Šta je novo?

pomoc u izboru kupovine SSD

gremlin74

Cenjen
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poena
169
Moze li neko da preporuci neki SSD 0d 64gb da nije preskup?hvala

Ne, nisam preko. Iz odavde sam:d ali sam strani placenik :p Mislio si zbog nick-a :D Dacu ti hint. Workinson je moje prezime prevedeno na eng ;)
Ne, ne, izbor izmedju 50GB V2 i Agility-a me je na to naveo, mislio sam da oba nema kod nas.

Salu na stranu pravim jedan HTPC/media centar konfu sa e3400+G41 koju cu koristiti i za net i download pa mi je bitno da je maximalno tih jer ce raditi 24/7.
Otuda i ideja za SSD kad ga vec ima ispod 100e sto da ne.
To je nepotrebno u potpunosti bacanje para ;) Uzmi obican 2.5" HDD (one za laptop), ne cuju se uopste i super su za takve potrebe. A i primetno veci.
Da ne pominjem da je pisanje download-a na SSD zloupotreba :D

Pa trenutno ih ima; barem na sajtovima :D Zato sam i zapeo da uzmem dok ih ima iako mi realno ne treba :D U masini bi imao i jedan 500gb samsung f3 za download koji bi "nagurao" u himuro :) Naravno da ne bi drljao po SSD-u. Nisam toliki noob :D Nista onda cekam ponedeljak pa ako ima OCZ Vertex 2 50GB uzimam, ako nema cekam pa cu krajem godine nesto novije i vece, od preko ili kod nas. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Uzimajući u obzir da su mi moderatori obrisali prethodne odgovore na NAPADE na moj NICK (verovatno sam i ja njima isto tako na Burek Forumu nekada *?*#$%), eh, ja bih samo da pitam, kako to radi SSD u sprezi sa običnim HDD-om?
Znači, kada sistem treba nešto da učita i sa običnog hard diska, kako to radi? SSD ima svega 64GB u većini konfiguracija, i na njemu se smešta Windows i aplikacije ... o.k. ALI, ako sistem pokrene WinAMP instantno, a mp3 fajlovi su nam na "običnom" hard disku, tu ubrzanje pomaže ---- KOLIKO?!? Šta ako u total commanderu kliknemo direktno na mp3 fajl koji je na običnom hdd-u, a da prethodno nismo pokrenuli WinAMP? Da li bi se takodje pokrenuo instantno?!?
Isto važi i za multimedijalne plejere. Učitaju se oni brzo, ali kada treba učitati video sadržaj sa drugog "storage" diska, tu se javi "lag" kao i dosada, karakterističan za HDD. Šta vrede CAD aplikacije, 3D MAYA i sl. programi na SSD-u kada im je tu samo baza, tj. osnovni program dok se svi fajlovi nalaze i dalje na običnom HDD-u??? Zar tu ne dolazi do "laga" jer se učitava fajl sa običnog HDD-a????
Zašto o ovome niko ne govori? Ćuti se??!?!?
Hoćete li mi opet poslati opomenu i zbog ovakvih pitanja dear moderatori?!? Ovo je trolovanje?!? ILi su realna pitanja?

Poslednja izmena:
Upravo je to bilo i moje pitanje ali si ti bolje postavio stvari. Zanimalo me je konkretno gde to korisnici osecaju toliko ubrzanje osim u ucitavanju windowsa i aplikacija. Ok lepo je kada se nesto ucitava brze ali sam rad recimo u Adobe Premiere bi meni bio isti zato sto se tu radi sa 10-inama gigabajta ako ne i 100-inama. I to se vuce sa harda.
Kao kada se uzme recimo Nokia i stari Erikson. Uvek je Nokia bila brza, brze se covek setao po menijima nije bilo sekund-dva ucitavanja kada se ulazi u neki folder kao kod ostalih telefona.

Recimo ko radi u Photoshopu bi mogao da ima ogromno ubrzanje zato sto bi ceo rad bazirao na SSD-u ali ko radi sa montazom mora da se oslanja na mehanicki disk nece imati toliko koristi.

Ipak je SSD nova tehnologija za prosecnog Srbina pa sam mislio da razjasnimo par stvari, konkretno, a ne samo da se bazira na tome "Kupi to, mnogo je brze". Za sve na sta dajem pare zelim da znam kako, zasto itd.

Kako budu rasli kapaciteti SSD-a tek ce se videti njihova prednost. Zamisljam rad u Premieru na dovoljno velioom SSDu, to bi se osetilo :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@Cigla tel.
Isto kao što primetiš ubrzanje kad umesto jednog HD u sistemu koristiš dva ili više (pogotovo kod kopiranja sa diska na disk, premeštanje pagefile-a na drugi HD od onog gde je OS itd.) Za konkretan slučaj, Winamp se pokreće momentalno (do 1s se čeka da učita, u realnom radu osećaj je da se otvara momentalno) a sa drugog gde je MP3, odmah počinje reprodukcija jer se MP3 ionako ne učitavaju celi u memoriju, nego onoliki deo koliki je buffer. Isto je i sa puštanjem filmova, sam plejer se učita jako brzo (sve zavisi koji koristite) a reprodukcija kreće onoliko brzo koliko mu treba da napuni buffer sa HDD). Ko god je imao u računaru 2 ili više HDD, zna koliko se može rasteretiti sistem ako se dobro raspodele resursi (pogledajte moju konfiguraciju pa će vam biti jasnije). Dodavanje SSD-a u takvu konfiguraciju donosi još dodatnog ubrzanja.

@Wavrinka
Ako ti trebaju stotine GB-a prostora, onda kupiš stotine GB SSD-ova, staviš ih čak i u RAID ako treba :) Pod pretpostavkom da radiš ozbiljan posao u Premiere-u (ne verujem da montiraš stotine GB homemade HD video snimaka), onda od tog posla verovatno i zarađuješ dovoljno da možeš da uložiš u ono što je bitno za ubrzanje rada na računaru. Za početak, lepo ubrzanje primetiš i kad montiraš snimke sa jednog diska a konačni izlazni fajl snimaš na sasvim drugom disku. Sad zamisli da to isto radiš na SSD diskovima gde je sve to bar 2 ipo puta brže...

Meni je SSD najdraži upgrade koji sam uradio na svom kompu, posle njega su HDTV kao monitor i na trećem mestu, zvučna i 5.1 zvučnici a prošlo je brdo harvera kroz moju mašinu...

PS. Da li ste ikada videli da se neko pokajao ko je uzeo SSD? To dovoljno govori... :)

Ok jasnije je puno i hvala svima na trudu da pojasne neke stvari i da priblize samu tehnologiju (ponajvise ubrzanje). cheers
To ce mi definitivno biti sledeca stvcar koja ide u kuciste.

Ja sam se do sada najvise odusevio kad sam sa Venice 3000+ presao na X2 3800+. Ooooo kakvo je to odusevljenje bilo, nisam mogao zamoriti masinu nicim. To zadovoljstvo sam dobro platio tada i nije mi zao. Sutra cu uzeti SSD i znam da nema sanse da pogresim ili da se vratim ikad vise na HDD.
Ne kapiram ljude kao Cigla... Tako se Marli ljutio na Geohota i jedva cekao da robija kao da mu je pobio porodicu. Sada ovde nema Geohota ali su moderatori krivi sto kriju teoriju zavere da je SSD samo marketing. Cemu taj bes?
Ja jos nikoga nisam cuo da se zali na SSD. Ok, jeste SSD mali luksuz koji nam omogucuje dosta komotniji rad. Ako mozes i hoces da izdvojis 100-200e za njega idi i kupi ga, ako neces i to je ok ali cemu dizanje revolucije?
Ako SSD ne pljuje nijedan od onih koji su debelo platili i koriste ga onda mislim da nemaju pravo ni da pljuju oni sto ga nisu ni probali. Kad ga probas i imas osnova da kazes da to ne valja i ne funkcionise udri do mile volje ;)

Ja cekam ponedeljak pa cu da vidim ili SSD ili Dell U2311H IPS. Za SSD znam da necu da se razocaram.
Jedino me plasi kod dell-a da mi ne zapadne los primerak, a i trebace mi vremena da se naviknem na 16:9 :( Radije bi da je 16:10 i 1680 x 1050.

P.S. Trenutno sam na Athlon-u 2600+ do utorka :( Umirem! :( Navikao sam da radim 1000 stvari odjednom i da imam otvorenih 100+ tabova u firefoxu, a ovaj to ne moze da podnese. :)

Poslednja izmena:
.....

2. Da li ce SSD raditi kako zapoveda na G41 i ICH7 konkretno GigaByte GA-G41MT-ES2L?
Ne zanima me svaki mb na benchmarku vec samo realan rad i access time.

P.S Molio bi samo link za podesavanja tj postupak instalacije i podesavanja. Vec sam nasao ali da ne ispadne da nesto preskocim pa da moram ponovo da reinstall win. Hvala.

Za instalaciju OS-a nema nikakve filozofije, jedino što treba da uradiš pre instalacije, je da u BIOS-u uključiš AHCI mod za SATA kontroler. Ako instaliraš Windows 7, nećeš morati da dodaješ nikakve drajvere kod instalacije OS-a, za XP ćeš ipak morati da mu poturiš drajvere za kontroler. Kad jednom podigneš OS, možeš dodatno da tweakuješ ako želiš ali nije neophodno. Imaš u ovoj temi dosta saveta, ako te to interesuje naravno.

Javi koji si SSD uzeo i utiske obavezno :)

Napomenuo bih da ICH7 ne podržava AHCI mod. :type:
SDD će vjerovatno funkcionisti OK, bez obzira na to što će raditi pod IDE modom.
Kod mene je OK.

OFF: Kupovinu SSD smatram najbolje potrošenim novcem na hardver. Ja već godinu dana koristim sve predosti tehnologije nad klasičnim hard diskom i to sa "lošim" SSD-om, umjesto do beskonačnosti čekam nižu cijenu/veći kapacitet....:wave:

Poslednja izmena:
Si siguran da GigaByte GA-G41MT-ES2L nema achi? Ja sam ubedjen da ima opciju u biosu ali me interesovalo da li kontrolor moze solidno da isprati ovaj SSD. Znam da mi za njega ne treba SATA 6Gb/s ali reko cisto da proverim pre kupovine da li je neko imao problema sa starijim chipsetom.

Ja mislim da sam vec pomenuo ali evo opet.
Vidi se primetna razlika u radu kad se Photoshop pokrece sa SSD-a cak i da je image na HDD-u. Image se ucita i to je to, posle ide rad. Ako je scratch disk na SSD-u videcete primetno ubrzanje pri radu. Tek tada je CPU pravo usko grlo.
ACad i 3DMax isto primete razliku, ali kod PS-a se to bash primeti, kod ovih je vise "jako zgodno".

Si siguran da GigaByte GA-G41MT-ES2L nema achi? Ja sam ubedjen da ima opciju u biosu ali me interesovalo da li kontrolor moze solidno da isprati ovaj SSD. Znam da mi za njega ne treba SATA 6Gb/s ali reko cisto da proverim pre kupovine da li je neko imao problema sa starijim chipsetom.

GA-G41MT-ES2L spec:
CPU

Support for an Intel® Core™ 2 Extreme processor/ Intel® Core™ 2 Quad processor/Intel® Core™ 2 Duo processor/ Intel® Pentium®processor /Intel® Celeron®processor in the LGA 775 package
L2 cache varies with CPU

Front Side Bus

1333/1066/800 MHz FSB

Chipset

North Bridge: Intel® G41 Chipset
South Bridge: Intel® ICH7

Memory

2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory (Note 1)
Dual channel memory architecture
Support for DDR3 1066/800 MHz memory modules

Onboard Graphics Integrated in the North Bridge:

1 x D-Sub port

Audio

Realtek ALC888B codec
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel (Note 2)
Support for S/PDIF In/Out
Support for CD In

LAN

1 x RTL8111E chip (10/100/1000 Mbit)

Expansion Slots

1 x PCI Express x16 slot, running at x 16
1 x PCI Express x1 slot
2 x PCI slots

Storage Interface South Bridge:

1 x IDE connector supporting ATA-100/66/33 and up to 2 IDE devices
4 x SATA 3Gb/s connectors supporting up to 4 SATA 3Gb/s devices

iTE IT8718 chip:

1 x floppy disk drive connector supporting up to 1 floppy disk drive

USB

Integrated in the South Bridge
Up to 8 USB 2.0/1.1 ports (4 on the back panel, 4 via the USB brackets connected to the internal USB headers)

Internal I/O Connectors

1 x 24-pin ATX main power connector
1 x 4-pin ATX 12V power connector
1 x floppy disk drive connector
1 x IDE connector
4 x SATA 3Gb/s connectors
1 x CPU fan header
1 x system fan header
1 x front panel header
1 x front panel audio header
1 x CD In connector
1 x S/PDIF In /Out header
2 x USB 2.0/1.1 headers
1 x serial port header
1 x clearing CMOS jumper

Back Panel Connectors

1 x PS/2 keyboard port
1 x PS/2 mouse port
1 x parallel port
1 x serial port
1 x D-Sub port
4 x USB 2.0/1.1 ports
1 x RJ-45 port
3 x audio jacks (Line In/Line out/Microphone)

I/O Controller

iTE IT8718 chip

H/W Monitoring

System voltage detection
CPU/System temperature detection
CPU/System fan speed detection
CPU overheating warning
CPU/System fan fail warning
CPU fan speed control (Note 3)

BIOS

2 x 8 Mbit flash
Use of licensed AWARD BIOS
Support for DualBIOS™
PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b

Unique Features

Support for @BIOS
Support for Q-Flash
Support for Xpress BIOS Rescue
Support for Download Center
Support for Xpress Install
Support for Xpress Recovery2
Support for EasyTune (Note 4)
Support for Easy Energy Saver (Note 5)
Support for Time Repair
Support for Q-Share

Bundle Software

Norton Internet Security (OEM version)

Operating System

Support for Microsoft® Windows Vista/XP

Form Factor

Micro ATX Form Factor; 24.4cm x 19.4cm

Moguće je da u BIOS-u postoji AHCI ali se ne može izabrati.

garson je napisao(la):
Ja sam presao sa Newcastle 2800+ (AMD s754) na C2D 8200 pa se nisam toliko odusevio kao kada sam uzeo SSD. :D
Pa dobro, rekao sam da mi je ono bio naklepsi upgrade do sada ali i da danas uzimam SSD ;)
Evo mi ga u rukama i siguran sam da ce ovo biti najvece ubrzanje do sada. Javicu veceras utiske :)

Only the ICH7DH, ICH7R, ICH7-M, ICH7-M DH chip have AHCI support. The ICH7 (Base) and ICH7-U (Ultra-mobile) chip do not support AHCI.

Moja greška...

Taj disk je oko 80MB/s ako se ne varam, za iste rezultate u sequential read/write ti treba 3 diska u RAID0, a za 4k rezultate nisam siguran...

mozda gresim, ali i sa dva mozes da dobijes priblizne brzine citanja/pisanja. Ali samo vreme pristupa koje je kod SSDa mnogo manje ne verujem da mozes da stignes.

Ne znam zasto sam bio ubedjen da ahci radi na ich7. Hvala sto si me ispravio i ovo napomenuo. Nista onda gledam da idem na neku drugu kombinaciju i neku budzet AM3 plocu kao recimo MSI 770-C45.

Cekam pon pa cu da vidim da li imaju ovaj OCZ ako ne uzecu Dell U2311H IPS. U svakom slucaju ce biti WOW efekat za mene :)

Sa RAID 0 ne mozes da postignes ni priblizno taj access time. Imao sam do pre ned dana RAID0 sa dva samsung f3 i trasfer je ~250-280 ali access sam spustio negde oko 9 . Zato je SSD keva sa 0.1 ;)

Nisam juce stigao nista da napisem ali ja sam odusevljen sa SSD-om :D
Masina iz potpisa je bukvalno poletela. Bez preterivanja ali masina je bar duplo brza sada. Btw, uzeo sam Eceleram Mangusta 120GB.

Taj disk je oko 80MB/s ako se ne varam, za iste rezultate u sequential read/write ti treba 3 diska u RAID0, a za 4k rezultate nisam siguran...

Verujem da ni sa 15 komada u RAID0 ne bi uspeo da postigne rezultate u 4K ili pak onakav access time :D:D:D

Nazad
Vrh Dno