Šta je novo?

pomoc u izboru kupovine SSD

gremlin74

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
169
Moze li neko da preporuci neki SSD 0d 64gb da nije preskup?hvala

Sa duzom garancijom i jeftiniji.
Mislim da su im garancije iste.
Ima u "kozjackoj", u BG, za 9,5k uzeti 60GB Mushkin Callisto DELUXE!
Ja bih ipak isao na onaj od 120GB, tu imaju 120GB OCZ Vertex II za 20,5k!
Barem tako pise, a dal stvarno imaju treba proveriti.
Dovoljno je 60GB al ipak je puno bolje i komotnije 120GB.

Poslednja izmena:
Ako ne moze da postigne deklarisane brzine priblizno (naravno da ne moze na bilo kojoj konfi ;)), znaci da imas razloga za RMA.
Pa, ako je tebi OK da disk koji za citanje ima deklaraciju 285MB/s, a baca tek oko 200... onda stvarno - OK. To je bas "priblizno".
Za write - iako mnogo manje bitan - jos gore: deklaracija kaze 275MB/s... tebi bench program ocita ~134MB/s (i to sam opet nasao najbolji primerak o onoj temi, onaj Thierryev, od 120GB; ostali nisu ni priblizno toliko dobri, i uglavnom se vrte oko 90MB/s)... tebi to zvuci OK?

Dakle, ~200MB/s umesto "up to" 285... i ~90MB/s umesto "up to" 275? OK... "priblizno"?
I to je sa sasvim friskim diskom... o "prljanju" i padu upisa na ~60MB/s ni ne pricam ovom prilikom.
I samo te molim da mi ne prosipas sad jos i "pa vidis da pise up to" pricu. Znaju oni vrlo dobro zasto su stavili bas te brojke...
Ako kaze da je 34nm a dobijas 25nm onda imas razloga za vracanje (i to bih vratio) - ali samo ako KAZE da je 34nm a dobijas 25nm.
1. Zaista pocinjes da zvucis kao neko ko radi u marketing odeljenju OCZ-a.
2. Mislim da je bio slucaj upravo da ti uvale 25nm iako nigde ne pise da je "novi"... i ti smatras da je to OK? "Sta hocete, pa nigde na kutiji ne pise explicitno da je 34nm?"
To je tebi u redu?
Ne bi *mozda* na kutiji tih novih trebalo velikim slovima da pise da su oni u 25nm?
Ali nisam video da je nesto od toga vidjeno. To vracanje na fabricko stanje je radio samo onaj ko je drndao SSD - a mogu da zamislim koliko je to kad Anandu treba vremena da izdrnda Vertex (a nije ljubitelj OCZ-a ;))
Najj je ko zna koliko puta radio secure erase. Izgleda da je gori od Ananda...
Crucial i Intel su imali gubitke podataka ;)
Super... dobro je da postoji bar nesto sto OCZ, tj. SandForce nije zasr'o :smoke:

On a side note:
Vidim, opet su obrisani postovi u kojima se ne velica SandForce... cak se i ne pljuje, vec se samo iznose neke cinjenice. Konkretno - moj i Thierry Henrya.
Dok moj kanda nema apsolutno nikakvu tezinu - jer, jel'te, nisam vlasnik SF diska... njegov vala ima - kakav god da je i u kom god tonu - jer em sto je imao (negativno) iskustvo sa svojim Vertex-om, em ga je i prodao, i to upravo zbog toga.
Garsone, zaista mislim da si ti za to zasluzan... uostalom, tako je "misteriozno" nestao i jedan moj post u drugoj temi, u drugoj sobi, gde je covek jasno rekao da ne zeli SF disk zbog svega ovoga navedenog, a ti si se, standardno, nasao da mu objasnjavas da je to samo hype i da nista od toga ne vazi... pa, ako je toliki problem da ja ili bilo ko drugi (vlasnik istog!!!) pisemo bilo sta lose - slobodno mi baci PM i obavesti me, da znam za ubuduce, te da ne gubim vreme uludo cukajuci po tastaturi.

Ja jos nisam uradio secure erase a upisem po 500GB dnevno cesto... imao sam i po TB-e plus rad VM-ova u isto vreme pa opet nisam radio secure erase ;) I jeste mi disk usporen i NIJE OCZ-ov i NIJE SF...
ja imam mnogo vise prava da se zalim nego vi jer meni ipak znaci svaki MB ;)

Sto se OCZ-a tice, davali su besplatnu zamenu za 34nm posle. Nisu se dobro poneli prvobitno, ali barem je dobro zavrseno.

Ja jos nisam uradio secure erase a upisem po 500GB dnevno cesto... imao sam i po TB-e plus rad VM-ova u isto vreme pa opet nisam radio secure erase ;) I jeste mi disk usporen i NIJE OCZ-ov i NIJE SF...
ja imam mnogo vise prava da se zalim nego vi jer meni ipak znaci svaki MB ;)
Ma dobro, druze, ne pricamo ni o tebi sto jos nisi uradio SE, niti pak o meni - sto takodje jos nisam uradio SE :)... niti pak sto je tebi disk usporen, a meni pak nije ni najmanje... ali jednostavno, ima ljudi koji jesu radili SE. I to nekoliko puta ;)
(slazem se da je najj malo extrem po tom pitanju :D:D:D)
Sto se OCZ-a tice, davali su besplatnu zamenu za 34nm posle. Nisu se dobro poneli prvobitno, ali barem je dobro zavrseno.
Ali je seljacki potez bio u startu... a to nikako nije u redu. Valjda se bar oko toga slazemo.
Pravili se ludi, kao niko nece da primeti.

Koja reklama? Da li kaze 34nm na kutiji?
Intel reklamira X25-M, pa promeni firmware, i ne kaze na kutiji i reklami da je promenio firmware :D

Cekaj tebi je ok to sto su pod istom oznakom poslali 25nm?
Pazi nijedan drugi proizvodjac SSD nije stavio 25nm:)

(slazem se da je najj malo extrem po tom pitanju :D:D:D)
.
To je zato sto sam svaki dan radio testove i ne zaprljo se kad sam ga toliko akao:D:D:D

Poslednja izmena od urednika:
To je zato sto sam svaki dan radio testove i ne zaprljo se kad sam ga toliko akao:D:D:D

Ma OK je, znam zasto se tebi "zaprljao"... ;)
Samo sam govorio da je bilo ljudi koji su radili secure erase - iako alfa nije.

P.S. Radio i ja testove svakodnevno, verovatno i vise neg' ti... pa je moj ostao "cist" :p

Ma OK je, znam zasto se tebi "zaprljao"... ;)
Samo sam govorio da je bilo ljudi koji su radili secure erase - iako alfa nije.

P.S. Radio i ja testove svakodnevno, verovatno i vise neg' ti... pa je moj ostao "cist" :p

Nije bas za poredjenje jer C300 mnogo bolje odradjuje trim.

A C300 kod nas nema ni na vidiku, tako da rapsrava o njemu baš ni ne pomaže (barem nama iz Srbijice). Koliko kod da je bolji, kod nas ne može da se kupi.

Poslednja izmena:
A C300 kod nas nema ni na vidiku, tako da rapsrava o njemu baš ni ne pomaže (barem nama iz Srbijice). Koliko kod da je bolji, kod nas ne može da se kupi.

Nema ali to ne znaci da ga ne mozes nabaviti iz inostranstva:)

I onda kada (ako) zatreba garancija, možemo samo da izvršimo harikiri, pogotovo što je u pitanju novija i još ne zna se tačno koliko pouzdana tehnologija.

I onda kada (ako) zatreba garancija, možemo samo da izvršimo harikiri, pogotovo što je u pitanju novija i još ne zna se tačno koliko pouzdana tehnologija.

Rizik postoji da naleti na defektan primerak ako si bas baksuz:d

suzio sam izbor na muskhin SSD SATA2 60GB Mushkin Callisto DELUXE .......
Baš lepo, samo je pitanje gde ćeš ga naći?!? Ili su ovi naši prodavci imali po jedan (čitaj: 1) model na lageru za 95€, i nekako uspeli da ga prodaju, pa bilo tebi ili nekom forumašu sa ovih prostora, ili je čista reklama kako bi potencijalni kupci posećivali češće njihove radnje.
Ja zvao telefonom a oni po staroj srpskoj: "upravo smo prodali poslednji, ali imamo onaj ...!

BTW. kakva je ono priča da se može nabaviti iz inostranstva model koga nema kod nas... pa može naravno, ali za koje pare i za koje vreme i koje cimanje treba za tako nešto. I da li će C300 nakon svih tih cimanja, na kraju koštati 95€???

Poslednja izmena:
Vise ih nema nigde za 95e nijedan sandforce najeftiniji trenutno je 108e.
A sto se tice c300 128Gb verzija bi kostala 188+10 postarina+carina=evra:D

Nema na lageru, ali trebalo bi da može da se poruči preko sajta, tamo stoji "Očekivani rok isporuke 10-15 dana".

Kod nas se trenutno može kupiti:

Kingston SSDNow 30GB, V Series, SATA2, 2.5", R/W 180/50 MB/s
65€

Kingston SSDNow 64GB, V100 series, SATAII, 2.5" SV100S2/64G
105€

Kingston SSDnow 64GB, V100 Series, SATA2, 2.5", R/Wspeed 250/145 MB/s, Notebook Bundle
120€

Kingston SSDnow 64GB, V+100 Series, SATA2, 2.5", R/Wspeed 230/180 MB/s
135€

Kingston SSDnow 96GB, V+100 Series, SATA2, 2.5", R/Wspeed 230/180 MB/s
150€

APACER 128GB 2.5" SSD A7202 Premium
240€

SSD SATA2 40GB Exceleram Mangusta SandForce, 285-275MB/sec
100€

SSD SATA2 60GB Exceleram Mangusta SandForce, 285-275MB/sec
120€

SSD SATA2 120GB Exceleram Mangusta, 285MB/s - 275MB/sec
200€

Poslednja izmena:
Ima ovaj: [9.659 dinara] to mi rekoše i preko telefona. No, forumaši vele da je Excelram ispostava Mushkina, pa ono fora, zašto platiti skuplje drugu ligu istog proizvodjača kada može za manje para prva liga.

Nema na stanju vec Očekivani rok isporuke 10-15 dana:d Ako slucajno imaju uzimaj nista se nemisli i to je dobra cena:)

Poslednja izmena:
Nema na stanju vec Očekivani rok isporuke 10-15 dana:d Ako slucajno imaju uzimaj nista se nemisli i to je dobra cena:)

Znači, prodalo se i to?!? Baš mi lik ljubazno reče telefonom da je Muškin prodat i da ima taj Excel ... verovatno je bio i jedini ... hehe ... ovde u Srbiji nema mnogo mesta nedoumici ili dilemi ... ako je do kupovine odmah zgrabiti ili već sutra nema ...:D

Dok se mislis ono nestade:D:D:D a i lager im je par komada:d

zaboravi

Znači, prodalo se i to?!? Baš mi lik ljubazno reče telefonom da je Muškin prodat i da ima taj Excel ... verovatno je bio i jedini ... hehe ... ovde u Srbiji nema mnogo mesta nedoumici ili dilemi ... ako je do kupovine odmah zgrabiti ili već sutra nema ...:D

Bio je dvocifren broj i jednih i drugih, ali po prirodi stvari, ono sto ima dobru cenu se brzo proda ako postoji potraznja. I ja sam se kao i ti razmisljao da li da uzmem i otislo je pre nego sto sam se smislio, a radim tu :)
Tacnije, mislim da ima po par komada na lageru, ali su svi rezervisani za kupce.

160GB je prava mera, 120/128 bi bio minimum, a 96GB za nekog ko će se svesti na jednu instaliranu igru. 60/64GB po meni jedino ima smisla za laptop na kojem neće biti instalirane igre.

160GB je prava mera, 120/128 bi bio minimum, a 96GB za nekog ko će se svesti na jednu instaliranu igru. 60/64GB po meni jedino ima smisla za laptop na kojem neće biti instalirane igre.
Eh, sada ga preteraste i to obojica. Ja ne igram igrice, no instalirao sam Crysis 2 i NFS probe radi, pored mnoštva softverskih paketa koje koristim i to povećih ... ne računam multimedijalne plejere ili ti arhivere i sl. ... i "C" particija trenutno zauzima 54 GB. Iz ove cifre, slobodno mogu da oslobodim još 10 GB samo ako deinstaliram jednu od igrica i par bespotrebnih aplikacija. Znači, bar meni, 64 GB je za WIN 7 ult.. 64 bita dovoljno za sistem na kućnom računaru a ne laptopu.

Možda početnicima, nije dovoljan prostor od 64 GB za sistem jer su navikli da sve skladište u "My Music, My documents", ... i da pozivom na "START" dugme iz osnovnog menija pridju multimedijalnim fajlovima, no takve može samo IMBECIL da računa u korisnike SSD diskova pa i računara uopšte.
Naravno, komotnije se čovek oseća kada ima VIŠKA, ali, u Srbiji je luksuz i razgovarati o višku, naučna fantastika posedovati ga. Nije ni EU u boljoj poziciji, tako da, razumna raspodela sredstava i odnos cena/mogućnosti mora da presudi.

Nemojte preterivati. Idete iz krajnosti u krajnost. Nema smisla više čitati ovakve postove. Ko bi sada odlučio da kupi SSD?

O.K. evo, ja vam verujem ... znači, da ne kupujem ništa ispod 128 GB (!)?!?, No, i to je malo kako velite - bolje da čekam ili se pak izujem za 160 GB, koji je "prava mera", ha? 37000 dinarčića minimum i eto "PRAVE MERE" po meri naših forumaša???? Ma jok, onda će neko reći da je to malo za tolike pare, najbolje je da dodam još 250e i za 600 i kusur € pazarim 256 GB SSD, ha? Tada bi ste rekli da sam mudro i presvetlo postupio i lepo uložio svoj novac, ha?!?
Hehe, poučen "forumaškim savetima" verujem da bi me već sutra svi lepo" posavetovali" i nakon kupovine 160 GB SSD-a, da sam veverica i budala koja je nasela i bacila tolike pare, jer bolje da je sam tim novcem čekao neki novi SATA 6GB model sa SF xxxx kontrolerom kome TRIM radi kako bog zapoveda i koji ima dovoljno prostora?

Znači, "Pomoć u izboru kupovine SSD" se sastoji u tome da se korinik sa nedoumicama toliko sroza i toliko zbuni da jednostavno nikada neće ni znati šta da kupi i ubrza sebi sistem jer uvek neko ima primedbu, koja je na svome mestu? Extra ...
Je*** onda ovakvu temu!

Hajde da računamo malkice ...

Znači, zarad navodne brzine sistema, kod SSD tabora treba se odvojiti minimum 200€ za 128 GB ili ne daj bože 370€ za 160 GB kako vele naši presvetli i premudri forumaši?
Kod drugog HDD tabora se za 200€ može kupiti 4000 GB prostora ...

Znači, 4000 / 128 je odnos ... dovoljno je razmisliti o ovoj cifri i nikako razmišljati o tome da se kupovinom diska kapaciteta 128 GB vraćamo na početak 2000. godine kada je to bio neki optimum ... Eh sad, to što SSD izvlači max. iz sistema ovih novih višejezgarnih kompjutera sa brzim memorijama na kojima je HDD postao usko grlo, je nešto sasvim drugo. Zato i govorim da kompromis mora postojati.
No, i HDD RAID sistem nije za zanemarivanje! ;)

Izvini sto pitam mr. Cigla ali jesi li ti kupio ssd?
Jel se tebi kupuje ssd?
'Oces ti ovih dana kupovati ssd?
Imas li para da kupis neki ssd, onaj od 120GB ili brem od 60GB?
Ja kao korisnik jednog ssd-a od 60 GB sam od pocetka govorio da 60GB jese dovoljno, ali da je mnogo bolje 120GB.
Imam i sam "problema" jer w7/64 (kao i svi winovi inace) raste i raste (ali w7 narocito raste, ko da se kvasca najeo) i za nekoliko meseci (cini mi se) "pojesce" svih raspolozivih 55GB prostora na ovom ssd.
Zato da bi mogao "kvasati" nesmetano W7 treba (bolje je) imati od 120Gb ssd na koji ce se moci instalirati svi programi i cak 2-3 igre ...
Ajde ti prvo kupi sebi jedan ssd pa onda kad ga provozas u radu pricaj o njima, a ovako napamet nemoj da delis savete i kukas nepotrebno oko stvari koje nisi video ni osetio.
A ako ti se ne svidja cena ssd-a ti nemoj kupovati vec raduj hdd koliko god hoces.

Nazad
Vrh Dno