-3 meseca!).

U svakom slučaju, ja Linuxu želim sve najbolje, uz nadu da će jednog dana uveliko preteći Windows (o trulim Jabukama neću ovog puta ;) ).

Cek zoni, ti si imao problema sa X windowsom i rezolucijama? Strogo govoreci to u linuxima nije problem drajvera (kao u winu), vec je problem X-a.

Napisao sam u jednom od prvih postova u ovom threadu - pocevsi od verzije 7.3 X vise ne trazi xorg.conf fajl, sve radi po sistemu 'ukljuci i teraj'. To je jos jedna zanimljiva situacija, svaka nova verzija linux distribucija ce raditi sve bolje i bolje sa starim hardverom. Za prastari hardver (mnogo stariji i od starog :) ) iz mog prethodnog posta iluzorno je ista pricati; na tome nijedan windows vec dekadama ne moze da se potera.

Ja sam knopixom par puta sredjivao stvari na starim racunarima i normalno je radio. Najstarije sto je probano je neki 486... Mora samo konzolni mod jer mu grafika ima nesto smesno vrama (1mb cini mi se), ali se najnormalnije pokrenuo (tj ne secam se da sam morao nesto da bunarim).

linux distro polako sisa windows platformu, shto pokazuju ankete.
Windows dobija veliki broj podrshke zbog igara i lakoce koriscenja istog.

Znate kako, za desktop i kuchne potrebe teshko da che linux razbiti windoze-a, ali shto se tiche web servera, interneta bash mi je milo shto chujem da 80% provajdera i firmi koristi linux sisteme za mrezhe, hostinge... shto znachi da je puno stabilniji, brzhi, efektivniji...
ochigledno da che morati da se vishe bazira na gaming trzhishte kako bi i na tom polju preskochio odvratnog micro$ofta.
I ono pravilo stoji "sto ga vise udarash on te vishe voli, takvi smo mi ljudi jadni, ili kada chovek voli neku devojku ona ga odbija iz razloga shto on nju tera".
Eto, Microsoft je totalno komerciolizovan, Linux je free distro i opet ono pravilo shto sam naveo primjer "glupi".

sory za moje gramatichke greshke :)

ne misli se ovde na procesore i maticne ploce,vec na periferije,evo ja na primer ne mogu da nadjem drajver za genius web kameru
Nemoj da se ljutiš, al smarate sa tim web kamerama od 500 dinara pa ubijate. Kao da ceo svet zavisi od web kamera i dial-up modema, pa se to uzima kao neverovatna mana što ih drugi operativni sistemi ne podržavaju...

ma ja recimo, ne vidim nikakav razlog da predjem na LINUX, jesam pokusavao nekoliko puta ali nikako, pre neki dan sam probao ubuntu 8.1 i koristio celih 15 min komplikovano, pola stvari nema koje win ima, ruzan interfejs i jos mnogo toga......

ma ja recimo, ne vidim nikakav razlog da predjem na LINUX, jesam pokusavao nekoliko puta ali nikako, pre neki dan sam probao ubuntu 8.1 i koristio celih 15 min komplikovano, pola stvari nema koje win ima, ruzan interfejs i jos mnogo toga......

Pa zato i jest linux, a ne Windows. Logichno je da je drugachiji, oni koji vishe vole GUI koji je lep za oko onda bolje da idu na KDE jer je lepshi od gnoma. A ne razumem koja je komplikovanost Ubuntua kad uz pomoc njegovog instalera mogu da se instaliraju sve potrebni programi za prosechnog korisnika + je potpuno free OS

Ma ima i Win za dzaba ali necemo oko toga, ja ne govorim ovde o programima za ulepsavanja (sa njima mozes i od Win 98 da napravis bozicnu jelku) sam ubuntu 8.1 je meni uzasno ruzan u odnosu na win 7 recimo, druga stvar je isto to sto imam 2 stranice a4 formata uputstvo za instalaciju moje wireles kartice dok na winu to radi bez ikakvih drivera, ovo je moje misljenje samo ko sta voli nek izvoli :wave:

Linux definitivno nije ružan, ali Windows mi i dalje nekako deluje više ispoliran, da li zbog fontova ili onih ClearType efekata, ne znam.
Ipak, ima i lepih stvari, dugo sam se mučio sa instaliranjem SkyStar kartice i čitajući preporuke, rešio sam onako radi reda, da probam i ovaj Slax na USB stiku, bez mnogo nade u uspeh.
Međutim desilo se čudo, ono što nije uspeo Ubuntu, PClinOS, OpenSuse i još neki ovde je proradilo!
Iz prve je prepoznao karticu (to su mogli i ovi pobrojani), ali je jedini uspeo da mi preskenira i Astru i Hotbird i omogući bar gledanje free kanala, kroz kaffeine pleyer.
Sad ostaje, da vidim kako da mu ubacim podršku za gledanje kodiranih programa jer to izgleda nema u onim modulima već će morati da se potraži i instalira ručno neki plugin.
Još ako mi Wine, potera neke emulatore (WinUAE, pre svega), biće to puna kapa. ;)

Ma ima i Win za dzaba ali necemo oko toga, ja ne govorim ovde o programima za ulepsavanja (sa njima mozes i od Win 98 da napravis bozicnu jelku) sam ubuntu 8.1 je meni uzasno ruzan u odnosu na win 7 recimo, druga stvar je isto to sto imam 2 stranice a4 formata uputstvo za instalaciju moje wireles kartice dok na winu to radi bez ikakvih drivera, ovo je moje misljenje samo ko sta voli nek izvoli :wave:

Pa nije ružan Ubuntu, nego Gnome ***. Šta misliš o KDE4?

Linux definitivno nije ružan, ali Windows mi i dalje nekako deluje više ispoliran, da li zbog fontova ili onih ClearType efekata, ne znam.

Zbog toga sto Apple i dalje drzi patentna prava (isticu za neku godinu ako se ne varam) TT fontovi i dalje izgledaju ruznjikavo, mada postoji nacin da se instalira patchovana verzija freetype-a i da imas isti izgled fontova ko na win/osx.

Još ako mi Wine, potera neke emulatore (WinUAE, pre svega), biće to puna kapa. ;)

Sto wine? UAE je razvijen na linuxu a kasnije je portovan na windows i nazvan winuae.

Poslednja izmena:
Zasto WinUAE kada imas UAE?

http://www.amigaemulator.org/

No opet se vrtimo oko istog: korisnici krive Linux (ili OSX ili Windows) za sopstveno nepoznavanje materije...

Poslednja izmena:
Zbog toga sto Apple i dalje drzi patentna prava (isticu za neku godinu ako se ne varam) TT fontovi i dalje izgledaju ruznjikavo, mada postoji nacin da se instalira patchovana verzija freetype-a i da imas isti izgled fontova ko na win/osx.

bogme neces imati iste fontove kao na Mac OS X ili Windowsu :D

Windows ima potpuno drugaciju renderovanja fontova nego Mac OS X.

nego koja to patentna prava na TrueType drzi Apple i kako to konkretno smeta Linuxu?

Poslednja izmena:
http://www.freetype.org/patents.html

Inace, ako imas licencirani windows xp, mozes da importujes njegove ttf fontove (za koje si vec platio licencu) u linux.

ps. sad, moguce je da ovi patenti vaze samo u USA, kao gomila drugih patentiranih budalastina, tj. da ukljucivanje potpunog interpretera van USA nije ni kaznjivo ni zabranjeno niti krsi autorska prava.

Poslednja izmena:
^ nasao sam... :) 10x! - vidim da su to petenti vezani za hint-ove - pa mogu jednostavno da ih ignorisu, kao sto to uostalom i radi Mac OS X :d

Da se razumemo ja preferiram gnome, al out of the box KDE izgleda lepshe :)

Ne kontam o kakvoj instlaciji wirless-a ti prichash, ako nisam probao na 10 razlichtih wireless kartica ubuntu nisam ni na jednoj i nigde mi nije tazio nikakve instalacije sve je radilo out of the box.
:wave:

Poslednja izmena:
Da se razumemo ja preferiram gnome, al out of the box KDE izgleda lepshe :)

Ne kontam o kakvoj instlaciji wirless-a ti prichash, ako nisam probao na 10 razlichtih wireless kartica ubuntu nisam ni na jednoj i nigde mi nije tazio nikakve instalacije sve je radilo out of the box.
:wave:

Asus Wl-138g kartica ako treba mogu i link da ti postujem pa da vis koja za...ancija

@zeus: I da u windowsu nesto radi bez drajvera

Nista na nijednom osu nemoze da radi bez drivera tj mora postojati neki driver da bi hardwer radio,, ja instaliram recimo vistu ili win 7 i imam sve drivere odmah ( za grafiku i zvucnu mi skine win update) i sve radi savrseno, wlan, lan, stampac, skener, bluetoth itd bez instalacije drivera dok na ubuntu mi nista nije radilo....

Poslednja izmena:
@doct.cor:
Vidis... Nije Linux kriv zasto nema drivera za neke uredjaje.. kriv je proizvodjac tog uredjaja jer ne zeli da napise Linux driver. A zasto ne zeli? Ima mnogo razloga a jedan od tih razloga je i MS koji uslovljava proizvodjace.
Sa druge strane dosta kartica koriste slicne chipove pa za Linux postoje genericki driveri. Ako neko napise driver za mreznu ili wireless kartu sa nekim chipsetom vrlo verovatno ce raditi i na drugim karticama baziranim na istom chipu. To sto imas driver za neki uredjaj to je samo dobra volja nekog tamo daleko koji je seo i napisao Linux driver. Ljudi su ponekad toliko daleko isli da su ucitavali Windows DLL driver file i njega koristili da upravljaju nekim uredjajem (npr... Holywood+ MPEG2 dekoderska karta).

To sto tebi Ubuntu nije nasao uredjaje ne znaci automatski da je Linux krsh i ruzan. Ja sam isti taj Ubuntu instalirao na nekoliko mesta i nisam imao nikakve probleme.. Sve uredjaje je pronasao. Imam cak i jednu masinu na kojo sam krenuo sa Ubuntu 6.10, pa live upgrade na 7.04, pa na 7.10, pa na 8.10 i taj sistem i dalje radi. Reci mi da li ti je ikada uspeo upgrade Windowsa? Ako mi odgovoris da je lakse ponovo instalirati Windows nego raditi upgrade onda nema potrebe dalje da pricamo.

Ako ti je ruzan i krsh onda se vrati na Windows. Ako ti je komplikovano to samo znaci da mu pristupas sa predrasudom i da se uopste nisi potrudio da skapiras kako neke stvari rade. Postoje distribucije koje izgledaju isto kao Windows.. Imaju start meni, okviri za prozore su isti, ... tek kada udjes u neka podesavanja primetis da to nije Windows. npr.. www.linux-xp.com ili http://www.puppylinux.org/home ili projekat vixta.. Ali nevidim razlog zasto vuka oblaciti u magarece krzno.

Jednog dana kada budes morao da platis to sto koristis mozda ces promeniti plocu. Do tada imas mogucnosti da naucis da koristis i neki drugi OS.

Asus Wl-138g kartica ako treba mogu i link da ti postujem pa da vis koja za...ancija

Verovatno si našao neko staro uputstvo za instalaciju preko ndiswrapper-a. Broadcom ima i native Linux drajver za čipset na ovoj kartici, evo ti ga u atačmentu. Treba da ga kompajliraš, imaš uputstvo unutra. Ako malo pročačkaš, verovatno ćeš negde naći i .deb paket za Ubuntu, moraš da se potrudiš malo više.

Edit: proveri da na kartici nije slučajno Marvell 88W8310 čipset, za njega je potrebno malo više cimanja, ali sve se da srediti.

Prilozi

• 138gV2_Linux.zip
    719 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Vrh Dno