Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Drugu disk verziju konzole sam uzeo za 57k u Tehnomediji u julu '22.

Elem, činjenica je da nema nikakvog smisla kupovati ovo dok se biblioteka igara ne proširi. Trenutno stanje je blagi užas. Ova juranjava za 60fps po svaku cenu u igrama koje su uveliko pregažene od strane većine igrača je potputno besmislena. Bez pardona su odradili prezentaciju kao da je u pitanju nešto revolucionarno, bukvalno sam imao transfer blama dok sam gledao i slušao šta Cerni priča.

Uglavnom, mislim da možemo da očekujemo vrlo lošu prodaju i pored veštačkog hajpovanja koje će se neminovno desiti kada se prašina bude malo slegla.

Ovakav potez je trebalo samo na kraju podebljati sa najjavom BB Remaster, Last of Us 3, Ghost of Tsushima 2 itd. Nista vise, cak ni trailer, samo logo, ili video od par sekundi.
I sve bi bilo u redu, ljudi bi manje bili pod losim utiskom.

Ja sam zamišljao da će da prestave bundle tipa Bloodborne Reborne. Jedina stvar koja bi spasila prezentaciju.

nemaju konkurenciju pa mogu da rade sta hoce, u svakom slucaju 800e za konzolu bez igara i disk drajva je cisto pilicarenje.
ja licno ni ne cekam vise bb remaster posto ce emulator biti gotov za koji mesec, cena 0 eur :D

I dalje se bolje prodavao PS4. I mislim da je PS4 generacija konzole daleko bolja i razumnija bila od ovoga. Ja sam kupio PS5 disc (fat) model krajem avgusta 2023 i platio 60k.

Prosečan gamer neće ni videti razliku izmedju običnog i Pro modela. Jedino što se dobije je 2TB SSD. Mada na običnom i to može da se sredi sa ubacivanjem NVMe...
Ja imam gomilu PS4 igara na disku koje odigram na PS5 i dopada mi se da i dalje postoje igre u tom obliku.

Da su običan PS5 (slim) pogurali dole sa cenom i ovaj stavili na 550-600, sve u redu.

Ovim potezom kao da testiraju trziste, pa ako dobro prodje prodaja, sledece (ponovo) poskupljuju PS+ pretplate za 20% jer "rade na poboljsanju usluge" kao sto su iskidali sa igrama od proslog poskupljenja. Poslednje poboljsanje vredno paznje je izbacivanje Horizon: Forbidden West iz pretplate.

Sto se cene tice, mislim da ja mozda malo nerealno bilo ocekivati da ce pro biti do 600e u skladu sa danasnjom ekonomijom i kako su sve cene otisle dodjavola, ali sa 800e ga bas preterase.

Ja sam zamišljao da će da prestave bundle tipa Bloodborne Reborne. Jedina stvar koja bi spasila prezentaciju.
Ovo je navodno trebao samo da bude tech presentation i je ispao jako kratak, bukvalno tezak kontrast onoj inicijalnoj prezentaciji koju je drzao Cerny pre vise od 4 godine. Vec je bilo sumnjivo kad su rekli da ce trajati manje od 10 minuta a gledajuci sve sto je receno trajalo je mnogo krace, skoro pa koliko ti treba da procitas onaj blog post. Samu su nastavili niz losih state of play/playstation prezentacija.

Navodno treba da bude jos jedan state of play iduce ili one tamo nedelje na kom bi trebalo da bude vise o igrama ali sa ovim gore recenim, ocekivanja su vec stavljena na low.

I koji je GPU na kraju u PRO verziji? Pošto je sve ostalo sem SSD isto kao na PS5.

Da nije ovo neko opipavanje pa da spakuju neku zver od GPU 🤣, e sam sebe nasmejah.

Ma na kraju dana ni ta cena nije ne znam kakav problem, prodavalo bi se to da ima igara koje ce da oznoje masinu. Ovako je pucanje u prazno, kupujem ferari da ga vozim seoskim putevima.
Ajd da sacekamo i taj state of play, mozda imaju nekog keca u rukavu. Naravno sto se tice first party igara, GTA 6 ne bi smeo da bude naslov koji gura prodaju PRO konzole

Ovo je navodno trebao samo da bude tech presentation i je ispao jako kratak, bukvalno tezak kontrast onoj inicijalnoj prezentaciji koju je drzao Cerny pre vise od 4 godine. Vec je bilo sumnjivo kad su rekli da ce trajati manje od 10 minuta a gledajuci sve sto je receno trajalo je mnogo krace, skoro pa koliko ti treba da procitas onaj blog post. Samu su nastavili niz losih state of play/playstation prezentacija.

Navodno treba da bude jos jedan state of play iduce ili one tamo nedelje na kom bi trebalo da bude vise o igrama ali sa ovim gore recenim, ocekivanja su vec stavljena na low.
Kakv crni tech demo kada su prikazivali igre koje su tu jos od izlaska PS5 konzole...
Ovo sto su spakovali u 9min sa jadnim Cerny-em u koji je izgledao kao da mu je pistolj uperen, je samo obicna reklama u slabom pokusaju da opravdaju cenu. A nisu ni opravdali/ispunili sve sto su najavili za PS5, plus navodno jos uvek nisu iskoristili pun potencijal hw-a u PS5-ici..

Ja sa jedne strane "razumem" ovakav potez sto se cene tice - tome moze da zahvalimo trzistu skalpera (PC/PS5) od pre par godina, kao i cinjenice da kukamo za 60/120fps-a jer verovatno nadolazeci cross-gen naslovi nece moci da sljakaju iznad 30-40fps... "Pa ako hocete platite, evo vam..." je parola kojom se vode i deluje da opipavaju teren za sledecu generaciju.
Ali sa druge strane vrlo bezobrazno to sto rade musterijama poslednje 2 godine, prevashodno zbog svojih neuspeha i nedostatka konkurencije, a ovo je samo slag na tortu.

Najveci i glavni problem je sto nemamo naslova, pre svega Sony ekskluziva kao kod PS4 svojevremeno koji bi me "motivisali" da odradim upgrade na "pro" verziju - sto prvi i osnovni razlog kupovine konzole...
A pritom i cena od 900ak eura u EU (sa akcesoarima u Apple fazonu), hvala ali radije cu prodati GPU i apgrejdovati se na neki aktuelni AMD ili NV cip u tom cenovnom rangu koji ce i onako da vozi druge a i te Sony naslove jos 3-4 godine bez problema jer isti i onako dolaze na Steam... Za 700ak jura (sa BR-om i standom) bih mozda i bio u iskusenju da prodam moju i odradim upgrade...
PS5 digital ce ostati za PS+extra katalog, cisto da se odigra backlog i neki sportski naslov u kracoj sesiji.
Takodje razmisljam i da li da ostanem na PS+extra pretplati ili jednostavno kupim par naslova godisnje jer malo-malo pa skrate taj isti katalog/biblioteku za po koji dobar/jaci naslov koji sam zeleo obrnem... Verovatno ce ih presaltati kasnije u premium, koju ne zelim da placam.

92.000

a oni "komentari" na dnu... :ROFLMAO:

Ovo je nesto sto je bilo prosle godine u prodaji, pa sad samo taj deo na sajtu prepravljaju i aktiviraju ponovo.
Mislim da je cena upravo zato ta, i komentari su toliko stari. Verujem da je ovo cena PS5 koja je bila sa dve ili tri igre u bundle-u koliko se secam.

Samo su reaktivirali stari artikal i promenili mu opis..

Ovde kaze da ce 40 igara dobiti upgrade za fps cim konzola izadje

First 'PS5 Pro Enhanced' games revealed: What to expect

Confirmed 'PS5 Pro Enhanced' games:
  • Alan Wake 2
  • Assassin's Creed: Shadows
  • Demon's Souls
  • Dragon's Dogma 2
  • F1 24
  • Final Fantasy 7 Rebirth
  • Gran Turismo 7
  • Hogwarts Legacy
  • Horizon Forbidden West
  • Marvel's Spider-Man 2
  • Ratchet & Clank: Rift Apart
  • The Crew Motorfest
  • The First Descendant
  • The Last of Us Part I Remastered
  • The Last of Us Part II Remastered
  • Until Dawn

Jako malo detalja je prezentovano i bukvalno je blog imao vise kad je objavljen posle prezentacije. PSSR i game boost za starije naslove su mozda najinteresantije stavke, uz ovo drugo tek kasnije u blog postu spomenuto. Veci broj compute i RT jedinica uz malo veci CPU i mem clock, kao i patchevi sa boljom grafikom, vecom rezolucijom i slicno su vec odavno poznati.

Kako radi PSSR, da li mozda ima potencijalni frame gen (uz patch igre), da li ce raditi na svim PS4/PS5 naslovima upscaling (na sistemskom nivou) i slicno, nista od toga receno u prezentaciji.

Sad je cena na gamecentru 104 000.....

Ako PSSR bude (bar) na nivou Intelovog upscalera, mozda ce i vredeti dati pare ako nemate jak pc.
Planirao sam odradim upgrade sa obicnog ps5 zbog psvr2 igara, ali previse je to novca zbog nekoliko igara.

Mene neće videti, nema dovoljno dobrog razloga jer prvenstveno nema igara koje me zanimaju.
Mislim takodje da su digli ruke od PSVR2, nisu ga ni spomenuli, izbacili PC adapter i sa time su sve rekli šta misle o tome, tj. korišćenjem istog na svojoj platformi.

Nazad
Vrh Dno