Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Imam par pitanja pošto mi je ovo prvi ps posle ps2🤣. Pročitao sam ovaj generalni vodič na forumu i napravio 2 naloga i to je ok.
1) Pošto nisam planirao konzolu ali dobio za rođendan onda je ranija odluka da odem na sony oled sa 2 hdmi 2.1, soundbar sa jednim earc i nvidia shield bila greška. Sad me zanima kad sam se već sje*o (mada mogu da uzmem splitter) jedino preostaje da prebacim shield na hdmi 2 enhanced i izgubim Dolby vision? Jer ipak je bitniji 4k@120hz i VRR kapiram.

2) Imam Warzone na pc i ulogovao se na activision nalog i povezao psn nalog, ali ne mogu da se ulogujem kada uđem u igru.
"Account could not be linked – Because that Activision account is already linked to another account of the same type”. Followed by, “If you believe this is an error, please visit https://s.activision.com/activision to view the account”
Da li uopšte mogu da ih povežem i da nastavim sa istim profilom sa pc-ja ili mora novi nalog? I da li je potreban ps+(ne bi trebalo koliko sam čitao) za warzone?
Jedino logicno resenje je da ti lepo prodas taj tvoj ps5, evo na primer meni, i da nemas glavobolju koju imas... :cool:

Ima li istine u glasinama da je Sony "iznajmio" licencu od Konamija* i da rade na remake-u MGS 1 i 2?
Ocekuje se tizer na predstojecem Games Award-u...

Poslednja izmena:
Mislis Konamija?
To bi im bio pun pogodak... ne znam sta su cekali do sada!

Generalno te glasine kruze vec neko vreme, ali vise za MGS3 nego za prva dva dela. Mada bi trebali celu trilogiju... cetvrti i nije jos toliko neophodan.

Dabome, Konamija.
Bilo je price da su ovi iz Konamija "teski za saradnju" i nije ih nesto preterano interesovalo da eksploatisu IP-eve koje imaju a nisu hteli ni da prodaju...
Mada generalno sve vredno sto su imali su unistili - Silent Hill, MGS, PES, Castlevania...

Ako se ne varam MS je angazovao i Kodzimin studio za neki novi Xbox naslov (suska se da je "spiritualan nastavak" Silent Hill-a), i za to se ocekuje tizer na Games Awards...

Nemoj tako PES je sada dobar ako imas koliton zivaca... Samo jos da izbace celu igru....

Pusten Forspoken demo, link za US store

pozz drustvo! do prije par dana rodjak mi dao svoj account odnosno ukljucio sharing da igram fifu preko svog accounta... sad mi ukino sharing ostala mi instalirana fifa sa njegovog accounta ako ja sad kupim preko psn stora hocu li morati izbrisati prvo njegovu koja je ostala?

Od clanova koji duze imaju konzolu - da li ma neko iskustva sa ovim i kako im se drze kontroleri?

I kod mene isto, ne igram previse sam, ali povremeno bude bas cestih igranja 2 na 2 gde se uopste ne pazi, naprotiv :)

Meni se oba završavaju sa "A", uzeti u Nemačkoj pre nešto manje od godinu dana. Nemam problema ni sa jednim, ali i ne igram tako često, iako se zalomi da nekad u cugu spojim 5-6 sati. Naizmenično uzimam jedan i drugi, stoje na zvaničnom punjaču i retko su oba istovremeno u upotrebi.

Meni stize digitalna verzija sledece nedelje, Amazon salje ranije, trebalo je nakon NG.
Pitam jer mi je u planu dodatan kontroler i SSD upgrade...
Uzeci u obzir koliko je u EU poslednje 2 nedelje pusteno u promet PS5-ica sumnjam da ce SSD-ovi i kontroleri biti na snizenju za praznike... :)

btw sto se SSD-ova tice, misljenje za ovaj Mushkin, da li je adekvatan za ps5?

Poslednja izmena:
Na kontrolere imaš popuste preko cele godine u EU, a pogotovo oko njihovog Božića i Nove godine.
Evo ti trenutno:
  • u radnji za 45€ - ja sam uzeo ovako prošle godine krajem decembra ili je bio početak januara, "poklon" pakovanje u kompletu sa Destructions AllStars igrom. Bila povoljnija ta ponuda nego samo kontroler da se uzme (iako je i on sam bio na popustu).
  • u Müller-u od sutra za 50€

@Yojinbo biće u najmanju ruku ok taj ssd, ako ti se ne žuri sa kupovinom sačekaj 2 nedelje. Ukoliko do tada ne bude nekog sniženja za praznike verovatno neće ni biti, mada i ova cena što je sada za 2TB je skroz ok!

A na koje slovo ne bi trebalo da se nalazi na kontroleru? Koja fora sa tim?

@Yojinbo biće u najmanju ruku ok taj ssd, ako ti se ne žuri sa kupovinom sačekaj 2 nedelje. Ukoliko do tada ne bude nekog sniženja za praznike verovatno neće ni biti, mada i ova cena što je sada za 2TB je skroz ok!
Trebali bi vec sledece nedelje da krenu sa Bozicnim akcijama...
Ali opet nesto sumnjam da ce biti "akcesoara" za PS5 na akcijama jer je Sony "poplavio" trziste zadnjih 10ak dana opcijama za pre-order (Amazon, Sony direkt, MM i Saturn) u DE/AT.
Sigurno ce dosta novih vlasnika da pojure da nabave dodatke i prodavci to znaju.

Sto se SSD-a tice ja sam u fazonu da uzmem najjeftniji sa najvise prostora Mushkin Vortex Redline 2tb (+Bq MC1 heatsink) ili Lexar NM800 pro 1tb sa preinstaliranim heatsinkom za 100e, pritom da je garancija lako ostvariva.
Trenutno oni i Crucial p5 plus su najpovoljniji, uz mozda Transcend mte250s 2tb (185e bez heatsinka, link), mada po specifikacijama Kingston kc3000 (110e) i Fury renegade (130e sa hs-om) deluju kao "best buy"

Sto se tice kontrolera, onaj koji je dobijen uz konzolu i to na dan pocetka prodaje (2 godine vec) se drzi, dokupio sam kasnije crni i on je posle godinu dana dobio drift na jednom analogu. Izaslo me 1000 din sredjivanje, zamena samo potenciometra.

@Yojinbo taj 2tb je dobar deal i sada, recimo za BF nije bilo ništa jeftinije od toga u 2tb varijanti. Najjeftiniji 2tb je bio čini mi se crucial p5 plus za 180€

Ja imam 5 kontrolera, 2 koja sam uzeo uz konzolu CT1, cim je izasao crni i ubrzo potom crveni oba CT1A, danas mi je stigao i rozi CT1A. sto se tice ploce ima i BDM-010 i BDM-020 i BDM-030 (najnoviji rozi)
Za sad je iskustvo sledece: jedan od originalnih belih kontrolera je poceo da driftuje nakon nekih 4-5 meseci od kupovine ali na njemu se nije puno igralo otvorio ga ocistio potenciometre i dan danas radi extra uz rotaciju s ostalim joysticima. Crveni je iako je najnoviji ne racunajuci rozi iako je CT1A (BDM-020) vec 2 puta drifrovao i resen je ciscenjem potenciometara.
Da napomenem da se igra par sati dnevno, cuvaju se u tv komodi tako da prasina ne pada na njih, a "korisnici" ne jedu i ne piju kad imaju djojstike :D tako da gornji video iz mog iskustva nema bas nikakve veze s stvvarnim stanjem.

@Yojinbo taj 2tb je dobar deal i sada, recimo za BF nije bilo ništa jeftinije od toga u 2tb varijanti. Najjeftiniji 2tb je bio čini mi se crucial p5 plus za 180€
Yep za BF je bio Crucial p5 plus 2tb na Amazonu za 185e (toliko je sada Transcend mte250s 2tb), Kingston Fury Renegade 1tb i Crucial p5 plus 1tb (oba bez hs) 95e, Samsung 980pro 1tb + hs oko 115e...
Ocekujem da sada obore cene za 980pro seriju i "oslobode zalihe" jer je iskocila 990pro, mada ostaje da se vidi...

Gde su najpovoljniji gamepadovi trenutno planiram da uzmem jos dva

Meni se pre par dan dok sam cackao gamepad nisam ni igrao gledao nesto na tv leva pecurka okrenula i rotira se samo tanjirić a stabljika stoji. Sve radi normalno al ne znam da li ce poceti da zeza.

Ja imam 5 kontrolera, 2 koja sam uzeo uz konzolu CT1, cim je izasao crni i ubrzo potom crveni oba CT1A, danas mi je stigao i rozi CT1A. sto se tice ploce ima i BDM-010 i BDM-020 i BDM-030 (najnoviji rozi)
Za sad je iskustvo sledece: jedan od originalnih belih kontrolera je poceo da driftuje nakon nekih 4-5 meseci od kupovine ali na njemu se nije puno igralo otvorio ga ocistio potenciometre i dan danas radi extra uz rotaciju s ostalim joysticima. Crveni je iako je najnoviji ne racunajuci rozi iako je CT1A (BDM-020) vec 2 puta drifrovao i resen je ciscenjem potenciometara.
Da napomenem da se igra par sati dnevno, cuvaju se u tv komodi tako da prasina ne pada na njih, a "korisnici" ne jedu i ne piju kad imaju djojstike :D tako da gornji video iz mog iskustva nema bas nikakve veze s stvvarnim stanjem.
Sa čime si čistio potenciometre?

Trebali bi vec sledece nedelje da krenu sa Bozicnim akcijama...
Ali opet nesto sumnjam da ce biti "akcesoara" za PS5 na akcijama jer je Sony "poplavio" trziste zadnjih 10ak dana opcijama za pre-order (Amazon, Sony direkt, MM i Saturn) u DE/AT.
Sigurno ce dosta novih vlasnika da pojure da nabave dodatke i prodavci to znaju.

Sto se SSD-a tice ja sam u fazonu da uzmem najjeftniji sa najvise prostora Mushkin Vortex Redline 2tb (+Bq MC1 heatsink) ili Lexar NM800 pro 1tb sa preinstaliranim heatsinkom za 100e, pritom da je garancija lako ostvariva.
Trenutno oni i Crucial p5 plus su najpovoljniji, uz mozda Transcend mte250s 2tb (185e bez heatsinka, link), mada po specifikacijama Kingston kc3000 (110e) i Fury renegade (130e sa hs-om) deluju kao "best buy"

A sto ne WD?

Ili Samsung

I seagate mislim da je u top 3 za ps5.

Poslednja izmena:
Nemam nekih posebnih preferenci, može wd 850x, kao i Samsung 980pro i corsair mp600 lpx..
Sačekaću još malo pa šta god/ako naleti nešto od 1tb za 100e ili 2tb za 160-180e uzimam
Deluje mi da Kingston fury renegade (kc3000) za 130e sa heatsinkom nešto bolja opcija od WD-a I Samsung zbog upisa - 600tb vs 1pb za Kingston.
Muahkin vortex je "dirt cheap" ali nisam imao iskustva sa njihovim ssd-ovima.ne znam kakvi su po pitanju pouzdanosti niti da li uspore kada se napune preko 70%

Lično koristim 2x970 evo 1tb u desku i 2 Cruciala (stariji modeli) u laptopovima I skroz sam zadovoljan sa njima

Dobar je i ovaj Kingston. I Seagate je cini mi se bolji od Samsunga i WD-a.

Sa čime si čistio potenciometre?
Otvoris joystick pazis na flet kablove otkacis sve (posebno obratiti pasnju na flet kabal gornjeg mikrofona), okrenes plocu za 180' skines pecurke s stickova, videces kocku (kuciste sticka) kao na gornjem snimku koja na 2 boka ima potenciometre jedan za gore-dole drugi za levo-desno, s gornje strane ih povuces zakrivis od kocke taman toliko da mozes da izvadis unutrasnji klizac, uzmes stapic za usi nakvasis s malo alkohola 70% i ocistis kuciste potenciometra pa inakon toga polako ali dosta nezno i klizac potenciometra i sve to vratis kako si rastavio.

Za ceo ovaj rad potreni su ti:
  • leptir za otvaranje uredjaja
  • mali krstasti srafciger
  • pinceta (najbolje s spicastim vrhom tehnicka ne ona za zenske obrve)
  • stapic za usi
  • alkohon 70% (na zapadu poznat kao scrubbing alcohol)

Poslednja izmena:
@Yojinbo @vojo77
Kad kažete da su ovi SSD-ovi bolji od WD-a (SN850), jna šta konkretno mislite?

Koliko sam ja video WD SN850 daje najbolje rezultate na PS5 iako su drugi na papiru (a i u kompjuteru) brži od njega. Čak je SN850 bolji za PS5 od svog "bržeg" brata SN850X.
- Jeste da razlike nisu velike u brzini, ali je po meni nešto bolje ako je brže i/ili kvalitetnije/dugotrajnije (bolje hlađenje u PS5, veći totalni upis, bolji MTBF). Cenu gledam posebno u odnosu na stavku "bolje".

Sto se brzine tice mislim da su aktuelni modeli skoro identicni i time se ne bih opterecivao, bice da je PS5 bottleneck pre...
KC3000 (+hs) ili Fury renegade sa heatsinkom - po meni deluju trenutno kao bolja opcija od WD SN850 i SN850x -> cene/performanse + veci upis u odnosno na WD/Samsung...
Za 150e, koliko kostaju 1tb WD black/Samsung pro/Seagate 530, dodao bih radije 30-40e preko i uzeo 2tb Crucial p5 plus/Transcend mte250s ili onaj Mushkih (+zaseban hs za 10e)...
To je makar sto se stanja u DE tj AT tice.

Sto se pouzdanosti tice, sta znam, guglao sam ovih dana - mislim da je bolja opcija Samsung ili WD odnosno Crucial jer sve rade "in-house", za razliku od Seagate-a koji "sklapa" tj outsourcuje delove i dodatni (kod Seagate-a) MTBF tj TBW-a mi deluje vise kao marketing... Ne verujem da mogu softverski toliko bolje da tweak-uju hw od WD-a ili Samsunga odnosno Cruciala.
Crucial (Micron) iako jeftinij isto su pouzdani i dobri proizvodi i sve je in-house.

Takodje treba uzeti u razmatranje koliko igara imas u planu da "natovaris" na SSD jer ce svaki na 70% zauzeca usporiti.
Zato i rekoh, licno gledam najjeftiniju opciju sa najvise prostora... A posto sam uzeo digitalnu verziju onda je 2tb ssd bolja opcija i ne moram da se zezam sa instalacijom/deinstalcijom (i vadjenjem diskova)... Igre u svakom slucaju nece zauzimati manje prostora u buducnosti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno