Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Pozdrav ljudi! Uzeo sam Intezinu Internet karticu pre par dana i pokusamva da napravim Pay Pal nalog. Pokusao sam kao Grk, Bosanac, Slovenac... ali uvek dobijam istu poruku:
The credit card number you have entered cannot be verified. Only credit cards from approved countries may be used on PayPal.
U cemu je problem! ?Imam 10tak eura na racunu, kartica je aktivirana... Jel moguce da na osnovu broja kartice prepoznaju iz koje zemlje potice?

Koji deo iz te dve recenice ne razumes? :d

Duhovito! ;)
Gresim li negde prilikom registracije ili jednostavno nije moguce otvroiti nalog iz Srbije?

Moguce je iz Srbije ali neke kartice iz Srbije ocigledno ne mogu (ne mora da znaci da Intesina internet kartica ne moze, nego ti se zapala ona sa brojem koji kaze vise nego druge kartice i zato nece).

Ljudi - strpite se malo, realno ili ce PayPal skoro doci kod nas, ili ce nesto drugo preuzeti primat da nas nece boleti uvo.

Ranije je radila, izgleda da sada vise ne radi. Moguce da je Paypal primetio veci broj registrovanih kartica u Intesi i moguce da je bilo malverzacija i prevara, pa su dodali protekciju.

Poštio 90% Srbije kupuje online baš sa Intesinom karticom, vjerovatno su skontali.

Takođe, odnedavno ne može ni kupovina direknto karticom preko paypala sa Intesom, bar preko SBB IP adrese ne može, ali ja to regulišem tako što pošaljem podatke nekome u drugoj državi, odakle se može kupovati Intesa Internet karticom, bez registracije na PP.

Poslao sam malo duži mejl, sa ženine adrese, (da objasnim ono Ms.) i dobih ovo:

Dear Axxxx Pxxxxx,

Thank you for contacting PayPal regarding your inquiry about receiving
our service in Serbia. I am pleased to provide some explanation in
regards to your inquiry.

Ms. Pxxxxx, we look forward to expanding our services to additional
countries in the future. Establishing our service in each new country
involves complex changes due to different regulations in each of these
countries. Our International Team is working hard to expand our services
as rapidly as possible.

Please be advised that I have not been informed about any certain time
frames for our service to be established in Serbia.

For a list of PayPal supported countries, please visit our PayPal
website. Please continue to check our website for updates and features
regarding International Membership. We apologize for the inconvenience
this has caused you.

I understand your frustration regarding this matter and regret any
inconvenience this might have caused.

Yours sincerely,
Paulina
PayPal

Copyright © 1999-2011 PayPal. All rights reserved.

PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A.
Société en Commandite par Actions
Registered Office: 22-24 Boulevard Royal L-2449, Luxembourg
RCS Luxembourg B 118 349

stigao je sa [email protected] pa pišite i vi ....

ja ću sadatražiti da me uputi na nekog ko zna više ...

Pogledao sam. Ostavio si još negde taj link. I ja sam ostavio link njima, i pitanja. Pa ćemo videti ....

Upravo tako, maksimalni limit koji ti dozvoljava kreditna sposobnost mozes da uzmes na 1 kartici, ili da podelis na vise kartica. Dozvoljeni minus po TR ne utice na kreditnu sposobnost od maja prosle godine.
Dakle ovako ide:
plata 100.000
kreditna sposobnost 30.000 - sve mesecne obaveze (rata kredita, lizinga, kreditnih kartica, gde smo pricali da se uzima maksimalan iznos potrosnje odnosno mesecna rata)
uzmemo da nema opterecenja - dakle 30.000 moze biti maksimalan iznos mesecne rate po kartici sto znaci da je maksimalan limit po kartici 600.000
Naravno, banka odredjuje koji ce limit da dodeli u odnosu na svoje interne kriterijume

Eh, Intesa...
Obratim se savetniku u svojoj poslovnici, sa zahtevom da mi se poveća limit na kreditnoj kartici.
Povod posete je bio produženje dozvoljenog prekoračenja po TR, i upit kreditnom biro je vratio odgovor da nemam nikakvih zaduženja van Intese, tj. samo Intesin MasterCard.
Trenutni limit mi je oko 300% plate, rekoše da će mi javiti. Posle par dana, telefonom mi javili da ne može veći limit, ali da može još i AMEX, bez članarine (HIT TR), i na njemu novi dodatni limit, stim da zbir dva limita ne može preći 600% plate.
Zahvalim se, i pošaljem mail Kontakt centru, sa istim pitanjem. Posle 10ak dana, telefonom odgovore isto - ne može veći limit po Masteru, nude AMEX. Ili, može veći limit po Masteru (do 600%), ali to više ne može biti free kartica, u okviru HIT tekućeg.

E, sad: čujem da Intesa ove godine gura AMEX iz sve snage, pa to može biti objašnjenje. Ne bih da uzimam AMEX, više mi znači jedan veći limit, nego dva po pola.
Da dodam: banci dugujem o din/EUR, uključujući i revolving

Za Amex se dobija mnogo vise - posto Intesa jedina nudi Amex i jedina nudi naplatu za Amex kod nas (ako se ne varam), onda mnogo vise zaradjuju od nje.
Plus za Amex kartice prodavci cekaju 45 a za MC/Visa 30-40 dana da im banka pusti novac.
Prodavci zato mrze Amex iz petnih zila :D A i vrlo malo radnji prima Amex - kod nas je cak i relativno cesto prihvacena kartica u odnosu na Evropu.

Sve u svemu, ako vam ne treba dodatni kreditni limit, nema razloga za Amex.

Meni, konkretno, treba veći kreditni limit, zato sam se i obratio Intesi. Ali bih zeleo veći na MC, a ne novu karticu.
Ovo me je neprijatno iznenadilo, ali tu ništa ne mogu :-(

TT

Je l' zna neko kako da zamjenim Funte direktno u Eure? Dobio sam na devizni račun funte, u banci mi kažu da bih morao "prodati" Funte za Dinare, pa onda Dinarima "kupiti" Eure, što mi naravno ne odgovara. Na online bankingu, isto nema ta opcija, u njihovoj mjenjačnici mogu samo da prebacim Funte u Dinare, na dinarski račun, ne mogu nekako interno da mjenjam na deviznom.

Ako je vjerovati ovome: http://www.bancaintesabeograd.com/code/navigate.aspx?Id=21 kurs Funte je 112,8944, dakle na 100 GBP dobijam 11.289,44 din. Je li to taj kurs po kome bih ja mjenjao Funte? I ima li neke provizije? Malo mi je čudno, jer je u mjenjačnici 108,9 kurs, a obično su mjenjačnice povoljnije od banaka (ili je to samo za Evre...).

Svaki savjet je welcome. :D

Pošto imaš online intesa ebank, pretpostavljam da imaš i intesa HIT račun, a u njemu je povoljiji kurs. Ja npr i kada ne kupim devize, kupim ih online, ne gubi se mnogo u odnosu na menjačnice.... na kraju, proaj sa jednom funtom, i vidi koliko će ti leći dinara ....

Mislim da povoljniji kurs postoji samo za EUR, za vlasnike HIT racuna

TT

The Stig, ne tice me se, ali...zasto bi uopste menjao funte u eure? Imas devize i mozda je najbolje da ih ne diras. Kada ti budu zatrebali dinari, lako ces ih razmeniti u nekoj menjacnici ili banci. ( ...osim u slucaju da vrednost funte pada, kao sto se to desilo dolaru? )

Poslednja izmena:
Menjacnice ne vrednuju funte uglavnom, sem ako ne odes recimo u neku extra prometnu (centar, Knez - odmah pored Intese na 10m :)) tako da nije cudno da je u Intesi bolji kurs za PRODAJU funti.
Ako te mrzi da ides u menjacnicu online konverzija ti dodje 4% od srednjeg ako imas Hit racun. A za 100 funti samo se isplati deo gde kupujes evre - taj kurs u Intesi je extra dobar i ne vredi za razlikicu ici u menjacnicu po meni (mozda bi dobio 20 para bolji kurs od Intese za 100e, ako dobijes uopste).
Ako je vjerovati ovome: http://www.bancaintesabeograd.com/code/navigate.aspx?Id=21 kurs Funte je 112,8944, dakle na 100 GBP dobijam 11.289,44 din. Je li to taj kurs po kome bih ja mjenjao Funte? I ima li neke provizije? Malo mi je čudno, jer je u mjenjačnici 108,9 kurs, a obično su mjenjačnice povoljnije od banaka (ili je to samo za Evre...).

Svaki savjet je welcome. :D

Komentar u vezi paypala i ebaya. Ne dozvoljava mi da platim na adresu u Srbiji.
Izbacuje neku gresku koja mi se vec ranije javljala na ebay.com, ali sam robu placao na ebay.co.uk i to je prolazilo. Sad na oba servera dobijam istu gresku.
Ako promenim adresu na koju narucujem na svoju u BiH, onda prodje... :-/

Meni je lik koji radi u intesi rekao da kada kupujem devize preko ebank da uvjek kupim eure, jer oni uvjek placaju eurima bez obzira sto tebi treba npr 20$ da platis nesto jer oni svoje obaveze prema stranim bankama placaju samo u eurima.....kad kupis dolare(kao sto sam ja radio) imas duplu konverziju umesto jedne

The Stig, ne tice me se, ali...zasto bi uopste menjao funte u eure? Imas devize i mozda je najbolje da ih ne diras. Kada ti budu zatrebali dinari, lako ces ih razmeniti u nekoj menjacnici ili banci. ( ...osim u slucaju da vrednost funte pada, kao sto se to desilo dolaru? )

Od tih Funti mi treba 150€ offline i 160€ da prebacim na račun vezan za VISA Internet, za online kupovinu, ostalo može u dinarima. Zato razmišljam šta mi je najpovoljnije. Koliko sam ha shvatio, najbolje je da podignem tih 150€ u dinarima, pa kupim u mjenjačnici Evre, a da za online prebacim Funte u protivvrijednosti 160€ na taj interent račun.

Neka me neko ispravi ako griješim.

@alfaunits, nisam u BG, nego u NS, a u najbližoj mjenjačnici mi je kurs pomenutih 108.x za funte. I nemam HIT račun, nego ovaj obični.

E onda funte online u dinare pa idi do menjacnice po evre. Razlika je ~2% od e-bankinga (bez HIT racuna) i menjacnice za kupovinu evra. Da li ti je bitno tih 2% za konkretnu transakciju, sam proceni naravno.

Pozdrav ljudi, i ja kao i većina smrtnika iz Srbije imam svima nam dragu Intesa karticu... Da li je sa njom moguće kupovati sa amazona? I interesuje me da li znate generalno koliko se kreće shipping, da li ide carina, da li carina može da se zaobiđe preko giftwrapa, i da li neko uopste radi taj giftwrap?

Hvala unapred

Zna li neko gkako da proverim stanje na intezinoj internet kartici a da nije na sajtu on line banking?
Pitam jer mi je na online bankingu nesto nelogicno jer u koloni stanje mi stoji 120 eura (kolko i treba) a u koloni do stoji raspolozivo stanje 25. Pa kad udjem u nedospele obaveze stoji 95 eura (ta razlika kao da su mi naplatili dvaput zadnje placanje od 95 eura)
Dok u polje refernca stoji 0 (dok kod drugih placanja stoji mnogo cifara) za to placanje i datum obrade 23 jun. Dakle proslo je placanje zar ne?
Sad ne mogu da svratim do inteze jer rade do 7 a ne bih preko telefona da se objasnjavam pola sata sta kako.......

Poslednja izmena:
Nema sta da se objasnjavas sa njima, meni je tako nesto zeznuo sistem, nazvao ih, rekao da je uplata prosla, oni pogledali, i sredili sve, za 3 minuta gotovo. Slobodno nazovi onaj njihov kol centar, brzo ce ti to resiti.

Ne znam da li se iko zalio na ovo, ali mene jezivo nervira:
- ino kompanijski cek ide na inkasu naravno, rok je neopravdano 45 dana, ali cak i kad to vreme prodje moras da odes u filijalu i da trazis da ti oslobode sredstva.
Onda oni posalju email u Novi Sad jerbo je tamo sluzba koja radi sa ino cekovima i pitaju ih da li smeju da oslobode sredstva. Novosadjani odgovore u roku od 3min do par sati, nema pravila, ti lepo izadjes iz filijale, odes kuci pa se nadas da ce sredstva osloboditi.
Meni se ove nedelje desilo da sam u Zemunu (tamo sam se zadesio, inace sam iz skroz drugog kraja grada) zatrazio da oslobode cek, ostavio im mobilni, kao javice odgovor. Posle 3 dana se ispostavilo da nista nije uradjeno, tj. da sve mora iz pocetka, u mojoj filijali. I tako sam ja ove nedelje izgubio barem 3 sata cekajuci u raznim redovima i salterima, i to za nesto sto bi trebalo da se desava automatski - kad se cek ispostavi kao validan, automatski treba da bude oslobodjen od interne bancine rezervacije.
Tako je bilo i u Intezi do pre par godina. Time sto ovako smaraju korisnike, pare ostaju duze u banci, za obrt ili stagod.
Rolo rezervacija uzme 15-20 dana, nakon cega sredstva treba automatski da budu oslobodjena. Tih 15-20 dana je jedino sto je u celoj prici opravdano - sve preko toga je cista sramota.

Poslednja izmena:
235$ prema Intesinom konvertoru je 165.64€

Prema
http://www.x-rates.com/calculator.html
235$=165€
Da zaokruzim na 166+3%=171€
Imao sam toliko na kartici ali nije prolazilo, na kraju je skinuto 173€!

Jel ima neko problema sa kupovinom preko neta sa internet karticom? Nista ne mogu da kupim iako imam para na racunu, ni Astraweb ne mogu vise da qpim preko 2checkout-a iako sam vec 5 meseci kupovao preko njega...

Vrh Dno