Upravo tako, maksimalni limit koji ti dozvoljava kreditna sposobnost mozes da uzmes na 1 kartici, ili da podelis na vise kartica. Dozvoljeni minus po TR ne utice na kreditnu sposobnost od maja prosle godine.
Dakle ovako ide:
plata 100.000
kreditna sposobnost 30.000 - sve mesecne obaveze (rata kredita, lizinga, kreditnih kartica, gde smo pricali da se uzima maksimalan iznos potrosnje odnosno mesecna rata)
uzmemo da nema opterecenja - dakle 30.000 moze biti maksimalan iznos mesecne rate po kartici sto znaci da je maksimalan limit po kartici 600.000
Naravno, banka odredjuje koji ce limit da dodeli u odnosu na svoje interne kriterijume
Eh, Intesa...
Obratim se savetniku u svojoj poslovnici, sa zahtevom da mi se poveća limit na kreditnoj kartici.
Povod posete je bio produženje dozvoljenog prekoračenja po TR, i upit kreditnom biro je vratio odgovor da nemam nikakvih zaduženja van Intese, tj. samo Intesin MasterCard.
Trenutni limit mi je oko 300% plate, rekoše da će mi javiti. Posle par dana, telefonom mi javili da ne može veći limit, ali da može još i AMEX, bez članarine (HIT TR), i na njemu novi dodatni limit, stim da zbir dva limita ne može preći 600% plate.
Zahvalim se, i pošaljem mail Kontakt centru, sa istim pitanjem. Posle 10ak dana, telefonom odgovore isto - ne može veći limit po Masteru, nude AMEX. Ili, može veći limit po Masteru (do 600%), ali to više ne može biti free kartica, u okviru HIT tekućeg.
E, sad: čujem da Intesa ove godine gura AMEX iz sve snage, pa to može biti objašnjenje. Ne bih da uzimam AMEX, više mi znači jedan veći limit, nego dva po pola.
Da dodam: banci dugujem o din/EUR, uključujući i revolving