Potpuno se slazem, ima jos toga npr. UPS, TV kartica itd... Salac pise o nedostatku drajvera za windows, toliki internet i tone drajvera, imam ortaka koji je profi, nisam cuo od njega da nije nasao neki drajver. Ocemo malo gluposti ako imas dva DVD drajva moras striktno da se opredelis koji ce da pusta audio CD a koji DVD, dovoljno da izludis dok ne provalis. Najcrnje je kad dodje neki update, posle nekog vremena otkrijem da mi ne radi samba ili neki od programa koji mi bas tog casa treba, onda ide restart pa dizanje XP. Pozitivno je sto se iz linuxa mogu trebiti virusu i zameniti osteceni windows systemski fajlovi.
:wave:
Ja sam pricao o onome sto mi se desilo pre mesec dana - nov laptop, vista na njemu, necu vistu 'ocu XP, instalacija XP-a i skidanje&instalacija drajvera, a XP se kuca, ne budi iz standby-a, problemi sa rezolucijom itd. Kao sto vidis, vrlo konkretni problemi i krivica drajvera. Nije da ne radi nikako (tj da ne postoje drajveri), ali ne radi kako treba. Najgore od svega je sto ce tako i da ostane - ne ocekujem da drajvere napisu ni proizvodjac laptopa ni programeri iz MS-a posto ni jedni ni drugi nisu zainteresovani da se gorenavedeni problemi rese.
Sa druge strane na linuxu je sve proslo glatko i prepoznato je iz prve, osim drajvera za wireless kartu i 3d ati drajvera koji su dovuceni kroz update-ovanja preko neta (novi kernel i ati non-free drajveri), jedan reboot i to je to. Da ne bude zabune, konzolu nisam ni pipnuo.
I sada bih ja mogao da izvucem zakljucak kako je windows potpuno djubre i krs cija je hardverska podrska uzasna
🙂 (sto naravno nije slucaj).
Inace, da ne ispadne da pricam napamet, kod mene u firmi postoji ekipa ljudi koji su PC serviseri, iz prve ruke znam koliko problema imaju i koliko su ih imali u proslosti sa drajverima, hardverom, bagovima i nekompatibilnostima. Secam se da su cak neki problemi morali da budu resavani po sistemu 'fook that, uzmi hardver drugog proizvodjaca'.
Uostalom, da na windowsu ide sve tako lepo i glatko, oni bi morali da se bave nekim drugim poslom.
Poenta svih mojih postova je da hardverska podrska u linuxu vec neko vreme nije goruci problem, vec je to neunificiranost grafickog okruzenja (pricam o desktop racunarima, za servere je ovo apsolutno nebitno).
Da ne pravim jos jedan gigantski post i ponovo objasnjavam kako i zasto, pogledajte primer OSX-a cija je hardverska podrska u odnosu na linux mizerna, a ipak je vise nego odlican sistem za rad na desktopu.