Šta je novo?

pomoc u izboru kupovine SSD

gremlin74

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
169
Moze li neko da preporuci neki SSD 0d 64gb da nije preskup?hvala

Kod mene je od raspoloživih 55GB 30GB popunjeno, a 25GB slobodno. Instaliran win 7/64, Delfi 7, Delfi 10, Civ5 (neće još dugo), open office od većih stvari plus gomila sitnijih, sve u svemu 8.6GB u program files (x86) folderu + 800MB u Program Files folderu + 2GB Delfi source/object/exe fajlova. Dakle što se mene tiče, sve vezano za svakodnevni rad na računaru plus 1-2 igre mogu da stanu na tih 55GB SSD, a za ostalo je tu ionako još uvek neizbežni HDD.

cigla pa ima malo istine u ovoj tvojoj prici...toliko su zamrsili te ovo,te ono a covek pitao za mali savet a oni napravise filozofiju od toga...

Poslednja izmena:
Nema tu filozofije optimum je nekih 120GB a moze da se prodje i sa 60GB.

Naravno da nema filozofije. SSD ne moze da se poredi sa HDD-om, sa RAID-om ili bez. Vidis koliko ti realno treba prostora i ako imas para uzmes SSD odgovarajuceg kapaciteta. To je sve. A to sta je nekom optimum nekom drugom moze biti premalo, isto tako i nepotrebno tracenje praznog prostora, da ne kazem previse.

Hmmm, hvala u svakom slučaju. U suštini sam coder i Internet user tako da su mi alati Notepad++ i web browser-i. Eventualno Photoshop kad radim wp teme. Niti sam multimedia niti gaming freak. Hteo da malo osvežim komp pa mislio da krenem od sistemskog ssd-a

evo ja da dodam :D
+1
jes veca razlika u odnosu na hdd, stim sto imam neke probleme koje treba da sredim

esata i neki program mora da mi os gasi na silu kako bi se iskljucio
mada imao sam te probleme i na hdd :(

Većina vas koji razmišljate o kupovini SSD ima već neki disk u računaru. Takođe, sami najbolje znate, koje su vaše potrebe za instaliranim softverom. Proverite koliko je to zapravo i ne treba vam niko da vam deli savet po pitanju kapaciteta. Potpuno druga dimenzija je pitanje cene. Znam da je 200€ apsolutni maksimum koji bi entuzijasta dao za sistemski disk. Takođe znam da takvih ovde nema previše. To su svi oni koji su do sada imali barem jednog raptora (ja sam imao "svega" 3 generacije ovih diskova) za sistemski disk. Onda sam uzeo SSD čim su se pojavili kod nas u prodaji. Da vas podsetim bila je to prva generacija sa JMicron kontrolerom, koji bi po današnjim standardima bio proglašen neispravnim. Zatim sam kupio i drugu generaciju sa intel kontrolerom koja predstavlja prvi SSD koji je vredelo imati. Danas se problem sveo samo na kapacitet i cenu, a ko ni tu nije u stanju da se snađe bolje neka se drži hard diska, ne jede se sve što leti...

Poslednja izmena:
@P307, glupo mi mi je da se prepirem sa tobom. Shvati, da posedujem SSD, onda bih iznosio utiske, i moji postovi bi imali sasvim drugu sadržinu. Kada ga već nemam, i planiram da ga kupim, onda je valjda normalno da čovek ima nedoumice, jer 100€ ili pak 200€ danas nisu za bacanje ili pak igranje sa njima. Ta priča o naknadnoj preprodaji ako nisam zadovoljan, ne drži vodu, nemam vremena za takve stvari.
:) Evo lepog priznanja koje ne čitamo često:
....Onda sam uzeo SSD čim su se pojavili kod nas u prodaji. Da vas podsetim bila je to prva generacija sa JMicron kontrolerom, koji bi po današnjim standardima bio proglašen neispravnim. Zatim sam kupio i drugu generaciju sa intel kontrolerom koja predstavlja prvi SSD koji je vredelo imati.
Znači, da sam lepo pre samo godinu dana ušao u radnju i kupio prvi SSD sa tim starijim kontrolerom, verovatno bih se neprijatno iznenadio kada bih pročitao ovako nešto. Moje sumnje su ipak bile na mestu bar u odredjenoj meri i lepo je što sam pričekao ovaj period. Dobro je što i vas gnjavim (valjda zato forum i služi), jer bih možda i danas naseo pa kupio disk sa tim starijim kontrolerom poveden logikom sniženja cena i jeftinijeg proizvoda. Znači, ovaj forum mi je dosta pomogao oko izbora i na tome sam zahvalan svima vama. Eto, jedino ne bih da sada od ovih diskova stvorimo bespotrebnu komplikovanu priču.

Svaka bakica zna tačno koliko joj vune treba da isplete džemper, onda bilo koji PC vlasnik (sa tri dana kursa) može da zna koliko mu prostora na sistemskom disku treba i za šta. Zato sam i reagovao na priču o tome da 64 GB nije dovoljno. Jer, ako SSD usporava zbog tamo nekih upisa/ispisa jer TRIM funkcija ne radi kako treba, onda je i bolje što manje upisivati na isti fajlova, već na neki drugi HDD, zar ne? Zato mislim da i 64 GB može da prodje. Igrice se mogu instalirati i na drugu particiju ...
U svakom slučaju, ko ne žali 200€ za SSD slobodno neka navali, ja ga prvi neću kritikovati. Što se mene tiče, za početak 100€ za 1200 kontroler čim se pojavi povoljan primerak kod naših prodavaca ... onda sledeće godine ako me ovaj oduševi, obavezno kupujem i neki Sata 6GB/s sa jačim kontrolerom .... i neka teče život. :)
Poz. svima!

Ja sam uzeo Crucial RealSSD C300 64 GB, i veoma sam zadovoljan performansama, instaliran je Windows 7 64Bit + SP1, razni programi, nekoliko igri, slobodno je još 25.9 GB od 59.5.

Sistem podiže za 30 sekundi, odziv u programima je super, a ovo su rezultati diska nakon instalacije svih programa i igara.

attachment.php

Prilozi

• ssd bench.jpg
    ssd bench.jpg
    93.2 KB · Pregleda: 357
Jer, ako SSD usporava zbog tamo nekih upisa/ispisa jer TRIM funkcija ne radi kako treba, onda je i bolje što manje upisivati na isti fajlova, već na neki drugi HDD, zar ne?

Nije to bash tako jednostavno. Sam OS po prirodi stvari izvrsava mnogo read/write operacija. Ne odnosi se to samo na dodatno upisivanje fajlova.

Mada,svi koji imaju SSD se slazu u jednom:mnogo je brzi od HDD-a u realnom,svakodnevnom radu,cak i posle tog eventualnog usporenja.
Sto se mene tice jedina nedoumica je pitanje cene,nista vise...

Pozdrav svima na forumu. Mene interesuje takodje kupovina nekog ssd diska. Sta mislite recimo za kingston V+100 seriju model: svp100 s2 96Gb. Ili je mozda bole uzeti neki SandForce model, odnosno Intel X 25 ili slicno. Apgrejdovao bih lap top. Kapacitet bi bio izmedju 64 i 128 Gb.

Pozdrav svima na forumu. Mene interesuje takodje kupovina nekog ssd diska. Sta mislite recimo za kingston V+100 seriju model: svp100 s2 96Gb. Ili je mozda bole uzeti neki SandForce model, odnosno Intel X 25 ili slicno. Apgrejdovao bih lap top. Kapacitet bi bio izmedju 64 i 128 Gb.

Nemoj taj kingston nego uzmi neki SandForce:)

Citao sam sve teme na forumu u vezi ssd-a. Ono sto sam shvatio je da SF drajvovi imaju problem sa upisom posle nekog vremena koriscenja. Odnosno koliko sam ja shvatio TRIM funkcija im ne radi bas najbolje. A video sam da manje vise svi hvale Crucial C-300. Medjutim kod nas nema da se kupi. Posto sam mislio da SSD ubacim u lap top zanima me dali se isplati poruciti C-300,posto imam prijatelja u Nemackoj. Kolika bi bila razlika izmedju njega i recimo Silicon Power veloX v20 SF diska(ima ga kod nas.Cena je oko 200 e.) sto se tice performansi.

Kingston SSDnow 96GB, V+100 Series, SATA2, 2.5", R/W speed 230/180 MB/s za oko 150€ je dobra kupovina u smislu odnosa cena/performanse. Dovoljno je dobar, da razliku naročito na laptopu, u odnosu na C-300 ili neki SF drive nećeš primetiti. C-300 treba sačekati da se pojavi kod nas u prodaji, a do tad bi i cena trebala da padne zbog novih modela koji su već na tržištu (Crucial m4/Micron C400, Vertex 3...).

Hvala svima na odgovorima. Koja bi bila vasa preporuka sto se tice SF diskova, sta uzet: OCZ vertex2, Muskin kalisto, Adata s596, Silicon Power v20,ili mozda ovaj kingston V+100. Moj lap top ima PM45 chipset (ich 9). Kakve bi rezultate mogao da ocekujem sa nekim od ovih SF ssd-a.Da li bi kingston ssd v+100 dosta zaostajao ili se to ne bi primecivalo. Kakva su iskustva vas koji imate ssd na lap topu. Jednostavno preporucite mi nesto sta ima kod nas da se kupi.

Imam mushkin callisto od 40GB, Fedora 15 beta se podize za 9 sec. (projuri kroz autologin) i desktop je tu ,) Prethodno BIOS-u treba 15 sekundi no to je tako... OS mi zauzima nesto manje od 5GB.

Mane hm, primetio sam jednu kad radim transfer vecih datoteka sa usb flash-a imam nekakav lag, mesto da on to fino neprimetno uradi u pozadini. To se manifestuje da dok traje transfer sporije otvara dokumente, programe, mis trza i slicno.

Doduse voleo bih da znam da li je u pitanju to sto najverovatnije koristim stari firmware, zapravo onaj koji je bio na njemu kad sam obavio kupovinu, ima li jos neko ovakav ili slican problem sa ovim SSD-om ?

Mane hm, primetio sam jednu kad radim transfer vecih datoteka sa usb flash-a imam nekakav lag, mesto da on to fino neprimetno uradi u pozadini. To se manifestuje da dok traje transfer sporije otvara dokumente, programe, mis trza i slicno.

Mislim da nije u pitanju disk vec USB. Meni se isto desava dok radi externi USB disk na vecini racunara :( Nije bitno ni da li se kopira nesto sa njega na disk, ako se radi sa USB diskom oseti se lag na racunaru :(
Na Windowsu, svaki Shell prozor ce tada biti usporen jer Shell uvek pokusava da procita sve diskove na sistemu, a posto se pristupa flashu za kopiranje, pristup njemu za bilo sta drugo je prilicno usporen. (Explorer, open dialogs, save dialogs itd.)
Verovatno je nesto slicno i na Linuxu, ali mislim da je usporenje zbog USB-a uopste.

Da li neko ima iskustva sa OCZ Agility 60GB SSD-om (Agility SandForce 1200 kontroler), tj. koja je razlika u odnosu na OCZ Vertex 2 60GB i sta je bolje uzeti.

Da li neko ima iskustva ....

Aha jest ... imaju ... većina odavde koji imaju SSD u potpisu, iste diskove su videli samo na internet slikama. Ovajdićeš se ti isto kao i ja od odgovora iz ove teme. Svi posećuju ananda i prenose njegove baljezgarije kao svoje. Tu ni vojni sud ne bi mogao da presudi.
Ako ne znaš šta da uradiš sa svojih 100€ ti požuri što pre da ih baciš na SSD. Jedno je tačno: nebitno koji sa SF 1200 kontrolerom. Srećno!!!

Onda će se vrlo brzo javiti neki adolescent koji će ti palamuditi o tome da si trebao čekati diskove sa novim 22xx kontrolerom koji tek hebu kevu kako brzo rade ... pa i anand je rekao da su tek ti diskovi prvi i pravi željnici SATA 6GB interfejsa ...
Jesu brži, ali ne opravdavaju cenu za pruženi prostor i pride, još se razvijaju. To imaj na umu! Eto, to je iskustvo koje sam ja skupio u zadnjih mesec dana o ovim diskovima. Zadržaću moj WD Black bar još jednu godinu. Za ovih 100€ koje sam ostavio za SSD kupiću nešto drugo što mi treba od PC periferija.
Zašto?!? Zato što će već sutra ili do kraja godine SSD sa 1200 kontrolerima biti loši i beznačajni po mišljenjima svih ovadašnjih i neovdašnjih forumaša, isto kao i oni sa Jmicron JMF602 kontrolerima, koje su takodje forumaši pre par godina hvalili kao ULTRA, GIGA, MEGA brže i bolje od običnih HDD, bla, bla, trla baba lan, i ... šta bi?!? Veverice pojele lešnike???

Poslednja izmena:
Niko od nas nije hvalio JMF602 - pogotovu ne pre godinu dana ;)
Reci mi, ciglo... jesi li ti probao SSD, imao neko lose iskustvo pa tako nastupas, ili nisi uopste probao SSD, vidis ga kao kiselo grozdje pa tako nastupas?:)

SSD nije za svakoga - ja bih udarao glavom o zid da moji roditelji uzmu SSD (sem ako HDD-ovi ne nestanu iz nekog razloga).
Ali meni su ustedeli dovoljno vremena da su se vec nekoliko puta otplatili a ja sam na SSD-ove potrosio vise nego na sav ostali hardver do sada.

Niko od nas nije hvalio JMF602
Jok nije ... sigurno sam o SSD diskovima čuo od malih zelenih vanzemaljaca, prilikom poslednje posete planeti zemlji.:wall:
Ne kaže niko da si ti hvalio, samo ... molim te, nemoj u ime drugih da se postavljaš kao zaštitnik, jer vrlo dobro znam šta sam o tim diskovima čitao pre godinu-dve, i tome koliko tek ti diskovi hebu kevu običnim HDD-ovima, trla baba dlačice, ... imao sam nameru još tada da nabavim jedan .... i ... sreća što nisam... jer na kraju, eto, posle dve godine ih svi pljuju i još se busaju u grudi da ih nisu ni spominjali. Valjda "niko od vas" (ma koji vi to vi bili) neće ovako govoriti 2014 godine, i reći za ove SF 1200 diskove da ih nisu ni spominjali?
Ne napadam tebe lično, ali ne javljaj se u tudje ime, govori u jednini.
Reci mi, ciglo... jesi li ti probao SSD, imao neko lose iskustvo pa tako nastupas, ili nisi uopste probao SSD, vidis ga kao kiselo grozdje pa tako nastupas?:)
To da li sam probao isti, znači samo da bih prvo trebao da ga kupim, jer u radnji niko ne dozvoljava da ponesem laptop, odaberem željeni SSD, gurnem u isti, instaliram OS i "probam" ... od kolega nisam ni tražio ... video sam samo kako radi sistem sa njim i zadovoljan sam, ali ne toliko da ga platim, baš iz razloga što izlaze bolji i noviji modeli, i verujem većeg kapaciteta za sl. pare. Iskreno, ponajviše, vaši komentari su doprineli tome da se još ne odlučim za isti. :(
A ti kupuj i probaj slobodno, svaki model koji se pojavi, niko ti ne brani! ;;)
SSD nije za svakoga - ja bih udarao glavom o zid da moji roditelji uzmu SSD (sem ako HDD-ovi ne nestanu iz nekog razloga).
Ali meni su ustedeli dovoljno vremena da su se vec nekoliko puta otplatili a ja sam na SSD-ove potrosio vise nego na sav ostali hardver do sada.
SSD nije za svakoga? Ma nemoj?!? Mora da je samo namenjen Bilu Gejtsu i njegovom pajtašu Stevici ... ostali ne znau da primete brži odziv sistema kome svi na kraju krajeva težimo?
A to što su ti uštedeli vreme pokretanja FarCry2 igrice i time si imao više vremena za domaći zadatak, ma svaka čast. Misliš li da ljudi kojima je vreme novac, i nemaju ga u toj meri da čak i na radu sa hard diskovima žele da ga uštede, imaju vremenena da se prepiru po forumima?

Poslednja izmena:
Ciglo, skontali smo da ne zelis SSD, ako je tako nemoj trolovati po forumu, please, i ubedjivati druge kako ne valjaju. ;)
ja sam to tek nedavno "skontao", a već duže vreme planiram da nabavim isti. :D Čak šta više, lepo sam napisao da sam zadovoljan brzinom i radom, ali ne i kapacitetom i time što nisam siguran koliko traju i koliko USPORE vremenom ... eto.
Nego, zašto vi zabranjujete različita mišljenja?!? Mora sve pozitivno, isto kao i za prve tipove ovih diskova? Onda kada se pojave novi, stari ne valjaju ni za grašak, navali na nove. Veruj, kada sam čitao komentare pre par godina, imao sam nameru na osnovu njih da nabavim SSD (!) I tada su SSD spominjani kao HDD kileri, brzina im je dizana u nebesa sudeći se prema specifikacijama sa papira koje su bile priložene, i ... sada - ne, ti ne valjaju, dobri su ovi SF 1200?!? Zanimljivo.
Samo par tema unazad neko savetuje da se čekaju 22xx SF modeli ... i ja "trolujem"?!?
Heh, bez pristrasnosti!

Niko ne zabranjuje razlicita misljenja, ali ti ga pretera.
SSDovi jesu HDD kileri cak i oni sporiji i stariji modeli, tu nema sumnje.
Svako ima pravo da preporucuje sta hoce, ali ako ti se nesto ne dopada dosta je valjda da jednom kazes. ;)

Nazad
Vrh Dno