Šta je novo?

popularnost Linuxa

Нажалост мени не иде, пре неког времена одлучио ја да на виндоуз инсталирам само ати апликацију за тв, винамп и фирефокс... Кодеке не инсталирам јер користим мплејер... (осим оних које ати апликација инсталира).
И поред свег труда, увек ту улети и још пар програма. Ниједна тема, торент (никад не бих виндоуз оставио на интернету тако дуго), чак ни Неро не инсталирам (још од верзије 6). Али то њега не спречава да почне лоше да ради... Прошли пут је некако успео да ми сасече тв слику са леве и десне стране. Претпоставио сам да има везе са веб камерицом, тако да је више не инсталирам (а и не знам где ми је диск)... Тешко може виндоуз да се чува, једино ако ништа не радиш на њему, иначе можеш само да му продужиш век (сад зависи колико је ко толерантан). Можда ова седмица буде нешто видећемо.
Што се виндоуз корисника тиче, ја сматрам да није пожељно да прелазе, ако им је добро тамо и ако не желе да експериментишу. Линукс је далеко од савршенства, има и он своје проблеме, али ако желе да се мало потруде могу да га направе доста удобнијим системом.

Zevs tebe cu citirati jer si izneo neke stavri s kojima se slazem mada i ne :p
Iscitao sam sve postove i slazem se s ljudima da ako imas zivaca da se iscimas oko podesavanja Linuxa extra,ali ako nemas zdravo dovidjenja.

Dosta se pisalo o Visti kako je sra*e,tacno sra*e je ko i svaki OS,jer svaki OS ima svoje amne koje nam kad nemamo pojma o kompovima ne zapadaju u oci a kad znamo o kompovima onda nam svaka sitnica zapada u oci.:type:

Sto se tice win OS-a najzadovoljniji sam bio XP SP2 verzijom,odma za njom sledi sistem koji trenutno koristim a to je Vista Ultimate SP1 x64.Sto se tice toga da je win stabilan i dobar samo kad se instalira sto manje programa i ne drnda previse nije tacno.Modifikovao sam i XP i Vistu i sto se tice tema i procesa i stalno stavljam nove verzije programa silne igre razna sra*a,i uvek mi je OS radio ok uz prosto odrzavanje s tune up-om preko godinu dana izmedju instalacija.

Sto se tice LInuxa tu nemam puno iskustva iako bi voleo da sednem s nekim ko je dosta radio na linuxu i da mi pokaze sve cake i trikove i tad bi se istog trena presaltovao na LInux.Bootabilni Knopix sam koristio za rad s racunarom dok nisam uzeo sata hddove koje def ver Knopixa koju imam ne podrzava,ali odma nakon boota sve je radilo ko da je full instalirano(mozda je izasla nova ver koja podrzava sata hddove to moram pogledati).Probao sam i SUSE 10,i tu sam odustao nakon 7 dana drndanja s kodecima jer isti nisu dolazili uz tu ver LInuxa koju imam,ali je sav HW radio bez problema.Kodeke sam skino s neta procitao gomilu upustava kako se instaliraju ali nisam uspeo da ih nateram da rade.

Po meni oba OSa su super oba imaju prednosti,koliko sam video po citanju postova dosta je stvari pojednostavljeno u Linuxima zadnjiih godinu 2 sto mi je jako drago,mana Linuxa mi nije ni to drndanje u konzoli,jer kad bi mi neko pokazao uzivo sigruno bi svatio gde sam gresio prilikom instaliranja kodeka na suseu(jer smatram da sam ja negde pravio gresku pri istalaciji istih,jer nije isto kad citas nesto pa kontas sta i kako i kad ti to neko lepo pokaze).
Sto se tice stabilnosti i smaranja sistema Linux je tu po meni mnogo bolji,ali mana je to sto ima gomila raznih verzija sto neko rece i sto to donosi zabunu onome ko oce prvi put da predje na linux jer treba izabrati 1 od milion verzija.Prednost windowsa je def rasprostranjenost i sto je neko umislio da je to jedini OS koji treba koristiti pa se tako od malena ucimo da prihvatamo samo njega,kao i to da na njemu imate igre koje privlace glupe klince sto sam i ja nekad bio.A ako hocete da win smara manje nego sto radi nakon instalacije e pa Windows fanovi onda morate da se pomucite oko podesavanja svaki put kao sto bi to radiili s podesavanjem LInuxa tako da tu po meni oba sistema su izjednacena.Ali opet uz linux se dobija vec instaliran ceo osnovni paket programa koji se najvise koriste za obican rad na raunaru tako da je Linux po meni iako ga nazalost ne koristim zakon,da ne pricamo o tome sto virusa i stetocina nema:Da ne ovako na winu stavi AV pa on istekne pa updetuj ga ponovo registruj i silno smaranje i nakon instalacije i pocetnog podesavanja...Kao sto rekoh def bi mi win bio samo za igranje (cime se bavim sve manje)a linux za svakodnevnu upotrebu samo kad bi navatao nekoga da mi kaze koja je najbolja verzija linuxa i kako da je podesim :type:Toliko od mene:wave:

Poslednja izmena:
Bootabilni Knopix sam koristio za rad s racunarom dok nisam uzeo sata hddove koje def ver Knopixa koju imam ne podrzava,ali odma nakon boota sve je radilo ko da je full instalirano(mozda je izasla nova ver koja podrzava sata hddove to moram pogledati).

Knoppix podrzava sata hardove, verovatno je problem u (ne)podrsci za tvoj sata kontroler. Mada opet ne bi trebalo da zeza, osim ako nemas neku prastaru verziju knoppixa ili neki bas najsveziji chipset.

Ne postoji najbolja i najgora "verzija" linux-a. Postoje distro-i koji su vishe user friendly [ kao sto je Ubuntu, Mandriva..] i postoji recimo Red Hat. Svejedno okruzhenja su danas manje vishe "slichna" a nekome vishe odgovara Gnome a nekome KDE.

Ja sam ubo prvo pa mushko - Slackware. Okej nisam se bash ne znam kako snalazio shto se same instalacije tiche malo je drugachije nego shto je bio sluchaj upravo sa Mandriva-om ili recimo taj isti Ubuntu koji sam btw naruchio i stigao je kroz nedelju dana naravno free sa brda stikera ;]

Ono shto mogu recji zaista bez trunke grize savesti jeste - sve je do volje. Ko ima volje i zhelje da se udubi u tu vrstu "zhivotne filozofije" proveshcje se vishe nego dobro. Oni sa predrasudama nemaju shta da trazhe, shto je i logichno.

Ako jednom dash shansu i zaista pokushash da shvatish shta ti taj isti OS nudi naspram onog drugog, necjesh vishe biti u nedoumici - shta da koristim. Svi bi mi voleli da mozhemo da koristimo jedan OS za igrice a drugi za "ostalo". E pa ne mozhe ili mozhe ali uz ogromnu volju, strpljenje i sve shto ide uz to.

Zashto onda upravo ne bi koristili neki mali netbook i imali koju god ocjesh konzolu. Zato shto smo svi "krvi posadjeni" da kada ti padne na pamet pojam kompa to je - windoza....

Jako poshtujem ceo trip vezan za linux i ima istine da ljudi koji ga "znaju" neretko vole da pomazhu noob-ovima upravo zbog tog prvog stepenika a to je - volja. Kada budesh dostigao odredjeno znanje [ makar i ono osnovno] i kada postavish iskusnijem konkretan problem, siguran sam da ti necje okrenuti ledja, ali da dobijesh sve na gotovo - to samo lud chovek mozhe, hocje i zheli da pruzhi. Pa ja znam i dan danas ljude koji po 1000 put me pitaju kako da instaliraju taj isti windows...

Nadam se da me barem pola razumete, a ja cju nastaviti da treniram volju i da upospeshujem znanje jer njega nikada dosta, tako da svi vi smarachi koje mrzi da "uchite", zaobidjite jer za bolje i niste.

Btw u shell-u kada se i izbagujesh uvek lepo pritisnesh TAB i ponuditi se more opcija shta mozhesh da uradish tipa iskucash co i pritisnesh tab i izadje i copy i confirm i connect.....shto ne da je logichno nego i nadasve korisno.

:wave:

Knoppix podrzava sata hardove, verovatno je problem u (ne)podrsci za tvoj sata kontroler. Mada opet ne bi trebalo da zeza, osim ako nemas neku prastaru verziju knoppixa ili neki bas najsveziji chipset.
Cip0set kao sto vidis i nije najnoviji,pre ce biti da je do praistorijske verzije knopixa;)

Ne postoji najbolja i najgora "verzija" linux-a. Postoje distro-i koji su vishe user friendly [ kao sto je Ubuntu, Mandriva..] i postoji recimo Red Hat. Svejedno okruzhenja su danas manje vishe "slichna" a nekome vishe odgovara Gnome a nekome KDE.

Ja sam ubo prvo pa mushko - Slackware. Okej nisam se bash ne znam kako snalazio shto se same instalacije tiche malo je drugachije nego shto je bio sluchaj upravo sa Mandriva-om ili recimo taj isti Ubuntu koji sam btw naruchio i stigao je kroz nedelju dana naravno free sa brda stikera ;]

Ono shto mogu recji zaista bez trunke grize savesti jeste - sve je do volje. Ko ima volje i zhelje da se udubi u tu vrstu "zhivotne filozofije" proveshcje se vishe nego dobro. Oni sa predrasudama nemaju shta da trazhe, shto je i logichno.

Ako jednom dash shansu i zaista pokushash da shvatish shta ti taj isti OS nudi naspram onog drugog, necjesh vishe biti u nedoumici - shta da koristim. Svi bi mi voleli da mozhemo da koristimo jedan OS za igrice a drugi za "ostalo". E pa ne mozhe ili mozhe ali uz ogromnu volju, strpljenje i sve shto ide uz to.

Zashto onda upravo ne bi koristili neki mali netbook i imali koju god ocjesh konzolu. Zato shto smo svi "krvi posadjeni" da kada ti padne na pamet pojam kompa to je - windoza....

Jako poshtujem ceo trip vezan za linux i ima istine da ljudi koji ga "znaju" neretko vole da pomazhu noob-ovima upravo zbog tog prvog stepenika a to je - volja. Kada budesh dostigao odredjeno znanje [ makar i ono osnovno] i kada postavish iskusnijem konkretan problem, siguran sam da ti necje okrenuti ledja, ali da dobijesh sve na gotovo - to samo lud chovek mozhe, hocje i zheli da pruzhi. Pa ja znam i dan danas ljude koji po 1000 put me pitaju kako da instaliraju taj isti windows...

Nadam se da me barem pola razumete, a ja cju nastaviti da treniram volju i da upospeshujem znanje jer njega nikada dosta, tako da svi vi smarachi koje mrzi da "uchite", zaobidjite jer za bolje i niste.

Btw u shell-u kada se i izbagujesh uvek lepo pritisnesh TAB i ponuditi se more opcija shta mozhesh da uradish tipa iskucash co i pritisnesh tab i izadje i copy i confirm i connect.....shto ne da je logichno nego i nadasve korisno.

:wave:
Ne znam dal se na mene odnosilo ono da nemamo voljiu i da nas mrzi da ucimo i da zaobidjemo ,ja cu samo reci cimao sam se nedelju dana oko toga,i kad sam pitao stricevog ortaka koji je dao stricu i meni linux suse 10 da mi kaze samo gde bi mogao da gresim on me od****(iako sam mu rekao sta sam radio sta sam kucao i sl a pre pitanja i trazenja pomoci sam googlao i sta sve ne da ne bi smarao coveka a kad sam vido da ne mogu da nadjem sam resenje resio sam se ne to da ga pitam,toliko o tome da kad postavis konkretan problem linux user pomogne, ,ne generalizujem).Na kraju sam zbog perfektnog rada Knopixa u to vreme resio da koristim njega dok ne ne naucim potrebno za rad s LInuxom,ali nazalost izdesavale su mi se neke stvari tako da je to ostalo na tome...Sto s etice multiboota linux-win sam sam to odradio i radilo je;) takod a to moze i nije mi predstavljalo neko cimanje:D

Poslednja izmena:
kako ste zapeli za tu stabilnost, c c c..... kao da je vazno dal ce da mi se komp restartuje jednom ili 5 puta u toku dana :p upalim ga opet i za minut sam opet tamo gde sam bio pre restarta (naravno da razumem ovde administratore ali ja pricam o home userima)

jednostavno linux nije po mom ukusu..... ja volim windows sa sto manje instaliranih gluposti, windows classic tema, bez custom zvukova, bez toolbarova po ekranu.

Ne volim ni Photoshop, Corel Photo-Paint je mnogo bolji njenjenjenjenjenje :p

:D

Pa shta drugo da ti kazhem sem da si naleteo na mega frustriranu osobu. Ja znam barem 10 ljudi od kojih su dvojica bash maheri i koji bi me naravno odbacili kao ping pong da ih pitam "kako da poteram Compiz" ili slichno, ali ako bih ga pitao oko Apache-a ili slichno verujem da bi barem jedan od te dvojice uskochio.

Zhao mi je shto si se cimao nedelju dana i naravno da ono gore nije bilo upucjeno tebi - lichno, vecj 99% ljudi koje jednostavno smara da zagrebu ispod povrshine...Namerno nisam stavio akcenat na besplatan softver i slichno jer to objasniti nekome ko ceo zhivot u sushtini krade - nema preterano puno smisla, ali sama pomisao da je antivirus misaona imenica svakako mozhe da zagolica mashtu svim KAV vs AVG vs NOD ekipama koji malo malo pa "nisam nishta dirao majke mi nemam pojma odakle mi virus" lol.

Btw osvrt na malopredjashni reply. Za nemce nisam siguran [Knoppix] ali u ono u shta sam se i sam uverio jeste nasha ubuntu komuna koja je zaista na sjajnom nivou shto se i podrshke i svega ostalog tiche. Ne teram ja sada sve da prelaze odmah na Ubuntu [ mada kako stoje stvari hype je takav da ih je sve vishe na tom distro-u] vecj da razbijem ili pokusham da razbijem tu FAMU kako "ekipa iz garazhe koja se tripuje da su mesije ili novi bil gates" ipak imaju dobru dushu i shiroko srce i zaista hocje da pomognu onome koji zna pomocj da trazhi, a ne samo - e brate ne radi mi i ne znam, polupacju pc.

Pa takvi topici nichu i za windozu i ako smo "svi" maheri na istoj i svi sve znamo malo sutra :d

*edit - stabilnost ne mora da bude bitna, ali prilichno znachi ako imash restarte samo onda kada menjash neku od komponenata ili da te pitam zashto je vecjina mail servera podeshena bash na unix-u a ne na win-u [ ne rachunam najvecji shljam ikada izmishljen za izbijanje JOSH para poshtenjachima u vidu Exchange-a] ?

Poslednja izmena:
@Oki sad si me isporvocirao:pstavio sam sda mi se skine suse 11.1 pa da se bakcem sad dok iamm vremena pre nego li stisnu ovi s faxa;)
{I ovaj je maher i on mi je preporucio suse a kad sam ga pitao nesto otero me u 3 lepe inace je ok decko]

kako ste zapeli za tu stabilnost, c c c..... kao da je vazno dal ce da mi se komp restartuje jednom ili 5 puta u toku dana :p upalim ga opet i za minut sam opet tamo gde sam bio pre restarta (naravno da razumem ovde administratore ali ja pricam o home userima)

jednostavno linux nije po mom ukusu..... ja volim windows sa sto manje instaliranih gluposti, windows classic tema, bez custom zvukova, bez toolbarova po ekranu.

Hehehe sinak nije bas tako,ne treba ti da sluzis nejmu vec on tebi,tj da se pali i gasi kad ti to oces a ne on ,kao i da programi ne pucaju tokom rada,da ti en smara HW jer ce samim tim isti duze da traje i slicno;)

Poslednja izmena:

Ajde sve mogu da razumem, ali ovo boldovano. Da mi se komp restartuje 5 puta u toku dana, izneo bi ga na terasu i poneo bi bejzbolku sa sobom :d

Drago mi je da cjesh da za zabavljash sa novim gradivom jer kao shto rekoh, ko se plashi znanja - ne valja.

Josh uvek mi odzvanja u glavi kada mi je dotichni Vrza rekao prvi put kada sam krenuo da instaliram Slack - Uzmi malo nekih knjiga prochitaj, i zapamti - morash sam da dodjesh do odredjenih stvari.

To je prosto tako, ne mozhe on mene uchiti kako da namestim sistem po meni jer on nije JA. Tu stvar kada ljudi svare bicje im lakshe za dalje.

Vishe bih voleo da prochitam komentar tipa - *** lindzu ne mogu da pikam krajzis nego "jednostavno linux nije po mom ukusu".

OS i ukus. Sta sam propustio :d

Drago mi je da cjesh da za zabavljash sa novim gradivom jer kao shto rekoh, ko se plashi znanja - ne valja.

Josh uvek mi odzvanja u glavi kada mi je dotichni Vrza rekao prvi put kada sam krenuo da instaliram Slack - Uzmi malo nekih knjiga prochitaj, i zapamti - morash sam da dodjesh do odredjenih stvari.

To je prosto tako, ne mozhe on mene uchiti kako da namestim sistem po meni jer on nije JA. Tu stvar kada ljudi svare bicje im lakshe za dalje.

Vishe bih voleo da prochitam komentar tipa - *** lindzu ne mogu da pikam krajzis nego "jednostavno linux nije po mom ukusu".

OS i ukus. Sta sam propustio :d

Jedini razlog zashto sam na Windowsu :D

A kako da budzimo 3dmark-ove ahhahaha ne lazhi da je samo zbog kreeze :d

Pa naravno da nije samo zbog krize, krizu sam odigrao jednom i to je to. Al ni vecina ostalih igara ne radi. Mislim da sam bo zbudzio 3dmark 2001 da se pokrene preko Wine-a, al ne secam se rezultata bilo je to pre nekih godinu dana :d

Poslednja izmena:
Citam ovu diskusiju (ili multikusiju, jelte) i ne mogu da ne primetim da se porede sistemi koji ne da nisu u istoj kategoriji, vec skoro da nisu u istom milenijumu (kako ovo epohalno zvuci :)). Naime Xp je OS star vec 9 godina skoro, dok na drugoj strani pricamo o user friendly ubuntu, gde je najjuzerfrendli raspolozena poslednja verzija, izdata pre manje od godinu dana (cini mi se da Ubuntu izbacuju na svakih 6 meseci). Dakle, 8-9 godina je i previse u ovom IT svetu. To sto M$ spava na lovorikama, ne opravdava windows (naravno), ali uvek postoji ona "ako se nesto prodaje, zasto menjati", tj. kad opadne potraznja, tad cemo da smislimo nesto novo", i tako i beshe.

Za bilo kakvu poslovnu primenu računara da vidiš koliko je bitno. A većina računara nije u domovima, već u firmama. Za mene konkretno to je razlika da li ću na poslu da opušteno sedim sa nogama na stolu ili ću da se nerviram i proklinjem majku što me je rodila.

To sto M$ spava na lovorikama, ne opravdava windows (naravno), ali uvek postoji ona "ako se nesto prodaje, zasto menjati", tj. kad opadne potraznja, tad cemo da smislimo nesto novo", i tako i beshe.

Jeste, al' to novo nije ispalo i bolje, inace bi sad (par godina od izlaska Vista-e) XP:Vista odnos broja korisnika bio bar 50:50, a ne 85:15 :p

Jeste, al' to novo nije ispalo i bolje, inace bi sad (par godina od izlaska Vista-e) XP:Vista odnos broja korisnika bio bar 50:50, a ne 85:15 :p

Evo sad ce i popravni, pa mozda bolje ispadne.
PS.
U vezi onog restartovanja, ja bih se nervirao da se restartuje jednom u 10 dana (i to po marfijevim zakonima, bas kad sam otkucao gomilu necega, a pre nego sto kliknem na sacuvaj).
U normalnim situacijama, racunar se ne resetuje nikad. Ako se resetuje to znaci da nesto nije u redu sa hardverom :)

Citam ovu diskusiju (ili multikusiju, jelte) i ne mogu da ne primetim da se porede sistemi koji ne da nisu u istoj kategoriji, vec skoro da nisu u istom milenijumu (kako ovo epohalno zvuci :)). Naime Xp je OS star vec 9 godina skoro, dok na drugoj strani pricamo o user friendly ubuntu, gde je najjuzerfrendli raspolozena poslednja verzija, izdata pre manje od godinu dana (cini mi se da Ubuntu izbacuju na svakih 6 meseci). Dakle, 8-9 godina je i previse u ovom IT svetu. To sto M$ spava na lovorikama, ne opravdava windows (naravno), ali uvek postoji ona "ako se nesto prodaje, zasto menjati", tj. kad opadne potraznja, tad cemo da smislimo nesto novo", i tako i beshe.

To jeste jedna od stvari u kojima MS ne moze da drzi korak sa linuxom. Svi *nixoidni OS-evi su odvajkada modularni, pa je lako na zivom sistemu promeniti kernel, windows manager, X windows i sta god drugo ti padne na pamet. Ide se na inkrementalna poboljsanja a MS zbog arhitekture windowsa (i zarade) ne moze/ne zeli ovo da isprati.

Doduse ako uporedis originalni XP i ovaj danas posle tri servis peka, to su vrlo razliciti OS-evi; iako na prvi pogled sve izgleda isto, promenjen je explorer, media player, tu je moderniji directx, dodat je firewall i jos dosta sitnica koje jednostavno ne postoje u originalnom XP-u.

Poslednja izmena:
Za bilo kakvu poslovnu primenu računara da vidiš koliko je bitno. A većina računara nije u domovima, već u firmama. Za mene konkretno to je razlika da li ću na poslu da opušteno sedim sa nogama na stolu ili ću da se nerviram i proklinjem majku što me je rodila.

zaobilazi poslove koji zahtevaju neku vecu upotrebu racunara..... da na poslu moram da se bakcem sa racunarom kuci ne bi seo za komp jer bi mi pripala muka..... ovako mi je lepo kod kuce ladovina a na poslu sto dalje od kompjutera :whip:

ballmer_slide.jpg

Ovo je zvanican MS slajd o trzisnom ucescu. OMG :)

Meni deluje nerealno da ima samo oko 25% nelicenciranih windowsa, ostatak je ok :)

Poslednja izmena:
pa sto je nerealno?
u svim razvijenim zemljama uz svaki kupljen racunar "dobijas" i windows...
Valjda uz neki kupljen računar "dobiješ" i OSX? ;) A ponekad se čak i dobije Linux?

U svakom slučaju, verujem da se ovo odnosi na normalne zemlje, ne na Srbiju, Malavi i slične zemlje ;)

Aludirao sam na to sto ima vise desktop instalacija Linux-a od Mac OS X-a :)

^ pazi stvarno! ...to nisam ni primetio :d :d

Poslednja izmena:
Dobro to sa osx i nerazvijene zemlje je logicno, tj. da ima nesto vise linuxa nego OSX.

Jel se netbook trziste racuna u ovaj grafikon, obzirom da tamo linux drzi 30% trzista?

Poslednja izmena:
Pa verovatno da su racunili i netbook, notebook i desktop.

Onda je to razlog zasto je linux presisao osx.

Nazad
Vrh Dno